ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Σπήλαιο εκατομμυρίων ετών στην Παλιοβούνα

Σταλακτίτες και σταλαγμίτες εκατομμυρίων ετών, αποτελούν το θαύμα της φύσης στο σπήλιο της Κλόκοβας (Παλιοβούνας), καθώς για να παραχθεί ένα εκατοστό σταλακτίτη χρειάζονται εκατό χρόνια διεργασίες!
 
Το ανακάλυψαν τρεις φοιτητές της Σχολής Γεωλογικού του Πανεπιστημίου Πατρών !
Ένα από τα ομορφότερα σπήλαια στη Δυτική Ελλάδα εντόπισε και εξερεύνησε ομάδα σπηλαιολόγων στην Κλόκοβα Αιτωλοακαρνανίας, αποτελούμενη από τους Παναγιώτη Καρούτσο, Φόντα Σίμο, Γιάννη Δέφτο, φοιτητές του Γεωλογικού τμήματος του Πανεπιστημίου της Πάτρας και τον Βιοσπηλαιολόγο Κώστα Μπακολίτσα.
Μετά από την παρατήρηση του Παναγιώτη Καρούτσου, μιας σχισμής στο βουνό, η ομάδα αποφάσισε να ελέγξει την πιθανότητα να συνεχίζει αυτή σε σπήλαιο.


Αυτό που αντίκρισαν μετά από προσεκτική έρευνα και στη συνέχεια με αναρρίχηση σε μια εσωτερική σχισμή δεν περιγράφεται.

Τρία επίπεδα σπηλαίου εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων καταστόλιστα, με σχεδόν όλα τα είδη σπηλαιοδιάκοσμου, «ελικτίτες», «κουρτίνες», «γκούρ», «κουνουπίδια», «αυγά»,να επικοινωνούν με στενά ανηφορικά περάσματα, Ένα πραγματικό θαύμα της φύσης.

Σημαντικό στοιχείο της εξερεύνησης αυτής ήταν η σχεδόν πλήρης έλλειψη ζωντανών οργανισμών στο σπήλαιο, γεγονός που εξηγείται,εν μέρει, από την έντονη οσμή υδρόθειου που προερχόταν από ρήγματα σε διάφορα σημεία του δαπέδου.

Η έρευνα του σπηλαίου συνεχίζεται και η ομάδα πιστεύει πως θα προκύψουν πολλά σημαντικά ευρήματα, γεωλογικού και βιολογικού ενδιαφέροντος.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: