Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί από το προηγούμενο Eurogroup ενώ το
γεγονός ότι παράμεινε το οικονομικό επιτελείο στις Βρυξέλλες δείχνει
την θέληση όλων να κλείσει η συμφωνία εκτίμησε ο κοινοβουλευτικός
εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς στο ΣΚΑΙ.
«Το ελληνικό θέμα ήταν το τρίτο θέμα στη χθεσινή συζήτηση του Eurogroup. Υπήρξε μια πρόοδος από το προηγούμενο Eurogroup. Η πρόοδος αυτή αποτυπώνεται και θα αναφέρω εδώ δυο παραδείγματα στα οποία είχαμε συμφωνία: τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και το δημοσιονομικό κενό μετά το 2018.
Εμείς από τον Σεπτέμβρη ήμασταν έτοιμοι να κλείσουμε την διαπραγμάτευση. Η Ολλανδία και η Γερμανία επέμεναν τότε για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Και ήρθε το ΔΝΤ με ενισχυμένη δυναμική και έβαλε στο τραπέζι (εκτός από τις γνωστές εμμονές του όπως πχ στα εργασιακά) απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα πάνω από 4 δις για να πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος 3,5% το 2018. Επομένως έχουμε εμπλοκή.
Η παραμονή όμως του οικονομικού μας επιτελείου στο εξωτερικό, δείχνει την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς αλλά και την θέληση των άλλων μερών για να κλείσει η συμφωνία. Από το ΔΝΤ υπάρχει πίεση στα εργασιακά. Όμως είχαμε συμφωνήσει τον Ιούλιο να υπάρξει επιτροπή εμπειρογνωμόνων, της οποίας το πόρισμα θα μας βοηθούσε να κινηθούμε.
Το πόρισμα της επιτροπής στα κρίσιμα ζητήματα είναι στη λογική του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά. Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που λένε πως δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τη λογική Τραμπ ή Κίνας και πρέπει να δούμε τη μείωση του εργασιακού κόστους. Η δική μας άποψη είναι πως αυτό θα είναι διαλυτικό για την Ευρώπη και πως έχει μεγάλη συμβολική σημασία το ζήτημα του κοινωνικού κεκτημένου να μπει με ένταση.»
«Στο προηγούμενο Eurogroup ξεφύγαμε από την απαίτηση του ΔΝΤ για καθαρό πακέτο μέτρων 4,6 δις και πετύχαμε να πάμε σε ένα σύστημα μέτρων και αντίμετρων με δημοσιονομικό αποτέλεσμα μηδέν. Μένει τώρα να δούμε πως το μίγμα μέτρων και αντίμετρων θα αποτυπωθεί τελικά στην συμφωνία. Υπάρχουν όμως και τα ζητήματα του χρέους και των πλεονασμάτων που είναι συγκοινωνούντα δοχεία.
Όπως είπε χθες και ο κ. Δραγασάκης μας ζητούσαν να υπογράψουμε συμφωνία με πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια. Κάτι που δεν μπορούσε να δεχτεί καμία ελληνική κυβέρνηση. Τώρα πάμε να κλείσουμε στα βασικά ζητήματα την τεχνική συμφωνία στις 7 του Απρίλη για να πάμε προς τα τέλη Απρίλη σε μια συνολική συμφωνία.
Θα έχουν βγει τότε τα τελικά στοιχεία της Eurostat, θα έχει ολοκληρωθεί η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ και θα έχει γίνει το δημοψήφισμα στη γειτονική μας χώρα. Έχουμε εδώ επαναλαμβανόμενη αποτυχία των προβλέψεων του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα (να θυμίσω ότι προέβλεπε -0,5% πλεονάσματα φέτος και θα έχουμε +2%). Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο αλλά φαίνεται να στρώνεται ένας διάδρομος για μια πιθανή διαφορετική θέση των δυνάμεων, που μπορεί να μας δώσει λύση».
Κατ. Μπρ.-avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου