ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Απ. Κατσιφάρας: Η Περιφέρεια αρωγός στον εθελοντισμό


To ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης Πρόληψης-Ενημέρωσης-Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το 2018, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία  από το Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα  Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018.


Εγκρίθηκε το Σχέδιο Δράσης Πρόληψης-Ενημέρωσης-Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το 2018

To ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης Πρόληψης-Ενημέρωσης-Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το 2018, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία  από το Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα  Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018, παρουσία εκπροσώπων κοινωνικών φορέων και εθελοντικών οργανώσεων. Ουσιαστικά πρόκειται για δράσεις και παρεμβάσεις που συνεχίζουν το μεγάλο εύρος των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2017, δεδομένου ότι η υλοποίηση του κοινωνικού προγράμματος είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων που έχει θέσει η Περιφερειακή Αρχή στην κατεύθυνση της άρσης των ανισοτήτων.
 «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει σχέδιο ολοκληρωμένο, στοχευόμενο που κινητοποιεί όλες τις κοινωνικές δυνάμεις και περιλαμβάνει το πλαίσιο κοινωνικής προστασίας. Πρόκειται για  ένα πρόγραμμα που έρχεται να δώσει αξία και στήριξη σε όλο το εθελοντικό κίνημα, όχι με πελατειακό και ρουσφετολογικό τρόπο. Οι Εθελοντικές Οργανώσεις είναι εταίροι μας. Οι Αυτοδιοικητικοί Φορείς  έχουμε χρέος να βρισκόμαστε δίπλα τους στην προσπάθεια που καταβάλλουν. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν καπελώνει, αλλά είναι αρωγός σε κοινωνικές πρωτοβουλίες. Θεωρούμε ότι η θεσμική δημοκρατία έχει ανάγκη όλους τους κοινωνικούς θύλακες» τόνισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας κατά την τοποθέτησή του.
Ο  εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Βοηθός Περιφερειάρχη Αντώνης Χαροκόπος ανέλυσε διεξοδικά το περιεχόμενο του σχεδιασμού για το 2018, με στόχους: α) τη διαφύλαξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, μέσω προσυμπτωματικών ιατρικών ελέγχων ως παρέμβαση προληπτικής ιατρικής, β) την κοινωνική στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού μέσω της  πρόληψης και αντιμετώπισης προβλημάτων που σχετίζονται με την ατομική, οικογενειακή και συλλογική λειτουργικότητα,  τον συντονισμό  δημοσίων, ιδιωτικών και εθελοντικών φορέων  για την πληρέστερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση του συμπολίτη.
Στο Σχέδιο Δράσης στηρίζεται σε τέσσερις  πυλώνες:
- Καταπολέμηση της Ανεργίας.
-Καταπολέμηση της Φτώχειας.
-Κοινωνική και Αλληλέγγυα Δυτική Ελλάδα-Δίκτυα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
-Καθολική κάλυψη της Υγείας στην Δυτική Ελλάδα

Επίσης, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την αγορά  δύο κινητών μονάδων αιμοδοσίας από  την  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες θα είναι μικρές, θα έχουν μικρό κόστος αγοράς, μικρό κόστος μετακίνησης  και εύκολη πρόσβαση σε μικρά και απομακρυσμένα χωριά, με τρεις στόχους: Την ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας, την εξασφάλιση  επάρκειας αίματος και τον συντονισμό δράσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Κατσιφάρας τόνισε την ανάγκη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε όλες τις Περιφερειακές της Ενότητες, να πρωτοπορήσει στην εθελοντική αιμοδοσία. «Είναι θέμα κουλτούρας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ποιοι φορείς συμμετείχαν
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν και εξήραν το έργο της Περιφερειακής Αρχής στην πρόληψη – ενημέρωση και προαγωγή υγείας, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων, συλλογικών φορέων και δομών, όπως:  Παναγιώτης Γκινόπουλος (Ελληνική Εταιρεία Προληπτικής Ογκολογίας), Ανδρέας Αδαμόπουλος (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών), Ευαγγελία Μαλαμάκη (Χαμόγελο του Παιδιού), Ελένη Μπαλαδάκη (Κίνηση Πρόταση), Θεόδωρος Στεφανίδης (ΕΚΑΜΕ/ ΑΜΕΑ Αιγίου), Βάσω Γούλα (Σύλλογος «Γλυκιά Ζωή»), Τασία Παπαϊωάννου (Σύλλογος «Φλόγα»), Νίκος Παπαγεωργίου και Διονυσία Χορμπά (Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων – Μεταναστών), Αδαμαντία Δημοπούλου («ΑγκαλιαΖω»), Λιολιώ Κολυπέρα («Άλμα Ζωής»), Δημήτρης Παπανικολάου και Αναστάσιος Αρνιακός (Κέντρο Ψυχικής Υγείας Γ.Ν Πατρών), Στέφανος Κούλης και Ευδοκία Τσάμπα (Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών Πάτρας), Χριστίνα Μπίκου (ΣΟΨΥ), Κωνσταντίνα Πανέτα (Αιμοδοσία Πύργου)Ιωάννα Αναστασοπούλου (Τμήμα Περίθαλψης και Κοινωνικής Μέριμνας ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας), Δημήτρης Θεοδωρόπουλος και Μαρία Φρούντα (Κοινωφελές Σωματείο «Φροντίζω»), Αφροδίτη Γκαμπούρη (ΙΟΑΣ Πάνος Μυλωνάς), Φώτης Δουλαβέρης και Παναγιώτης Γραμματσούλιας (Πολυτεκνική Οργάνωση Πατρών και Περιχώρων), Μιχάλης Κουράτος (Αχαϊκός Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία), Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος και Ηλίας Σπηλιόπουλος (Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Κ.Υ Χαλανδρίτσας), Μαρία Τριπολιτσιώτη (Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών «Αιμοδότης»), Λουκάς Γεωργίου (Κοινο_Τοπια), Ανδρέας Αποστολόπουλος (Σύλλογος Τριτέκνων), Ανδρέας Λιβανός (Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία), Μαρίνα Θεοδωροπούλου  και Αφροδίτη Ράπτη (Σύλλογος Οικογενειών Θεραπευτικής Κοινότητας «Γέφυρα» του ΟΚΑΝΑ), Μαρία Σύρακα και Αγγελική Γιαννακοπούλου (Εκπαιδεύτριες Ε.Ε.Σ), Έφη Σαμαντά (Γιατροί του Κόσμου), Ζωή Σακκούλη (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης), Μαρία Κιούρτη (Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών).
Επίσης, εκ μέρους της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε στη συνεδρίαση ο αστυνόμος Α’ Ιγνάτιος Τριανταφύλλου.
Οι δράσεις του 2018 αποτελούν συνέχεια ενός μεγάλου εύρους εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2017 σε συνεργασία με πλήθος ιατρικών, κοινωνικών και εθελοντικών φορέων με στόχο την προαγωγή υγείας. Ενδεικτικά είναι ορισμένα στοιχεία του απολογισμού που καταδεικνύουν την ανταπόκριση που έχουν τα κοινωνικά προγράμματα.
Ειδικότερα,
·        Η  δράσης ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ σε συνεργασία με τμήμα Οπτομετρίας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας σε μαθητές δημοτικών σχολείων της Αιτ/νίας, Αχαΐας και Ηλείας βρήκε σημαντική απήχηση σε  Διακοπτό (34 μαθητές), Ακράτας (33 μαθητές), Δ.Δ. Δ.άφνη Ναυπάκτου (24 μαθητές), Βάρδα (35 μαθητές) 
·        Στα πλαίσια της συνεργασίας με  την εταιρεία Προαγωγής και Αγωγής Υγείας «ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», τον Σύλλογο Μαιών Αχαΐας, τον Δήμο Δ. Αχαΐας, την Συντονιστική Επιτροπή Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Τομέα Πατρών «Κρύα Ιτεών»  έγινε ολοκληρωμένη παρέμβαση προληπτικού ιατρικού ελέγχου (καρδιολογικός, ενδοκρινολογικός, παθολογικός έλεγχος, εξέταση μαστού, test PAP)  σε ενήλικες και εμβολιασμοί ανηλίκων Ρομα σε περιοχές της Αχαΐας, Ηλείας και Αιτ/νίας. (Κρύα Ιτεών Πατρών, Ριγανόκαμπο, Σαντομέρι, Βελιτσές, Σαγεϊκα, Κ. Αχαΐα, Γαστούνη, Αίγιο, Σιμόπουλο, Βάρδα, Μανωλάδα, Αμαλιάδα, Κρέστενα, Πύργο, Αρχ. Ολυμπία, Θέρμο).Συνολικά έχουν εξεταστεί περισσότερα από 1000 ενήλικα άτομα στον πλήρη ιατρικό έλεγχο και έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 600 ανήλικα, κυρίως.
·        H   Περιφέρεια   Δυτικής Ελλάδας   πραγματοποίησε συνολικά 224 δωρεάν αλλεργιολογικούς ελέγχους  σε ενήλικες και παιδιά το έτος  2017 στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες αρμοδιότητάς της. Ειδικότερα  με τη στήριξη των Δήμων   Ανδραβίδας -Κυλλήνης , του Δήμου Πηνειού και της Δημοτικής Ενότητας Καράτουλα του Δήμου Πύργου πραγματο-ποιήθηκαν    101   δωρεάν αλλεργιολογικοί ελέγχοι στην ΠΕ Ηλείας.  Με τη στήριξη του  Δήμου Αροανίας, του Δήμου Αιγιαλείας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ψαθοπύργου   75 δωρεάν αλλεργιολογικοί έλεγχοι στην ΠΕ Αχαΐας. Με τη στήριξη του Δήμου Θέρμου 48 δωρεάν αλλεργιολογικοί ελέγχοι στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας.
·        Πραγματοποίηση 583 σπειρομετρήσεων σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία στις περιοχές: Κάστρου Κυλλήνης, Μεσολογγίου, Φαρρών, Διακοπτού, Τριποτάμων Αχαΐας, Δήμου Ναυπάκτου, Ελαιώνα, συνοικίας Μακρυγιάννη Πατρών.
·        Συνεργασία με τον Σύλλογο Διαβητικών Πάτρας για την πραγματοποίηση μετρήσεων σακχάρου και γλυκοζιλιομένης σε κατοίκους των πόλεων Αμαλιάδας, Ερυμάνθειας, Κλειτορίας, Ναυπάκτου, Μεσολογγίου, Βάρδας. Συλλογικά εξετάστηκαν 247 άτομα.
·        Συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία για δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο γυναικών που περιλαμβάνονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Για το πρώτο εξάμηνο του 2017 πραγματοποιήθηκαν 400 μαστογραφίες σε περιοχές της Ηλείας (Βάρδα, Αρχ. Ολυμπία, Κάστρο Κυλλήνης), ενώ για το δεύτερο εξάμηνο πραγματοποιήθηκαν 300 στην περιοχή της Αιτ/νίας (Θέρμο, Αστακό και Βόνιτσα).



Δεν υπάρχουν σχόλια: