ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Θηρασιά: Οι κατολισθήσεις ανησυχούν ενόψει εκλογών!

 

 

Ευρεία Σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής για την αντιμετώπιση των φαινομένων, που απειλούν  να εκθέσουν η χώρα στο Τουριστικό γίγνεσθαι

ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΝ αρμοδίων έχει εγείρει η κατάσταση των κατολισθητικών φαινομένων στην Καλντέρα της Σαντορίνης, μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε στην νήσο Θηρασιά του Δήμου Θήρας.

Που είναι μεν επικίνδυνο φαινόμενο, αλλά όπως λένε οι κάτοικοι δεν πρόκειται για πρωτοφανές. Ήδη κατά καιρούς  σημειώνονται κατολισθήσεις στην πλευρά της ηφαιστιακής άσπας, που αλλοιώνουν το περιβάλλον και παράλληλα προκαλούν ανησυχία, καθ' ότι δείχνουν ενδεχόμενη μεγάλη κατολίσθηση, μετά από σεισμό που μπορεί να προκληθεί, λόγω φαινομένων έγερσης στα έγκατα του ηφαιστείου, που παραμένει ενεργό.

Ωστόσο οι κατολισθήσεις που σημειώνονται κατά καιρούς  δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, παρ' όλο που θα έπρεπε! Το ότι χθες ένα σύνολο αρμοδίων της πολιτείας συνήλθαν και συζήτησαν, για τις κατολισθήσεις, κι ωστόσο, χωρίς λήψη σημαντικών αποφάσεων, είναι διότι μετά το βίντεο που τράβηξε τουρίστας ευρισκόμενος απέναντι από το φαινόμενο, την ώρα της εξέλιξής του και δόθηκε στη δημοσιότητα και έτυχε ευρείας αναπαραγωγής; στα σόσιαλ μίντια, είναι ακριβώς αυτή η  δημοσιότητα που ανησύχησε ενόψει ευρωεκλογών, που απειλεί να πλήξει το πολιτικό κύρος του υπουργείου, το οποίο θέλει να δείξει πως βρίσκεται στο πλευρό του πολίτη, στο πλαίσιο ενός ευνομούμενου κράτους.  

Άλλωστε για δεύτερη χρονιά στην Κεφαλονιά απαγορεύεται η πρόσβαση στην παραλία του Ναυάγιου, λόγω κατολισθήσεων, όπως και στην πλατιά Άμμο της Ζακύνθου, χωρίς να εξαιρείται και η Λευκάδα. Πρόκειται για νησιά που βρίσκονται πάνω στο ρήγμα του Δειναροταυρικού Τόξου, που σημειώνονται εσωτερικές κατολισθήσεις προκαλώντας σεισμούς, αλλά δεν έχουν ηφαίστειο.

Στην Σαντορίνη, αν και το ηφαίστειο δείχνει να  βρίσκεται σε ήρεμη κατάσταση, εντούτοις η μυρωδιά του καμένου θείου που κυριαρχεί στην λεκάνη του ηφαιστειακού χώρου, στην κορυφή της Μεγάλης Καμένης και οι καπνοί που βγαίνουν από το χώμα του εδάφους, παραπέμπουν σε άλλες καταστάσεις που δικαιολογημένα προκαλούν ανησυχία  στους ιθύνοντες!  

 


 
ΈΤΣΙ ΧΘΕΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 13-5-2024, παρουσία του Δημάρχου Θήρας Ν. Ζώρζου πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ευρεία σύσκεψη για την προστασία από τα κατολισθητικά φαινόμενα, καθώς και για τα απαιτούμενα μέτρα αντιμετώπισης τους.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασ. Κικίλια και συμμετείχαν, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, η προϊσταμένη τμήματος Δασικών Έργων και Υποδομών του ΥΠΕΝ Βερενίκη- Μαρία Λούκα, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γεώργιος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, ο αρχηγός Λιμενικού Σώματος Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο γενικός επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Γεώργιος Μιχαλόπουλος, και ο προϊστάμενος Κλάδου Τάξης του αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας (ΑΕΑ), Παναγιώτης Κολλίντζας.

Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε  η χρηματοδότηση προγραμματικής σύμβασης, ύψους 300.000 ευρώ, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για έργα συντήρησης και πρώτης επέμβασης, καθώς και η έγκριση κονδυλίων 230.000 ευρώ για την εκπόνηση μελέτης από τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας. Αυτά και μέχρι εκεί για χθες, ένα μήνα πριν τις Ευρωεκλογές και προκειμένου να δοθεί εύπεπτη δημοσιογραφική τροφή στα προσκείμενα στην κυβέρνηση ΜΜΕ.

Η συνάντηση θα επαναληφθεί με επικαιροποιημένες προτάσεις μετά  τη σύνταξη σχετικών μελετών, την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου δομικών παρεμβάσεων και εξασφάλιση των πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης για την ταχύτερη υλοποίηση τους.

Και έτσι θα κυλήσει ο χρόνος κια αποφάσεις, «επικαιροποιημένες» μάλιστα θα ληφθούν μετά τις Ευρωεκλογές!

Αμ ποτέ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: