ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Μακεδονικό: Περί ιθαγένειας και εθνότητας



Με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών



1- Έννοιες και ορολογία

·        Ιθαγένεια είναι ο ο νομικός δεσμός πολίτη και Κράτους από τον οποίο απορρέουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Δεν αφορά στο έθνος, ούτε και θα μπορούσε, γιατί το έθνος δεν είναι υποκείμενο του διεθνούς δικαίου (μόνο το κράτος είναι). 

·        Ο όρος ιθαγένεια - υπηκοότητα εννοιολογικά τόσο στην αγγλική όσο και στην γαλλική αποδίδεται με τους όρους αντίστοιχα nationality-citizenship και nationalité. Και στην αγγλική ο όρος διαφέρει σαφώς από τον όρο ethnicity (ο οποίος αντιστοιχεί στον όρο εθνότητα)- και γαλλικά αντίστοιχα éthnicité-  και σημαίνει ανήκειν σε εθνοτικό κοινωνικό σύνολο όχι με νομικό δεσμό αλλά πολιτισμικά. Δεν είναι συνεπώς σωστό αυτό που ακούγεται, ότι με τη συμφωνία αναγνωρίστηκε εθνότητα διότι, δήθεν, αποδόθηκε ο όρος nationality- citizenship με τον όρο ιθαγένεια αντί του όρου εθνότητα, κι ότι αυτό έγινε επί σκοπώ να παραπλανηθεί ο ελληνικός λαός.

·        Το έθνος ορίζεται με ορισμένα στοιχεία κυρίως τη γλώσσα, τη θρησκεία (ομόθρησκο) τις κοινές παραδόσεις, τη κοινή ιστορική καταγωγή (όμομαιμο) και υποδηλώνει το δεσμό με ορισμένη ομάδα ανθρώπων με κοινά χαρακτηριστικά. Όχι με το Κράτος. Σημαντικό είναι να λεχθεί ότι το έθνος και το κράτος διαφέρουν και επομένως η ιθαγένεια- υπηκοότητα με την εθνότητα.

·        Η ιθαγένεια είναι ο νομικός δεσμός με το κράτος και η εθνότητα είναι ο δεσμός με ένα έθνος. Σε ένα κράτος μπορούν να υπάρχουν πολλά έθνη και ένα έθνος μπορεί να υπάρχει σε πολλά κράτη (η Ελλάδα είναι περίτρανο τέτοιο παράδειγμα).

·        Το έθνος δεν είναι υποκείμενο διεθνούς δικαίου. Το τελευταίο ασχολείται μαζί του μόνο σε σχέση με την προστασία των μειονοτήτων. Επίσης στο εσωτερικό δίκαιο η έννοια έθνος χρησιμοποιείται περιορισμένα.


2. Γιατί η συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει εθνότητα ούτε ασχολείται με αυτή

Σε μία συμφωνία κρατών αντικείμενο είναι και δεν θα μπορούσε παρά να είναι το όνομα του Κράτους και η συνακόλουθη ιθαγένεια. Δεν ασχολείται αυτή η συμφωνία με θέματα εθνότητας και δεν θα μπορούσε άλλωστε. Δεν έχει ως αντικείμενο την προστασία ελληνικής εθνότητας στην  Fyrom (ακόμη) και "μακεδονικής" εθνότητας στην Ελλάδα. Είναι συμφωνία μεταξύ κρατών για θέματα ονομασίας κράτους και ιθαγένειας και όχι συμφωνία μεταξύ κράτους και έθνους.

Επομένως είναι σαφές ότι η συμφωνία αυτή  δεν αναγνωρίζει εθνότητα (περιορισμένα αναφέρεται σε δύο από τα συστατικά της, τη γλώσσα και την ιστορία, για να διευκρινίσει απλώς ότι δεν είναι ελληνική) ούτε και θα μπορούσε να αναγνωρίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: