ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ: Ντενί Ντιντερό, «Ο ανιψιός του Ραμώ»

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ :
Ντενί Ντιντερό, Ο ανιψιός του Ραμώ
μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας
σημειώσεις-επίμετρο: Μαριλίζα Μητσού
ISBN: 978-618-5267-83-4
Σελ.: 200
Σχήμα: 12x20 εκ.
Τιμή: 15,50€
Αγορά
 
 

Ο Ντενί Ντιντερό (1713-1784) είναι μία από τις πιο εξέχουσες μορφές του γαλλικού Διαφωτισμού και ο αρχετυπικός εκδότης της νεωτερικότητας. Γιος ενός σιδηρουργού από τη Λανγκρ, σπούδασε φιλοσοφία και νομικά, αλλά στράφηκε προς τη μετάφραση και τη συγγραφή, απόφαση που επέφερε τη διακοπή των σχέσεων με την οικογένειά του. Τη δεκαετία του 1740 έζησε μια μποέμικη ζωή στο Παρίσι, συνδέθηκε φιλικά με τον Ρουσώ και άλλους φιλελεύθερους συγγραφείς, και, παράλληλα με τις μεταφράσεις, έγραψε τα πρώτα του έργα: Pensées philosophiques (1746), το διάλογο Promenade du sceptique (1747) και το μυθιστόρημα Les Bijoux indiscrets (1748). Ασχολήθηκε επίσης με τις επιστήμες και την επιστημολογία: Mémoires sur différents sujets de mathématique (1748) και Lettre sur les aveugles à l’usage de ceux qui voient (1749). Από το 1750 ξεκίνησε να υλοποιεί το τιτάνιο έργο της Encyclopédie, ο πρώτος τόμος της οποίας κυκλοφόρησε το 1751. Ο Ντιντερό υπήρξε η ψυχή και ο συντονιστής της προσπάθειας, συνέγραψε περίπου 7.000 άρθρα, υπέστη απειλές και διώξεις, έχασε φίλους, συνοδοιπόρους και συνεργάτες, αλλά υπηρέτησε επί είκοσι χρόνια τον εκδοτικό του σκοπό φέρνοντάς τον σε πέρας. Μέσα στο τεράστιο και πάντοτε επίκαιρο συγγραφικό του έργο, κεντρική θέση κατέχει ο Ανιψιός του Ραμώ.


 
 
 
 Σε ένα παρισινό καφέ ο φιλόσοφος συναντά έναν περίεργο και αντιφατικό άνθρωπο, που τίποτα δεν του μοιάζει λιγότερο απ’ ό,τι ο ίδιος του ο εαυτός. Ο διάλογος που ανοίγει μεταξύ τους, με την απαράμιλλη χάρη, το ανάλαφρο χιούμορ και την ευφυΐα του Ντιντερό, διευρύνεται σταδιακά για να καλύψει όλα τα κεντρικά θέματα της νεωτερικότητας: την αρετή και τη γνώση, τον έρωτα και το χρήμα, την ιδιοφυΐα και την πίστη, την πολιτική και την τέχνη. Το χάσμα ανάμεσα στις δύο εκδοχές του εαυτού που σκηνοθετεί ο Ντιντερό, η πρωταρχική σχάση του εγώ σε δύο διακριτές αλλά και ενίοτε συμπληρωματικές θέσεις, αποτελεί μια κομβική στιγμή στην ιστορία του πνεύματος, μια στιγμή ρήξης, μια βόμβα, όπως τη χαρακτήρισε ο Γκαίτε, τα θραύσματα της οποίας διασπείρονται σε όλο το πεδίο της λογοτεχνίας μέχρι και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: