Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Ιεροσυλία εις βάρος της Παναγίας Γοργοϋπηρετούσας Αγιορείτισσας

Το ναΐδριο της Παναγ. Γοργοϋπηρετούσας Αγιορείτισσας, στη συνοικία Κρητικών Πάτρας, το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2022, κατά την τέλεση αρχιερατικής λειτουργίας υπό του Μητροπολίτου Μάξιμου Σιλυβρίας, κατά κόσμον Πατρινού Παναγιώτη Βγενόπουλου. (Φωτογραφία αρχείου Istologiou G. Mosxou).

 


Ο δράστης απέτυχε στην εύρεση χρημάτων στο παγκάρι, που έτσι ή αλλιώς δεν υπάρχουν.- Γλύτωσε από αρπαγή και το άγιο δισκοπότηρο.- Η ΕΛΑΣ αναζητεί τον δράστη

Ιεροσυλία έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής προς το ξημέρωμα του Σαββάτου 9 Δεκεμβρίου 2023, εις βάρος του ναΐδριου της Παναγ. Γοργοϋπηρετούσας Αγιορείτισσας, στο συγκρότημα Χελά της συνοικίας Κρητικών στην Πάτρα.

Ο δράστης, έσπασε το τζάμι μικρού παραθύρου του ναΐδριου, στο πίσω μέρος του και από 'κει εισήλθε στο εσωτερικό του, ελπίζοντας να βρει χρήματα στο παγκάρι. Προφανώς δεν γνώριζε ότι στο παγκάρι δεν καταθέτουν χρήματα οι πιστοί, καθ΄ ότι ο μικρός ναός που ανηγέρθη υπό του ιδιοκτήτη και δωρητή του κ. Χελά,  εις μνήμη  της Παναγ. Γοργοϋπηρετούσας Αγιορείτισσας, όποτε λειτουργεί, οι πιστοί λαμβάνουν δωρεάν το κερί που θα ανάψουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερη ήταν η φθορά που προκάλεσε, παρά η αρπαγή, εάν συνέβη, ιδιαίτερα αφού όπως έγινε γνωστό η ιεροσυλία απεφεύχθη εις βάρος του αγίου δισκοπότηρου που είναι επάργυρο. Προφανώς ο δράστης επικεντρώθηκε στην ανεύρεση χρημάτων. Αλλά, ατύχησε και η Γοργοϋπηρετούσα δεν έγειρε υπέρ της ιεροσυλίας του.

Γείτονες άκουσαν τον θόρυβο που προκλήθηκε από το σπάσιμο του υαλοπίνακα, αλλά δεν έδωσαν σημασία, μη φαντασθέντες τέτοιο συμβάν.

Την υπόθεση ερευνά το Τμήμα Σήμανσης της Γεν. Ασφαλείας Πατρών, που σήμερα κλιμάκιό του βρέθηκε στο σημείο για να πάρει αποτυπώματα του δράστη.   

Σύμφωνα με τις γραφές, το 1646 ο τραπεζάρης μοναχός Νείλος, που περνούσε τακτικά μπροστά από την εικόνα κρατώντας στο χέρι αναμμένα δαδιά για την υπηρεσία του στην τράπεζα, άκουσε μια φωνή να του λέει τα εξής:

«Να μην ξαναπεράσεις από εδώ με δαδιά καπνίζοντας την εικόνα μου».

Ο μοναχός Νείλος δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη φωνή, η οποία όμως σύντομα ξανακούστηκε επιτιμώντας τον μοναχό και αφήνοντάς τον τυφλό.

Οι αδελφοί άρχισαν να περνούν με πολύ ευλάβεια μπροστά από την εικόνα, της κρέμασαν ακοίμητο καντήλι και διέταξαν το νέο τραπεζάρη να τη θυμιάζει καθημερινά.

Ο τυφλός Νείλος περνούσε όλο τον καιρό του σε ένα στασίδι μπροστά στην εικόνα παρακαλώντας την Παναγία να τον συγχωρέσει και να τον θεραπεύσει, πράγμα το οποίο και έγινε, όταν, για τρίτη πλέον φορά, ακούστηκε φωνή από την εικόνα, που πληροφορούσε τον Νείλο ότι η δέησή του εισακούστηκε και ότι στη δική Της μετά Θεόν προστασία και σκέπη θα έπρεπε στο εξής να καταφεύγουν για κάθε τους ανάγκη οι μοναχοί. Αυτή θα τους ακούει γρήγορα γιατί το όνομά της είναι “Γοργοεπήκοος” (εορτή 1η Οκτωβρίου). 

Πολύ σύντομα το θαύμα αυτό και η υπόσχεση της Θεοτόκου έγιναν γνωστά σε όλο το Όρος και η εικόνα της αυτή έγινε παναγιορείτικο προσκύνημα.

 

Ο Μητροπολίτης Μάξιμος Σιλυβρίας, κατά κόσμον Πατρινός Παναγιώτης Βγενόπουλος, ενώ τελεί αρχιερατική λειτουργία στο ναΐδριο της Παναγ. Γοργοϋπηρετούσας Αγιορείτισσας, το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2022.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς