Κατερίνα Νοτοπούλου: Είναι αναγκαία για να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα παρόμοια γεγονότα
Το 1915 οι ηγέτες των νεότουρκων έθεσαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο για να «εξαφανίσουν» τον πληθυσμό των Αρμένιων που ζούσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και για να ομογενοποιήσουν το νεοσύστατο τουρκικό κράτος, συνέχισαν τις σφαγές τουλάχιστον μέχρι το 1920.
Την ίδια πολιτική με τα τάγματα εργασίας ακολούθησανν και για του λαούς των μικρασιατών, ποντίων και άλλων εντός του νεοτουρκικού έθνους.
Αν και οι αριθμοί ποικίλλουν, οι περισσότερες πηγές συμφωνούν ότι υπήρχαν περίπου 2 εκατομμύρια Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη στιγμή της σφαγής.
Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1920, όταν οι σφαγές και ο εκτοπισμός ολοκληρώθηκαν, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι της Τουρκίας ήταν νεκροί και πολλοί περισσότεροι απομακρύνθηκαν βίαια από τη χώρα.
Και με αυτήν την τακτική προχώρησε το τουρκικό κράτος που συστάθηκε από το 1923. Σήμερα, οι περισσότεροι ιστορικοί αποκαλούν το συμβάν του εγκλήματος κατά των Αρμενίων γενοκτονία, μια προμελετημένη και συστηματική εκστρατεία για την εξόντωση ενός ολόκληρου λαού.
Στην εκδήλωση, στην οποία παρέστη σήμερα, για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, η βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου, δήλωσε τα εξής:
«109 χρόνια συμπληρώνονται από τις σφαγές και τον διωγμό που υπέστησαν οι Αρμένιοι. Με τις μνήμες δυνατές, τιμάμε σήμερα την επέτειο μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων. Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στην Αρμένικη Κοινότητα της χώρας μας αλλά και στους απανταχού Αρμένιους στον κόσμο. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει καλύτερα τον πόνο των Αρμενίων από τους Έλληνες και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τον πόνο του Ποντιακού Ελληνισμού καλύτερα από τους Αρμένιους.
Ως μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας Φιλίας Ελλάδας Αρμενίας και βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζω τις προσπάθειες για μια βιώσιμη συμφωνία ειρήνης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου στο πλαίσιο της διαδικασίας των Βρυξελλών.
Πρέπει να καταδικάσουμε την επίθεση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη θα οικοδομηθεί με βάση τον πλήρη σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Αρμενίας.
Με εγγυήσεις για τα δικαιώματα και την ασφάλεια του αρμενικού πληθυσμού που εγκατέλειψε την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιθυμούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και την προστασία των μνημείων της αρμενικής πολιτιστικής κληρονομιάς.Δε μπορούμε να δηλώσουμε άγνοια για να δικαιολογήσουμε την αδράνεια.
Εμείς, ως Έλληνες, ως λαός που έχει ζήσει τον ξεριζωμό δε θα μπορούσαμε παρά να απαιτούμε από τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει και να εγγυηθεί τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Αρμενίων του Καραμπάχ που επιθυμούν να επιστρέψουν στις εστίες τους.
Η διατήρηση και αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης είναι αναγκαία για να μην ξανά ζήσει η ανθρωπότητα παρόμοια γεγονότα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς