ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Ειδήσεις από την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας



 

Ν. Φαρμάκης: «Η πρόσβαση των ΑμεΑ στη θαλάσσια απόλαυση δεν είναι προνόμιο, είναι ανάγκη»

Την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος αυτόνομης πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στη θάλασσα (SEATRAC)  παρακολούθησε σήμερα Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης στην παραλία της Άκολης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αχαΐας, Χαράλαμπο Μπονάνο.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει προχωρήσει  ήδη  στην τοποθέτηση πέντε  ηλεκτροκίνητων ραμπών κολύμβησης για άτομα με κινητικά προβλήματα στην Π.Ε Αχαΐας και συγκεκριμένα στις πολυσύχναστες θαλάσσιες περιοχές Λακκόπετρας του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, Βραχνεϊκων και Αγίου Βασιλείου του Δήμου Πατρέων,  Άκολης και Ακράτας του Δήμου Αιγιάλειας.
«Καταφέραμε και ολοκληρώσαμε την εγκατάσταση των πέντε πρώτων συστημάτων  SEATRAC μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, συντομότερα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Ανταποκριθήκαμε με ταχύτητα στα αιτήματα να είναι προσβάσιμες οι παραλίες μας από τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Γιατί ο προσβάσιμος τουρισμός και η ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών στην θαλάσσια απόλαυση, δεν είναι προνόμιο, αλλά ανάγκη. Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθείται για τις Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Φαρμάκης.
Από την πλευρά του ο κ. Μπονάνος πρόσθεσε ότι «η Περιφέρεια δεν «κέρδισε» μόνο στη μάχη με τον χρόνο, αλλά και ως προς το κόστος της εγκατάστασης» και εξήγησε: «Εξασφαλίσαμε προνομιακούς όρους συνεργασίας με τον ανάδοχο που είναι και ο εφευρέτης του συστήματος. Έτσι, ο ίδιος θα έχει την ευθύνη της συντήρησης και των επισκευών, ώστε τα ολοκαίνουργια συστήματα SEATRAC που εγκαταστήσαμε να είναι σε διαρκή λειτουργία και να μην αχρηστεύονται στη μέση της σεζόν».  
Το σύστημα SEATRAC αποτελεί ελληνική καινοτομία. Είναι μια καταχωρημένη πατέντα από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών. Λειτουργεί σαν βοηθητικός εξοπλισμός, ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση στη θάλασσα, χωρίς καμία άλλη βοήθεια, σε άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα.

Έλεγχοι για τη τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας σε επιχειρήσεις, σχολεία και κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων
Την περίοδο από 1η μέχρι 7 Ιουνίου 2020, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Αχαΐας, πραγματοποίησε ελέγχους σε σαράντα οκτώ (48) επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ σε συνεργασία με τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκαν απογευματινοί και νυχτερινοί έλεγχοι σε τριάντα πέντε (35) επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σε όλες τις περιπτώσεις, έγιναν συστάσεις και δεν επιβλήθηκε κανένα πρόστιμο.
Επιπλέον, όμως, έγιναν έλεγχοι σε δημόσια σχολεία και ιδιωτικά φροντιστήρια, ενώ δόθηκαν επί τόπου οδηγίες σε προσωπικό των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), για την ασφαλή επαναλειτουργία τους. Τέλος, κλιμάκια της υπηρεσίας επισκέφθηκαν τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η) και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) στην περιοχή της Αχαΐας.
Η υπηρεσία θα συνεχίσει την ενημέρωση και τους ελέγχους τόσο των εργαζομένων όσο και των πολιτών, για την προστασία  της Δημόσιας Υγείας και την αποφυγή διασποράς της Covid-19.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, δήλωσε: «Πρόθεση όλων μας πρέπει να είναι, να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία και δικός μας στόχος είναι να συνεργαστούμε και να συμβουλεύουμε τους επιχειρηματίες και τους φορείς της περιοχής μας για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προστασίας. Εφόσον έχουμε πλήρη συνείδηση ότι ο ιός είναι εδώ και εξακολουθεί να απειλεί, μπορούμε να λειτουργούμε σχεδόν σε απόλυτη κανονικότητα, τηρώντας τις τρεις απλές συμβουλές: Καλό πλύσιμο χεριών, τήρηση των αποστάσεων και χρήση μάσκας όπου επιβάλλεται. Σκοπός μας, ποτέ δεν είναι η τιμωρία και η επιβολή προστίμων, αλλά η εφαρμογή των κανόνων που θα προστατεύσουν εμάς και τους άλλους γύρω μας».
ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΤΑ ΝΕΡΑ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΑΧΑΪΑΣ
Εξάλλου, ανακοινώνεται πως η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας πραγματοποίησε δύο κύκλους δειγματοληψιών θαλασσινού νερού κατά μήκος των ακτών (όλων των περιοχών κολύμβησης) της Π.Ε. Αχαΐας.
Ο Α’ Κύκλος πραγματοποιήθηκε από τις 18/05/2020 έως 20/05/2020 και ο Β΄ Κύκλος από την 01/06/2020 έως τις 04/06/2020. Ελήφθησαν συνολικά ογδόντα τέσσερα (84) δείγματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων τα θαλασσινά νερά κατά μήκος των ακτών είναι κατάλληλα για κολύμβηση σε όλες τις περιοχές της  Π.Ε. Αχαΐας.
Επισημαίνεται ότι ανεξαρτήτως της ποιότητας των θαλασσινών νερών, σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν επιτρέπεται η κολύμβηση  σε
1. Όλα τα λιμάνια και μόνιμα αγκυροβόλια.
2.  Σε ζώνη 50 μέτρων εκατέρωθεν του στομίου εκβολής όλων των αγωγών όμβριων υδάτων στη θάλασσα.
3. Σε ζώνη 200 μέτρων από κάθε πλευρά των στομίων εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων,
Με την ολοκλήρωση του Γ΄ κύκλου δειγματοληψιών θα εκδοθεί η προβλεπόμενη απόφαση καταλληλότητας των ακτών κολύμβησης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, δήλωσε: «Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας επαγρυπνεί για την προστασία της υγείας των πολιτών και την ασφαλή κολύμβηση στις ακτές της ΠΕ Αχαΐας. Η ποιότητα των θαλασσίων νερών της περιοχής μας προσφέρεται για κολύμβηση, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν όλο το καλοκαίρι».

Το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» για τη Δυτική Ελλάδα, στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη με τον Υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο

To γενικό πλαίσιο εφαρμογής του νέου Προγράμματος Έργων και Δράσεων της Αυτοδιοίκησης, «Α. Τρίτσης», στην Περιφέρεια και τους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας, είχε την ευκαιρία να συζητήσει, σήμερα Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Υπουργού στην Αθήνα και κατά τη διάρκειά της τέθηκαν οι βασικοί παράμετροι του Προγράμματος για τη Δυτική Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει έναν ακόμα χρηματοδοτικό «μοχλό» οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα για τις τοπικές κοινωνίες.

Το Πρόγραμμα θα έχει διάρκεια μέχρι το 2023, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και στοχεύει στην κατασκευή έργων, ιδίως στους τομείς των υποδομών, της ψηφιακής σύγκλισης, της βιώσιμης ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και προστασίας της δημόσιας υγείας. Επίσης, ιδιαίτερη μνεία γίνεται για την άρση των οικονομικών επιπτώσεων από τη διασπορά του κορωνοϊού, καθώς και για την εκτέλεση δράσεων και πρωτοβουλιών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

«Οι φορείς της Αυτοδιοίκησης στη Δυτική Ελλάδα, δηλαδή η Περιφέρεια και οι Δήμοι, αποτελούν τους πιο ισχυρούς πυλώνες κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης, προς όφελος των πολιτών της περιοχής, γνωρίζοντας καλύτερα από οποιονδήποτε τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες. Προς αυτή την κατεύθυνση, με την πολύτιμη συμβολή και συνεργασία του Υπουργείου και προσωπικά του Υπουργού, κ. Θεοδωρικάκου, μπορούμε να μετατρέψουμε το νέο Πρόγραμμα σε ένα ισχυρό εργαλείο υλοποίησης έργων, που όχι μόνο θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, αλλά και θα συμβάλλουν στο να κάνουμε καλύτερο και πιο όμορφο τον τόπο μας» δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Φαρμάκης, επισημαίνοντας την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο που θα αποφέρει τα μέγιστα δυνατά οφέλη, στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.




Στενή Συνεργασία Ζαΐμη και Πελετίδη για ΒΙΟΠΑ και ευρωπαϊκά προγράμματα
Τα προβλήματα λειτουργίας, ασφάλειας, καθώς και οι ελλείψεις υποδομών που έχουν εντοπιστεί στο Βιοτεχνικό Πάρκο Γλαύκου, συζητήθηκε διεξοδικά σε συνάντηση που είχαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνας Ζαΐμης και ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.  
Συγκεκριμένα, εστίασαν στη διερεύνηση των αιτιών που δημιουργούν τα προβλήματα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν δραστικά. Κοινός στόχος είναι να μην «ναυαγήσει» το όραμα του Βιοτεχνικού Πάρκου Πατρών, αλλά  να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η έκταση.
Παράλληλα, στην ίδια συνάντηση συμφωνήθηκε Περιφέρεια και Δήμος Πατρέων  να συνεργαστούν για την καταγραφή και απορρόφηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με σκοπό την υποβολή σχετικών προτάσεων. Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίωνας Ζαΐμης διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια θα βρίσκεται κοντά σε κάθε Δήμο που επιθυμεί να εντάξει ευρωπαϊκές πολιτικές στον σχεδιασμό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: