Η υπόθεση
του μαύρου χρήματος του Αναστασιάδη χρειάστηκε τουλάχιστον τέσσερα χρόνια
για να κλείσει οριστικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο!
Θέμα ημερών είναι πλέον η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων
του εκδότη του «Πρώτου Θέματος» Θ. Αναστασιάδη μέχρι του ύψους των 4.973.500
ευρώ. H αξιοποίηση της λίστας Μπόργιανς μετά από τέσσερα χρόνια προσκομμάτων από
τον εγκαλούμενο, ο οποίος, κατά περίεργο τρόπο προλάβαινε με νομικά βήματα τους
λειτουργούς της Δικαιοσύνης, φθάνει στην ολοκλήρωσή της καθώς η αντίστροφη
μέτρηση άρχισε για τον Θέμο Αναστασιάδη στις 30 Μαΐου, για την αμετάκλητη καταβολής
του ποσού που καλείται να πληρώσει, ειδάλλως θα δεσμευτεί η προσωπική περιουσία
του.
Το ιλιγγιώδες αυτό χρηματικό ποσό το καταλόγισε οριστικά και αμετάκλητα η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ), η απόφαση της οποίας επιδόθηκε στις 20 Απριλίου στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), απ’ όπου έφυγε πριν από λίγα 24ωρα προς την αρμόδια ΔΟΥ Αθηνών με εντολή άμεσης εκτέλεσης.
Το χρέος Αναστασιάδη προς το ελληνικό δημόσιο αφορά το μαύρο χρήμα που εντοπίστηκε σε τραπεζικούς του λογαριασμούς στην BNP Paribas. Αναφέρεται στην επίμαχη απόφαση (υπ’ αριθμόν 390/2017) της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ποσό των 4.973.500 ευρώ που του καταλογίστηκε ως οφειλή στο ελληνικό δημόσιο: «Αντιστοιχεί σε ισόποσο περιουσιακό όφελος το οποίο ως δημοσιογράφος και μέτοχος εταιρειών που εκδίδουν έντυπα πανελλήνιας κυκλοφορίας απέκτησε χωρίς να δικαιολογείται η νόμιμη προέλευσή του».
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκδότες ως διαμορφωτές της κοινής γνώμης, είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να υποβάλουν «πόθεν έσχες» με το όποιο να δικαιολογείται η απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και να δηλώνεται το ύψος τους !
Το αδήλωτο χρήμα του γνωστού εκδότη προέκυψε έπειτα από εντολή έρευνας από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στις καταθέσεις του ίδιου και της συζύγου του στην τράπεζα BNP Paribas, όπου εντοπίστηκαν περί τα 2,4 εκατ. ευρώ, αλλά και σε προσωπικό του λογαριασμό που είχε ανοιχτεί στην ίδια τράπεζα, όπου και κατατέθηκαν επιπλέον 2,4 εκατ. ευρώ στο όνομα της συζύγου του.
Σύμφωνα μάλιστα με το σκεπτικό της απόφασης-καταπέλτη του ΕΣ, το επίμαχο ποσό είναι αδύνατον να ήταν χρήμα που ο εκδότης μάζευε και φύλαγε... κάτω από το στρώμα.
Και τούτο διότι ούτε ο ίδιος, μήτε η σύζυγός του διατηρούσαν προηγουμένως λογαριασμούς, από τους οποίους ποσόν να μεταφέρθηκε στην τράπεζα BNP Paribas, όπου εντοπίστηκε το ποσόν των 4.973.500 ευρώ!
Η υπόθεση του μαύρου χρήματος του Θέμου Αναστασιάδη χρειάστηκε τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για να κλείσει οριστικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το σημαντικότερο ίσως κλειδί για την τετραετή «ασυλία» του εκδότη υπήρξε η προσωρινή διαταγή που εξασφάλισε μετά την πρώτη απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΕΣ, το οποίο του καταλόγιζε το ίδιο χρηματικό ποσό για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης. Με αυτή την προσωρινή διαταγή δένονταν τα χέρια του ελληνικού δημοσίου να προχωρήσει σε δέσμευση περιουσιακών του στοιχείων και σε κατασχέσεις στην περίπτωση που δεν συμμορφωνόταν καταβάλλοντας την υπέρογκη οφειλή του.
Η αντίστροφη μέτρηση για την αποπληρωμή του χρέους Αναστασιάδη ξεκίνησε στις 30 Μαΐου, οπότε το ΝΣΚ φέρεται να συνέταξε το σχετικό προς την εφορία έγγραφο, ενώ σχετική παραγγελία απεστάλη στις 31 Μαΐου, προς τη ΙΓ΄ ΔΟΥ με κοινοποίηση και στην αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Το ερώτημα που τίθεται είναι εύλογο. Θα έχει κάτσει άπραγος ενόψει της διαφαινόμενης εξέλιξης ο Θέμος Αναστασιάδης; Από τα προδοκόμενα για δέσμευση περιουσιακά στοιχεία του πόσα έχει μεταβιβάσει, για να χαθούν τα ίχνη τους; Τι ποσόν παραμένει στην τράπεζα BNP Paribas;
Οι συγκλίνουσες πληροφορίες φέρουν μέρος της εφημερίδας του «Πρώτο Θέμα» να έχει μεταβιβασθεί σε μεγαλομέτοχους. Κι αν συμβαίνει αυτό, τότε η υπόθεση λαμβάνει άλλες διαστάσεις, ενδεχομένως αφορώσες δόλια συμπεριφορά...
(Με στοιχεία από το documento.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου