Η νέα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού
Αλέξη Τσίπρα με πρόεδρο των ΗΠΑ (δεύτερη σε λιγότερο από ένα χρόνο)
δημιουργεί το πλαίσιο για να ακολουθήσουν συνεργασίες μεταξύ
επιχειρήσεων, οικονομιών, πολιτικών για θέματα όπως το φυσικό αέριο στην
περιοχή μας, αλλά και την επέκταση των υφιστάμενων συνεργασιών στην
αμυντική βιομηχανία, είπε στο www.stokokkino.gr/
και στο Γ. Τραπεζιώτη, ο αν. υπουργός Άμυνας.
Είναι
σημαντικό, είπε ο Δημ. Βίτσας, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντάται με δύο Αμερικανούς
προέδρους σε λιγότερο από ένα χρόνο (τώρα με τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ
Τραμπ, πέρυσι το Φθινόπωρο με τον Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα), αλλά
επίσης με ηγέτες άλλων μεγάλων χωρών της Ευρώπης και του υπόλοιπου
κόσμου, τόνισε ο κ. Βίτσας, θυμίζοντας την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου
Μακρόν στην Αθήνα.
«Στις ΗΠΑ ... προσδοκούν η καινούργια Ελλάδα να παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη και την σταθερότητα της περιοχής»
Στις συναντήσεις που είχε ο ίδιος εκεί, όπως είπε, συνάντησε «έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον ... στόχος ήταν να προωθηθεί η αμυντική βιομηχανία ... οι Αμερικανοί βλέπουν ότι η Ελλάδα είναι πηγή ειρήνης, σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ότι μπορεί να είναι κέντρο οικονομικής ανάπτυξης σε μία περιοχή που αυτή τη στιγμή χτυπιέται από πολέμους, έντονα προβλήματα όπως το προσφυγικό».
«Το ενδιαφέρον μας είναι τι μπορεί να κερδίσει η χώρα και αυτή τη στιγμή χρειάζεται μεταξύ άλλων επενδύσεις, να αλλάξει τα δεδομένα, να εκπέμψει σήμα ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε μία κατάσταση κερδοφόρα για όλους ... αυτό θα το διαμορφώσεις τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι το κέντρο μίας περιοχής που χρειάζεται ανάπτυξη».
Για τα ελληνοτουρκικά θέματα, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι πλέον «οι σύμμαχοί μας έχουν μία πιο καθαρή εικόνα, ότι η Ελλάδα είναι αυτή που υπερασπίζεται και την ειρήνη και την εδαφική της ακεραιότητα», έτσι μπορεί να έχει περισσότερες φωνές συμμάχων μαζί της, «ώστε η Τουρκία να κατεβάσει τους τόνους στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή».
Η Τουρκία έχει αυτή την περίοδο μέτωπα ανοιχτά «προς όλες σχεδόν τις κατευθύνσεις ... πρέπει να ξαναβρεί την ευρωπαϊκή της πορεία, η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν θα το κάνει όσο αμφισβητείται το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες».
Αρκεί μία συνάντηση με τον Τραμπ για να λυθούν και να τρέξουν πιο γρήγορα τα οικονομικά θέματα σε μία ευρωπαϊκή χώρα;
Δημιουργείται ένα πλαίσιο, έχει σημασία τι εκπέμπει αυτή η συνάντηση ... θα πρέπει να ακολουθηθεί από συγκεκριμένες, πρακτικές ενέργειες, που θα δημιουργήσουν συνεργασίες είτε σε επίπεδο εταιρειών ή οικονομιών είτε σε επίπεδο κοινής στόχευσης για το τι πρέπει να γίνει στην περιοχή (όπως για το φυσικό αέριο και σειρά άλλων θεμάτων) είτε σε επίπεδο δημιουργίας νέων γραμμών παραγωγής για υπάρχουσες συνεργασίες στην αμυντική βιομηχανία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου