ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Ν. Κοτζιάς μιλά για τη συμφωνία με την πΓΔΜ


«Τρεις ώρες τον ενημέρωνα τον κ. Κουμουτσάκο και βγήκε και είπε "δεν μας ενημέρωσαν"».

Μέσα σε 14 λέξεις ο Υπ. Εξ. της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ με την συνέντευξή του, έκανε συντρίμμια την δικαιολογία της ΝΔ, περί αγνοήσεως της αντιπολίτευσης εκ μέρους του Ν. Κοτζιά στα εθνικά θέματα.


Πρόκειται περί προσχηματικής θέσης της ΝΔ, προκειμένου διά του ψεύδους να παραμείνει αδέσμευτη για να μπορεί να καπηλεύεται την μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία των τελευταίων 100 χρόνων, που σοβαροί συνταγματολόγοι την συγκρίνουν με αυτή που υπεγράφη από τον Ελ. Βενιζέλο το 1919.

Πρόκειται για το Σύμφωνο Βενιζέλου - Τιττόνι λεγόμενο και Συμφωνία Βενιζέλου - Τιττόνι ήταν μια ειδική συμφωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Ελ. Βενιζέλου και του Υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Τομάζο Τιττόνι, εξ ων και η ονομασία, που αφορούσε διμερή "μυστική" συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας και που συνομολογήθηκε στις 29 Ιουλίου 1919στις Σέβρες Γαλλίας, στο πλαίσιο της  Συνδιάσκεψης Ειρληνης  των Παρισίων. Σύμφωνα με αυτή της Συμφωνία η Ιταλία παραχωρεί στην Ελλάδα την κυριαρχία των υπ΄ αυτής κατεχομένων νήσων της Δωδεκανήσου που είχε καταλάβει από τους Τούρκους, εκτός της Ρόδου, για την οποία προβλέπεται να διενεργηθεί δημοψήφισμα, όταν η Αγγλία θα εκχωρήσει στην Ελλάδα την Κύπρο. Επίσημα η Συνθήκη αυτή καταγγέλθηκε εκ μέρους της Ιταλίας στις 25 Αυγούστου 1922, το άρθρο 7, που παρείχε δικαιώματα και στις δύο χώρες.

Τι είχε συμβεί όμως το 1922; Τότε η Ελλάδα υπέστη πολεμική ήττα, λόγω της πολιτικής νφαγωμάρας στο εσωτερικό της και του χρέους που εκτινάχθηκε λόγω πολέμων συνεχώς από το 1911. Στις εκλογές του 1920 ηττάται η κυβέρνηση Βενιζέλου και τον ίδιο χρόνο αναλαμβάνει η κυβέρνηση Δημ. Ράλλη από το χώρο της Δεξιάς και ακολουθούν έξι κυβερνήσεις μέχρι το 1922, με υπερεθνικιστικές βλέψεις και ενώ μέχρι το 1919, η τότε Ελλάδα επέκτεινε τα σύνορά της, βρέθηκε με την πολιτική της Δεξιάς να καταλήξει στην οικτρή ήττα του 1922, κουτσουρεμένη από τα ανατολικά σύνορά της. Αλλά και καθημαγμένη, πράγμα που οδήγησε στον ορισμό Επαναστατικής Επιτροπής υπό τον Σ. Κροκίδα. Ο οποίος διαφώνησε με την εκτέλεση των «6» και παραιτηθείς αυτός, ανέλαβε ο Πατρινός Στυλ. Γονατάς, μετέπειτα συνιδρυτής των προδοτικών Ταγμάτων Ασφαλείας του 1943, από κοινού με τους στρατηγούς Θόδωρο Πάγκαλο και  Βασ. Ντερτιλή. Στις 11 Ιανουρίου 1924, ανέλαβε και πάλι ο Ελευθ. Βενιζέλος πρωθυπουργός για ένα μήνα, αλλά η Ελλάδα ήταν ήδη κουτσουρεμένη και ανυπόληπτη!

Περί Μακεδονίας και Γιουγκοσλαβικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας

Επανερχόμενοι στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, πρέπει να τονιστεί αυτό που σημείωσε ο Υπ.Εξ. Ν. Κοτζιάς, ότι δηλαδή ο Κυρ. Μητσοτάκης αμφισβητεί διεθνείς Συνθήκες του 1913. Η περιοχή αυτή  (σ.σ.: της ΦΥΡΟΜ δηλαδή) λεγόταν «Μακεδονία». Δεύτερον, ως κράτος, επί Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στη Γιουγκοσλαβία, έγινε αποδεκτό από την ελληνική πλευρά. Τρίτον, η Νέα Δημοκρατία είχε δεχτεί να διατηρηθεί σε πολλές φάσεις της διαπραγμάτευσης το όνομα «Μακεδονία» για το εσωτερικό της χώρας, είπε ο Ν. Κοτζιάς.

Και ο Ν. Κοτζιάς συνέχισε:

- Η λύση που φέραμε είναι η καλύτερη, γιατί για πρώτη φορά μετά από 120 χρόνια μακεδονισμού και μετά από 70 χρόνια που υπάρχει η λεγόμενη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αναγνωρίζουν και υπογράφουν ότι η δική τους ιστορία δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική ιστορία, τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την κληρονομιά που φέρει αυτή η χώρα που συμπυκνώνεται στην περιοχή μας στην ελληνική Μακεδονία.

- Το 1913 υπήρχε σε μια μεγάλη περιοχή που λεγόταν Μακεδονία γεωγραφική, πολύ ευρύτερη της ελληνικής Μακεδονίας και με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913, αυτή η Μακεδονία χωρίστηκε σε τέσσερα κομμάτια. (Σ.σ.: Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία).

- Όποιος αμφισβητεί τα αποτελέσματα του 1913 και δεν του αρέσει Μακεδονία του Πιρίν που έχουν οι Βούλγαροι, δεν του αρέσει ότι είναι κομμάτι της τότε γεωγραφικής Μακεδονίας αυτό που έχουν οι Σκοπιανοί, αμφισβητεί και την ίδια τη δημιουργία της Ελληνικής Μακεδονίας.

- Δημοψήφισμα γιατί κάνουνε; Διότι πρέπει να διευκολυνθούν για τις συνταγματικές τους αλλαγές. Εμείς δεν αλλάζουμε το Σύνταγμά μας.

- Το όνομα «Μακεδονία» σκέτο, παράγει όνομα και ιθαγένεια «Μακεδόνες». 

Το ζήτημα «Μακεδονία και Μακεδόνες»

Ας έρθουμε στο ζήτημα «Μακεδονία και Μακεδόνες». Αυτό είναι το ζήτημα που εκείνοι ήταν το κύριο θέμα που ήθελαν από τη διαπραγμάτευση. Να διατηρήσουν δηλαδή τον αυτοπροσδιορισμό τους και είναι το κύριο και πιο δύσκολο ζήτημα σε μια διαπραγμάτευση το να μην τους το δώσεις. Διότι, αν δεν τους δώσεις, αρνείσαι το ύψιστο δικαίωμα που αναγνωρίζει ο Ο.Η.Ε. και το Διεθνές Δίκαιο, αυτό του αυτοπροσδιορισμού, δηλαδή του δικαιώματος να ονοματίζονται έτσι όπως εκείνοι θέλουν. Θα το κάναμε αυτό; Μα το κάναμε. Δεν θα υπήρχε συμφωνία. Τι θα έκαναν μετά αυτοί; Θα ζήταγαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, όπως είχαν ζητήσει. Τι θα κάναμε εμείς; Θα βάζαμε βέτο, γιατί πρέπει να ξέρουμε τι αποφασίζουμε.  Μετά που θα μας πήγαιναν; Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ποιο είναι το πρόβλημά μας; Ότι έχουμε ήδη μια καταδίκη. Μια καταδίκη για βέτο που δεν μπήκε ποτέ, αλλά θέλαμε να το πουλήσουμε για το ωραίο γίγνεσθαι. Το Δικαστήριο τι θα μας πει; Αυτή τη φορά δεν θα μας πει τι λέει η Ενδιάμεση Συμφωνία και το Διεθνές Δίκαιο, θα μας πει τι λέει η δική του δικαστική απόφαση, θα μας θεωρήσει δηλαδή παράνομους και με αυτή την παρανομία που θα διαπιστώσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, θα πάει στον Ο.Η.Ε., η φίλη χώρα.
- Η γλώσσα η «μακεδονική» – σε εισαγωγικά, ή χωρίς εισαγωγικά – διαμορφώθηκε ως γραπτή γλώσσα το 1948, τότε που όλα τα καθεστώτα της Ανατολής φτιάχνανε γραπτές γλώσσες, τις προφορικές. Η γλώσσα αυτή αναγνωρίστηκε το 1954.  Η ΕΡΕ στην δεκαετία του ’50 έλεγε ο κ. Αβέρωφ ότι «αναγνωρίζω ότι η γλώσσα τους είναι η μακεδονική».
-  Η γλώσσα αυτή, η μακεδονική, καθιερώθηκε το 1977 στον ΟΗΕ. Βρήκα τετελεσμένη τη μακεδονική γλώσσα. Αυτοί που την κάνανε τετελεσμένη διαμαρτύρονται και έβαλα μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, τη μεγάλη νομικά δεσμευτική διευκρίνιση ότι αυτή η γλώσσα, η δική τους που αποκαλείται «Μακεδονική», ανήκει στην οικογένεια των σλαβικών γλωσσών, μη έχουσα καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την κληρονομιά της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: