Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

Αύριο το Μπλε Φεγγάρι ή η πανσέλληνος του Οξύρυγχου!

Πανσέληνος στο Σούνιο 

 

Όπως και και απ' όπου να το δούμε και αυτόν τον Αύγουστο θα το αντικρίσουμε και σίγουρα θα μας καθηλώσει από την ομορφιά του!

Εκτός από τον πύρινο εφιάλτη που θα μας απειλεί και αύριο, μην ξεχάσουμε και τις όμορφες στιγμές της φύσης, που μας προσφέρονται σπάνια, γιαυτό όπου κι αν βρεθούμε μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα μας στον νυκτερινό ουρανό για να απολαύσουμε κι εφέτος το φεγγάρι του Αυγούστου -όπως κάθε χρόνο- που θα μας χαρίσει μαγευτικές εικόνες. 

Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι ανά την Ελλάδα προετοιμάζουν εκδηλώσεις για την βραδιά της 19 Αυγούστου, προσκαλώντας το κοινό να απολαύσει το φαινόμενο σε μοναδικούς χώρους πολιτισμού και ιστορίας. Στη σελίδα του υπουργείου Πολιτισμού υπάρχει αναρτημένο το αναλυτικό πρόγραμμα με τις εκδηλώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία που συμμετέχουν.

Θέλετε γιατί μας βρίσκει (συνήθως) εν μέσω διακοπών, όσοι έχουμε την χάρη να απολαύσουμε διακοπές, θέλετε γιατί πραγματικά νιώθουμε ότι είναι το μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο φεγγάρι, όπως και να το δούμε και αυτόν τον Αύγουστο θα το αντικρίσουμε και σίγουρα θα μας καθηλώσει από την ομορφιά του.

 Υπάρχουν δύο τύποι μπλε φεγγαριού, όπως εξηγεί η ιστοσελίδα Live Science. Η μπλε υπερπανσέληνος του Αυγούστου ανήκει στην πρώτη κατηγορία («ημερολογιακό μπλε φεγγάρι»), όπου έχουμε δύο πανσελήνους μέσα στον ίδιο μήνα. Αυτό συμβαίνει περίπου κάθε δύο ή τρία χρόνια καθώς μια νέα πανσέληνος ανατέλλει κάθε 29,5 ημέρες. Το επόμενο μπλε φεγγάρι θα το δούμε στις 31 Μαΐου 2026, σύμφωνα με τον ιστότοπο timeanddate.

Ο δεύτερος τύπος μπλε φεγγαριού, που ονομάζεται «εποχιακό μπλε φεγγάρι», περιγράφει την τρίτη πανσέληνο από τις τέσσερις κατά τη διάρκεια μιας αστρονομικής περιόδου. Αυτό συμβαίνει όταν ένα ημερολογιακό έτος έχει 13 πανσέληνους αντί για 12. Το επόμενο εποχιακό μπλε φεγγάρι, το οποίο επίσης συμβαίνει κάθε δύο ή τρία χρόνια, θα ανατείλει στις 19 Αυγούστου 2024. Η Πανσέληνος του Αυγούστου 2024 ή το Μπλε Φεγγάρι, θα το απολαύσουμε και φέτος και θα φτάσει στο… πικ στις 21:25.

«Υπερπανσέληνο» έχουμε όταν η Σελήνη βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη. Η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη είναι ελλειπτική, οπότε κάθε μήνα φτάνει σε ένα κοντινότερο σημείο (περίγειο) και ένα πιο μακρινό (απόγειο). Το φεγγάρι που βρίσκεται στο περίγειο ή εντός 90% του περιγείου σε ένα δεδομένο μήνα, ονομάζεται υπερ-σελήνη, σύμφωνα με τον Φρεντ Έσπενακ, αστρονόμο και πρώην υπολογιστή εκλείψεων της NASA

Από πού πήρε την ονομασία της

H φετινή αυγουστιάτικη πανσέληνος θα ολοκληρωθεί αύριο, Δευτέρα 19/08 και έχει ονομαστεί «φεγγάρι του Οξύρυγχου».

Έχει πάρει το όνομά της από τους ιθαγενείς της Αμερικής, οι οποίοι τέτοια μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι – γνωστό και ως μουρούνα.

Αυτή η συγκεκριμένη πανσέληνος αποτελεί πάντα ένα μαγευτικό θέαμα, προσελκύοντας την προσοχή και τη φαντασία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τη NASA, το φεγγάρι του Αυγούστου φέτος θα φαίνεται πλήρες για τρεις διαδοχικές νύχτες. Αυτό σημαίνει ότι ήδη από χτες το βράδυ όποιος έστρεψε το βλέμμα του στον ουρανό θαύμασε ήδη την πανσέληνο, ορατή και πιο λαμπερή από την Γη

Η πρώτη «υπερπανσέληνος» του 2024

Αυτή η πανσέληνος χαρακτηρίζεται ακόμα και ως «υπερπανσέληνος», καθώς το φεγγάρι θα εμφανίζεται έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο, συγκριτικά με μια απλή πανσέληνο.

Επίσης, η αυριανή θα είναι η πρώτη από τις τέσσερις διαδοχικές «υπερπανσέληνους» που θα σημειωθούν φέτος (Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος).

Μετά τη δύση του ηλίου, στρέφοντας το βλέμμα προς τα νοτιοανατολικά, θα διακρίνουμε στον ουρανό την ανατολή του φεγγαριού. Σε όποιο σημείο της χώρας και αν βρεθείτε θυμηθείτε να απολαύσετε το θέαμα!

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Το Μπλε Φεγγάρι θα το απολαύσουμε στις 19 Αυγούστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς