ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Συναινετικά πρέπει η άντληση πόρων για νέες τεχνολογίες

«Συζητάμε για τον ‘τομέα των τομέων' της Οικονομίας», είπε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς εισηγούμενος στην αρμόδια κοινοβουλευτική το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για την μείωση του κόστους εγκατάστασης υψίρρυθμων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών.


Υπογράμμισε δε, πως είναι η ανάπτυξη των συγκεκριμένων τεχνολογιών, που μπορεί να καταστήσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα πιο αποτελεσματική. «Είναι ο δρόμος για την είσοδο της χώρας στη σφαίρα της βιώσιμης ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά .

Χαιρετίζοντας την συναινετική τοποθέτηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Ποτάμι) ο κ. Παππάς, επισήμανε την ανάγκη όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συνειδητοποιήσουν πως πρόκειται για μεγάλη τομή μείωσης του κόστους εγκατάστασης δικτύων στη χώρα.

«Ο τρόπος αυτός, θα καθορίσει εάν η Ελλάδα θα μπει σε έναν νέο κύκλο περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων, καθώς η απόσταση μεταξύ των χωρών που κατάφεραν να πάρουν το τρένο της ψηφιακής επανάστασης και αυτών που καθυστερούν, θα είναι γεωμετρική» είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός.

Εξηγώντας τα οφέλη από την ανάπτυξη ταχύρρυθμων δικτύων, μίλησε για την ψηφιακή Γεωργία, επισημαίνοντας πως μειώνει τα κόστη στον αγροτικό κόσμο και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ολλανδίας, η οποία πρωτοπορεί στον τομέα. Επίσης, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, έκανε αναφορά στις υπηρεσίες Τηλεϊατρικής που θα υποστηριχθούν, καθώς και ο συγκεκριμένος τομέας απαιτεί πολύ υψηλές ταχύτητες συνδεσιμότητας.

Ο κ. Παππάς, τόνισε ακόμη ότι οφείλουμε να κάνουμε τον λαό κοινωνό των συγκεκριμένων τεχνολογιών, βελτιώνοντας τη ζωή των ανθρώπων στην Περιφέρεια και μίλησε για τον ρόλο που οφείλει να παίζει το Δημόσιο ώστε να διασφαλίσει ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε αυτές τις τεχνολογίες.

«Η εμπειρία δείχνει ότι όταν αφήνεις την ανάπτυξη των δικτύων στον ιδιωτικό τομέα, δεν έχεις το βέλτιστο οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα», τόνισε και έφερε ως παράδειγμα τον ψηφιακό πάροχο DIGEA και την ελλιπή ανάπτυξη του δικτύου ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος με συνέπεια ολόκληρα χωριά να μην έχουν ακόμη σήμα. Ειδικώς, ο αρμόδιος υπουργός, αναφέρθηκε στα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα «εθνικής σημασίας». Πάντως, ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε ότι το υπουργείο διερευνά όλους τους τρόπους ώστε άμεσα να υπάρξουν αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης του θέματος αυτού.

Καταλήγοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Παππάς ενημέρωσε την Επιτροπή, ότι κατά την αυριανή συνεδρίαση θα δοθούν απαντήσεις ως προς μία - μία τις παρατηρήσεις των κομμάτων, κατά την πρώτη σημερινή συνεδρίαση επί του νομοσχεδίου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση

«Έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό η ενσωμάτωση της οδηγίας» ανέφερε στην ομιλία της η αρμόδια τομεάρχης της ΝΔ στα ΜΜΕ, 'Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση κωλυσιεργία και απραξία δυόμιση ετών, όταν η ίδια κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ωστόσο, η κ. Ασημακοπούλου δήλωσε ότι η ΝΔ τοποθετείται θετικά επί της αρχής του νομοσχεδίου και διατηρεί επιφυλάξεις επί ορισμένων άρθρων έως την Ολομέλεια και πάντως έχοντας ακούσει τους φορείς στην αυριανή ακρόαση.

Μιλώντας, για τη διεκδίκηση ψηφιακού μερίσματος, η κ. Ασημακοπούλου, ζήτησε ενημέρωση για το τι σκοπεύει να κάνει η Ελλάδα, ενώ - με αφορμή τα ταξίδια του Ν. Παππά και του ΓΓΕΕ Λ. Κρέτσου, η τομεάρχης της ΝΔ ρώτησε τον υπουργό ΨΗΠΤΕ για τα αποτελέσματα της συνάντησής του στη Νίκαια αναφορικά με τον ελληνικό δορυφόρο και το πώς θα χρηματοδοτηθεί η διαστημική υπηρεσία που έχει εξαγγελθεί.

Εξάλλου, η εισηγήτρια της ΝΔ, σημείωσε ότι ακόμα δεν έχει δημοσιευθεί το Προεδρικό Διάταγμα για το οργανόγραμμα του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, ενώ επισήμανε ότι το νεοσυσταθέν υπουργείο, οφείλει να επιτελέσει το έργο που του αρμόζει στον τομέα της εθνικής ψηφιακής πολιτικής, μη κρύβοντας την δυσφορία της ΝΔ για τις «αόριστες απαντήσεις» που δίνονται στις σχετικές ερωτήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, η εισηγήτρια της ΝΔ άφησε αιχμές για τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη και τις καταγγελίες του στον προϊστάμενο της εισαγγελίας για την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) (υπόθεση η οποία οδηγήθηκε στο αρχείο) τη στιγμή που το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αυξάνει τις αρμοδιότητες της ΕΕΤΤ, γεγονός ωστόσο το οποίο βρίσκει σύμφωνο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κ. Ασημακοπούλου, υποστήριξε ότι - όπως και στο θέμα του ΕΣΡ - και στο θέμα της ΕΕΤΤ, η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε και κάλεσε τον υπουργό Ν. Παππά να τοποθετηθεί επί του ρόλου των Ανεξάρτητων Αρχών.

Η ελάσσων αντιπολίτευση

Για κείμενο που φέρει την πολιτική υπογραφή του ΠΑΣΟΚ, αφού η οδηγία καταρτίστηκε το 2014, έκανε λόγο ο πρώην υπουργός, ειδικός αγορητής της ΔΗ.ΣΥ., Γιάννης Μανιάτης, και καταλόγισε στην κυβέρνηση όχι απλώς απραξία δυόμιση ετών, αλλά και παρεμβάσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο κ. Μανιάτης, απηύθυνε προς τον αρμόδιο υπουργό ερωτήματα αν έχουν εκπονηθεί σχέδια για το πως θα συμβάλλει το νομοθέτημα στην Οικονομία, τί επενδύσεις θα γίνουν, πώς αυτές θα στηρίξουν την δημόσια διοίκηση, κ.α. και συμπέρανε πως «αν δεν υπάρχουν αυτά, τότε η κυβέρνηση φέρνει ένα ξερό κείμενο προς ενσωμάτωση». Εξάλλου, εξέφρασε προβληματισμό για διατάξεις που - όπως είπε - προωθούν χρονοβόρες διαδικασίες, ενώ ζήτησε διευκρινήσεις για τον ρόλο της ΕΕΤΤ και για το κατά πόσο ο αρμόδιος υπουργός θα σεβαστεί την Ανεξάρτητη Αρχή.

«Όπως δεν είμαι ικανοποιημένος από τις πολιτικές των προηγούμενων ετών, είμαι απολύτως απογοητευμένος από την εθνική ψηφιακή στρατηγική στην Υγεία, στον αγροτικό τομέα, την δημόσια διοίκηση» ανέφερε ο Γιάννης Μανιάτης και εκτίμησε ότι οι καθυστερήσεις θα οδηγήσουν στο να μην αναπτυχθεί επιχειρησιακό πρόγραμμα ψηφιακής πολιτικής μέχρι τις αρχές του 2018.

Τέλος, ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι επί της αρχής θα μπορούσε να συμφωνήσει, επειδή ωστόσο δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση (αν θα φέρει τροπολογίες, ή θα παρέμβει μέχρι την Ολομέλεια) η ΔΗΣΥ τηρεί επιφύλαξη.

Εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, ο ειδικός αγορητής, Ευάγγελος Καρακώστας, δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι με το νομοθέτημα αυτό, δεν διασφαλίζεται ο έλεγχος των ψηφιακών υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και ως εκ τούτου το απόρρητο των επικοινωνιών τους.

Ως φυσική συνέπεια των μνημονιακών νόμων έρχεται το νομοσχέδιο αυτό, είπε ο Γιάννης Δελής (ΚΚΕ), προσθέτοντας πως υλοποιεί την περαιτέρω εμβάθυνση ενός κρίσιμου βιομηχανικού κλάδου, δεν εξασφαλίζει φθηνές επικοινωνίες για τον λαό και δεν διασφαλίζει το απόρρητο. Ο κ. Δελής, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής του το νομοσχέδιο.

Ο Σπύρος Δανέλης, ειδικός αγορητής του Ποταμιού, αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεγάλη καθυστέρηση στην νομοθέτηση για την ενσωμάτωση της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, τόνισε ότι η αποτελεσματικότητα εντέλει της οδηγίας εξαρτάται από τον τρόπο εφαρμογής της. Δηλώνοντας την θετική τοποθέτηση του κόμματός του επί της αρχής του νομοσχεδίου, ο κ. Δανέλης εξέφρασε προβληματισμούς σχετικώς με το εάν κάποιες διατάξεις του επηρεάζουν άλλες χωροταξικές διατάξεις, για το πως θα ενισχυθεί η ΕΕΤΤ (αφού είναι πολύ υψηλές οι απαιτήσεις για τον ρόλο της Αρχής) και ακόμη για τον λόγο που ο υπουργός πρέπει να αποφασίζει μόνος του για την εθνική διαστημική στρατηγική.

Για νομοσχέδιο - τομή, που αποφέρει 2 δισ. στο ΑΕΠ της χώρας και εξασφαλίζει επενδύσεις για κρίσιμους τομείς (όπως η Υγεία, η δημόσια διοίκηση, ο χώρος της Δικαιοσύνης) έκανε λόγο, εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο ειδικός αγορητής, Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Ζήτησε μάλιστα από όλες τις πτέρυγες να αγκαλιάσουν το νομοθέτημα, καθώς, μετά από 30 χρόνια ολιγωριών - όπως είπε - η χώρα επιτέλους πρέπει να προχωρήσει στην ψηφιακή επανάσταση.

Επιφύλαξη δήλωσε επί της αρχής ο Ιωάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ καθυστέρησε δύομιση χρόνια να φέρει το νομοσχέδιο, τώρα το φέρνει ως επείγον. Ο κ. Σαρίδης, επισήμανε ως το μεγαλύτερο ζήτημα τον συγχρονισμό της χώρας με την νέα ψηφιακή πολιτική.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης σημείωσε ότι η συζήτηση για το νομοσχέδιο πρέπει να επικεντρωθεί στην ουσία και όχι στη διαδικασία, καθώς τα ευρυζωνικά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη και η μείωση του κόστους εγκατάστασής τους κρίνεται εθνική και επιβεβλημένη. «Η χώρα μας βρίσκεται χαμηλά στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων δικτύων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας» υπογράμμισε. Ο κ. Κάτσης, ανέφερε επίσης, ότι η ενσωμάτωση της οδηγίας συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής 2016-2020, στον σωστό προγραμματισμό των έργων και στη μείωση του κόστους, καθώς και στην ψηφιοποίηση του διοικητικού τομέα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: