Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

«Έφερε χειροπέδες κατά τη διάρκεια του ξυλοδαρμού»

Αστυνομικό τμήμα Αγίου Παντελεήμονα
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Ο βασανισμός του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί τονίζει η δικηγόρος της οικογένειας του μετανάστη από το Πακιστάν που βρέθηκε νεκρός στο Ατ. Αγ. Παντελεήμονα, με την ίδια να επισημαίνει ότι τα σημάδια στο σώμα του «αποτυπώνουν ότι κατά τον χρόνο του ξυλοδαρμού έφερε χειροπέδες» αναφέρει το .

Όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς του, τον αναζητούσαν από τις 13 Σεπτεμβρίου, με την δικηγόρο της οικογένειας να λέει ότι δεν τον άφηναν να πάρει τηλέφωνο. «Αν ο Καμράν είχε τη δυνατότητα να κάνει ένα τηλέφωνο, θα με είχε καλέσει. Δεν τον άφησαν. Αν τον άφηναν, ίσως τα πράγματα σήμερα να ήταν διαφορετικά» είπε χαρακτηριστικά στη LiFO η Μαρία Σφέτσου.

Πρόσθεσε ακόμα ότι γνώριζε την οικογένεια καιρό και ότι δίσταζαν να δημοσιοποιήσουν την υπόθεση, γιατί φοβόταν αντίποινα από την αστυνομία. «Είναι πελάτες μου, είμαι ο οικογενειακός τους δικηγόρος. Θα μπορούσε να με είχε καλέσει ακόμη και στις τρεις το πρωί χωρίς κανέναν δισταγμό. Θα μπορούσε να είχε αποφύγει όλη αυτή την κακοποίηση. Δεν τον άφησαν (..) Ήρθε ο αδελφός του στο σπίτι μου και μου έλεγε να μην πω τίποτα, γιατί η οικογένεια φοβόταν αντίποινα από την αστυνομία. Τότε τους είπα ότι αστυνομία πρέπει να φοβάται εσάς και όχι εσείς την αστυνομία» συμπλήρωσε η δικηγόρος.

Αναφορικά με το γεγονός ότι ο Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ βρέθηκε νεκρός στο μοναδικό μέρος του ΑΤ που δεν καλύπτεται από κάμερες ασφαλείας, κάτι που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα, η Μαρία Σφέτσου, είπε ότι πράγματι, η σορός του βρέθηκε εκτός καμερών και αυτό είναι κάτι που επιβεβαίωσε η ίδια, μιλώντας με την αστυνομία, η οποία υπενθυμίζεται ότι στην γεμάτη κενά ανακοίνωσή της για τον θάνατό του ανέφερε ότι «μετακινήθηκε σε διαφορετικό χώρο του τμήματος σε αυτή την αίθουσα, επειδή εκδηλώθηκε μικρής κλίμακας επεισόδιο με συγκρατούμενούς του».

«Εγώ η ίδια πήρα τη Δευτέρα το πρωί την αξιωματικό υπηρεσίας και μου είπε ότι τον βρήκε νεκρό στις 7:30 το πρωί. Τη ρώτησα "πώς τον βρήκατε νεκρό και γιατί όλη τη νύχτα δεν παρακολουθούσατε τις οθόνες σας από τις κάμερες;". Αμέσως μετά, όμως, μου διευκρίνισε ότι δεν ήταν στο κρατητήριο αλλά σε μια άλλη αίθουσα την οποία γνωρίζω από προσωπική μου επίσκεψη στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα. Πρόκειται για τη μοναδική αίθουσα του τμήματος που δεν έχει κάμερες» ανέφερε χαρακτηριστικά η δικηγόρος. 

«Μήπως αυτό αφήνει και αιχμή ότι τον χτύπησαν οι συγκρατούμενοί του και όχι η αστυνομία; Εάν υπάρχει τέτοια αιχμή, γιατί ευθέως δεν μπορούν να  πουν κάτι τέτοιο, αυτή είναι έωλη, γιατί δεν μπορεί να χτυπήθηκε από άλλους μέσα στο τμήμα χωρίς να σχηματιστεί δικογραφία» ανέφερε η δικηγόρος, διερωτώμενη αν η επισήμανση αυτή έχει άλλη σκοπιμότητα. 

Η δικηγόρος της οικογένειας υποστηρίζει μετ' επιτάσεως ότι ο θάνατος του Καμράν Ασίκ «προκύπτει ότι είναι από βασανισμό και θας πω γιατί. Αλλά πριν πάμε σ' αυτό το αποδεικτικό ζήτημα, υπάρχει ένα άλλο κακούργημα το οποίο προηγείται και δεν είναι αμφιλεγόμενο, το ότι υπέστη βασανιστήρια. Το γεγονός αυτό, αυτοτελώς, ανεξάρτητα από τον θάνατο, είναι ένα έγκλημα που ήδη έχει διαπραχθεί. Και μετά θα ψάξουμε αν το έγκλημα αυτό οδηγεί σε ένα δεύτερο, που είναι η ανθρωποκτονία εκ προθέσεως».

Η δικηγόρος υπογραμμίζει ότι ο βασανισμός δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Καταδεικνύεται, όπως λέει, «από τους χρόνους κράτησης, τον κρατούσαν συνέχεια σε αστυνομικά τμήματα, και από τις ιατροδικαστικές εκθέσεις θα φανεί ο χρόνος, η παλαιότητα των χτυπημάτων». Για τη δικηγόρο το στοιχείο που αποτελεί αδιάσειστη απόδειξη «είναι οι πολλοί σοβαροί τραυματισμοί στα χέρια του στο σημείο που είναι οι χειροπέδες. Δεν μπορεί να έχει αυτά τα χτυπήματα από άλλο ξυλοδαρμό, έξω από την αστυνομία. Τα σημάδια αυτά αποτυπώνουν ότι κατά τον χρόνο του ξυλοδαρμού έφερε χειροπέδες. Εκτός αν στους καβγάδες οι ιδιώτες φοράνε χειροπέδες. Το χτυπούσαν, τον έσερναν. Άνθρωποι που έχουν βασανιστεί λένε ότι οι χειροπέδες κάνουν τέτοια σημάδια από το σύρσιμο» επισήμανε.

Και πρόσθεσε ακόμα ότι «προς το παρόν, έχουμε μια βεβαιότητα από την ιατροδικαστική έκθεση, από την οποία διαπιστώθηκε ότι ο άνθρωπος δεν ήταν άρρωστος. Δεν υπήρχε παθολογικό αίτιο κάποιας ασθένειας που θα τον οδηγούσε στον θάνατο. Είχε υγιέστατα όργανα, υγιέστατη καρδιά. Από εκεί και πέρα, όπως ο Ζακ Κωστόπουλος πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο, οι στρεσογόνες αυτές συνθήκες  του βασανισμού μπορεί να του δημιούργησαν ισχαιμικό επεισόδιο, το οποίο όμως, για να διαπιστωθεί ιατροδικαστικά, πρέπει να προηγηθούν μακροσκοπικές εξετάσεις, οι οποίες ακόμα δεν έχει γίνει και θα αργήσουν».

Όσον αφορά τα προσωπικά αντικείμενα και τα έγγραφα του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, τα οποία σύμφωνα με την οικογένειά του δεν έχουν βρεθεί, με την αστυνομία να λέει ότι ο ίδιος «δεν έφερε κανένα έγγραφο ταυτοποίησης» η δικηγόρος επισημαίνει ότι «προφανώς έχουν εξαφανιστεί τα χαρτιά του. Είπαν ότι δεν βρήκαν χαρτιά. Μα είναι δυνατό; Είναι νόμιμος από το 2017. Δεν έβγαινε ποτέ χωρίς τα χαρτιά του και τα δύο κινητά του τηλέφωνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς