Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης εννέα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία Σίας Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου!
Ανέξοδες υποσχέσεις και συνεχή κοροϊδία των κατοίκων της περιοχής Ιτεών Πάτρας: Ένας χρόνος εμπαιγμού μετά τις πλημμύρες.
Με πρωτοβουλία των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστα Μάρκου και Αθανασίας [Σίας] Αναγνωστοπούλου, 9 βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση προς τα συναρμόδια Υπουργεία, με περιεχόμενο την πλήρη αδιαφορία που έχει επί ένα έτος επιδείξει ο κρατικός μηχανισμός τόσο ως προς την καταβολή των προβλεπόμενων αποζημιώσεων στους πληγέντες κατοίκους της περιοχής Ιτεών Πάτρας όσο και για την απόλυτη αδράνεια ως προς την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής τους.
Οι κρατικές αυτές παραλείψεις και η εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων, υποχρέωσε τους κάτοικους της περιοχής να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών, με την οποία καταγγέλλουν ότι ένα έτος οι αρμόδιες αρχές, εκτός από την καταγραφή των ζημιών, δεν έχουν καταβάλλει τις αποζημιώσεις και δεν έχουν προχωρήσει σε καμία παρέμβαση έτσι ώστε να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα, με αποτέλεσμα να εκφράζουν τους βάσιμους φόβους τους και την έντονη ανησυχία τους ότι μπορεί να έχουμε παρόμοιες καταστροφές και φέτος.
Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2022
EΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Θέμα: «Ανέξοδες υποσχέσεις και συνεχή κοροϊδία των κατοίκων της περιοχής Ιτεών Πάτρας: Ένας χρόνος εμπαιγμού μετά τις πλημμύρες».
Πριν από δυο περίπου εβδομάδες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τις καταστροφικές πλημμύρες της 30ης Νοεμβρίου 2021 που έπληξαν, μεταξύ άλλων, την περιοχή Ιτεών Πάτρας. Ο απολογισμός της σφοδρής αυτής κακοκαιρίας ήταν σκληρός για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες των περιοχών σε όλο το μήκος του παραθαλάσσιου μετώπου της Πάτρας, ιδίως του νοτίου. Από την Πλαζ μέχρι και την Παραλία Πατρών και τα Βραχνέικα, η παραλιακή λεωφόρος σε πολλά σημεία της βρέθηκε κάτω από το νερό ή τα φερτά υλικά που ξέβρασε το κύμα.
Απολύτως τραγική υπήρξε όμως η κατάσταση στα νότια προάστια της Πάτρας. Από το ύψος των Ιτεών (όπου έκλεισε ο δρόμος) μέχρι και τον χείμαρρο Παναγίτσα, η παραλιακή οδός είχε μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη. Συγκεκριμένα, ένα μήκος περίπου 1,5 χιλιομέτρου της παραλιακής οδού στις Ιτιές (από το Γλαύκο ως το ρέμα Παναγίτσα), πλημμύρισε από το νερό της θάλασσας και της βροχής, απειλώντας ανθρώπινες ζωές και προκαλώντας ζημιές σε πολλά καταστήματα και σε σπίτια σε κάθετες οδούς, αφού η θάλασσα ενώθηκε με τις αυλές των σπιτιών και των καταστημάτων.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στην Αχαΐα εκείνες τις ημέρες ανάδειξαν την διαχρονική ανεπάρκεια αντιπλημμυρικής προστασίας με κρατική ευθύνη, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τέτοιου είδους έργα και παρεμβάσεις, που όλο εξαγγέλλονται, όλο βρίσκονται «υπό υλοποίηση», αλλά ποτέ δεν αρχίζουν, ενώ, όταν αρχίζουν, ποτέ δεν ολοκληρώνονται με αποτελεσματικό τρόπο.
Πολλά από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε όλο το μήκος του παραθαλάσσιου μετώπου της Πάτρας θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αν τα αρμόδια Υπουργεία και οι Υπηρεσίες τους και οι ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, είχαν ξεκαθαρίσει μεταξύ τους τις αρμοδιότητες, άλλως αν είχαν φροντίσει να υπάρχει ένα minimum συνεργασίας και συνεννόησης έτσι ώστε να ξεκινήσουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά έργα στο σύνολο του παραλιακού “μετώπου”. Για παράδειγμα ο Δήμος Πατρέων ισχυρίζεται ότι του έχει απαγορευθεί από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου να πραγματοποιεί παρεμβάσεις, εφόσον δρόμοι θεωρούνται ακτές, ενώ ακόμη και όταν έγιναν έργα απ’ τη Δημοτική Αρχή, της επιβλήθηκαν πρόστιμα.
Με αυτά και αυτά μετά από ένα έτος οι αρμόδιες αρχές, εκτός από την καταγραφή των ζημιών, δεν έχουν προχωρήσει σε καμία παρέμβαση έτσι ώστε να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα και οι κάτοικοι του παραλιακού μετώπου της Πάτρας, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε απόγνωση από την αδράνεια των αρχών, δικαίως ανησυχούν και διαμαρτύρονται ότι μπορεί να έχουμε τα ίδια και φέτος.
Συνεπώς οι πολίτες αποτελούν για μια ακόμα φορά τον κοινό παρονομαστή στο γραφειοκρατικό γαϊτανάκι επίρριψης ευθυνών από το ένα Υπουργείο στο άλλο και από τη μία Υπηρεσία στην άλλη.
Για το λόγο αυτό, οι πολίτες της περιοχής Ιτεών Πάτρας και συγκεκριμένα ο Εκπολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Ιτεών Πάτρας (Κατοίκων και Περιοίκων Εργατικών Κατοικιών), προέβη πριν από λίγες ημέρες σε κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών, στην οποία καταγγέλλεται η πλήρης αδιαφορία τόσο ως προς τη μη καταβολή των προβλεπόμενων αποζημιώσεων στους πληγέντες όσο και ως προς τη μη αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής τους.
Κατόπιν τούτων
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Πόσα και ποια έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης έναντι κινδύνων βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εκκρεμότητα στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Πατρέων και πού οφείλεται η καθυστέρησή τους;
2. Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες που είδαν τις ιδιοκτησίες τους και τον εξοπλισμό να καταστρέφεται από τις καταστροφικές πλημμύρες της 30ης Νοεμβρίου 2021 που έπληξαν το Δήμο Πατρέων, θα λάβουν αποζημιώσεις; Και αν ναι, πότε;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μάρκου Κώστας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Μωραΐτης Θάνος
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Γιάννης
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Χρηστίδου Ραλλία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου