Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις απαραίτητες κόκκινες γραμμές

 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη να τις θέσει με σαφήνεια έναντι της τουρκικής στρατηγικής κλιμάκωσης και επιθετικής παραβίασης του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου

Μισή ώρα διήρκεσε η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 79ης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ - με τη γλώσσα του σώματος του Τούρκου προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού να μαρτυρούν ότι επρόκειτο για συνάντηση ρουτίνας.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι λίγα λεπτά πριν από τη συνάντηση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας από το βήμα του ΟΗΕ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα Κατεχόμενα στην Κύπρο ζητώντας για δεύτερη διαδοχική χρονιά την αναγνώρισή τους από τη διεθνή κοινότητα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν  και οι διπλωματικοί σύμβουλοι Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγκατάι Κιλίτς.

Μητσοτάκης και Ερντογάν μίλησαν για το μεταναστευτικό, όπου κατά κανόνα τα συμφέροντα των δύο χωρών δεν συγκρούονται, ενώ απέφυγαν τα δύσκολα και παρέπεμψαν τη δημοσιοποίηση των όποιων προόδων τυχόν επιτευχθούν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που αναμένεται να  πραγματοποιηθεί στο τέλος της χρονιάς στην Άγκυρα.

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέμεινε για άλλη μια φορά «άβουλος και αμήχανος μπροστά στον τουρκικό επεκτατισμό και την προσπάθεια επιβολής του παράνομου και αναθεωρητικού δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας’’» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως επισημαίνει το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης η συνάντηση «επιβεβαιώνει την διαπίστωση ότι το έλλειμμα συνεκτικής εθνικής στρατηγικής, η αδιαφανής, "ΙΧ" εξωτερική πολιτική του δεδομένου συμμάχου της δεξιάς κυβέρνησης αποτελούν σοβαρή απειλή για τα εθνικά συμφέροντα».

Το γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «τάσσεται, όπως άλλωστε έκανε και ως κυβέρνηση, υπέρ της συνέχισης και διατήρησης του διαλόγου, με σαφείς κόκκινες γραμμές στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και την ειρήνη στην περιοχή, στη βάση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος».

Και καλεί για πολλοστή φορά «να κινηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκαταλείποντας την άκρως επικίνδυνη για τη χώρα μας, πολιτική των ‘’χλιαρών αντιδράσεων’, θέτοντας με σαφήνεια τις απαραίτητες κόκκινες γραμμές έναντι της τουρκικής στρατηγικής κλιμάκωσης και επιθετικής παραβίασης του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου».

 

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία:

«Η σημερινή συνάντηση του κ. Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, επιβεβαιώνει την διαπίστωση ότι το έλλειμμα συνεκτικής εθνικής στρατηγικής, η αδιαφανής, “ΙΧ” εξωτερική πολιτική του δεδομένου συμμάχου της δεξιάς κυβέρνησης αποτελούν σοβαρή απειλή για τα εθνικά συμφέροντα. Η συνάντηση έλαβε χώρα ακριβώς μετά από την προκλητική τοποθέτηση του τελευταίου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όταν, παραβιάζοντας τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ο Πρωθυπουργός, παρέμεινε για άλλη μια φορά άβουλος και αμήχανος μπροστά στον τουρκικό επεκτατισμό και την προσπάθεια επιβολής του παράνομου και αναθεωρητικού δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας’’, θέτοντας, με τη συστηματική της υποχωρητικότητα, σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα προκειμένου να εξυπηρετήσει το επικοινωνιακό του αφήγημα των ‘’ήρεμων νερών’’ στις

ελληνοτουρκικές σχέσεις. Έστω και εάν αυτό διαψεύδεται διαρκώς, με κορυφαία περίπτωση το καλοκαίρι στην περίπτωση του ιταλικού ερευνητικού πλοίου, με την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας έξω από τα χωρικά ύδατα της Κάσου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τάσσεται, όπως άλλωστε έκανε και ως κυβέρνηση, υπέρ της συνέχισης και διατήρησης του διαλόγου, με σαφείς κόκκινες γραμμές στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και την ειρήνη στην περιοχή, στη βάση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε για πολλοστή φορά να κινηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκαταλείποντας την άκρως επικίνδυνη για τη χώρα μας, πολιτική των ‘’χλιαρών αντιδράσεων’, θέτοντας με σαφήνεια τις απαραίτητες κόκκινες γραμμές έναντι της τουρκικής στρατηγικής κλιμάκωσης και επιθετικής παραβίασης του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς