Πάντως, ο Ν. Ανδρουλάκης δημιουργεί αντιθετικά δίπολα ανάμεσα στις δικές του στοχεύσεις και εκείνες του Χ. Δούκα. Διακηρύσσει μετ’ επιτάσεως ότι δεν θα δεχτεί τη ρευστοποίηση του ΠΑΣΟΚ και ότι η ανασύνθεσή του της κεντροαριστεράς θα γίνει με όρους προσκηνίου.
Ουσιαστικά κατηγορεί τον δήμαρχο Αθηναίων ότι δεν το έχει σε τίποτε να βάλει σε κίνδυνο την πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ και ότι το επιτελείο του λειτουργεί με όρους παρασκηνίου.
Μάλιστα, οι αναφορές Δούκα για την 3η του Σεπτέμβρη και τα περί ενωτικού εορτασμού για τα 50χρονα του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν την αντίδραση Ανδρουλάκη, ο οποίος έλεγε σε συνομιλητές του ότι ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είναι το κεντρικό πρόσωπο και στον εορτασμό της 3ης του Σεπτέμβρη και στη 88η ΔΕΘ (7-15 Σεπτεμβρίου 2024). Αμέσως μετά θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Ο Χ. Δούκας εμφανίστηκε ως ο εν δυνάμει ηγέτης που όπως στον Δήμο Αθηναίων εξοστράκισε τον Κώστα Μπακογιάννη έτσι και στην κεντρική πολιτική σκηνή μπορεί να εξουδετερώσει την κυβέρνηση του 28% του Κυρ. Μητσοτάκη. Ο ίδιος διατείνεται ότι έχει πολιτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα ώστε να ενδυναμωθεί το ΠΑΣΟΚ και να γίνει το όχημα ανασύνθεσης του χώρου της κεντροαριστεράς, σε συνεργασία με δυνάμεις και προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.
Ακόμη και την αριθμητική της αύξησης ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές του 2024 (12,79%) σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019 (7,72%) αλλά και τις εθνικές εκλογές του 2023 (11,84%) τη μετατρέπει σε μομφή κατά του Ν. Ανδρουλάκη. «Νομίζω ότι αν συνεχίσουμε με αυτή την αύξηση, θα γίνουμε κυβέρνηση το 2050» σχολίασε δηκτικά ο Χ. Δούκας σε τηλεοπτική συνέντευξή του (Αnt1, 28.6.24).
Ετοιμος από καιρό
Κανείς δεν πιστεύει ότι η επιλογή Δούκα δεν ήταν προετοιμασμένη από καιρό – ορισμένοι λένε ότι οι διεργασίες ξεκίνησαν από την επομένη των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου 2023. Μετά τις ευρωεκλογές και το μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα (μικρή ποσοστιαία αύξηση, δεν καρπώθηκε τις απώλειες των άλλων δύο κομμάτων, αν και η ΝΔ έχασε 13 μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ δύο μονάδες από τις εθνικές εκλογές) η αντίδραση ήταν ακαριαία. «Αν όχι τώρα, πότε;» ήταν το ερώτημα που επανερχόταν στις συσκέψεις στελεχών του επιτελείου του (Χρήστος Πρωτόπαπας, Κώστας Πανδής κ.ά.).
Παράλληλα, η δυναμική που έχει αναπτύξει στην Αθήνα και την υπόλοιπη Αττική αποτελεί κρίσιμο στοιχείο που μπορεί να ισορροπήσει το έλλειμμα που έχει το ΠΑΣΟΚ στο λεκανοπέδιο –στην περιφέρεια οι εκλογικές επιδόσεις είναι σημαντικές– και να δώσει ώθηση. Κι αυτό σε συνδυασμό με οργανωτικές αλλαγές και με πολιτικό άνοιγμα στην κοινωνία ώστε να ξαναβρεί σημείο σύνδεσης το ΠΑΣΟΚ με τον κόσμο στις λαϊκές γειτονιές.
Ομως, η επίθεση Ανδρουλάκη θα είναι σφοδρή σε τρία επίπεδα: ζήτημα αξιοπιστίας (αυτοδιοίκηση, δείγματα γραφής, τραμπολίνο εκτόξευσης προς την κεντρική πολιτική σκηνή), αντιφάσεις στην αριστερόστροφη ρητορική λόγω της στήριξης στελεχών με κεντρώο προφίλ όπως ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αλλά και αιχμές για χρησιμοποίηση του δήμου ως… λάφυρου (αναθέσεις έργων σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ) αλλά και για εναγκαλισμό με μιντιακά και επιχειρηματικά συμφέροντα.
Παράλληλα, οι αντίπαλοι του δημάρχου Αθηναίων κάνουν λόγο για συμφωνία με τον Μαν. Χριστοδουλάκη ώστε να αναλάβει επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση εκλογής Δούκα, ο οποίος δεν είναι βουλευτής.
Ο Μαν. Χριστοδουλάκης είχε μετάσχει στις αρχές Φεβρουαρίου στην εκδήλωση για το μέλλον της κεντροαριστεράς με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Διονύση Τεμπονέρα και με την πρώην υπουργό και βουλευτή της Νέας Αριστεράς Εφη Αχτσιόγλου.
Αποφάσισε να παραμερίσει τις προσωπικές φιλοδοξίες του και δήλωσε ότι θα σταθεί δίπλα στον Χ. Δούκα στη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.
Ετσι, τον φέρνει κοντά σε συνδικαλιστικά στελέχη, νεολαίους, μέλη οργανώσεων και βέβαια ανοίγει δίοδο επαφής με κόσμο στην ανατολική Αττική. Δίπλα στον Δούκα είναι και βουλευτές όπως ο Απόστολος Πάνας, στελέχη όπως ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Φίλιππος Σαχινίδης κ.ά.
Την ανάγκη να υπάρξει σύγκλιση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς προτάσσουν με έμφαση στελέχη που έχουν εκλεγεί στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ προερχόμενα από την Πρωτοβουλία για τη Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση, όπως οι Θόδωρος Μαργαρίτης, Μιχάλης Χάλαρης, Χρήστος Μέγας, Εφη Στεφοπούλου, Εφη Παγκάλου, Δημήτρης Στάμου, Ισμήνη Μώρου, Γιώργος Γιάνναρος, Τάσος Δαρσινός, Νέλλη Παπαχελά, Κ. Πανδής.
Πάντως, σε αυτό το κλίμα αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη την ερχόμενη Τετάρτη (3.7.2024) στην Πάτρα, ο οποίος στηρίζει τον Χ. Δούκα. Ομιλητές/ τριες είναι η βουλευτής Αχαΐας της Νέας Αριστεράς Σία Αναγνωστοπούλου, το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κώστας Ζαχαριάδης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας και το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μαρίνος Σκανδάμης.
Ηγετικές ανησυχίες
Υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν ότι πρέπει να τεθούν πρώτα τα πολιτικά επίδικα της επόμενης μέρας και ο σχεδιασμός για μια πορεία του ΠΑΣΟΚ προς την κυβερνησιμότητα. Αυτή είναι η άποψη του βουλευτή Α΄ Αθήνας
Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος δίνει ηγετικό παρών, καλεί σε προσφυγή στη βάση και προσδίδει αξία στη συμμετοχικότητα με το βλέμμα στις διεργασίες για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς. Μάλιστα, κατά τις παρεμβάσεις του ασκεί κριτική στην τακτική της… πασαρέλας ονομάτων. Προκάλεσαν αίσθηση οι αιχμές του κατά του Χ. Δούκα, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα αφήσει τον δήμο. Ο Παύλ. Γερουλάνος σχολίασε (Ρ/Σ Παραπολιτικά) ότι «η Αθήνα είναι ένα πάρα πολύ απαιτητικό μαγαζί και δεν έχει καμία σχέση με δήμους άλλων χωρών […]. Το αν μπορεί κάποιος να εξυπηρετήσει και αυτό και την προεδρία του κόμματος νομίζω ότι αυτό πρέπει να το κρίνουν οι ψηφοφόροι».
Τα πολιτικά ζητήματα προτάσσει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος, μην ξεχνάμε, σήκωσε το βάρος της εκπροσώπησης του ΠΑΣΟΚ στο κοινοβούλιο όσο καιρό ο πρόεδρος Ν. Ανδρουλάκης ήταν ευρωβουλευτής. Στέκει αντιπαραθετικά προς τον Χ. Δούκα και θεωρεί ότι τα ζητούμενα είναι το πολιτικό σχέδιο για το μέλλον του κόμματος, η στρατηγική για τη διεύρυνσή του και για την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς. Καλεί σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ με προωθητικές κινήσεις στην πολιτική συμμαχιών για τη δημιουργία ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς, ώστε να υπάρχει το πλαίσιο πολιτικών αποφάσεων που θα δεσμεύει τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την ηγεσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς