Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Στη κατεχόμενη Κύπρο έγινε πλέον μια εθνοκάθαρση

 


«Η ανθρωπιστική πλευρά  των αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας είναι μία πληγή του πολέμου που δεν θα κλείσει ποτέ εάν δεν εξακριβωθεί η τύχη και  του τελευταίου»

 

«Με τους στρατιώτες  που επέστρεψαν, δεν ασχολήθηκε  κανείς μαζί τους. Κανένας και καμία υπηρεσία δεν τους πλησίασε, να πάρει μία μαρτυρία ή να ελέγξουν αν υπήρχε κάποια τραυματική εμπειρία του πολέμου. Ο κάθε πολεμιστής τράβηξε και τραβάει τον δικό του Γολγοθά».

 «Η ανθρωπιστική πλευρά  των αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας είναι μία πληγή του πολέμου που δεν θα κλείσει ποτέ εάν δεν εξακριβωθεί η τύχη και  του τελευταίου».

 Τα παραπάνω τόνισε κατά τον χαιρετισμό του, στην τιμητική εκδήλωση για τους Αχαιούς πολεμιστές στην Κύπρο, από το βήμα του κοινοτικού γραφείου του Σταροχωρίου, σήμερα 28-7-2024.

Αναλυτικότερα είπε τα παρακάτω:

«Πενήντα χρόνια – μισός αιώνας εισβολής και κατοχής στην Κύπρο . Τον Ιούλιο του 1974 διαπράχθηκαν δυο εγκλήματα .

Στις 15 Ιουλίου  το προδοτικό πραξικόπημα κατά του εκλεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου , που οργανώθηκε από την χούντα που κυβερνούσε την Ελλάδα και εκτελέστηκε από τους επίορκους  Έλληνες αξιωματικούς  που στελέχωναν την Εθνική Φρουρά της Κύπρου και την ΕΛΔΥΚ  σε συνεργασία με την ΕΟΚΑ Β΄ του Γρίβα και των ούτω λεγόμενων ενωτικών αγωνιστών.

Στις 20 Ιουλίου με το αφορμή το πραξικόπημα , η Τουρκία εκτέλεσε τα σχέδια της που είχε προετοιμάσει τα προηγούμενα χρόνια και έκανε την εισβολή .

Δυο εγκλήματα  που κανένας δεν πλήρωσε . Ούτε οι πραξικοπηματίες αλλά ούτε η Τουρκία . Κανένας δεν καταδικάστηκε .

Οι συνέπειες της Τουρκικής εισβολής είναι γνωστές. Κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου , αγνοούμενοι, πεσόντες, εγκλωβισμένοι, αιχμάλωτοι , βιασμοί γυναικών, πρόσφυγες , καταστροφή πολιτιστικής και Εκκλησιαστικής κληρονομιάς .

Στη κατεχόμενη Κύπρο έγινε πλέον μια εθνοκάθαρση . Εκδιώχτηκαν όλοι οι Έλληνες , με εξαίρεση τους ελάχιστους εγκλωβισμένους στην Καρπασία  οι οποίοι και αυτοί μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Μεταφέρθηκαν χιλιάδες έποικοι από την Τουρκία με αποτέλεσμα σήμερα να είναι πλειοψηφία σε σχέση με τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι πλέον και να θέλουν δεν μπορούν να ανατρέψουν καταστάσεις.

Μετονομάστηκαν με τουρκικές ονομασίες  τα  πάντα . Δεν υπάρχουν  τα Ελληνικά ονόματα των χωριών  και τοπωνυμιών, έχουν δώσει τουρκικές ονομασίες . Σε όλα τα χωριά  έχουν κατασκευάσει τζαμί και μιναρέ και σε κεντρικά σημεία  έχουν τοποθετήσει του προτομή του Ατατούρκ . Κατέστρεψαν τις Εκκλησίες, έκλεψαν τις εικόνες, αποκόλλησαν τα ψηφιδωτά, σύλησαν τα κοιμητήρια. Αρχαιολογικούς χώρους και κάστρα τα λειτουργούν με εισιτήριο εισόδου για επίσκεψη. Τέλος τα τελευταία χρόνια μία τεράστια ανοικοδόμηση χιλιάδων κτιρίων κατασκευάζονται στις περιουσίες των Ελλήνων, σε περιοχές κυρίως παραθαλάσσιες τα οποία πωλούν σε ξένους.

Στην Κύπρο η Αχαΐα είχε την δική της συμμετοχή  στην αντιμετώπιση του Τούρκου εισβολέα. Καταμετρημένοι 155 αξιωματικοί και στρατιώτες, στην ΕΛΔΥΚ, την Εθνική Φρουρά και στις Καταδρομές. Από αυτούς έχουμε  έξι  πεσόντες και δυο  αγνοούμενους. Με  δυο  πεσόντες από το Δήμο Ερυμάνθου.  Με τους στρατιώτες  που επέστρεψαν, δεν ασχολήθηκε  κανείς μαζί τους .Κανένας και καμία υπηρεσία δεν τους πλησίασε, να πάρει μία μαρτυρία ή να ελέγξουν αν υπήρχε κάποια τραυματική εμπειρία του πολέμου. Ο κάθε πολεμιστής τράβηξε και τραβάει τον δικό του Γολγοθά.

Η ανθρωπιστική πλευρά  των αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας είναι μία πληγή του πολέμου που δεν θα κλείσει ποτέ εάν δεν εξακριβωθεί η τύχη και  του τελευταίου . Να μάθουν οι οικογένειες ακριβώς τι έγινε ο δικός τους άνθρωπος. Κατά διαστήματα ακούμε να παραδίδονται στις οικογένειες τους, οστά αγνοουμένων τα οποία βρίσκουν σε ομαδικούς τάφους, οι οποίοι υποδεικνύονται από κάποιους που είχαν συμμετοχή στο έγκλημα ή είχαν ακούσει.

Σήμερα έχουμε τη χαρά να είναι μαζί μας η Πρόεδρος της  Πανελληνίας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας κα Μαρία Καλμπουρτζή.

Ο πατέρας της Αντ/ρχης ΠΒ Στυλιανός Καλμπουρτζής , διοικητής της 181 Μοίρας Πυροβολικού, η οποία είχε έδρα το Τρίκωμο. Η μονάδα έλαβε εντολή – εκτός από μια πυροβολαρχία - να μεταβεί στον χωριό Συγχαρί, στον Πενταδάκτυλο για την αντιμετώπιση της εισβολής των Τούρκων . Δυστυχώς η μονάδα είχε τρομερές απώλειες, παρά το ηρωισμό της στο μέτωπο. Αυτές  οφείλονταν στις κακές εντολές των ανωτέρων και αλλά και στις  μονάδες πεζικού που δεν ήταν στη θέση τους.

Ο αείμνηστος Καλμπουρτζής, ήταν πραγματικός ήρωας που τίμησε την στολή του Έλληνα Αξιωματικού. Προσωπικά δυο πράγματα μου θυμίζουν τον Ήρωα Καλμπουρτζή . Την μονάδα που ήταν δίπλα από το γυμνάσιο που ήμουν μαθητής, αλλά και το γεγονός ότι ο ένας από τους δυο ήρωες – πρώτους πεσόντες , ο Λ/χιας Τάσος Αναστασίου ήταν και χωριανός μου αλλά και το σπίτι του ήταν στην ίδια γειτονιά με το δικό μου.

Η ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ συγχαίρει το Δήμο Ερυμάνθου και το Δήμαρχο Θεόδωρο Μπαρή για την πρωτοβουλία τους να τιμήσουν τους Αχαιούς πολεμιστές του Δήμου τους.

Ευχαριστούμε όλους εσάς που παρευρίσκεστε και τιμάτε με την παρουσία σας την εκδήλωση . Ευχαριστούμε όσους κοπίασαν και βοήθησαν στην οργάνωση της και ιδιαίτερα την κα Όλγα Ματσάγγα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς