Για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.- Τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς
Σε μήνυμά της για την παγκόσμια Ημέρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρο Πάτρας, αναφέρει τα παρακάτω:
«Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων επισημαίνει σε κάθε τόνο πως θα συνεχίσει να παλεύει πλάι στους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς για μέτρα προστασίας της ζωής τους κόντρα στην πολιτική που διασφαλίζει τα κέρδη των εργοδοτών! Απευθύνουμε κάλεσμα στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της πόλης μας σε μαχητική, αγωνιστική διεκδίκηση για την προστασία της ζωής και της υγείας μας, την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου.
Η 28η Απρίλη, παγκόσμια ημέρα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, δεν είναι μια μέρα επετειακής αναφοράς με κροκοδείλια δάκρυα στην «κοινή» δήθεν αγωνία για προστασία της υγείας των εργαζομένων. Σε αυτή την ψευδεπίγραφή κοινή αγωνία, οι εργαζόμενοι πληρώνουμε βαρύ φόρο αίματος με χιλιάδες νεκρούς από επαγγελματικές ασθένειες και εργατικά ατυχήματα, ενώ οι μεγαλοεργοδότες και το κράτος τους καλούν «σε λήψη εύλογων μέτρων στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της οικονομίας…».
Την περασμένη χρονιά είχαμε ρεκόρ θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων! Σχεδόν κάθε δεύτερη μέρα θρηνούμε έναν συνάδερφό μας από θανατηφόρο εργατικό ατύχημα. Οι πραγματικές διαστάσεις όμως της αυθαιρεσίας μεγαλοεργοδοτών και αστικού κράτους αριθμούν εκατοντάδες νεκρών κάθε χρόνο από επαγγελματικές ασθένειες, που επιμελώς φροντίζουν να τις κρύβουν κάτω από το χαλί. Με βάση μελέτες από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, αναδεικνύεται ότι οι θάνατοι από επαγγελματικές ασθένειες μπορεί να είναι έως και 7 φορές περισσότεροι κάθε χρόνο από τους θανάτους από εργατικά ατυχήματα.
Ακόμα και η ΕΕ στη στρατηγική της για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, μαζί με την επέκταση ελαστικών μορφών εργασίας και την παραπέρα εμπέδωση της λογικής για λήψη μέτρων με το σταγονόμετρο, όσο επιτρέπει η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας …, δεν μπορεί παρά να αναδείξει τον βαρύ φόρο αίματος από επαγγελματικούς καρκίνους, πνευμονοπάθειες, ή καρδιαγγειακές παθήσεις που σχετίζονται με την εργασία. Ομολογούν ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με την εργασία ξεπερνούν τους 200000 κάθε χρόνο στην ΕΕ, οι μισοί από αυτούς αφορούν θανάτους από επαγγελματικό καρκίνο! Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα ξεπερνούν τα 3.300 αποτελώντας το 2% των συνολικών θανάτων που σχετίζονται με την έκθεση σε παράγοντες κινδύνου στην εργασία!
Στη χώρα μας το 98% των θανάτων που σχετίζονται με την εργοδοτική αυθαιρεσία το κρύβουν.
Κράτος και εργοδοσία παρουσιάζουν τους θανάτους από επαγγελματικές ασθένειες ως κοινή νόσο.
Οι ζωές των εργατών για αυτούς υπολογίζονται σε χρήμα και οι εργάτες είναι αναλώσιμοι
Για αυτό ακριβώς αδιαφορούν για την ουσιαστική αξιοποίηση της εξειδικευμένης συμβολής της ιατρικής επιστήμης στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου. Για αυτό σήμερα συνεχίζεται και παγιώνεται η πλήρης απαξίωση της ιατρικής ειδικότητας της Ιατρικής της Εργασίας.
Όμως στο σημερινό σύστημα, το αν και ποια μέτρα θα ληφθούν, δεν καθορίζεται με κριτήριο την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και του λαού, δεν καθορίζεται με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και συνολικά της κάλυψης των κοινωνικών αναγκών.
Στο σημερινό σύστημα η ανθρώπινη ζωή μπαίνει στο ζύγι του κόστους-οφέλους υπέρ του κεφαλαίου.
Όλες οι κυβερνήσεις διατήρησαν ένα πλαίσιο, όπου ο κρατικός έλεγχος είναι σταγόνα στον ωκεανό, αναποτελεσματικός και πολλές φορές ουσιαστικά ψευδεπίγραφος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αποψίλωση του σώματος της Επιθεώρησης Εργασίας και η απουσία ουσιαστικού ελέγχου στην εργοδοσία για την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.
Οι έλεγχοι που γίνονται για τις αιτίες των εργατικών ατυχημάτων δεν προσανατολίζονται στην εργοδοτική ευθύνη, συχνά υπάρχει προσπάθεια μετατόπισης της ευθύνης στις πλάτες του εργαζόμενου που έπαθε το «ατύχημα», στον Τεχνικό Ασφάλειας κ.α.
Κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι στους εκβιασμούς της εργοδοσίας. Η ζωή και η υγεία δεν μπορεί να μπαίνει σε κανένα ζύγι με κέρδη και ζημιές.
Τώρα να δυναμώσουμε τις Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (ΕΥΑΕ) και τα ταξικά σωματεία, να απαιτήσουμε μαχητικά, αγωνιστικά:
• Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.
• Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της λικοτεχνικής υποδομής της Επιθεώρησης Εργασίας. Προσανατολισμός των επιθεωρήσεων στον έλεγχο της εργοδοτικής ασυδοσίας, και της απόδοσης της αποκλειστικής ευθύνης της πρόληψης και αντιμετώπισης του επαγγελματικού κινδύνου και τις συνέπειές του, στην εργοδοσία.
• Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών υγείας και ασφάλειας της εργασίας (ΥΑΕ) ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας,
κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.
• Συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και ιδιαίτερη φροντίδα στις εγκύους και γενικότερα στις εργαζόμενες γυναίκες.
• Θεσμοθέτηση μεθοδολογιών και προδιαγραφών, επιστημονική έρευνα με κριτήριο την εγγενή ασφάλεια και την προσαρμογή του εργασιακού και ευρύτερου περιβάλλοντος στις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.
• Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ και σε άλλους κλάδους και ειδικότητες (σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) που δουλεύουν σε ομοιογενείς συνθήκες, ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό τους φορέα και τη σχέση εργασίας. Άμεση επανένταξη στο θεσμό των κλάδων που εξαιρέθηκαν το 2011.
• Άμεση διεύρυνση του θεσμού με όλες τις ειδικότητες που η επιτροπή του υπουργείου εργασίας με το πόρισμά της αναγνωρίζει το βαρύ και ανθυγιεινό χαρακτήρα τους. Μείωση του χρόνου εργασίας για τα ΒΑΕ 6ωρο/5ήμερο/30ωρο και αύξηση των ημερών αδείας. Καθιέρωση επιδόματος Βαριάς Ανθυγιεινής Εργασίας. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 50 για τις γυναίκες και 55 για τους άντρες που εργάζονται στα ΒΑΕ. Καταβολή του ασφάλιστρου των ΒΑΕ από τους εργοδότες και το κράτος, απαλλαγή των εργαζομένων από τις εισφορές.
• Ουσιαστική καταγραφή εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών (καθώς και όσων νόσησαν με COVID 19 σε εργασιακούς χώρους).
• Να επαναλειτουργήσουν οι Μεικτές Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας στις Κατασκευές και τα Ναυπηγεία.
• Πλήρης κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου.
• Πλήρης και απολύτως δωρεάν κάλυψη της νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της ιατρικής αποκατάστασης σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας.
• Πλήρεις αποδοχές για τους εργαζόμενους για όλο το διάστημα απουσίας από την εργασία λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας (όπως εάν δούλευαν), επανεκπαίδευση, επανένταξη στην εργασία.
• Πλήρης σύνταξη γι’ αυτούς που δεν μπορούν να εργαστούν ή στις οικογένειές τους σε περίπτωση θανάτου.
• Αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου και των εργοδοτικών εισφορών, επιπλέον αύξηση αυτών και επιβολή προστίμων όταν αυξάνεται η επικινδυνότητα.
• Μείωση της φορολογίας των εργαζομένων, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στον κλάδο σύνταξης, στην κατεύθυνση της κατάργησής τους και άμεση κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας με το κόστος να επιβαρύνει το κεφάλαιο.
• Άμεση διακοπή όλων των εργασιών στις περιοχές που επηρεάζονται από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων με πλήρη αποζημίωση των ημερομισθίων τους.
• Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 οC ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (π.χ. γιαπιά, μηχανοστάσια κ.τ.λ.).Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
• Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
• Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
• Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛH ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΟΕ.Κ.Π. στις 10:30!».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς