Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Επίδειξη ισχύος από το Ισραήλ- Μαχητικά έσπασαν το φράγμα του ήχου

ΙΣΡΑΗΛ
ALAA BADARNEH/EPA

Όπως αναφέρει το  Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν χαμηλά πάνω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου, με μάρτυρες να λένε ότι μπορούσαν να δουν τα αεροπλάνα με γυμνό μάτι. 

Δημοσιογράφος του Reuters είδε ανθρώπους σε ένα καφέ στην περιοχή Badaro της Βηρυτού να σκορπίζονται καθώς ο ήχος αντηχούσε στην πόλη.

Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Sayyed Hassan Nasrallah επρόκειτο να ξεκινήσει μια ομιλία γύρω στις 5 μ.μ. (14:00 GMT) για τον εορτασμό μιας εβδομάδας από τη δολοφονία του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της λιβανέζικης ένοπλης ομάδας Fuad Shukr σε ισραηλινό χτύπημα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Η Χεζμπολάχ έχει υποσχεθεί να απαντήσει στη δολοφονία, η οποία σημειώθηκε λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη, σε μια επιχείρηση που κατηγορήθηκε το Ισραήλ, αλλά την οποία το Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε ή αρνήθηκε ότι ανέλαβε.

Στο μεταξύ, η ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου εξαπέλυσε μια σειρά επιθέσεων με drone και ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ την Τρίτη, προειδοποιώντας ότι τα πολυαναμενόμενα αντίποινα για τη δολοφονία ενός ανώτατου διοικητή από το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα δεν έχουν έρθει ακόμη.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι εξαπέλυσε ένα σμήνος επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε δύο στρατιωτικές τοποθεσίες κοντά στην Άκρα στο βόρειο Ισραήλ, και επιτέθηκε επίσης σε ένα ισραηλινό στρατιωτικό όχημα σε άλλη τοποθεσία.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι εντοπίστηκε αριθμός εχθρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που περνούσαν από τον Λίβανο και ένα αναχαιτίστηκε.

Ισραηλινοί ιατρικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επτά άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, στα νότια της παραλιακής πόλης Ναχαρίγια, ένας σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι η αρχική έρευνα έδειξε ότι οι τραυματισμοί προκλήθηκαν από αναχαιτιστή που «έχασε τον στόχο και χτύπησε στο έδαφος, τραυματίζοντας αρκετούς πολίτες». Ανέφερε ότι το περιστατικό ήταν ακόμη υπό εξέταση.

Το τηλεοπτικό υλικό του Reuters δείχνει ένα σημείο πρόσκρουσης κοντά σε στάση λεωφορείου σε κεντρικό δρόμο έξω από τη Ναχαρίγια.

Πηγή της Χεζμπολάχ είπε στο Reuters ότι «η απάντηση στη δολοφονία του διοικητή Φουάντ Σουκρ δεν έχει έρθει ακόμη».
Νωρίτερα την Τρίτη, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση σε σπίτι στην πόλη Μαιφαντούν του Λιβάνου. 

Δύο πρόσθετες πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι οι νεκροί ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά η ομάδα δεν είχε ακόμη δημοσιεύσει τις συνήθεις ειδοποιήσεις θανάτου της.

Η Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσσουν πυρά τους τελευταίους 10 μήνες, παράλληλα με τον πόλεμο της Γάζας, με τα πλήγματα να περιορίζονται κυρίως στη συνοριακή περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ σκότωσε τον Σουκρ, τον ανώτερο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ, σε μια επίθεση στο προπύργιο της οργάνωσης στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου Βηρυτό.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, ορκίστηκε εκδίκηση, αλλά είπε ότι η απάντηση θα «μελετηθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς