ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Ο Υπ. Εξ. εξηγεί από τον ΑΝΤ1 την Συμφωνία Πρεσπών




Ο Ν. Κοτζιάς, στην  εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 μιλά με τον δημοσιογράφο Γ. Παπαδάκη
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μαζί μας ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς. Χαρά μας και τιμή μας που σας έχουμε μαζί μας κ. Υπουργέ.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Καλημέρα. Καλημέρα. Σας βρίσκω νεότερο από ποτέ.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε καιρό να τα πούμε. Από τότε που τα λέγαμε τα πρώτα μνημονιακά χρόνια. Κύριε Υπουργέ, σας είδα πάρα πολύ χαρούμενο στην υπογραφή της συμφωνίας. Δεν σας έχω ξαναδεί τόσο χαρούμενο.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Τελείωσε ένα από τα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Και παρά τα όσα λέγονται κριτικά, η πλειοψηφία του κόσμου καταλαβαίνει ότι εμείς δεν φτιάξαμε πρόβλημα, λύσαμε πρόβλημα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καταλαβαίνει κ. Υπουργέ; Σας άκουσα με προσοχή να λέτε ότι είναι εύλογες οι ανησυχίες και η εκδήλωση των συναισθημάτων των Ελλήνων, τους οποίους δεν πρέπει να τσουβαλιάσουμε και να τους χαρίσουμε σε ένα ακραίο χώρο.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Έτσι είναι.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μπορεί να είναι και ψηφοφόροι δικοί σας.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κάθε αλλαγή δημιουργεί ανασφάλεια και ερωτήματα. Κάθε αλλαγή. Εδώ άλλος πάει να παντρευτεί και ρωτάει εάν κάνει καλά ή όχι, παρ’ όλο που είναι φουλ ερωτευμένος και θα πεθάνει εάν δεν παντρευτεί. Και όμως αναρωτιέται. Και ξέρετε με το όνομα, όπως έλεγα και χθες, έχουμε μια μανία εδώ στο νότο της Ευρώπης. Δηλαδή, λέω, ερωτεύεται μια νεαρά ένα νεαρό, μεγαλώνουν μαζί, παραμένουν αγαπημένοι, αποφασίζουν να παντρευτούν, κάνουν παιδιά και έρχεται ο καυγάς ο γιος που γεννήθηκε τίνος το όνομα θα φέρει; Του παππού του ένα, ή του παππού του άλλου; Και εάν οι παππούδες έχουν το ίδιο όνομα εντάξει τελειώσαμε. Εάν δεν έχουν μέχρι και διαζύγιο φτάνουμε. Η λύση που καμία φορά βρίσκουν είναι ή τρίτο όνομα, ή σύνθετο όνομα. Πήγαμε στο θέμα μας. Σύνθετο όνομα δηλαδή και το όνομα του ενός παππού και του άλλου. Αλλά ο πρώτος παππούς τον φωνάζει τον εγγονό με το δικό του όνομα και ο δεύτερος με το άλλο. Θέλω να πω ότι το όνομα έχει μια παράδοση στην Ελλάδα, όχι μόνο πολιτική ταυτότητας, κληρονομιάς ιστορικής που έχει το όνομα για το οποίο θα συζητήσουμε αλλά είναι πολύ πιο σημαντικό σε εμάς από ότι σε άλλα μέρη του κόσμου.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε δεν είναι όμως απλά μόνο το όνομα. Είναι η ιστορία, είναι ο πολιτισμός. Είναι τα βιώματα. Ξέρετε, εμείς οι αστοί δεν είμαστε μέσα στην αντίληψη και τη νοοτροπία και τα βιώματα  και την καθημερινότητα των Ελλήνων από την ελληνική περιφέρεια. Για παράδειγμα, δεν αγαπάμε τους δημοτικούς χορούς. Δεν αγαπάμε τα δημοτικά τραγούδια. Αυτά είναι συνδεδεμένα με την ιστορία κάθε τόπου.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Άρα την επόμενη φορά που θα σας δω, θα σας υποχρεώσω να χορέψετε όμορφα δημοτικά τραγούδια και χορούς και νησιώτικα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Που είναι πιο χαρούμενα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως. Αλλά εδώ υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν βιώματα, έχουν ρίζες.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είναι αλήθεια αυτό, αλλά προσέξτε, γι’ αυτούς τους ανθρώπους η λύση που φέραμε είναι η καλύτερη, γιατί για πρώτη φορά μετά από 120 χρόνια μακεδονισμού και μετά από 70 χρόνια που υπάρχει η λεγόμενη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αναγνωρίζουν και υπογράφουν ότι η δική τους ιστορία δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική ιστορία, τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την κληρονομιά που φέρει αυτή η χώρα που συμπυκνώνεται στην περιοχή μας στην ελληνική Μακεδονία. Το υπογράφουν αυτό. Αλλάξανε το όνομα του αεροδρομίου τους και το κάνανε από Μέγα Αλέξανδρο….
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μπορούν να το ξαναλλάξουν οποιαδήποτε στιγμή.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν είναι έτσι οι διεθνείς σχέσεις τώρα. Μη συζητάτε. Και εγώ μπορώ να σας πω ότι μπορούμε να μπούμε στη Σμύρνη οποιαδήποτε στιγμή. Δεν είναι έτσι. Υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες, υπάρχουν διεθνή μέτρα. Τελείωσε το παραμύθι αυτό. Όποιος θέλει να το ξαναφέρει στη γείτονα χώρα, θα είναι γελοίος.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε ενόχλησε πάρα πολλούς το γεγονός ότι στην εναρκτήρια τελετή ….
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Θα μου πείτε για το Μακεδόνες.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βγαίνει ο Ζάεφ και δεν λέει Βορειομακεδόνες και Έλληνες.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Μα, δεν είναι Βορειομακεδόνες. Δεν ονοματίζονται έτσι.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν σεβάστηκε ούτε αυτό που λέει η συμφωνία.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, όχι.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάνει ένα σαφέστατο διαχωρισμό. Οι Μακεδόνες και οι Έλληνες.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κύριε Παπαδάκη, να εξηγώ, γιατί ήρθα γι’ αυτό το λόγο. Έχει μπερδευτεί η ιστορία της Μακεδονίας, της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας που την υπερασπιστήκαμε, την αποδεχτήκανε και τελείωσε αυτός ο αλυτρωτισμός, με τη γεωγραφία. Το 1913 υπήρχε σε μια μεγάλη περιοχή που λεγόταν Μακεδονία γεωγραφική, πολύ ευρύτερη της ελληνικής Μακεδονίας και με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913, αυτή η Μακεδονία χωρίστηκε σε τέσσερα κομμάτια. Πήρε ένα ελάχιστο η Αλβανία, στην οποία  τσακώνονταν εάν είναι Βούλγαροι ή Σλαβομακεδόνες, πήρε γύρω στο 16% η Βουλγαρία, τη λεγόμενη «Μακεδονία του Πιρίν». Και άμα δείτε, τρία μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της βουλγαρικής κυβέρνησης θεωρούν τον εαυτό τους Μακεδόνες. Δηλαδή ότι προέρχονται από μια περιοχή Μακεδονία του Πιρίν που ονομάζεται γεωγραφικά Μακεδονία. Λιγότερο από το 1/3 το πήρε μετά η «Βόρειος Μακεδονία» και την πλειονότητα που συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό, εκτός από το Μοναστήρι, με την αρχαία Μακεδονία, το πήρε η Ελλάδα. Το 1913 φτιάξαμε ξανά τη Μακεδονία μας. Με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου μπορέσαμε και κάναμε αυτό που σήμερα είναι η Μακεδονία μας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Φτιάξανε και αυτοί τη Μακεδονία τους.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ναι. Εμείς τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου τη δεχόμαστε ή όχι; Διότι εάν τη δεχόμαστε, τότε έχει μοιραστεί στα τέσσερα η Μακεδονία η γεωγραφική, όχι η ιστορική.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, αλλά αυτοί φτιάξανε μετά ότι η Μακεδονία τους με ένα σύνταγμα με αλυτρωτικές διαθέσεις ….
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Το κόψαμε, το τελειώσαμε αυτό. Το τελειώσαμε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν το τελειώσαμε ακόμα.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Τη συμφωνία την τελειώσαμε. Ομολογούνε ότι δεν έχουν καμία σχέση ….
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα τελειώσει.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι. Όχι.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το σύνταγμά τους δεν έχει αλλάξει.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Θα το αλλάξουν. Ομολογούν και αποδέχονται ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Και αυτή την κατάκτηση, το ελάχιστο που θα περίμενα, θα έπρεπε να μας την αναγνωρίσουν. Διότι, τα «μακεδονικά» αρχαιοελληνικά στα Σκόπια -εκεί που πήγανε και πληρώνανε 1 δισεκατομμύριο με ΑΕΠ 9 δισεκατομμύρια, δηλαδή 10% και πάνω του ΑΕΠ τους κάθε χρόνο το πληρώνανε σε αυτά τα τσίρκα του Disneyland της «αρχαιοελληνικής κουλτούρας»– αυτά τα τελειώσανε. Τα αλλάζουνε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα τα αλλάξουν; Επιμένω.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ναι. Αλλά είναι δεσμευμένοι. Ή θα είμαστε με το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες και άρα έχει άδικο ο Ερντογάν, ή έχουμε άλλη πρόθεση.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πόσες φορές παρουσιάζονται; Τι λένε οι Τούρκοι κάθε τρεις και λίγο;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Μα αυτοί αμφισβητούν το Διεθνές Δίκαιο. Το δικό μας το όπλο είναι το Διεθνές Δίκαιο. Τώρα μην ξεκινήσουμε εμείς εξ αιτίας της «Βόρειας Μακεδονίας» να αμφισβητούμε ότι είμαστε μια χώρα που αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο. Το Βουκουρέστι, το 1913, έσπασε τη γεωγραφική -υπογραμμίζω γεωγραφική- Μακεδονία στα τέσσερα. Έφτιαξε την Ελληνική Μακεδονία. Όποιος αμφισβητεί τα αποτελέσματα του 1913 και δεν του αρέσει Μακεδονία του Πιρίν που έχουν οι Βούλγαροι, δεν του αρέσει ότι είναι κομμάτι της τότε γεωγραφικής Μακεδονίας αυτό που έχουν οι Σκοπιανοί, αμφισβητεί και την ίδια τη δημιουργία της Ελληνικής Μακεδονίας. Πρέπει να το συνεννοηθούμε αυτό: ή είμαστε με το διεθνή νόμο, ή δεν είμαστε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η επισπεύδουσα χώρα ήταν οι γείτονές μας, εκείνοι καίγονταν.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι – όχι…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν μου επιτρέπετε το ερώτημα.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είναι ένα λάθος αυτό.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να ολοκληρώσω το ερώτημα και θα απαντήσετε συνολικά.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ναι, θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βιάζονταν.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα, εκείνοι καίγονται να μπουν στο ΝΑΤΟ. Μπορεί εμείς, θα  μου πείτε για γεωπολιτικούς λόγους και για τα Βαλκάνια και το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στα Βαλκάνια. Όμως τι κάνουν εκεί; Λένε ότι έχω ένα λαό που έχει πρόβλημα, είναι διχασμένος, γι' αυτό ακριβώς τον λόγο θα κάνω δημοψήφισμα. Και εδώ έχετε ένα λαό διχασμένο. Γιατί δεν κάνετε δημοψήφισμα, για να έχετε την άποψη του ελληνικού λαού;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Το δημοψήφισμα είναι μια δέσμευση από την ώρα της δημιουργίας αυτού του θέματος. Εμείς τέτοιο ζήτημα δεν είχαμε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είχαμε θέμα κ. Υπουργέ.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αφήστε να σας πω …
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ χάντμπολ πήγαμε να παίξουμε και έβγαιναν οι άλλοι και έλεγαν Μακεδονία και έφευγε η Ομοσπονδία.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εγώ την έπαιρνα την Ομοσπονδία και έφευγαν, δεν την πήρε κανένας άλλος.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, ακριβώς. Βόλεϊ παίζαμε και ποδόσφαιρο, και φεύγαμε.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν την πήρε κανένας άλλος, εγώ την έπαιρνα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι σαφώς.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ακούστε να σας πω. Δημοψήφισμα γιατί κάνουνε; Διότι πρέπει να διευκολυνθούν για τις συνταγματικές τους αλλαγές. Εμείς δεν αλλάζουμε το Σύνταγμά μας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αλλάζουμε τα βιβλία μας.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, όχι δεν αλλάζουμε τα βιβλία μας. Να πάμε ένα - ένα όμως κ. Παπαδάκη! Εμείς δεν αλλάζουμε το Σύνταγμά μας, ούτε το όνομα της χώρας μας. Εκείνοι αλλάζουν το όνομα της χώρας τους και το Σύνταγμά τους Δηλαδή, αν αποφασίσει κάποιος να αλλάξει το όνομά του, ο εξάδελφός σας, και δεν θέλει να λέγεται πια Αντώνης και θέλει να λέγεται Νίκος, θα πάω να βαφτιστώ κι εγώ για να αλλάξω κι εγώ όνομα και να γίνω Αντώνης; Δικό του θέμα είναι, αυτός πρέπει να το αλλάξει, αυτός θα κάνει το δημοψήφισμα.
Εδώ στην Ελλάδα έχουμε υποτιμήσει τη μεγάλη σημασία που έχει το ότι αυτή η χώρα αλλάζει το όνομά της. Η μόνη χώρα που έχει αλλάξει το όνομά της σε όλη τη διάρκεια όχι μόνο του 21ου αιώνα αλλά και του 20ου είναι η Αυστρία, που το άλλαξε, διότι ηττήθηκε σε πόλεμο και διαλύθηκε η Αυστροουγγρική  αυτοκρατορία μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εμείς, εδώ, κ. Παπαδάκη, κάποιοι συμπεριφέρονται σα να είναι εχθρός μας αυτή η περιοχή, να κάναμε πόλεμο, να την καταλάβαμε και να της υπαγορεύουμε τι να κάνει. Δεν είναι έτσι. Κάναμε διεθνή  συμφωνία, στην οποία παίρνουμε υπόψη μας τα δικά μας αλλά και τα δικούς συμφέροντα, για να ζήσουμε ειρηνικά μαζί.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κι αυτό το κομμάτι, κ. Υπουργέ, το οποίο διαφωνεί με τη συμφωνία; Και δεν ξέρω αν είναι μικρό ή μεγάλο, αλλά δημοσκοπικά φαίνεται ότι είναι μεγάλο.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτή είναι η δημοσκόπηση που είχε δημοσιευτεί πριν τρία χρόνια και την επαναλαμβάνουν τώρα. Αυτά να τα αφήσουν σε εμένα, είμαι μελετημένος εγώ σε αυτά. Είναι η ίδια δημοσκόπηση με τα ίδια αποτελέσματα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εσείς πιστεύετε δηλαδή ότι …
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Έχω δημοσκοπήσεις κι εγώ τρέχουσες.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχετε; Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε το αποτέλεσμα;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ήταν στην αρχή μπροστά αυτοί που είχαν αμφιβολίες και τώρα με μια μικρή διαφορά αυτοί που συμφωνούν μαζί μας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι πάνω από το 50% δηλαδή αυτοί που συμφωνούν;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: 47-44%. Αλλά δεν είναι αυτό το κύριο. Το κύριο είναι η αντίληψη ότι η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα που εκλέγει μια Κυβέρνηση που διαχειρίζεται τις υποθέσεις της. Ή δεν είναι μια δημοκρατική χώρα και η κυβέρνησή της δεν δικαιούται να έχει γνώμη για την εξωτερική της πολιτική; Γιατί εδώ έχουμε το καταπληκτικό φαινόμενο ότι κάποιοι έρχονται και λένε «αμφισβητούμε αν έχετε το δικαίωμα να διαπραγματεύεστε» και το λένε αυτοί που …
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν όμως ο λαός έχει διαφορετική άποψη, αλλάζουμε τον λαό ή αλλάζουμε άποψη;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Να σας πω, αν ο λαός έχει διαφορετική άποψη θα το εκφράσει στην εκλογική μάχη και θα μας στείλει τα σπίτια μας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αφού όμως πρώτα έχει υπογραφεί η συμφωνία.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Μα έτσι γίνεται με τις Κυβερνήσεις. Οι Κυβερνήσεις αποφασίζουν, δεν παίρνουν για κάθε απόφαση …
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι αλλά δεν είναι όμως μια συμφωνία για το ΕΚΑΣ …
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κύριε Παπαδάκη θα με αφήνετε να τελειώνω όμως τη φράση μου;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Γιατί εγώ εδώ ήρθα όχι για να τσακωθώ, αλλά για να εξηγήσω.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, σας έχω δημιουργήσει την αίσθηση ότι τσακωνόμαστε;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Μα δεν τελειώνω τη φράση μου.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό ναι, το έχω αυτό το κακό!
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Για να έρθω στο αρχικό σας ερώτημα γιατί ούτε αυτό το συζητήσαμε. Ο κόσμος αλλάζει, γύρω μας έχουμε φωτιές και πολέμους, έχουμε αστάθειες, έχουμε μια τρελαμένη Τουρκία, έχουμε πόλεμο στη Λιβύη, στη Συρία και στο Ιράκ και πρέπει να έχουμε σταθερότητα. Εάν δεν έχουμε σταθερότητα, η αστάθεια στην περιοχή του μικρού αυτού κράτους των Σκοπίων, θα έρθει πάνω μας και επιπλέον εάν δεν πάρουμε τα μέτρα μας θα βρεθούμε περικυκλωμένοι από τρίτες δυνάμεις, που ως δαγκάνα από Ανατολή και Βορρά, θα μας σφίγγουν.
Όποιος έχει αντίληψη για το μακρύ χρόνο, αντιλαμβάνεται ότι η χώρα χρειάζεται φίλους στην περιοχή, φίλοι οι οποίοι θα εξαρτώνται οικονομικά σε μεγάλο βαθμό από εμάς και οι οποίοι δεν θα δίνουν πατήματα για να εκδηλώσουν επιθετικότητα οι τρίτες δυνάμεις. Εγώ, σας κάνω μόνο την εξής σημείωση: σήμερα οι ελίτ, οι ηγετικές δυνάμεις της «Βορείου Μακεδονίας» και η Στρατιωτική τους Ακαδημία βρίσκεται υπό την εκπαίδευση της Τουρκίας. Όποιος του αρέσει, να μου το πει. Εμένα δεν μου αρέσει.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι μαζί μας, τους ξέρετε πολύ καλά, ο πολιτικός συντάκτης, η Στεφανία Μουρελάτου, μάλιστα την ξέρετε γιατί κάνει και Υπουργείο Εξωτερικών, οι δυο καλοί συνάδελφοι από το δελτίο ειδήσεων
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Έχουμε συνταξιδέψει.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχετε συνταξιδέψει αρκετές φορές.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Και μας έφερε και τύχη γιατί πήγε καλά το ταξίδι.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στεφανία μου, ερώτημα στον Υπουργό.
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Εγώ θα βάλω στο τραπέζι, κ. Υπουργέ, το κεντρικό επιχείρημα των πολιτικών, αλλά και κάποιων πολιτών που θεωρούν ότι αυτή η συμφωνία δεν είναι καλή. Και λένε «γιατί ο προσδιορισμός δεν αντανακλάται και στην ιθαγένεια» και είναι η ιθαγένεια σκέτο «μακεδονική».
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κατ' αρχάς, σας ευχαριστώ, γιατί είστε από τους λίγους ανθρώπους που διατυπώνουν σωστό ερώτημα. Γιατί στη Βουλή απέναντι στην Κυβέρνηση μπέρδεψαν την ιθαγένεια με την εθνότητα. Έτερον εκάτερον.
Δεύτερον, θα ξαναπώ αυτό που είπα και στη Βουλή. Εάν κερδίσαμε ένα πόλεμο, χάρις στον οποίο τους τα παίρνουμε όλα, να μου το πει κάποιος. Εγώ δεν το πήρα χαμπάρι. Εγώ έκανα μια διεθνή συμφωνία. Τι ήθελα να πάρω από αυτή τη διεθνή συμφωνία; Όνομα. Δεν είναι μικρό πράγμα και το εξήγησα πριν όταν αλλάζει το όνομα ένα κράτος.
Τρίτον, erga omnes πραγματικό, όχι αυτά τα ψεύτικα για διεθνή χρήση. Δηλαδή το ίδιο όνομα απέναντι στους διεθνείς Οργανισμούς, στα υπόλοιπα κράτη και εμάς και στο εσωτερικό τους, το οποίο έχει πάρα πολύ μεγάλο κόστος για εκείνους. Σκεφτείτε ότι δεν είναι απλώς ότι αλλάζουν το όνομά τους στο εσωτερικό, το Υπουργείο δεν θα λέγεται «Υπουργείο Μακεδονίας», αλλά θα λέγεται «Υπουργείο Βορείου Μακεδονίας», αλλά το κάνουν εμφανώς κάτω από την πίεση τρίτης δύναμης, δηλαδή ημών.
Τέταρτον, αυτό θα οδηγήσει σε συνταγματική αλλαγή.
Πέμπτον, κόβεται επίσημα ο αλυτρωτισμός και δεσμευτικά και μια σειρά από άλλα ζητήματα. Αυτά είναι μεγάλα κέρδη. Αυτοί κάτι δεν θα έπαιρναν στη διαπραγμάτευση; Τι θα έπαιρναν;
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Ήταν κάτι δηλαδή που τους το παραχωρήσαμε; Για να κερδίσουμε κάτι άλλο; Ήταν κάτι που θεωρήσαμε εξ αρχής ότι πρέπει να το έχουν;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και πόσο «κάτι» είναι αυτό. Γιατί αυτό λέει η άλλη πλευρά.
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Γιατί λένε, άκουγα τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι το γεγονός ότι δεν λέγονται «Βορειομακεδόνες» στην ιθαγένεια, εκεί χάθηκε το κομμάτι του αλυτρωτισμού.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ο κ. Μητσοτάκης το είπα και στη Βουλή και δεν απαντήθηκε μέχρι σήμερα από κανέναν, αμφισβητεί διεθνείς Συνθήκες του 1913. Η περιοχή αυτή λεγόταν «Μακεδονία». Δεύτερον, ως κράτος, επί Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στη Γιουγκοσλαβία, έγινε αποδεκτό από την ελληνική πλευρά. Εγώ τότε νεαρός ακόμη επιστήμονας θεωρούσα ότι ήταν λάθος και δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ξεφύγουμε από αυτό το «Δημοκρατία της Μακεδονίας», «Μακεδόνες» και τα λοιπά. Τρίτον, η Νέα Δημοκρατία –και ας λέει κάποιος είτε λέγοντας ψέματα, είτε γιατί δεν ξέρει όπως φαίνεται- είχε δεχτεί να διατηρηθεί σε πολλές φάσεις της διαπραγμάτευσης το όνομα «Μακεδονία» για το εσωτερικό της χώρας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι τα έγγραφα τα οποία παρουσιάσατε;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Και άλλα πολλά, αλλά θα βρεθούν στη συζήτηση της συμφωνίας τον Οκτώβρη -  Νοέμβρη. Το όνομα «Μακεδονία» σκέτο, παράγει όνομα και ιθαγένεια «Μακεδόνες». Μην σκούζουν και  μη κάνουν τους παράξενους. Ας έρθουμε στο ζήτημα «Μακεδονία και Μακεδόνες». Αυτό είναι το ζήτημα που εκείνοι ήταν το κύριο θέμα που ήθελαν από τη διαπραγμάτευση. Να διατηρήσουν δηλαδή τον αυτοπροσδιορισμό τους και είναι το κύριο και πιο δύσκολο ζήτημα σε μια διαπραγμάτευση το να μην τους το δώσεις. Διότι, αν δεν τους δώσεις, αρνείσαι το ύψιστο δικαίωμα που αναγνωρίζει ο Ο.Η.Ε. και το Διεθνές Δίκαιο, αυτό του αυτοπροσδιορισμού, δηλαδή του δικαιώματος να ονοματίζονται έτσι όπως εκείνοι θέλουν. Θα το κάναμε αυτό; Μα το κάναμε. Δεν θα υπήρχε συμφωνία. Τι θα έκαναν μετά αυτοί; Θα ζήταγαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, όπως είχαν ζητήσει. Τι θα κάναμε εμείς; Θα βάζαμε βέτο, γιατί πρέπει να ξέρουμε τι αποφασίζουμε. Θα βάζαμε βέτο. Μετά που θα μας πήγαιναν; Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ποιο είναι το πρόβλημά μας; Ότι έχουμε ήδη μια καταδίκη. Μια καταδίκη για βέτο που δεν μπήκε ποτέ, αλλά θέλαμε να το πουλήσουμε για το ωραίο γίγνεσθαι. Το Δικαστήριο τι θα μας πει; Αυτή τη φορά δεν θα μας πει τι λέει η Ενδιάμεση Συμφωνία και το Διεθνές Δίκαιο, θα μας πει τι λέει η δική του δικαστική απόφαση, θα μας θεωρήσει δηλαδή παράνομους και με αυτή την παρανομία που θα διαπιστώσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, θα πάει στον Ο.Η.Ε., η φίλη χώρα…  θα πήγαινε. Και στον Ο.Η.Ε. τι νομίζετε ότι θα γινόταν, όταν θα έβαζε θέμα ότι μου αρνούνται το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, άρθρο τάδε διεθνών συμβάσεων και Καταστατικού του Ο.Η.Ε.; Θα πέρναγαν με το όνομα που έχουν σήμερα. Όποιος δεν σκέφτεται πέρα από τη μύτη του, έχει πρόβλημα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όμως, κ. Υπουργέ, αυτό ακριβώς ήταν το πρόβλημα από ελληνικής πλευράς, αυτό παλεύαμε τόσα χρόνια.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, όχι…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δηλαδή τι; Να μην αποκαλούνται «Μακεδόνες».
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι κ. Παπαδάκη, δεν είναι αλήθεια αυτό. Κάντε τον κόπο μετά και κοιτάξτε την 817, την 845, τις δυο αποφάσεις του Ο.Η.Ε. που ήταν στη διαπραγμάτευση, ένα θέμα έχουν μόνο: το όνομα του κράτους. Τίποτε άλλο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το όνομα του κράτους με αλυτρωτικές διαθέσεις οι οποίες εκφράζονται στο Σύνταγμά τους.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Το όνομα του κράτους είναι …
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και αυτά τα δύο συνδέονται.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Το Σύνταγμα κι αυτά δεν υπάρχουν στις αποφάσεις του Ο.Η.Ε. και δεν τις έφτιαξα εγώ, άλλες Κυβερνήσεις τις έφτιαξαν.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι λέω για μας. Για μας ποιο ήταν το αγκάθι;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Το όνομα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το όνομα, συνοδευόμενο από αλυτρωτικές διαθέσεις.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Οι αλυτρωτικές τελειώσανε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: «Θα».
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι «θα».
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όταν αλλάξουν το Σύνταγμά τους.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι. Το αεροδρόμιό τους άλλαξε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουν βάλει μια ταμπελίτσα στο άγαλμα όμως, ότι ξέρετε κάτι; Κρατάμε το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο ανήκει….
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Πάλι ένα - ένα. Το αεροδρόμιο άλλαξε όνομα και από «Μεγάλος Αλέξανδρος» έγινε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπιών». Στις διαπραγματεύσεις επί χρόνια ήταν το πρώτο ζήτημα που βάζαμε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το δικό μας στη Θεσσαλονίκη άραγε πως θα το λέμε;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Έτσι όπως το λέμε.
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Κι έχουν βάλει θέμα Υπουργέ για μας.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Έτσι όπως το λέμε, σιγά - σιγά.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν εκδηλώνουμε αλυτρωτική διάθεση όταν αυτοί προσδιορίζονται «Μακεδόνες» και εμείς έχουμε σε απόσταση αναπνοής «μακεδονικό αεροδρόμιο»;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι καθόλου. Διότι είναι η Μακεδονία η σαφής από το Βουκουρέστι του 1913. Δεύτερον άλλαξαν το δρόμο, από λεωφόρο «Μεγάλου Αλέξανδρου»  που συνέδεε προκλητικά το όνομα, τα δικά μας σύνορα με τα Σκόπια, το ονομάζει «Λεωφόρο Φιλίας». Εάν αυτά δεν αρέσουν σε κάποιους να θυμίσω ότι αυτά έγιναν επί Κυβερνήσεών τους και μάλιστα παρανόμως, μετά την Ενδιάμεση Συμφωνία και εμείς τα αλλάξαμε. Πείτε κι αυτό που λέτε για τα αγάλματα. Αυτοί έχουν μια σειρά από αγάλματα που συνδέονται με την αρχαία ελληνική ιστορία. Ορισμένα από αυτά θα τα κατεβάσουν, ορισμένα θα μας τα χαρίσουν -θέλουν, δεν ξέρω αν θα τα πάρουμε- και όσα τους απομείνουν, θα βάλουν ένα ταμπελάκι ότι αυτοί είναι Έλληνες ήρωες της ελληνικής ιστορίας και εμείς έχουμε αυτό το άγαλμα ως έκφραση της φιλίας μας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα πάει το VMRO και θα το κατεβάσει.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Να δούμε που θα είναι το VMRO μετά από μερικά χρόνια.
Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Τα νομίσματά τους θα τα αλλάξουν που έχουν το Μέγα Αλέξανδρο;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όλα θα τα αλλάξουν. Υπάρχει ειδικό κεφάλαιο με τρεις παραγράφους στη συμφωνία.
Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, να ρωτήσω κάτι πρακτικό και θα ήθελα να μου πείτε κιόλας, γιατί δεν ήρθε τώρα η συμφωνία να περάσει από τη Βουλή.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αν τη φέρναμε, θα μας έλεγαν ότι έχουμε παραδοθεί. Πριν κάνουν εκείνοι τις αλλαγές, ότι εμείς την επικυρώνουμε.
Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Θα περνούσε από τη Βουλή πιστεύετε εσείς αυτή η συμφωνία;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Βέβαια.
Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Γιατί γίνονται οι αλλαγές, πείτε τα Σκόπια, καλή τη θέληση, προχωρούν στις αλλαγές, αλλάζουν το Σύνταγμα, στέλνονται τα απαραίτητα έγγραφα σε ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινάει η πορεία τους. Και έρχεται μέσα στο ’18 για κύρωση στην Ελληνική Βουλή αυτή η συμφωνία και δεν περνάει. Γιατί μέχρι τώρα τα κουκιά δεν βγαίνουν.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Πως δεν βγαίνουν …
Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Ο κ. Καμμένος έχει πει ότι δεν θα ψηφίσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Το Ποτάμι έχει πει ότι θα ψηφίσει.
Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι, το Ποτάμι δεν έχει πει ότι θα ψηφίσει.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Τώρα, ο κ. Θεοδωράκης που είναι ο Αρχηγός του Ποταμιού, αυτό λέει.
Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Ο κ. Θεοδωράκης δεν το έχει πει δεν είναι σίγουρο, δεν είναι δεδομένο.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ο κ. Θεοδωράκης έχει πει ότι «εγώ θα υποστηρίξω μέχρι τέλους τη συμφωνία», παρ' όλο που έχω μερικές κριτικές σκέψεις.
Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Ωραία. Εγώ σας λέω ότι υπάρχει κι αυτό το σενάριο το ενδεχόμενο να μην περάσει από τη Βουλή.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εγώ συμφωνώ μαζί σας, αυτό το ρίσκο πιστεύω ότι θα περάσει.
Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Εγώ σας λέω τι θα κάνουμε εμείς με τα Σκόπια.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Θα περάσει. Τα Σκόπια όμως, μας δείχνουν εμπιστοσύνη, αυτό υπογραμμίζω. Γιατί μερικοί πήγαν να εμφανίσουν ότι παίρνουμε εμείς ρίσκο, που θα το επικυρώσουμε κάποια στιγμή. Το ρίσκο εμπιστοσύνης το παίρνουν τα Σκόπια. Διότι αυτοί θα πάνε θα κάνουν την επικύρωση την Πέμπτη ή την Παρασκευή, αυτή την εβδομάδα πιθανολογώ, θα κάνουν δημοψήφισμα και θα κάνουν αλλαγή του Συντάγματος και μετά θα έρθουμε εμείς να επικυρώσουμε. Αν δεν επικυρώσουμε, που εγώ δεν το πιστεύω καθόλου ότι υπάρχει τέτοια περίπτωση, τότε θα έχουν κάνει εκείνοι όλη την προσπάθεια χωρίς ανταπόκριση. Έρωτας χωρίς ανταπόκριση, που λέμε! Άρα παίρνουν ένα ρίσκο ότι μας εμπιστεύονται. Και μας εμπιστεύονται, διότι ακούν κι αυτοί με μεγάλη προσοχή τις τοποθετήσεις στη Βουλή και γνωρίζουν ότι υπάρχει σαφής πλειοψηφία στη Βουλή.
Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Λέτε ότι υπάρχει περίπτωση να ανακοπεί η πορεία των Σκοπίων πλέον, ακόμη κι αν δεν περάσει από τη Βουλή;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η πορεία των Σκοπίων θα ανακοπεί αν δεν ικανοποιήσουν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για εκείνους. Από τη Βουλή θα περάσει, δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσει.
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Μήπως έτσι παίρνουμε κι εμείς κ. Υπουργέ ένα ρίσκο; Υπό την έννοια, λέει η αντιπολίτευση ότι δημιουργούνται κάποια τετελεσμένα, θα σταλεί μια πρόσκληση, θα  μπουν στον προθάλαμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης …
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Τα τετελεσμένα όπως σωστά είπε ο συνάδελφός σας είναι για τα Σκόπια. Διότι αυτά θα κάνουν τις μεγάλες αλλαγές.
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Αυτό. Αν η συνταγματική αναθεώρηση δεν περάσει.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Τελειώνει.
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Τελειώνει η συμφωνία. Σε μια επόμενη διαπραγμάτευση η όποια Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα έχει μπροστά της τετελεσμένα; Θα είναι στον προθάλαμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Θα έχουν πάρει μια πρώτη πρόσκληση από το ΝΑΤΟ;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Πρόσκληση, υπό όρους παίρνουν. Ποιος είναι ο όρος; Να έχουν θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα που εκείνοι επέλεξαν να κάνουν, εμείς δεν τους το επιβάλλαμε, και να κάνουν συνταγματικές αλλαγές που συμφώνησαν μαζί μας. Άρα τον κίνδυνο τον μεγάλο τον έχουν εκείνοι που κάνουν όλες αυτές τις αλλαγές και να μην τους βγουν.
Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν πήραμε κι εμείς ένα ρίσκο να προχωρήσουμε σε διαδικασία της υπογραφής;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι καθόλου. Από κάπου ξεκινάνε οι συμφωνίες. Δηλαδή έχετε δει εσείς καμία συμφωνία που να υλοποιείται πριν υπογραφεί;
Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι, αλλά να τα θεωρείτε δεδομένα ότι θα τα κάνουν αυτά τα Σκόπια. Εσείς θεωρείτε δεδομένο ότι τα Σκόπια θα κάνουν όλη την πορεία που πρέπει να κάνουν.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, καθόλου. Εγώ πιστεύω πολιτικά ότι θα το κάνουν, νομικά αν δεν το κάνουν χάνουν όλο το παιχνίδι. Θέλω να σας το εξηγήσω αυτό: Το ΝΑΤΟ έχει την εξής διαδικασία: Κάνει μια πρόσκληση. Τί είναι αυτή η πρόσκληση; Είναι πρόσκληση προς διάλογο. Ποιο είναι το περιεχόμενο του διαλόγου; Υπάρχει και έγγραφο –προχθεσινό- του Στόιντεμπεργκ, χτες το βράδυ το διάβαζα. Ποιο είναι το περιεχόμενο αυτού του διαλόγου; Η ικανοποίηση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί. Από τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, ποιες είναι οι δύο που έχουμε θέσει εμείς και έχουν γίνει αποδεκτές στο ΝΑΤΟ; Δημοψήφισμα με θετικό αποτέλεσμα και αλλαγή του Συντάγματος. Εάν δεν τα κάνουν αυτά τα δύο, δεν μπορούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Το ότι υπάρχει διάλογος για το πώς θα προετοιμαστεί η ένταξή τους και πώς θα ικανοποιήσουν τα προαπαιτούμενα, είναι υπέρ ημών. Κι εκείνοι βέβαια θα βοηθηθούν.
Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Εγώ κρατάω ότι θεωρείτε δεδομένο ότι θα περάσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Να σας πω κάτι; Για να μην περάσει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει ουδείς εκ του Ποταμιού, ουδείς εκ του ΠΑΣΟΚ, να στηρίξει αυτή τη συμφωνία και όλοι τους, Νέα Δημοκρατία, ΑΝΕΛ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ κτλ., να μείνουν μέσα και να ψηφίσουν ΟΧΙ.
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Άρα ποντάρετε στην αποχή των ΑΝΕΛ;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Επί των παρόντων.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Άλλο συζητάμε. Το ένα είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή κατά την πολιτική μου εκτίμηση, το δεύτερο, αν κάποιος το αμφισβητεί, και αλλιώς γίνεται.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η επίσπευση της υπογραφής της συμφωνίας στους Ψαράδες στις Πρέσπες…
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν ήταν επίσπευση, καθυστέρηση ήταν.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας λέω τί σας καταλογίζουν: Είναι για να προλάβετε τις εξελίξεις για το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όπου ουσιαστικά εκεί θα συζητηθεί το χρέος, η πορεία της ελληνικής οικονομίας, ότι δώσατε ως αντάλλαγμα…
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτό προϋποθέτει ότι δώσαμε. Δε δώσαμε. Κάναμε την καλύτερη συμφωνία, πήραμε αυτά που ουδέποτε τα ζήτησαν, Σύνταγμα, ergaomnes στο εσωτερικό..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε ποιος το είπε αυτό;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ:  Δεν μ’ ενδιαφέρει.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο κ. Δημήτρης Καμένος, ότι συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ψέματα λέει, έχει διαψευσθεί.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν τον διέψευσε ο Πάνος Καμένος.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Τον διέψευσαν όλοι οι Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ ήταν που τον διέψευσε ο κ. Κατσίκης.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Και άλλοι. Η κα Κουντουρά που ήταν στην Κρήτη, δέκα φορές τον διέψευσε χτες.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τη γιουχάρανε εκεί.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αφήστε τώρα, τη γιουχάρανε κτλ., η καλύτερη Υπουργός Τουρισμού που είχε ποτέ η χώρα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν το αμφισβητώ αυτό το πράγμα, για όνομα του θεού.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Στην Κρήτη είναι απ’ τους πιο κερδισμένους, χάρις στην κα Κουντουρά, από την ανάπτυξη του τουρισμού, μην τρελαθούμε κιόλας. Εδώ στην Αθήνα δεν πέρναγε πια τουρίστας εδώ και 6-7 χρόνια. Ή δεν το ξέρετε; Τώρα ξαναεμφανίστηκαν, από πέρυσι. Μη συζητάμε τώρα γι’ αυτά τα πράγματα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Επί ΣΥΡΙΖΑ….
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ναι. Ξέρετε πόσους τουρίστες είχαμε όταν αναλάβαμε εμείς; 10 εκατομμύρια λιγότερους.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όντως έχουμε αύξηση..
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ξέρετε τί σημαίνει 10 εκατομμύρια τουρίστες;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όντως έχουμε αύξηση, δε θα το αμφισβητήσω.
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ:Είχαμε και πολλά επεισόδια στο κέντρο όμως, καιγόταν η Αθήνα εβδομάδα παρά εβδομάδα, πού να κυκλοφορήσει τουρίστας…
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Άρα έχουμε βάλει τάξη και υπάρχει και ασφάλεια..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα κάνουμε μια μικρή διακοπή και μετά θα μπούμε και σε ορισμένα ζητήματα τα οποία είναι δεσμευτικά. Θα δούμε ορισμένα σημεία της συμφωνίας όπως για παράδειγμα τί θα γίνει με τα προϊόντα προέλευσης. μακεδονικός χαλβάς, μαρμελάδες, τσίπουρα, κρασιά, όπου θα πρέπει ν’ αλλάξουν ονομασία; Και αν δεν αλλάξουν ονομασία και παραμένουν μακεδονικά, με διαφορετικό φορολογικό καθεστώς στη γειτονική χώρα…
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Με ρωτάτε ν’ απαντήσω, ή για να βάλετε διαφημίσεις;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τα ερωτήματα να τα σκεφτείτε, αν και δεν έχετε πρόβλημα εσείς.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δε χρειάζεται, τα έχω σκεφτεί στη διαπραγμάτευση.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τί θα γίνει με την επιτροπή για τα βιβλία; Υπάρχουν βιβλία ελληνικά;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Μου κάνει κατάπληξη: Όλη η Ευρώπη, ο εκσυγχρονισμός ο ευρωπαϊκός, είναι ότι όλα τα κράτη κάθονται και κουβεντιάζουν για τα βιβλία τους. Λέει η Γερμανία και η Πολωνία «θα κουβεντιάσουμε πώς φαίνεται ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στα βιβλία». Έχετε την αίσθηση ότι τα πολωνικά βιβλία υβρίζανε ή υβρίζανε «αδίκως» τη Γερμανία, ή ότι οι Πολωνοί ένιωθαν ότι έκαναν στους Γερμανούς ό,τι τους έκαναν οι Γερμανοί; Όχι. Αλλά η τάξη λέει «μάλιστα κύριε, εγώ θέλω να σου αλλάξω τα βιβλία». Μου λέει ο άλλος «εγώ να μην τα δω;». Δες τα, δεν έχω πρόβλημα. Πρόκειται για φοβική κατάσταση. Τί φοβόμαστε, τί μιζέρια είναι αυτή; Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, έχει καλώς. Εάν βάλουν βέτο και πουν ότι θα πρέπει ν’ απαλείψουμε.. .
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δε λειτουργούν έτσι οι Επιτροπές.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ακούσατε τον κ. Καρανίκα όμως, το σύμβουλο…
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αφήστε τώρα τους κυρίους, και τον έναν και τον άλλον, σας μιλάω ως Υπουργός Εξωτερικών.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν είναι ο ένας κι ο άλλος, είναι ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ:  Δεν μ’ ενδιαφέρει.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μίλησε για μια λίμνη με ψάρια αποξηραμένη, για την Πέλλα.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αφήστε τα αυτά. Έχει φτιαχτεί πριν από τη δική μας κυβέρνηση μια Επιτροπή για τα βιβλία με την Αλβανία. Στην Επιτροπή αυτή λέει ο Αλβανός Υπουργός: «Εμείς να μη δούμε τα δικά σας;». Δηλαδή τί θα πείτε, εμείς θα κοιτάμε τα δικά σας εσείς όχι τα δικά μας;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα λέτε ότι δε θ’ αλλάξουν.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Συγνώμη, δείτε τα. Πόσες παρατηρήσεις είχαμε εμείς; 7 σελίδες, γύρω στις 140 παρατηρήσεις. Πόσες παρατηρήσεις είχαν αυτοί; Μία. Θα την κοιτάξουμε, καμία αντίρρηση. Δηλαδή, δεν είναι μονόδρομος οι διεθνείς σχέσεις.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αλλά λέτε ότι δε θ’ αλλάξουμε τα βιβλία μας εμείς.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν έχουμε τέτοια προβλήματα. Κι αν υπάρχει κάπου λανθασμένη διατύπωση, ή κανένας χάρτης που δείχνει ότι η σημερινή Μακεδονία περιλαμβάνει κι όλες τις άλλες  Μακεδονίες, να τη διορθώσουμε. Αλλά εγώ τέτοιο πράγμα δε βλέπω.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ακριβώς αντίθετο είχε συμβεί από την απέναντι πλευρά.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ακριβώς. Άρα, εκείνη έπρεπε να έχει το πρόβλημα κι όχι εμείς.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα κάνουμε μια μικρή διακοπή στο σημείο αυτό και συνεχίζουμε.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάγια, τί λέει ο κόσμος όση ώρα μιλάμε;
Μ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι πάρα πολλά τα ερωτήματα του κόσμου προς τον Υπουργό και πρέπει να τα μεταφέρουμε.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Λογικό είναι αυτό, έτσι; 
Μ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ: Νιώθουν ότι τους αγνοείτε και αυτό γιατί δε λαμβάνετε υπ' όψιν ότι αρκετοί, και το μεγαλύτερο ποσοστό είναι αυτό, διαφωνούν με τη συμφωνία που κάνατε.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η διαφωνία είναι δικαίωμα αλλά δε σημαίνει ότι δεν απαντάω σ’ αυτά που διαφωνούν.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και να συμπληρώσω κι εγώ σ’ αυτά: Αν τους χαρακτηρίζετε εθνικιστές και ακραίους…
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, ακούστε να σας πω, το είπα και πάνω στις Πρέσπες με αφορμή τις δυο μικρές θα έλεγα, σχετικά, διαδηλώσεις των 4.000 στην πλατεία Συντάγματος και κάτι ανάλογο μου έλεγαν οι Αστυνομικοί, δεν την είδα εκείνη, μακριά από τις Πρέσπες.  Υπάρχει ένας κόσμος που εκφράζει την αγωνία του, την οποία πρέπει και συναισθηματικά και νοητά να τη λαμβάνουμε υπ' όψιν μας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Φάγανε ξύλο όμως κ. Υπουργέ, και δακρυγόνα.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ένα-ένα ν’ απαντήσουμε. Υπάρχει ένας κόσμος ο οποίος δε θέλει να συμφωνήσει, έχει άλλη γενική θεώρηση στη ζωή και αυτό είναι κατανοητό, σε αντίθεση όμως με τον πρώτο, που δε μπορείς να τον πείσεις από μια απλή κουβέντα. Και υπάρχει ένας κόσμος ακροδεξιός, ο οποίος είχε συγκροτηθεί εκεί πάνω και στο Σύνταγμα, ως τάγματα εφόδου. Να σας θυμίσω τις καταγγελίες του Προέδρου της Βουλής για την προσπάθεια που έκαναν να μπουν στο Κοινοβούλιο, για να τα κάνουν σμπαράλια. Κι όπως είπα σε μια μου δήλωση, στο Κοινοβούλιο έχουν μπει μόνο οι Φρανκιστές, δυο χρόνια μετά από την κατάρρευση του φρανκικού καθεστώτος στην Ισπανία. Και μάλιστα είπα ότι παραδόξως για την ιστορία την ευρωπαϊκή, ήταν και ο Βασιλιάς Χουάν Κάρλος ανάμεσα σ’ αυτούς που υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία στην Ισπανία και σώθηκε. Είναι πολλές διαφορετικές δυνάμεις μέσα σ’ αυτές τις αντιρρήσεις.
Μ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ: Πάντως υπάρχει μια μεγάλη μερίδα του κόσμου που διαδήλωσε ειρηνικά και φώναξε ειρηνικά, «μη δώσετε το όνομα».
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Μα δε δώσαμε το όνομα, το πήραμε πίσω. Εγώ παρακάλεσα, δεν ξέρω αν το έχετε, να δείξετε φιλμάκια 2 δευτερολέπτων που είχε το BBC, που είχε το CNN, που είχε και το κινέζικο διεθνές πρακτορείο. Τί δείχνει αυτό το φιλμάκι;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για βάλτε το όση ώρα μιλά ο Υπουργός να το βλέπουμε. Τί λέει αυτό;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Βάλτε το ολόκληρο, δεν πειράζει. Αυτό, τη FYROM την έλεγε σκέτο «Μακεδονία» μέχρι την ημέρα που υπογράψαμε. Απ’ την ημέρα που υπογράψαμε, το «Μακεδονία» πήγε στην Ελλάδα και τη FYROM τη λέει «Βόρεια Μακεδονία». Δε δώσαμε, πήραμε. Δείτε τον προηγούμενο χάρτη, δεν υπάρχει «Μακεδονία» για το διεθνή παράγοντα. Παρά μόνο η FYROM. Σήμερα αυτό είναι «Βόρεια Μακεδονία» και Μακεδονία είναι η ελληνική.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάντως «Μακεδονία» θα εξακολουθήσουν να τους λένε κ. Υπουργέ.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: «Βόρεια Μακεδονία». Δείτε το BBC και το CNN πριν καν πέσουν οι επικυρώσεις, γιατί η συμφωνία είναι ότι πρέπει να γίνει πρώτη η επικύρωση και μετά να χρησιμοποιηθεί το όνομα, ήδη το χρησιμοποιούν. Κι εγώ είμαι οπαδός της χρησιμοποίησής του.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα σας τα πουν τώρα και τα παιδιά, υπάρχει η Νέα Δημοκρατία, που διαφωνεί.. .
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Διαφωνεί με το παρελθόν της, δε φταίω εγώ.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: ΠΑΣΟΚ, διαφωνεί.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κι αυτό διαφωνεί με το παρελθόν του.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ένωση Κεντρώων, διαφωνεί.
Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν υπέγραψαν συμφωνία όμως..
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Έκαναν γραπτές προτάσεις όμως.
Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν υπέγραψαν κάτι όμως.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όταν κάνει μια χώρα γραπτές προτάσεις, είναι σοβαρή ή δεν είναι σοβαρή; Ή θα δεχθώ την άποψη του κ. Γεωργιάδη ότι κάνουμε παιχνιδάκια, είμαστε παιδικός κήπος και παίζουμε ζαριές τα συμφέροντα της χώρας, ή θα δεχθώ την καλή παραλλαγή της κας Μπακογιάννη ότι έκαναν σοβαρές προτάσεις. Άρα στις προτάσεις τους για διαπραγμάτευση, δεν είχαν τον πλούτο που πήραμε εμείς από τη γραπτή συμφωνία.
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Ναι, αλλά δε μπορεί ο Πρωθυπουργός Καραμανλής να είναι συνεπής Πρωθυπουργός και συνεπής πολιτικός και οι Υπουργοί του Εξωτερικών ανεύθυνοι και να κάνουν μια πολιτική ξεπουλήματος.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Μου επιτρέπετε; Το επιχείρημα είναι και αντίστροφο. Ότι δηλαδή αυτά που διατύπωνε ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Αβραμόπουλος ήταν ορθά -και ρωτήστε τον κ. Αβραμόπουλο κάποια στιγμή, ο οποίος είναι της Νέας Δημοκρατίας και Επίτροπος- ήταν σωστά, και ο κ. Σαμαράς βγήκε και είπε, στη Βουλή μέσα, ότι εξέφραζαν τις πολιτικές, προσωπικές τους απόψεις και όχι της κυβέρνησης. Άρα μη ρωτήσετε εμένα, ρωτήστε τους Πρωθυπουργούς της Νέας Δημοκρατίας γιατί δε συμφωνούσαν με τους Υπουργούς τους.
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Υπάρχει πάντως μια αντίδραση. Χτες ο κ. Κουμουτσάκος έβγαλε μια ανακοίνωση και είπε «ποτέ εμείς δεν είχαμε Μακεδονία σκέτο, δεν είχαμε προτείνει, ποτέ διπλές χρήσεις»..
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είπα ότι ο κ. Κουμουτσάκος έχει δυο παραλλαγές: Ή λέει συνειδητά ψέματα, γιατί έχει δώσει και συνέντευξη Τύπου που είπε ότι αυτό το όνομα Μακεδονία-Σκόπια που πήγαινε και Μακεδονία εσωτερικό, παίζει και το κουβεντιάζουμε, το έχει πει ο ίδιος, να μην κάνει ότι δεν ξέρει. Άρα, ή δε λέει αλήθεια, δε λέω την άλλη λέξη, ή δεν ήξερε. Διότι εγώ τους έχω ρωτήσει μέσα στη Βουλή και αν έχετε δει, έχουν αποφύγει όπως ο διάολος το λιβάνι. Τους ρωτάω, «ποια ονόματα έχετε προτείνει και ποιο σήμερα επιλέγετε;». Γιατί δε λένε τα ονόματα; Να σας πω κάτι, άμα τελειώσει η θητεία μου με το καλό από Υπουργός Εξωτερικών, έχετε την αίσθηση ότι δε θα ξέρω τί όνομα πρότεινα για την πΓΔΜ και ότι πρέπει να έχω τα ντοκουμέντα του Υπουργείου μαζί μου;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί λοιπόν, την κατά την άποψή σας, άλλαξε στάση η Νέα Δημοκρατία; Έτσι όπως λέτε ότι η Νέα Δημοκρατία άλλαξε στάση. Γιατί;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Διότι, ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε ότι ο πατέρας του δεν ήταν άξιος πολιτικός κι ο κ. Σαμαράς υπεράξιος. Και πήγε στη γραμμή του κ. Σαμαρά. Εγώ τον Αντώνη Σαμαρά να τον συγχαρώ, πρώην Πρωθυπουργός, έφυγε από την Πρωθυπουργία, έφυγε από την Προεδρία του κόμματός του και παραμένει ο καθοδηγητής του νέου Προέδρου. Δηλαδή, έχουμε το εκπληκτικό φαινόμενο ότι τα δυο παιδιά του Μητσοτάκη τον έχουν απαρνηθεί. Τώρα αυτά είναι ψυχαναλυτικά ζητήματα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λέτε όμως και το άλλο, ότι το κάνει για να μην έχει απώλειες από τα δεξιά της η Νέα Δημοκρατία.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι εγώ δεν είπα τέτοιο πράγμα. Με ρωτήσατε και είπα ότι την καθοδηγεί σήμερα ….
Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Πάντως, η εικόνα να έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις όπου θα δινόταν, πέραν της ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό ergaomnes κλπ, ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τη γλώσσα «μακεδονική» και να θεωρούνται «Μακεδόνες» δεν υπήρχε τόσο ξεκάθαρη.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Επιμένετε συνεχώς. Έχει ένα ενδιαφέρον αυτή η συμφωνία.
Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Επιμένω γιατί είναι ένα θέμα που απασχολεί τον κόσμο αυτό.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Να σχολιάσω. Έχει ένα ενδιαφέρον αυτή η συμφωνία. Έχουμε πάρει τρομερά πράγματα. Εγώ αναγνωρίζω τη δυσκολία που έχει για τους εταίρους μου από την άλλη μεριά, τα οποία τα προσπερνάμε. Ένας μου είπε και τι έγινε που μετονομάστηκε το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος». Του λέω «Τι έγινε; Στις διαπραγματεύσεις σου το πρώτο θέμα που έβαζες ήταν αυτό. Το πήραμε και τώρα λες τι έγινε».  Και με το μόνο που ασχολούνται είναι με αυτά τα δυο ζητήματα. Εξακολουθεί κανένας να μη μου λέει εάν κάναμε πόλεμο και τους υπαγορεύουμε. Κάτι δεν θα παίρνανε αυτοί; Ας μου πει κάποιος τι πρέπει να πάρουν, αλλά ας τα πάρουμε ένα – ένα.
Η γλώσσα. Η γλώσσα η «μακεδονική» – σε εισαγωγικά, ή χωρίς εισαγωγικά – αλλά ας το βάλουμε σε εισαγωγικά ιστορικά, διαμορφώθηκε ως γραπτή γλώσσα το 1948, τότε που όλα τα καθεστώτα της Ανατολής φτιάχνανε γραπτές γλώσσες, τις προφορικές. Η γλώσσα αυτή αναγνωρίστηκε το 1954. Σε όλη την δεκαετία του ’50 η ΕΡΕ, -η ΕΡΕ είναι η Ν.Δ. η προχουντική και είναι και τα ίδια πρόσωπα. Δηλαδή Καραμανλήδες, Μητσοτάκηδες, ίδια ονόματα.- Η ΕΡΕ στην δεκαετία του ’50 έλεγε ο κ. Αβέρωφ ότι «αναγνωρίζω ότι η γλώσσα τους είναι η μακεδονική». Ο Αβέρωφ όχι εγώ.  Γιατί το έλεγε ο κ. Αβέρωφ; Ήταν ανόητος; Το έλεγε διότι η ελληνική διπλωματία στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στα τέλη του 19ου αιώνα και του 20ου αιώνα, υπερασπιζόταν ότι η γλώσσα αυτών των πληθυσμών είναι η μακεδονική, γιατί ήθελε να τη διαχωρίσει από τους Βούλγαρους. Εμείς τώρα, έχουμε την εξής μανία, να την πούμε βουλγάρικη. Να τους πούμε Βούλγαρους. Δηλαδή θέλουμε Μεγάλη Βουλγαρία πάνω από το κεφάλι μας, για να καταλαβαίνουμε τι λέμε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σλαβικής προέλευσης.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η γλώσσα αυτή, η μακεδονική, καθιερώθηκε το 1977 στον ΟΗΕ. Να πάτε να τα δείτε στους πίνακες, γιατί  βγήκανε και τα θεωρώ αθλιότητα στην Ελλάδα ….
Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν αναγνώρισε ποτέ η Ελλάδα όμως κάτι τέτοιο.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είναι στον ΟΗΕ αναγνωρισμένη. Δεν έφερε αντιρρήσεις την ημέρα που αναγνωριζόταν …
Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Άλλο αυτό.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι άλλο αυτό. Εκεί φέρνεις στην διπλωματία αντιρρήσεις. Έφεραν οι Γιουγκοσλάβοι, πέρα από αυτά που λένε η Ν.Δ., ειδική απόφαση ψηφίσματος και έγινε αποδεκτή. Από το 1977 αυτή η γλώσσα αναγνωριζόταν επίσημα. Αναγνωριζόταν και είχαμε αποδεχτεί ότι υπάρχει αυτή. Απλώς κρυβόντουσαν πίσω από τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αλλά η γλώσσα δεν λεγόταν «σοσιαλιστική μακεδονική».
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Ναι, αλλά τον πονάει τον βορειοελλαδίτη να ακούει «μακεδονική γλώσσα», γιατί δεν υπάρχει. Είναι ελληνικά.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Τα ελληνικά είναι ελληνικά. Η μακεδονική διάλεκτος η ελληνική είναι μακεδονική διάλεκτος ελληνική.
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ:Ε, τώρα μια σλαβική διάλεκτο βάλαμε και το μακεδονική από πάνω.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι δεν βάλαμε το μακεδονική. Ο ΟΗΕ το έχει βάλει. Να σας πω κυρία μου, να κάνω ένα ερώτημα;
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ:Αυτό το λάθος εμείς δε έπρεπε να το διορθώσουμε;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ:Εμείς είμαστε με τον ΟΗΕ ή ενάντια στον ΟΗΕ;
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ:Με τον ΟΗΕ είμαστε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στη διαπραγμάτευση δεν έπρεπε να διορθωθεί αυτό;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Στη διαπραγμάτευση διορθώθηκε. Στην παράγραφο 7.4 ….
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: «Μακεδονική» παραμένει.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Διαβάστε τι λέει η παράγραφος 7.4. Και το θεωρώ μεγάλη προσωπική μου επιτυχία.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Νοτιοσλαβικής προέλευσης.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Βρήκα τετελεσμένη τη μακεδονική γλώσσα. Αυτοί που την κάνανε τετελεσμένη διαμαρτύρονται και έβαλα μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, τη μεγάλη νομικά δεσμευτική διευκρίνιση ότι αυτή η γλώσσα, η δική τους που αποκαλείται «Μακεδονική», ανήκει στην οικογένεια των σλαβικών γλωσσών, μη έχουσα καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την κληρονομιά της Ελλάδος. Δηλαδή πώς αλλιώς ….
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πείτε μου όμως κ. Υπουργέ, εάν ρωτήσουν ένα γείτονά μας που είναι στην Ισπανία, τι γλώσσα μιλάς; Θα πει «μιλάω Μακεδονική, νοτιοσλαβικής προέλευσης η οποία δεν έχει καμία σχέση με την αρχαιοελληνική ιστορία»; Όχι. Θα πει ότι «μιλάω τα Μακεδονικά». Θα δει και έναν άλλο από πού είσαι ….
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είναι δεσμευμένοι. Δηλαδή, θεωρείτε ότι δεν χρειάζεται αυτή η διευκρίνιση; Κακώς μπήκε η διευκρίνιση;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η διευκρίνιση καλώς μπήκε.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Καλώς ή κακώς;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλώς μπήκε. Αλλά σας λέω στην πράξη ….
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Για ποιο λόγο καλώς;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στην πράξη θα αναιρεθεί.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Στην Ελβετία, επειδή ήταν και η πρώτη μου γλώσσα που μίλησα, υπάρχουν τα ελβετικά γερμανικά. Αν τους ρωτήσετε τι γλώσσα μιλάνε θα σας πούνε γερμανικά. Αν ρωτήσετε τους Ιρλανδούς και τους Σκοτσέζους και τους Ουαλούς -παρόλο που η Ουαλική είναι πολύ σκληρή γλώσσα-, τι γλώσσα μιλάνε, Αγγλικά θα σου πούνε. Δηλαδή μη μπερδεύουμε τώρα τις ονομασίες των γλωσσών που προέρχονται από διάφορους λόγους. Και στην περίπτωσή μας προέρχεται, διότι την αποδέχτηκε η ΕΡΕ στην δεκαετία του ’50, άφησε να καθιερωθεί στην δεκαετία του ’70, την αποδέχτηκαν όλοι οι διαπραγματευτές. Να μου φέρουν ένα χαρτί που να μην την αποδέχονται. Και η κυρία Μπακογιάννη, είδατε, στη Βουλή διάβασε κάτι για να υπερασπίσει τον εαυτό της. Και της διάβασα τη συνέχεια του τηλεγραφήματος -στο οποίο εγώ δεν ήθελα να αναφερθώ- στο οποίο λέει ναι να ονομάζεται «makedonski» η γλώσσα σας. Ξέρετε τι θα πει στα ελληνικά «makedonski»;
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Μακεδονικός.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ε, τώρα τι κοροϊδευόμαστε; Έχει μια σημασία ότι βρήκαμε τετελεσμένα και ότι αυτά τα τετελεσμένα εμείς τα γειώσαμε, τα εξηγήσαμε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, αλλά ο κόσμος, όμως, είχε την απαίτηση, εφόσον εκείνοι καιγόντουσαν, εκείνη ήταν η επισπεύδουσα χώρα ….
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Γιατί καιγόντουσαν αυτοί;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί θέλανε να μπούνε στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Και αυτό θα το θέλουν και στο μέλλον. Και;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί θα έχουν θέμα.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Υπάρχει ένα λάθος. Υπάρχει ένα μεγάλο λάθος. Και το πρώτο ερώτημα που είπατε γιατί δεν επανήλθατε και πρέπει να το απαντήσω, που λέει ότι συνδέεται με τα οικονομικά το όνομα. Και αυτό που λέει ….
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι ως αντάλλαγμα, δίνουμε το όνομα για να έχουμε και ….
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Και αυτοί καιγόντουσαν, πέραν του ότι είναι άθλια ψέματα και το ξέρουν, γιατί υποψιάζονται πόσο καλά θα πάνε αυτές οι ιστορίες από καιρό.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο Ζάεφ το λέει στο λαό του.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, ο Ζάεφ δεν ….
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο Ζάεφ λέει ότι ανοίγει μια συμφέρουσα προοπτική.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ο Ζάεφ δεν λέει για τα οικονομικά. Μην μπερδεύουμε τα πράγματα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με το ΝΑΤΟ και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φεύγουμε από τη μιζέρια, λέει.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Βέβαια το λέει. Θέλει να μπει και είναι το όπλο του Ζάεφ για να αποδεχτεί ο λαός του την αλλαγή του ονόματός του, της χώρας του, για να αποδεχτεί ότι αυτός είχε αλυτρωτισμούς και όχι κανένας άλλος. Για να αποδεχτεί ότι θα αλλάξει το σύνταγμά του. Δεν έχετε καταλάβει ακόμα τι τεράστιες αλλαγές πρέπει να κάνει αυτός ο άνθρωπος. Εσείς νομίζετε ότι είναι παιχνιδάκι και ότι το ένα πράγμα που πήρε, την ταυτότητά τους δηλαδή, να ονοματίζετε με την ταυτότητά του, ήταν πλήρη υποχώρηση. Και εγώ ρωτάω, κατά τη γνώμη σας κ. Παπαδάκη, όταν κάνετε μια διαπραγμάτευση, δικαιούται η άλλη πλευρά να πάρει κάτι;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως και δικαιούται. Αρκεί να μην είναι ….
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Τι; Τι;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αρκεί να εκφράζει ….
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κατά τη γνώμη σας τι δικαιούνταν να πάρουν;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι δύσκολο να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή γιατί δεν ήμουνα στη διαπραγμάτευση.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κατά τη γνώμη σας όμως.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε εκδηλώνοντας με ειλικρινή διάθεση την απάλειψη των αλυτρωτικών διαθέσεων να μην υπάρχει ούτε το θέμα της ιθαγένειας, ούτε το θέμα της γλώσσας.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Άρα να σας πω τι λέτε εσείς. Έχω πάει εγώ και έχω κλείσει ένα συμβόλαιο για να πάω να νοικιάσω ένα σπίτι και μου κάνετε την εξής κριτική: πρώτον γιατί πληρώνεις νοίκι; Αφού ήταν σε ανάγκη ο ιδιοκτήτης και μόνο που θα γλίτωνε τον ΕΝΦΙΑ που θα τον πλήρωνες εσύ, δεν έπρεπε να πληρώσεις;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το κάνουν αυτό Έλληνες.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν έπρεπε να πληρώσεις νοίκι. Το κάνουν, αλλά είναι σωστό; Δηλαδή μου λέτε να επιβάλλετε όλους τους όρους αυτούς. Κύριε Παπαδάκη, η Γερμανία που έχασε τον πόλεμο, τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και που της επιβάλανε όλους τους όρους, κατέληξε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο  εξαιτίας αυτού.  Εγώ εξακολουθώ να μην έχω πάρει χαμπάρι αυτό που εσείς όλοι έχετε πάρει χαμπάρι, ότι μπορούσα να υποβάλω όρους ηττημένου πολέμου στην …
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Όρους όχι, κ. Υπουργέ.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Γιατί αυτό που δέχτηκα μόνο από αυτή τη χώρα και μου προκαλεί τρομερό ενδιαφέρον ότι μια καλή κουβέντα δεν έχετε πει μέχρι τώρα για τη συμφωνία και οι τρεις σας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, όχι, όχι. Δεν …..
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Να τα λέμε καθαρά.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Περιμένετε. Εδώ δεν ήρθαμε να πούμε τα καλά.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Γιατί δεν με ρωτήσατε να σας εξηγήσω πώς ….
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ δεν ήρθαμε να επαινέσουμε τη συμφωνία.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι δεν είναι έτσι.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήρθαμε να δούμε τα ….
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αν επί μια ώρα κάνετε την ίδια κριτική, γλώσσα, γλώσσα, γλώσσα, όπου ξέρετε ότι αυτή τη βρήκα ως γλώσσα του ΟΗΕ και ουδεμία κυβέρνηση στα Σκόπια θα μπορούσε να πάει στο λαό της και να πει ότι σ’ αυτό που έχουμε κατακτήσει εδώ και 50 χρόνια εμείς, παραιτούμαστε. Αυτό που έχουμε πάρει από την αρχή της ύπαρξής μας εμείς δεν το θέλουμε. Υπάρχει και η άλλη πλευρά. Και δεν είναι έτσι. Δηλαδή εάν δεν το καταλάβετε αυτό, ότι ο νοικάρης θα πληρώσει νοίκι, αν δεν καταλάβετε ότι σε μια συμφωνία υπάρχουν και τα δικαιώματα της άλλης πλευράς, λάθος κάνετε για τις διεθνείς σχέσεις. Στις διεθνείς σχέσεις υπάρχει ή το διεθνές δίκαιο που πρέπει να κερδίσουν και οι δυο πλευρές για να μπορεί να υπάρχει σταθερότητα σε μια περιοχή. Ή υπάρχει το δίκαιο του πολέμου. Ζητήστε πόλεμο να πάμε να κάνουμε ….
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, αλλά σας λένε …
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αφήστε τι μου λένε. Κάντε πόλεμο κ. Παπαδάκη εσείς με τον κ. Μητσοτάκη, καταλάβετε τα Σκόπια, δεν σας προτρέπω ….
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μην με βάζετε εμένα.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Καταλάβετε τα Σκόπια και υπαγορεύστε τους όρους σας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, όχι. Εγώ ερωτήματα θέτω κ. Υπουργέ.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Και θα δείτε μετά την αντίσταση των Σλαβομακεδόνων γύρω από την ταυτότητά τους.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ερωτήματα θέτω και μεταφέρω, κ. Υπουργέ.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ναι, αλλά εξακολουθείτε να μην κατανοείτε γιατί λέτε συνεχώς το ίδιο ερώτημα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το θέμα είναι να κατανοήσει ο κόσμος. Εμείς ρωτάμε για να κατανοήσει ο κόσμος.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εξακολουθείτε να μην κατανοείτε ότι η Μακεδονία γεωγραφικά έσπασε σε τέσσερα κομμάτια. Αυτοί που ζούνε στα άλλα τρία κομμάτια δικαιούνται να λένε τον εαυτό τους Μακεδόνα; Σας ερωτάω. Πείτε μου. Να φύγω από τν πΓΔΜ. Η Μακεδονία του Πιρίν στη Βουλγαρία, «γεννήθηκα εκεί στη Μακεδονία τη βουλγαρική, μεγάλωσα στη Μακεδονία τη Βουλγαρική, πήγα γυμνάσιο – λύκειο στη Μακεδονία τη βουλγαρική». Δικαιούται ο Υπουργός του κ. Μπόρις να λέει τον εαυτό του ότι προέρχομαι από την περιοχή που λέγεται Μακεδονία;
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Το λέει κ. Υπουργέ.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Να του το απαγορεύσουμε; Να κάνουμε ένα ωραίο πόλεμο να τους το απαγορεύσουμε;
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Να το πάω διαφορετικά. Σαφέστατα. Δεν μπορούμε να τα πάρουμε όλα, αλλά ο κόσμος εάν ήσασταν με μια μίνιμουμ εθνικής συναίνεσης, θα μπορούσε κάποια πράγματα …
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ποιο είναι το μίνιμουμ της εθνικής συναίνεσης;
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ:Να συμφωνούσατε με τη Ν.Δ. Πήγατε πολύ ….
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Σε τι πράγμα να συμφωνήσουμε;
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ:Πήγατε πολύ συγκρουσιακά.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Γιατί πήγαμε συγκρουσιακά; Για πείτε μου;
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Έτσι λέει η Νέα Δημοκρατία ότι πήγατε να με εμβολίσετε, να μου βάλετε πολιτικά …
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ναι αλλά μη μου λέτε συνεχώς και οι τρεις σας ό,τι λέει η Νέα Δημοκρατία. Ξέρετε, το να με ρωτήσετε ότι «η Νέα Δημοκρατία λέει αυτό, τι λέτε;» είναι δημοσιογραφικό.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό λέμε.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Το να μου λέτε τις απόψεις της Νέας Δημοκρατίας ως δικά σας ερωτήματα, έχει μεγάλη διαφορά.
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Μεταφορέας της Νέας Δημοκρατίας, νομίζω δεν μου πηγαίνει και σαν κομπλιμέντο.
Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Υπουργέ μου, να το θέσω αλλιώς.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Να ξαναέρθω. Ποια εθνική συναίνεση; Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση το Γενάρη με τη συνάντηση του Νταβός του κ. Τσίπρα με τον κ. Ζάεφ. Την επομένη ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε όλους τους Αρχηγούς των Κομμάτων, ναι ή όχι; Τις δυο επόμενες μέρες, που γύρισε από το Νταβός. Ναι ή όχι;
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Ναι.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Μετά κάναμε συνεδρίαση στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων και Άμυνας της Βουλής όπου βγήκαν και τα έκαναν διαρροή οι διάφοροι στον Τύπο, ό,τι είπαμε; Ναι ή όχι; Ναι. Μετά, όταν προχώρησε ένα μήνα η διαπραγμάτευση ανέλαβα εγώ να ενημερώσω τους Αρχηγούς των Κομμάτων; Και αρνήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να σας αλλάξω το ερώτημα να δείτε ότι δεν είναι «νεοδημοκρατικό»; Γιατί δεν στριμώχνετε στη γωνία τη Νέα Δημοκρατία και τα άλλα Κόμματα με μια σύσκεψη αρχηγών των Κομμάτων, όπου θα έμπαινε ο καθένας μπροστά στις ευθύνες τους;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Σύσκεψη αρχηγών Κομμάτων, πως την εννοείτε;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ότι «Ξέρετε κάτι κύριοι; Να ακούσω τις απόψεις σας».
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Σωστό αυτό.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί πράγματι είχαμε διαφοροποίηση απόψεων και από τη Νέα Δημοκρατία. Και η Νέα Δημοκρατία διαφοροποίησε τις απόψεις της.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Σωστό αυτό κ. Παπαδάκη, υπό έναν όρο: ότι θα γινόταν μπάχαλο το Συμβούλιο των Αρχηγών.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ας γινόταν.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Α, έτσι;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ας γινόταν! Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Να κάνουμε το θεσμικό σύστημα μπάχαλο;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είδατε όμως τι έγινε;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Μήπως είναι πιο σωστά για την εξωτερική πολιτική …
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να αναλάβει τις ευθύνες της κ. Υπουργέ. Να αναλάβει τις ευθύνες της η Νέα Δημοκρατία.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Μου το είπατε. Μου το είπατε τέσσερις φορές! Έχετε ερώτημα ή θέλετε να πάμε παρακάτω;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως ερώτημα, για να δείτε ότι εγώ θέλω να εκτεθεί και η Νέα Δημοκρατία.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κύριε Παπαδάκη, θέλετε να διηγηθείτε; Να φύγω. Θέλετε να κάνετε ερώτημα και να μείνω και να απαντήσω.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, επειδή μου είπατε ότι μεταφέρω ερώτημα της Νέας Δημοκρατίας.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κοιτάξτε, εγώ αυτά τα δημοσιογραφικά τα ξέρω που κάνετε και οι τρεις σας, αφήστε τώρα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, αλλά μου είπατε ότι μεταφέρω ερώτημα της Νέας Δημοκρατίας.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κύριε Παπαδάκη αφήστε με να απαντήσω.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν μεταφέρω ερώτημα της Νέας Δημοκρατίας κ. Υπουργέ.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είναι εθνικά πιο σωστό να γίνει η συζήτηση, ένας προς ένας στους Αρχηγούς προκειμένου να εκφράσει ο καθένας την αντίληψή του εν ησυχία και ηρεμία, ή είναι σωστό να πάμε σε ένα Συμβούλιο των Αρχηγών….
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είδαμε τα αποτελέσματα κ. Υπουργέ.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ποια είναι τα αποτελέσματα;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σκορποχώρι.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ποιο είναι το σκορποχώρι;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο καθένας έλεγε ό,τι ήθελε. Προδότες σας έλεγαν οι μεν… Αδικαιολόγητα; Αδικαιολόγητα να σας πω εγώ.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Μα θα το έλεγαν έτσι κι αλλιώς.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γι' αυτό σας το λέω.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Μα εγώ τους έκανα ενημέρωση και βγήκαν και είπαν ότι δεν ενημερώθηκαν. Τρεις ώρες τον ενημέρωνα τον κ. Κουμουτσάκο και βγήκε και είπε «δεν μας ενημέρωσαν». Όταν έχουν πάρει αυτοί απόφαση να χρησιμοποιήσουν το Μακεδονικό προκειμένου να ρίξουν την Κυβέρνηση, μην ψάχνετε για τίποτε άλλο. Όταν έχουν πάρει απόφαση, έχουμε το εξής εκπληκτικό φαινόμενο με τη Νέα Δημοκρατία: εγώ είμαι ένας πολιτικός όχι πολιτικός καριέρας, είμαι πολιτικό ον από μωρό παιδί, εννοώ από τα εφηβικά μου, τσακώνομαι για την πολιτική.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό είναι γνωστό.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν συμμετείχα, εκλέχτηκα πρώτη φορά την τελευταία φορά βουλευτής και ήταν και η πρώτη φορά που ήμουν υποψήφιος. Όταν είσαι τέτοιος πολιτικός κάνει διαπραγμάτευση κοιτώντας το μέλλον της χώρας. Εγώ μπορώ να σας κουβεντιάσω -δεν μας πήρε ο χώρος και το ενδιαφέρον σας- γιατί το μέλλον εξαρτάται από τη σταθερότητα και τον ηγετικό μας ρόλο στην περιοχή. Μπορείς όμως να είσαι και πολιτικός στραμμένος στο εσωτερικό της χώρας, όπως είναι πολλοί πολιτικοί. Αλλά μπορεί να είσαι και πολιτικός στραμμένος στα εσωτερικά του Κόμματός σου, αυτός είναι ο κ. Μητσοτάκης. Και να σας πω και κάτι για την κα Φώφη Γεννηματά; Γιατί λέτε ότι έγινε μπάχαλο. Έξι μέλη έχει το Προεδρείο αυτού του Κόμματος που ηγείται, του Κινήματος Αλλαγής. Τα πέντε συμφώνησαν με τη συμφωνία με μια ή άλλη παρατήρηση. Οι πέντε στους έξι, τι είναι; Η συντριπτική πλειοψηφία.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι είναι.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Και η κα Γεννηματά λέει «α, η δημοκρατία εδώ τελείωσε. Θα κάνω ό,τι εγώ θέλω». Νομίζετε ότι η κα Γεννηματά κάνει ό,τι θέλει, επειδή δεν έγινε σύσκεψη Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ή γιατί δεν…. δεσμεύεται από τις αποφάσεις της πλειοψηφίας της
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα, τελευταία ερώτηση.
Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Κύριε Κοτζιά σε αυτούς που λέτε ότι θέλουν να χρησιμοποιούν το Σκοπιανό για να ρίξουν την Κυβέρνηση, βάζετε και τον κ. Καμμένο μέσα; Γιατί ο κ. Καμμένος δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ασφαλώς ο κ. Καμμένος έχει άλλη ταυτότητα και άλλους λόγους.
Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Άρα η Κυβέρνηση ενδέχεται να πέσει, αν δεν στηρίξει τη συμφωνία.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν πέφτει η Κυβέρνηση. Από το Δεκέμβρη του 2017 εξήγησα ότι θα υπάρχει στη Βουλή πλειοψηφία βουλευτών που θα στηρίξει αυτή τη συμφωνία και είναι έκδηλη πολιτικά αυτή η πλειοψηφία. Δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι κι άλλα Κόμματα που θα υποστηρίξουν. Και αυτό τρελαίνει κάπως. Και να σας πω κάτι; Αν υπήρχε εσωκομματική δημοκρατία στην Ελλάδα, πρώτο το Κίνημα Αλλαγής θα ψήφιζε τη συμφωνία, πέντε προς ένα. Εγώ στη δημοκρατία ήξερα ότι το πέντε είναι μεγαλύτερο, τώρα κάποιοι μου λένε ότι επειδή δεν έγινε …
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Υπάρχει όμως και μια αντανάκλαση στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Η κα Γεννηματά έχει μια Κοινοβουλευτική Ομάδα 19 βουλευτών και ο κ. Θεοδωράκης, οι υπόλοιποι τρεις – τέσσερις δεν έχουν..
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Άρα γιατί έχει αυτό το Προεδρείο αυτό το Κόμμα; Δεν είναι δικό μου θέμα. Ας κάνει ό,τι θέλει.
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Εντάξει εκλεγμένη είναι η κα Γεννηματά δεν έχει δικαίωμα στη διαφωνία;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δικαίωμα στη διαφωνία έχει, αλλά να επιβάλλει την άποψή της ο ένας στους έξι, είναι λίγο… με την αριθμητική της δημοκρατίας που ξέρω εγώ. Αν εσείς εδώ έχετε άλλη αριθμητική δημοκρατίας πάω πάσο.
Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ:Καλά κι εδώ υπάρχει μια Κυβέρνηση που πλειοψηφικά δεν έχει, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που συγκυβερνούν …
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Πώς δεν έχει πλειοψηφία;
Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ:Ο συγκυβερνήτης σας δεν συμφωνεί με την πρόταση αυτή.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εδώ να σας πω, πρώτον σε πόσες Κυβερνήσεις υπάρχουν διαφωνίες εσωτερικές για το ένα ή το άλλο θέμα; Ποιο είναι το κύριο θέμα στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα; Το Brexit. Ο Υπουργός Εξωτερικών, ο ομόλογός μου, Μπόρις Τζόνσον, πολύ έξυπνος άνθρωπος, πρώην Δήμαρχος του Λονδίνου συμφωνεί με τη Μέι; Όχι. Έβαλε κανένας θέμα της Μέι ότι δεν έχει πλειοψηφία γιατί η ομάδα -και δεν έχει χωρίς αυτόν- του Μπόρις Τζόνσον έχει άλλη άποψη; Που είναι το ίδιο Κόμμα. Κανένας.
Και να σας πω και κάτι άλλο; Στην Ευρώπη υπάρχουν πάρα πολλά κράτη κατά περιόδους, Ολλανδία, Βέλγιο, όλες οι σκανδιναβικές χώρες, που έχουν Κυβερνήσεις μειοψηφίας και διαμορφώνουν πλειοψηφίες με διάφορες πολιτικές δυνάμεις ανάλογα με το θέμα που έχουν. Γιατί αυτή η κουλτούρα η παράξενη; Μια Κυβέρνηση δουλειά της είναι να έχει πλειοψηφία και να οργανώνει αυτή την πλειοψηφία. Αν την οργανώνει αυτή την πλειοψηφία, πολύ καλά κάνει.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σας αφήσαμε να έχετε την άνεση να απαντήσατε… είδατε..! Πάντως για κάτι που είπατε δεν μεταφέρουμε ερωτήματα της Νέας Δημοκρατίας.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, λέω οι ερωτήσεις όπως υποβάλλονται είναι άλλο πράγμα να πει κανείς «η Νέα Δημοκρατία λέει» και άλλο να λέει αυθορμήτως ο ίδιος.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό υπονοούσαμε. Πάντως ορισμένες από τις ερωτήσεις τις οποίες έκανα κι εγώ, τις έκανε και η Στεφανία…
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Τις έχει και ο κόσμος και λογικό είναι.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τις έχει και ο κόσμος. Και το μεγάλο παράπονο του κόσμου είναι το εξής: μπορεί γεωγραφικά κάποια κομμάτια να θεωρούνται ….
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είναι η διεθνής Συνθήκη, δεν είναι η γεωγραφία σε ένα χάρτη.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με βάση τις διεθνείς Συνθήκες. Η ιστορία όμως δεν μπορεί κανένας…
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτό λέει η συμφωνία. Μαζί σας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κανένας. Η ιστορία, ο πολιτισμός.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Διαβάστε τη συμφωνία. Η παράκλησή μου είναι να τη διαβάσετε εκ των προτέρων.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μέχρι στιγμής παραχάραξη είχαμε, μέχρι στιγμής αλλοίωση είχαμε.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Σωστό είναι αυτό, αλλά κ. Παπαδάκη αφήστε …
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και αυτός ο λαός μεγάλωσε, προσέξτε, αυτός ο λαός μεγάλωσε με την παραχάραξη να νιώθει στο πετσί του την παραχάραξη.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Πολύ σωστό. Από πότε σταμάτησε η παραχάραξη όμως;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν ξέρω αν έχει σταματήσει.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δηλαδή όταν έχουμε αλλαγή αεροδρομίου, λεωφόρων, πόλεων δεν σταμάτησε;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας φτάνει αυτό, η αλλαγή του αεροδρομίου; Αν δεν αλλάξει το Σύνταγμα…
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Με ρωτάτε «αν μου φτάνει» εγώ άλλο πράγμα σας ρωτάω. Μην φανατίζεστε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήταν μια πρώτη κίνηση καλής διάθεσης.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εγώ σας ρώτησα πότε σταμάτησε να αυξάνει ο αλυτρωτισμός και να μειώνεται; Με αυτή τη διαπραγμάτευση.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Και με τα αποτελέσματά της ελπίζω να εξαφανιστεί.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με το μακεδονικό χαλβά για να κλείσουμε κάπως πιο…. Με το μακεδονικό χαλβά τι θα γίνει; Αγωνιούν οι άνθρωποι. Δηλαδή τώρα στα πλαίσια της συμφωνίας θα πρέπει…;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Πριν δεν αγωνιούσαν; Τώρα με τη συμφωνία αγωνιούν; Συγνώμη να καταλάβω, πριν πως λεγόταν ο χαλβάς των Σκοπίων; Βορειομακεδονικός; Μακεδονικός λεγόταν. Τώρα τι κάνω; Λέω -και δεν τους άρεσε και καθόλου- ότι -προσέξτε τις διατυπώσεις που υπάρχουν στη συμφωνία- θα φτιάξουμε μια κοινή Επιτροπή από την Ευρωπαϊκή Ένωση –εμείς είμαστε, όχι εκείνοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση- και τον Ο.Η.Ε. που θα ελέγξει τα ονόματα, πρώτα για 3.500 εταιρείες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μια διαπραγμάτευση δυο Υπουργών Εξωτερικών.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα αλλάξετε και το φορολογικό;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, αφήστε να σας πω…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τότε θα είναι ανταγωνιστικά τα μακεδονικά προϊόντα.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αφήστε να σας πω.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τα βορειομακεδονικά προϊόντα.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν σας αρέσει να απαντάω κ. Παπαδάκη, αφήστε να τελειώσω.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Οι 3.500 αυτές εταιρείες θα αναζητηθούν να λύσουν το θέμα το ονοματολογικό τους. Πως θα το λύσουν; Με βάση τα άρθρα 7 και 8. Τι λένε αυτά; Ότι δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική ιστορία και αρχαιότητα. Έχει σημασία να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι για πρώτη φορά συμφωνία Ελλάδας και Σκοπίων προβλέπει ότι τελειώνει ο αλυτρωτισμός, διαχωρίζει οριστικά και αμετάκλητα τον ελληνικό αρχαίο πολιτισμό, τον ελληνικό πολιτισμό, τη διαδρομή μας στη Μακεδονία από αυτό που εκείνοι ….
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: «Θα αλλάξουν τη σημαία τους;», ρωτάνε.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Τη Βεργίνα δεν θα τη ξαναχρησιμοποιήσουν, το λέει η συμφωνία. Διότι το σήμα της Βεργίνας το έχουν ακόμη και στην είσοδο πόλεων.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί δεν την άλλαξαν ακόμη;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτό ρωτήστε τις Κυβερνήσεις. Τώρα θα το αλλάξουν, σε έξι μήνες…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εεεε… δεν μπορούμε όμως.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Μα γι' αυτό κάναμε τη συμφωνία!
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν μπορούμε να λέμε «άλλαξαν το αεροδρόμιο» και δεν άλλαξαν τη σημαία.
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Δεσμεύονται ότι θα την αλλάξουν.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεσμεύονται, δεν την άλλαξαν. Το αεροδρόμιο άλλαξαν.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κύριε Παπαδάκη ακούστε τώρα, γιατί δημιουργείτε λανθασμένες εντυπώσεις.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, ρωτάω.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Το αεροδρόμιο δεν λεγόταν «Μέγας Αλέξανδρος», το έφτιαξαν το 2005 και το 2006 επί Κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας. Εμείς το αλλάξαμε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κακώς, κάκιστα που το δεχτήκαμε.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εμείς το αλλάξαμε. Αυτά ήταν δείγματα φιλικής συμπεριφοράς της βόρειας χώρας που τα άλλαξε. Όλα τα άλλα θα τα αλλάξει γιατί τους έχουμε δεσμεύσει νομικά.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι θέμα υποχρέωσης.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Και εσείς πρέπει να καταλάβετε –όχι εσείς, εννοώ όλος ο κόσμος που μας ακούει- ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι σκληρό Δίκαιο, είναι πιο σκληρό από το Δίκαιο του ενοικιαστή και του ιδιοκτήτη και του πωλητή. Είναι ένα Δίκαιο που η παραβίασή του συνεπάγεται βαριές επιπτώσεις και για την οικονομία σου και για την κοινωνία σου. Δεν είναι ένα Δίκαιο καλαμπούρι, δεν κουβέντιασα εγώ με τον κ. Δημητρόφ και είπαμε «άντε αλλάξτε» και ο Δημητρόφ ξύπνησε την επόμενη μέρα θυμωμένος με την κόρη του και δεν το αλλάζει. Το λέει δεσμευτικά με την υπογραφή του. Θα το επικυρώσει αυτή την εβδομάδα στη Βουλή του. Δεσμεύτηκε.
Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ:Κύριε Υπουργέ πολύ γρήγορα: κρατώ τη βεβαιότητά σας ότι θα περάσει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο αυτή η ιστορία.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα περάσει.
Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ:Υπάρχει δρόμος γυρισμού; Αν οι Σκοπιανοί το επόμενο διάστημα, τους επόμενους πέντε έξι μήνες δεν υλοποιήσουν όλα αυτά για τα οποία έχουν δεσμευτεί, εσείς πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν υπάρχει επικύρωση από την Ελλάδα. Αλλά θα το κάνουν, θα το παλέψουν.
Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ:Θα έχουν τρέξει οι διαδικασίες έξω όμως.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ποιες διαδικασίες;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα υπάρχει δέσμευση όμως της υπογραφής της συμφωνίας.
Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ:Σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Για πείτε μου στο ΝΑΤΟ τι διαδικασία θα έχει τρέξει;
Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ:Στέλνουμε την επιστολή, ξεκινάει η διαδικασία, η πρόσκληση και τα λοιπά.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Τι λέει η επιστολή;
Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ:Με τα προαπαιτούμενα που είπατε πριν, σας άκουσα πολύ προσεκτικά.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εάν δεν γίνουν όλα αυτά …
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Λες ότι θα γίνεις νοικάρης στο σπίτι μου, υπό τον όρο ότι δεν θα φέρεις σκυλιά -κακώς, εγώ θέλω να υπάρχουν σκυλιά στο σπίτι, αλλά λέμε- και έρχεσαι την επομένη και λες «ξέρεις, έφερα και δέκα σκυλιά που βρήκα στο δρόμο». Σου λέω «με συγχωρείς, δεν ισχύει η συμφωνία μας δεν μπαίνεις στο σπίτι».
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εσείς μου λέτε: «Πω πω τι πάθαμε! Ήδη του είπαμε ότι μπορεί να κάνουμε μια σύμβαση. Α, μου έχει πάρει ήδη το σπίτι. Α, μου το έκαψε ήδη το σπίτι». Όχι. Ασφαλιστικές δικλείδες λέγονται στο Διεθνές Δίκαιο αυτό και οι ασφαλιστικές δικλείδες είναι για να μη συμβούν αυτά.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα, ήδη το Ουράνιο Τόξο το Κόμμα αυτό, ξέρετε …
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν είναι Κόμμα αυτό, μια παρέα είναι.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτή η κίνηση. Ήδη θα κάνουν, ζητάνε άδεια …
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Ζητάνε αναγνώριση μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το γνωστό Ουράνιο Τόξο!
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν θα τα λέτε έτσι αυτά, ούτε εσείς κυρία μου. Το απαγορεύει η συμφωνία.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ξέρω.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η συμφωνία έχει ένα άρθρο …
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας λέω τι κάνουν αυτοί.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ναι, αλλά μου λέτε αυτό και δεν λέτε τι λέει η συμφωνία.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να το πείτε εσείς.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Λέει η συμφωνία στο άρθρο 49 ότι θα τροποποιήσει το Σύνταγμά της η «Βόρεια Μακεδονία» και θα το προσαρμόσει στο 118 του ελληνικού Συντάγματος. Τι λέει το 49 και τι λέει το 118; Το 49 λέει ότι το κράτος αυτό υπερασπίζεται όλα τα κομμάτια της εθνότητάς της εκτός πΓΔΜ, δηλαδή οι μειονότητες στις γύρω γειτονικές χώρες, το 118 το δικό μας λέει ότι υπερασπίζεται τον απόδημο Ελληνισμό. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα «Απόδημου Ελληνισμού» και να λέω ότι εγώ υπερασπίζομαι στη πΓΔΜ ….
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα, Στεφανία και Δημήτρη, κύριε Υπουργέ να σας ευχαριστήσουμε.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εγώ ευχαριστώ.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάναμε προσπάθεια με τον τρόπο μας που μας παρεξηγήσατε κιόλας…
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Καθόλου, σημείωνα όμως.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να μεταφέρουμε τα ερωτήματα του κόσμου, της Νέας Δημοκρατίας και της αντιπολίτευσης.
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Ο Υπουργός δεν έχει ανάγκη προστασίας, έχει τέτοια συγκρότηση που του αρέσει ο ζωηρός διάλογος. Τα λιβανιστήρια στις Εκκλησίες.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Οδοστρωτήρας! Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήσασταν μαζί μας.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ που μου δώσατε τη δυνατότητα να εξηγήσω τη συμφωνία, ορισμένες της πλευρές. Σας ευχαριστώ πολύ.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ Στεφανία, ευχαριστώ Δημήτρη.




Δεν υπάρχουν σχόλια: