ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Κυβερητικό καλειδοσκόπιο



Για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης (σημεία από την απάντηση του Τρ. Αλεξιάδη σε κοινοβουλευτική ερώτηση)

-  Φέτος θα δοθούν 105 εκατ. ευρώ ως επίδομα θέρμανσης, όσα δηλαδή και τον περασμένο χρόνο.
-  Πέρυσι δόθηκε ένα εκατ. ευρώ παραπάνω (106 συνολικά) από πολιτική επιλογή, ώστε να καλυφθούν όλοι όσοι είχαν κάνει αίτηση.

- Στόχος είναι να μεταφερθούν ολόκληρες περιοχές στις πιο ψυχρές ζώνες, ώστε γίνει δικαιότερη η κατανομή του επιδόματος.
- Οι υπηρεσίες ελέγχουν αν μπορούν να σπάσουν στα δύο κάποιες περιοχές που έχουν ψυχρότερο κλίμα στα ορεινά.

- Κατηγορούν το Υπουργείο για άδικη κατανομή των περιοχών, ενώ η κατανομή έχει γίνει με ΦΕΚ του 2012, επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

 Για τις τηλεοπτικές άδειες (σημεία από τη συνέντευξη του Ν. Παππά)
Για την απόφαση του ΣΤΕ:  Πρόκειται για ένα προσωρινό φρένο. Όταν ξεκινήσαμε αυτή τη μάχη κανείς δεν ήθελε να ακούσει για άδειες πόσο μάλλον για να πληρώσει για να τις αποκτήσει. Σήμερα, ακόμα και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, που από την αρχή μάς μάχεται, δεν αμφισβητεί το προφανές. Σε πολιτικό επίπεδο επομένως έχουμε πρόοδο για το θέμα αυτό.
Για το ΕΣΡ:Το συντηρητικό κόμμα, που μπλοκάρει την επιλογή του προέδρου του ΕΣΡ, δεν μπορεί να συνεχίσει να υποστηρίζει την ολιγαρχία των ΜΜΕ, την οποία πολεμάμε. Δεν είναι ηθικό. Πιστεύω ότι θα υπάρξει συναίνεση και το ΕΣΡ θα συσταθεί. Το ΕΣΡ θα πρέπει να ξαναρχίσει όλη τη διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών. Δεσμεύομαι να θέσω στη διάθεσή του, αν το επιθυμεί, όλη την τεχνική και διοικητική υποστήριξη που είναι απαραίτητη για αυτό
Για την κατάληψη στον Βοτανικό (ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ)
Η κατάληψη του χώρου στον Βοτανικό είναι ενέργεια με προφανές ρατσιστικό κίνητρο, που έχει ως μοναδικό στόχο την παρεμπόδιση της ειλημμένης από την Πολιτεία απόφασης για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους. Οι πρωταγωνιστές της κίνησης αυτής, άλλωστε, δεν κρύβουν ούτε τα κίνητρά τους, ούτε τους σκοπούς τους. Η απόπειρα δημιουργίας “χώρου φιλοξενίας μόνο για Έλληνες” συνιστά κίνηση με προφανές ρατσιστικό περιεχόμενο, ενώ η περίφραξη του χώρου με συρματοπλέγματα αλλά και η στρατιωτική περιβολή αυτών που προχώρησαν στην κατάληψη αυτή, παραπέμπουν ευθέως σε χαρακτηριστικά ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης.  Η κίνηση αυτή πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό. Οι ακροδεξιές κραυγές δεν θα εμποδίσουν την άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων των πολιτών που ζουν στη χώρα μας.



O εκπρόσωπος του Γ. Ντάισελμπλουμ διευκρινίζει ότι τα «μέτρα για το ασφαλιστικό» δεν αφορούν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού
Ο Μισέλ Ρέινς, εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, διευκρίνισε σήμερα ότι η αναφορά στο έγγραφο του κ. Ντάισελμπλουμ σε «μέτρα για το ασφαλιστικό», δεν έχει να κάνει με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, αλλά με θέματα όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Υπενθυμίζεται ότι στο καθιερωμένο έγγραφο πριν από κάθε Eurogroup που καταθέτει προς την ολλανδική Βουλή ο υπουργός Οικονομικών της χώρας και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι «στο επίκεντρο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να βρεθούν τα μέτρα για το ασφαλιστικό και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας».
Για την Ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με αφορμή τα νέα Προγράμματα Σπουδών των Θρησκευτικών στα σχολεία (ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας)
Με αφορμή την εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το δημόσιο διάλογο που ήδη έχει ανοίξει σχετικά η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, προχώρησε σε ανακοίνωση, επανερχόμενο στις Θέσεις που έχει διατυπώσει στο παρελθόν, αναφορικά με το ζήτημα της θρησκευτικής αγωγής και εκπαίδευσης.
Μεταξύ άλλων η ΕΕΔΑ τονίζει ότι «σε ένα πλουραλιστικό και δημοκρατικό σχολείο, το οποίο σέβεται τη θρησκευτική ετερότητα, ένα μάθημα με κατηχητικό και ομολογιακό χαρακτήρα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών. Αντίθετα, με γνώμονα την κριτική ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών προκρίνεται μια σύγχρονη γνωσιολογικού χαρακτήρα θρησκειοπαιδαγωγική προσέγγιση, που δεν θα προβαίνει σε δογματική εμφύτευση συγκεκριμένων θρησκευτικών πεποιθήσεων» Επισημαίνει ακόμη ότι «το άρθρο 16 του Συντάγματος συμπεριλαμβάνει μεταξύ των σκοπών της παιδείας, εκτός από την «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης», και τη «διάπλαση ελεύθερων πολιτών». Η ερμηνευτική αυτή προσέγγιση είναι περισσότερο συμβατή όχι μόνο με τις συνταγματικές επιταγές, αλλά και με την ευρωπαϊκή πολιτιστική πραγματικότητα».
Για το Νοσοκομείο Λαμίας (ανακοίνωση Υπουργείου Υγείας)
Σήμερα, Τρίτη 2/11/2016, πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Λαμιέων,  στο Δημαρχείο της πόλης συνάντηση τοπικών φορέων με αντικείμενο τα οξέα και χρονίζοντα προβλήματα του ΓΝ Λαμίας. Στην συνάντηση ήταν προσκεκλημένοι η διοίκηση της 5ης ΥΠε, με εκπροσώπους τον διοικητή  κ. Νέστορα Αντωνίου  και τον υποδιοικητή  κ. Δημήτριο Δημητριάδη και  τον  διοικητή του ΓΝ Λαμίας  Ζυγούρη Παναγιώτη                                                                                           .
Κατά την τοποθέτησή τους οι διοικητές της 5ης ΥΠε, ανέφεραν ότι:
·        Καλύφθηκαν οι άμεσες ανάγκες του Νοσοκομείου που προέκυψαν από την αιφνίδια ασθένεια των 3 από τους 4 αναισθησιολόγους του τμήματος.  Πιο συγκεκριμένα, εξασφαλίστηκε η παρουσία αναισθησιολόγων (από τα Νοσοκομεία Τρικάλων, Χαλκίδας και Άμφισσας) για τη διεξαγωγή τακτικών και εκτάκτων χειρουργείων αλλά και την κάλυψη του τακτικού και εφημεριακού προγράμματος έως την επιστροφή των γιατρών που βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια (15 με 20 Νοεμβρίου). 
·        Επιπλέον, με την συνδρομή Γενικών Ιατρών και αγροτικών Ιατρών από τα διασυνδεδεμένα με το Νοσοκομείο Κέντρα Υγείας της περιοχής, αντιμετωπίζεται το ζήτημα κάλυψης των εφημεριακών αναγκών  του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.
·        Το Νοσοκομείο συνεχίζει να λειτουργεί το αμέσως επόμενο διάστημα, δίχως προβλήματα στην εφημεριακή του κάλυψη, με μικρές όμως καθυστερήσεις και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα λίγων ημερών, σε σχέση με τον προγραμματισμό των τακτικών χειρουργείων.
·        Στην κατεύθυνση της μεσοπρόθεσμης αντιμετώπισης του προβλήματος υποστελέχωσης του Νοσοκομείου σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, έχουν ήδη προκηρυχθεί τέσσερις (4) μόνιμες θέσεις παιδιάτρων, δύο (2) μόνιμες θέσεις αναισθησιολόγων και μία (1) θέση επικουρικού αναισθησιολόγου.
·        Για την αρτιότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του Νοσοκομείου, προτάθηκε η συνεργασία του Επιστημονικού Συμβουλίου και των εργαζομένων του Νοσοκομείου με την ΥΠε, προκειμένου να προσδιοριστούν επακριβώς οι ανάγκες σε προσωπικό έτσι να ενταχθούν στον άμεσο προγραμματισμό προσλήψεων της περιφέρειας.

19,1 εκατομμύρια ευρώ για 2.500 περισσότερα νοικοκυριά στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» (ανακοίνωση ΥΠΕΝ)

Επιπλέον 19,1 εκατομμύρια ευρώ εξασφαλίστηκαν για την ένταξη περίπου 2.500 νοικοκυριών στο υφιστάμενο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον». Με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη και του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξανδρου Χαρίτση, εκταμιεύτηκαν πρόσθετοι πόροι οι οποίοι θα διατεθούν άμεσα για την κάλυψη περισσότερων δικαιούχων. Ο τελικός αριθμός των πρόσθετων δικαιούχων που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα αναμένεται να προσεγγίσει τους 8.000, οι οποίοι αν και είχαν υποβάλλει εμπρόθεσμα τις αιτήσεις τους, δεν στάθηκε δυνατό να ενταχθούν στο πρόγραμμα την προηγούμενη περίοδο, λόγω εξάντλησης των σχετικών κονδυλίων, ήδη από το 2014.
Με την εν λόγω ΚΥΑ πραγματοποιήθηκαν οι αναγκαίες μεταβολές ώστε πόροι 19,1 εκ. ευρώ από τα δικαιώματα εκπομπών αερίων θερμοκηπίου να διατεθούν στο σκέλος άμεσης ενίσχυσης του προγράμματος για την κάλυψη περισσότερων δικαιούχων.
Εντός των επόμενων ημερών  αναμένεται να εκδοθεί από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ),  η σχετική απόφαση υπαγωγής (η οποία θα αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο http://www.etean.com.gr) και να ειδοποιηθούν οι δικαιούχοι για την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων.  Η υπαγωγή θα γίνει ανά Περιφέρεια με βάση τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης και την κατανομή των νοικοκυριών στις Περιφέρειες της χώρας. Οι Ωφελούμενοι θα πρέπει να προσέλθουν για την υπογραφή των συμβάσεων αποκλειστικά έως τις 15/12/2016.
Σημαντική παράμετρος της τροποποίησης της ΚΥΑ είναι ότι οι πόροι που διατίθενται, όπως και στην τελευταία τροποποίηση του Ιουλίου με την οποία είχαν υπαχθεί 5.000 αιτήσεις, είναι αποκλειστικά εθνικοί, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.



Συνάντηση με το Σωματείο των Εργαζομένων της Βιομηχανίας Λιπασμάτων Καβάλας (ανακοίνωση Αντιπροεδρίας)

Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη με το Σωματείο Υπαλλήλων και Εργατοτεχνιτών Βιομηχανίας Λιπασμάτων Ν. Καρβάλης Καβάλας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη και των βουλευτών Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Εμμανουηλίδη, Γιώργου Παπαφιλίππου και Κώστα Μορφίδη.
Στη συνάντηση αναζητήθηκαν λύσεις ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνία της Καβάλας, από τις ενέργειες της ιδιοκτησίας της βιομηχανίας, κυρίως εις βάρος των απολυμένων εργαζομένων.
Επίσης καθορίστηκαν οι κινήσεις που θα γίνουν με στόχο την επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας και της εύρυθμης λειτουργίας του εργοστασίου.
Ο κ. Φλαμπουράρης επισήμανε ότι θέση της κυβέρνησης είναι η συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου με όρους πραγματικής ανάπτυξης και απόλυτο σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς είναι η μοναδική βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, που δραστηριοποιείται στον ελληνικό χώρο και συγκεκριμένα σε μια αποκεντρωμένη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας, όπου η επιβίωση και υγιής λειτουργία της βιομηχανίας καθίσταται επιτακτική για μεγάλο μέρος του πληθυσμού της.
Προς διασφάλιση των ανωτέρω, ο κ. Φλαμπουράρης διαβεβαίωσε τους εργαζομένους ότι θα αναπτύξει πρωτοβουλία προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Απάντηση του  Αλ. Χαρίτση σε δηλώσεις του Οδ. Κωνσταντινόπουλου
Η κατάσταση τον Ιανουάριο του 2015, όταν ευτυχώς για τον τόπο ο κ. Κωνσταντινόπουλος αποχαιρετούσε τη θέση του Υφυπουργού Ανάπτυξης, είχε ως εξής:
Τα μισά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 (έντεκα μήνες πριν τη λήξη της περιόδου) κινδύνευαν να οδηγήσουν τη χώρα σε απώλεια πολύ σημαντικών πόρων, με ορισμένα από αυτά να είναι σε απελπιστική κατάσταση από πλευράς απορρόφησης (π.χ. Ψηφιακή Σύγκλιση μόλις στο 60%), ενώ την ίδια στιγμή είχαν ενταχθεί χωρίς κανένα στοιχείο ωριμότητας ή κοινωνικής  σκοπιμότητας έργα αξίας 10 δισ. ευρώ παραπάνω από τον διαθέσιμο προϋπολογισμό, υπονομεύοντας το επόμενο ΕΣΠΑ και επιβαρύνοντας τους λιγοστούς διαθέσιμους εθνικούς πόρους. Σε αυτό το «κατόρθωμα» είχε συμβάλει τα μέγιστα ο κ. Κωνσταντινόπουλος. Η ίδια εικόνα υπήρχε και στον Αναπτυξιακό Νόμο (6 δισ. ευρώ εντάξεις έργων χωρίς να έχει προβλεφθεί ούτε μισό ευρώ για να πληρωθούν οι επενδύσεις). 

Αντίστοιχη υπήρξε και η «επιτυχία» της προηγούμενης κυβέρνησης στο σκέλος των ειδικών χρηματοοικονομικών εργαλείων. Περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ είχαν δεσμευτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση σε χρηματοοικονομικά εργαλεία, παρουσιάζοντας το σύνολο αυτών των χρημάτων ως απορρόφηση, ενώ στην πράξη μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 δεν είχε φτάσει στις επιχειρήσεις ούτε το 30% αυτών των χρημάτων.

Εμείς καταφέραμε να εξυγιάνουμε τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, να κατατάξουμε τη χώρα 1η στην απορρόφηση ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., να εκκινήσουμε πέντε φορές πιο γρήγορα το νέο ΕΣΠΑ σε σχέση με το προηγούμενο, να τακτοποιήσουμε τις οφειλές των παλιών Αναπτυξιακών Νόμων και να ψηφίσουμε ένα νέο Νόμο που έτυχε της ευρύτατης αποδοχής των παραγωγικών φορέων. Τέλος, καταφέραμε να «ξεπαρκάρουμε» μέρος των χρημάτων των παλιών χρηματοοικονομικών εργαλείων, να κρατήσουμε ανοιχτή τη «γραμμή» χρηματοδότησής τους προς τις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2016 και ταυτόχρονα να έχουμε έτοιμη τη νέα γενιά πολύ πιο εξελιγμένων και αποδοτικών χρηματοοικονομικών εργαλείων πριν λήξουν τα παλιά. Ας κάνει ο καθένας τις συγκρίσεις του.

Σχετικά με την συνάντηση Γιάννη Μουζάλα με Δημάρχους και Περιφερειάρχη για μεταφορά προσφύγων στην Κρήτη

Οι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν σε κενά διαμερίσματα και μικρά ξενοδοχεία, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τις αναπτυξιακές εταιρείες των δήμων. Η κατανομή των προσφύγων θα γίνει αναλογικά σε όλους τους νομούς του νησιού.

Ο κ. Μουζάλας εξήγησε ότι ο αριθμός αυτός των 2.000 θα καλύπτεται από περίπου 500 οικογένειες καθώς υπάρχει πρόθεση το 80% των προσφύγων που θα μεταφερθούν στην Κρήτη να είναι οικογένειες.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στα τέλη Νοεμβρίου στην Κρήτη, οπότε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για την εγκατάσταση των προσφύγων στο νησί, ενώ οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα καταθέσουν μια πρώτη εικόνα των διαθέσιμων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων. 

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας δήλωσε: «Προχωράμε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων στην Κρήτη. Έχουμε μια πολύ δημιουργική συνεργασία με όλους τους δημάρχους. Νομίζω ότι αυτό εκφράζει και την κρητική ψυχή. Έχουμε αναλάβει την δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν περισσότεροι από 2000 άνθρωποι, δηλαδή 500 οικογένειες. Προχωρά η λύση του ζητήματος μέσω διαμερισμάτων και μικρών ξενοδοχείων. Συνεργαζόμαστε εξαιρετικά. Είπαμε ότι θα ξαναβρεθούμε στα τέλη Νοεμβρίου ώστε να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα. Δε βιαζόμαστε. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια ηρεμία κι αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε στην Κρήτη ένα πρότυπο πρόγραμμα με το οποίο πρόσφυγες και μετανάστες μπορούν να εγκατασταθούν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες κατ’ αρχήν για τον τοπικό πληθυσμό αλλά και για τους ίδιους. Να ευχαριστήσω και πάλι μέσω των δημάρχων και του περιφερειάρχη τον λαό της Κρήτης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: