ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα του Σωβινισμού



Η εκδήλωση για την Συμφωνία των Πρεσπών στην Πάτρα

Τρεις ημέρες (20/6) μετά υπογραφή της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών, ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας προχώρησε στην διόργανωση πολιτικής εκδήλωσης με θέμα τα οφέλη και τις προοπτικές που ανοίγονται από τη συμφωνία όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η Βουλευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς.
Ο φιλόξενος χώρος της αίθουσας συνεδρίασεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Τμήμα Δυτικής Ελλάδας γέμισε από πολίτες της Πάτρας που με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφερον άκουσαν τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις των ομιλητών αλλά και συμμετείχε σε μια επικοδομητική συζήτηση στην οποία αποκρυσταλλώθηκαν όλα τα σημεία της συμφωνίας αλλά και απαντήθηκαν όσα ερωτήματα τέθηκαν αλλά και όσα ψευδή  νέα διακινούνται τις τελευταίες ημέρες.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του μέλους τη Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνούς ο οποίος στην αρχή της εισήγησης του υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση επιτέλεσε το ιστορικό της κάθηκον και έδωσε λύση σε ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί τη χώρα πάνω από 26 χρόνια. Σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να συνεχιστεί η κουβέντα αυτή πάνω στην ιστορική, την διπλωματική, την νομική και πολιτική αλήθεια, σε ότι αφορά το μακεδονικό, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αυτοί, που φωνάζουν παραπάνω δεν έχουν πάντα δίκιο και ιδιαίτερα αυτοί, που βασίζουν τις φωνές τους σε ιστορικά και πολιτικά ψεύδη.
Ανέφερε ότι πλέον έχουμε την κατοχύρωση μιας πολύ σημαντικής συμφωνίας, που υπερασπίζεται αυτά, που οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ απέτυχαν να υπερασπιστούν ή εν πάση περιπτώσει, να συμπεριλάβουν σε μια τελική λύση του προβλήματος. Έχουμε επιτέλους στα χέρια μας μια συμφωνία, που επιλύει ένα πρόβλημα, το οποίο για όσο έμενε ανοικτό έβλαπτε ολοένα και περισσότερο τα συμφέροντα της χώρας.
Σημείωσε ιδιαίτερα ότι όλα αυτά τα 26 χρόνια που κυβέρνησαν τη χώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όσο δεν βρισκόταν λύση, τόσο ολοένα και περισσότερα κράτη από το 1992 και πέρα, που προκύπτει το πρόβλημα της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, πέραν της ενδιάμεσης συμφωνίας, που υπογράφτηκε το 1995, και αναγνώρισε την γειτονική μας χώρα με την προσωρινή ονομασία (πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) περισσότερα από 140 κράτη, την έχουν αναγνωρίσει με την συνταγματική της ονομασία, δηλαδή "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Σημείωσε ότι εφόσον η κύρωση αυτής της συμφωνίας φθάσει μέχρι τέλους, θα τελειώσει και η χρήση του όρου σκέτου “Μακεδονία” από τους γείτονές μας, γιατί πλέον θα έχουμε σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με βάση την δική μας εθνική θέση όπως αυτή έχει διαμοφωθεί όλα αυτά τα χρόνια.
Τόνισε ότι με την συμφωνία των Πρεσπών λύνεται ένα θέμα, που ταλάνιζε την εξωτερική μας πολιτική και την χαρακτήρισε σταθμό στην εξωτερική πολιτική, όχι μόνο αυτής της κυβέρνησης, αλλά συνολικά της χώρας. Ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι στην μεταπολίτευση δεν υπάρχει άλλο εθνικό θέμα, το οποίο να οδήγησε σε πτώση κυβέρνησης, ίδρυση κόμματος, πολιτικές καριέρες και ολόκληρους πολιτικούς και πελατειακούς μηχανισμούς, με επαγγελματίες "εθνικόφρονες Μακεδονομάχους". Δίπλα σε αυτά σημέιωσε έφτιαξαν και ένα στρατόπεδο μειοδοτών, δηλαδή αριστερούς, διανοούμενους, σχολιαστές, δημοσιογράφους, πολιτικούς, που δέχτηκαν, πόλεμο, χλευασμό, απομόνωση. Το Μάκεδονικο ζήτημα ήταν ένα από τα εμβλητικά ζητήματα της δικής μας Αριστεράς και θα έχουμε την δυνατότητα με την πάροδο του χρόνου να πείσουμε την ελληνική κοινωνία για την ορθότητα των απόψεων και των επιλογών μας.
Απαντώντας στο ερώτημα, που του τίθεται τελευταία γιατί η λύση τώρα, επισήμανε ότι η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια έχασε πολλά από την μη επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος και τώρα είναι αρκετά αυτά, που θα κερδίσει ιδιαίτερα σε αναπτυξιακά θέματα για τη χώρα αλλά και  για ολόκληρη την περιοχή όπως για παράδειγμαα η δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής από την Θεσσαλονίκη, Σκόπια, Βελιγράδι, Βουδαπέστη και τη λειτουργία των ελληνικών λιμανιών ως διαμετακομιστικού κόμβου για κοντέινερ, που θα φθάνουν από τον Πειραιά και θα διακλαδώνουν για την υπόλοιπη Ευρώπη. Σημείωσε επίσης ότι οι εμπορικοί δρόμοι προς την κεντρική Ευρώπη περνούν από την μικρή αυτή χώρα των Βαλκανίων.
Παρότρυνε τους παρευρισκόμενους να διαβάσουν οι ίδιοι την συμφωνία χωρίς την επήρεια των καναλιών και θα διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει καμία αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας ή εθνικότητας αλλά ιθαγένεια του πολίτη της Βόρειας Μακεδονίας.
Σημείωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πρώτη σοβαρή ήττα του σωβινισμού στην Ελλάδα και ενός ολόκληρου πελατειακού πολιτικού συστήματος που στήθηκε γύρω από το Μακεδονικό. Ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι τις τελευταίες μέρες  ζούμε ένα όργιο διασποράς ψευδών ειδήσεων, ένα οργανωμένο δίκτυο παραπλάνησης με φωτομοντάζ δήθεν ταυτοτήτων στο διαδίκτυο στο οποίο πρέπει να αντισταθούμε και να απαντήσουμε με πραγματικά δεδομένα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η συμφωνία αυτή αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα εθνικιστικά δίκτυα της χώρας.
Ακολούθησε η εισήγηση της Βουλευτή Αχαϊας Σία Αναγνωστοπούλου η οποία αναφέρθηκε αρχικά στην άγρια επίθεση που δέχεται αυτές τις μέρες η Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε ότι οι αστικές δυνάμεις του τόπου, μέσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ,  θεώρησαν ότι είναι η τελευταία και χρυσή τους ευκαιρία να ανατρέψουν τη Κυβέρνηση και ότι δεν τους ενδιαφέρει το εθνικό θέμα αυτό καθέαυτό.  Έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε όσα είπε μέσα στη Βουλή ο κ. Μπαρμπαρούσης και πρόσθεσε ότι δεν είναι αστεία και δεν κατάλαβαν όλοι αυτοί που κατηγορούσαν τη Κυβέρνηση ότι ξεπουλά τη Μακεδονία έστρωναν το χαλί στους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής να εκφραστούν με αυτό τον τρόπο.
Η ίδια απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί ξεπουλήματος αναρωτήθηκε από πότε τα αστικά κόμματα θεωρούν ότι η Ελλάδα ένα κράτος δύο αιώνων δεν θα πρέπει να σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες. Σημείωσε ότι βάση των διεθνών συμφωνιών η χώρα μας αποκρούει τις αιτιάσεις της Τουρκίας και προσφεύγει στους διεθνείς οργανισμούς. Τόνισε δε ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να τίθενται , έστω και συγκεκαλυμμένα, ζητήματα μη τήρησης των διεθνών συμφωνιών ή αναθεώρησεις τους και ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς για ολόκληρη την περιοχή. Το ζήτημα της ΠΓΔΜ άφηνε όλα αυτά τα χρόνια ένα κενό στο πολιτικό χάρτη της περιοχής των Βαλκανίων, μια εκκρεμότητα που γινόταν αντικείμενο εκμετάλλευσης από όσους επιδίωκαν να θέσουν ζητήματα αναθεωρητισμού των διεθνών συμφωνιών στη περιοχή των Βαλκανίων.  Σημείωσε επίσης ότι ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχανε συμφωνήσει και αποτελούσε εθνική γραμμή η σύνθεση ονομασία με κύριο συνθετικό την Μακεδονία, άλλωστε έτσι είχε αναγνωριστεί και με την ενδιάμεση συμφωνία, με το που το πέτυχε αυτή η Κυβέρνηση άρχισαν όλοι αυτοί να μας κατηγορούν. Υποστήριξε ότι είναι η πρώτη φορά, που μια κυβέρνηση σε αυτή την χώρα αυτό, που έκανε ως συμφωνία και ως διαπραγμάτευση στο εξωτερικό, το λέει και στον ελληνικό λαό. Ενώ σημείωσε ότι όλα αυτά τα χρόνια τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που κυβερνούσαν, στο εξωτερικό συμφωνούσαν αλλά μέσα στην Ελλάδα στήναν τα δίκτυά τους για καθαρά εκλογικούς λόγους και αποτίμησης του λαού, έστηναν τα εθνικιστικά τους δίκτυα. Ήταν ανίκανοι να λύσουν το θέμα γιατί δεν τολμούσαν να πουν στο λαό ότι αυτό, που διαπραγματευτήκαμε αυτό είναι και θα έρχονταν να πουν ότι δεν φταίμε εμείς, μας πίεσαν και υποχρεωθήκαμε να αποδεχθούμε, αν δεχόντουσαν, γιατί στήθηκαν πάνω σε αυτή τη στάση στήθηκαν και συντηρήθηκαν πολιτικές καριέρες.
Επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και παραμένει μια συμπαγής όμαδα που δεν παίζει με τον εθνικισμό, δεν έχει γκρίζες ζώνες στην πολιτική του και δεν κλείνει το μάτι στους ακραίους και σημείωσε ιδιαίτερα ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για μια εθνικοφροσύνη που υποτίθεται ότι είχε ηττηθει με την πτώση της Χούντας να προσπαθήσει να ανορθωθεί και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να συμβεί. Με τη στάση μας και το παραδειγμά μας τόνισε θα πρέπει να δείξουμε στο κόσμό ότι αυτό που κάνουμε εμείς είναι αγνός πατριωτισμός σε αντιπαραβολή με την πατριδοκαπηλεία της αντιπολίτευσης που πλέον λειτουργεί και ως ανάχωμα.
Από την κριτική της για τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ξέφυγαν το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ. Για το Κίνημα Αλλαγής είπε ότι η στάση είναι οπορτουνιστική, διαχωρίζοντας τη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη, ενώ για το ΚΚΕ ανέφερε πως δεν σέβεται την ίδια του την ιστορία, υπενθυμίζοντας ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα είχε εκδώσει μετά τον εμφύλιο πόλεμο, αλφαβητάρι στα σλαβομακεδονικά για τους απάτριδες του Δημοκρατικού Στρατού, που είχαν βρει στη σημερινή ΠΓΜΔ καταφύγιο.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απαντήσεις που δόθηκαν από τους εισηγητές σε ερώτηματα και προβληματισμούς που τέθηκαν από το ακροατήριο και με τις οποίες αποκρυσταλλώθηκαν με το καλύτερο δυνατό τρόπο τα πολιτικά και κοινωνικά οφέλη της συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: