Αλλάζει ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος λειτουργεί ως «κόφτης» στην πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας
Τραγικός ο απολογισμός της πανδημίας το τελευταίο 24ωρο καθώς άλλοι 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 6.926 ενώ οι διασωληνωμένοι από 357 αυξήθηκαν σε 359.
Συνολικά διενεργήθηκαν 76.645 τεστ (7.473 μοριακά και 69.172 rapid).
Στο μεταξύ το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
Η κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη την εφαρμογή του σχεδίου της για συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, παρά τις δεκάδες καθημερινές απώλειες, τις αρνητικές πρωτιές και τη θλιβερή εικόνα των «σκληρών» δεικτών στη χώρα μας.
Το Σ/Ν «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις», που αναρτήθηκε προς διαβούλευση είναι αποκαλυπτικό για την περαιτέρω υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, την αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων, τη μετακύλιση του κόστους στους πολίτες και τη μείωση της πρόσβασης των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας.
Καθιερώνεται ο προσωπικός ιατρός, ο οποίος θα παρακολουθεί, θα ενημερώνει, θα τηρεί ψηφιακό φάκελο υγείας των πολιτών και θα επιβλέπει κάθε ιατρική πράξη. Η επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και σε ειδικούς γιατρούς θα είναι δυνατή μόνο με παραπομπή του θεράποντος γιατρού (gatekeeping), με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά. Αλλάζει επομένως, ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος λειτουργεί ως «κόφτης» στην πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας και που απέχει παρασσάγγας από την οπτική της ολιστικής φροντίδας και προσέγγισης της δημόσιας υγείας.
Τα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων «αναβαθμίζονται» σε βάρος της τσέπης των ασθενών. Συγκεκριμένα, στα απογευματινά χειρουργεία ο ασθενής θα επιβαρύνεται με την αμοιβή του γιατρού και επιπλέον με το 30% του κόστους της ιατρικής πράξης, βάση τιμοκαταλόγων. Επίσης, για πρωινά χειρουργεία θα έχει τη δυνατότητα να απευθύνεται και στον ιδιωτικό τομέα, που όπως λέει ο υπουργός δε θα πληρώνει τίποτε! Μόνοι κερδισμένοι οι ασφαλιστικές εταιρείες και ο μεγάλος ιδιωτικός τομέας. Μεγάλοι χαμένοι οι πολίτες, που θα αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά ενώ όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα θα πετιούνται εκτός συστήματος.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας μεροληπτεί καταφανέστατα υπέρ του ιδιωτικού τομέα. Ενισχύει τη δράση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα της Υγείας, είτε αυτοτελώς είτε σε Σύμπραξη με τον Δημόσιο Τομέα (ΣΔΙΤ). Εντάσσει στο σύστημα του προσωπικού γιατρού τα ιδιωτικά πολυϊατρεία, οι γιατροί των οποίων θα μπορούν να εγγράφουν πληθυσμό. Οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να συμμετέχουν στις εφημερίες των μονάδων ΠΦΥ στην περιοχή τους. Θα είναι υποχρεωμένοι, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, να παρέχουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα part-time παροχής υπηρεσιών, κυρίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας, ώστε να καλύπτονται κενά.
Επιπλέον, εισάγονται ποιοτικά κριτήρια στους παρόχους που θα συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, ανάλογα με το πόσο σύγχρονα και καινούργια είναι τα μηχανήματα που διαθέτουν, αν είναι κλινικές, αν διαθέτουν ΜΕΘ, ανάλογα με τα στατιστικά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και των επιπλοκών κ.α. Κριτήρια, τα οποία ευνοούν τους μεγάλους ομίλους, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας και οδηγούν τα συνοικιακά μικρά εργαστήρια με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο. Ταυτόχρονα, επιβαρύνονται οι ασθενείς με την αύξηση της συμμετοχής για ιατρικές πράξεις στο 30%.
Η προκλητική για το κοινό αίσθημα εμφάνιση του υπουργού Θ. Πλεύρη στα εγκαίνια της ανακαινισμένης πτέρυγας των κεντρικών χειρουργείων στο Θριάσιο νοσοκομείο, συνοδευόμενος από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και την ΟΠΚΕ, καταδεικνύει τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους υγειονομικούς, τους ασθενείς και τους πολίτες και επιβεβαιώνει τον πανικό τους. Τα σχέδιά τους για το «Νέο ΕΣΥ» είναι οπισθοδρομικά και μας γυρίζουν στα πέτρινα χρόνια, πριν το ΕΣΥ, όταν για να έχεις πρόσβαση σε δομές υγείας έπρεπε ή να έχεις την οικονομική δυνατότητα ή κομματικό μεσάζοντα, πολλές φορές χρειάζονταν και τα δύο! Ιδεοληπτικά και εμμονικά διαλύουν και συρρικνώνουν το δημόσιο σύστημα υγείας οι υπουργοί, που δεν διδάχτηκαν τίποτε από την πανδημία και χρεώνονται περισσότερους νεκρούς στους επτά μήνες που έχουν αναλάβει τα ηνία του υπουργείου σε σχέση με τους νεκρούς του διαστήματος από την έναρξη της πανδημίας. Εξαργυρώνουν χωρίς ντροπή τις δεσμεύσεις τους στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα χτυπώντας κατάφωρα τις αξίες της καθολικότητας και της ισότιμης πρόσβασης στην υγεία για όλους τους πολίτες. Είναι υποχρέωσή μας τα καταστροφικά σχέδιά τους να μείνουν στα χαρτιά. Είναι υποχρέωσή μας να διεκδικήσουμε ενισχυμένο δημόσιο σύστημα υγείας και να υπερασπιστούμε το ΕΣΥ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου