Οκτώ προτάσεις άμεσης πολιτικής εφαρμογής για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Τις παρουσιάζει στο κείμενο που ακολουθεί στο link o Konstantinos Valsamakis:
- Αύξηση του κατώτατου μισθού ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στα 800 ευρώ, ένα απολύτως αναγκαίο μέτρο που θα αυξήσει τη ζήτηση και την καταναλωτική κίνηση και θα δημιουργήσει μια θετική προδιάθεση στους καταναλωτές, κάτι που θα αποτυπωθεί και στην αγορά.
- Καθιέρωση του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης, στη λογική όμως της στήριξης του ατόμου που χρειάζεται υποστήριξη π.χ. λόγω μείωσης του μισθού του, και όχι της αντιμετώπισης του νοικοκυριού ως ένα σύνολο (όπου άλλα μέλη του νοικοκυριού, μπορεί να μην έχουν τα ίδια προβλήματα) ώστε να μην αποκλείεται κάποιος που πραγματικά το έχει ανάγκη.
- Ρύθμιση της αγοράς στέγης (Airbnb, ενοίκια κλπ.) καθώς οι δαπάνες στέγασης αποτελούν σχεδόν το 1/4 της συνολικής δαπάνης των νοικοκυριών, περιορίζοντας έτσι δραματικά τα περιθώρια του μηνιαίου οικογενειακού προγραμματισμού, λαμβανομένης υπόψη και της εκρηκτικής ανόδου των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων.
- Υποστήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τη χορήγηση χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα και την αξιοποίηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στο πλαίσιο και του Ταμείου Ανάπτυξης, όπως και της υλοποίησης του σχεδιασμού για τις μικροπιστώσεις, για τις οποίες υφίσταται ψηφισμένο αλλά πρακτικά «ανενεργό» θεσμικό πλαίσιο.
- Διαγραφή ή/και ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν (και εξακολουθούν να δημιουργούνται) κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αφορούν τόσο σε επιχειρήσεις όσο και φυσικά πρόσωπα...
- Κινητοποίηση εργαλείων για τη μείωση της τιμής του ρεύματος και όχι απλά η επιδότηση για κάποιο χρονικό διάστημα. Η απαγόρευση διακοπών ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν το κόστος (ή εναλλακτικά η δωρεάν χορήγηση ρεύματος σε κάποιες κατηγορίες πολιτών βάσει κοινωνικών κριτηρίων) οφείλουν να εξεταστούν ως μέτρα ανακούφισης.
- Μείωση όλων των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο στα χαμηλότερα όρια που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μείωσης του ΦΠΑ της εστίασης στο 6%.
- Η εξέταση της επιστροφής των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα (δεδομένου μάλιστα ότι στον ιδιωτικό τομέα, και σωστά, ποτέ δεν καταργήθηκαν).
_________________
Ο Κωνσταντίνος Βαλσαμάκης, ΜΒΑ, MSc, Απόφοιτος Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, Μέλος του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου