Οι πολίτες παραμένουν εκτός κέντρων λήψης αποφάσεων, διότι η δημοτική Αρχή φοβάται την άποψη των πολιτών!
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΩΡΟΥ
Επικεφαλής της Ώρας Πατρών
«"Κλείσε τα μάτια, να σου περιγράψω την πόλη που ζεις", μας προτρέπει να πράξουμε ο Δήμαρχος Κ Πελετιδης.
Όταν όμως τα ανοίγεις, βρίσκεσαι σε μία ζοφερή πραγματικότητα. Με είκοσι κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης στην κεντρική πλατεία Γεωργίου ( ενώ άλλες πόλεις έχουν ήδη υπογειοποιήσει το Ιστορικό τους κέντρο), με λεηλατημένο το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, με βανδαλισμένα τα περίτεχνα σιντριβάνι που είναι πολιτιστικά μνημεία, με το ιστορικό Έσπερο, προέκταση της πλατείας να έχει περιέλθει σε χέρια ιδιώτη έναντι μερικών χιλιάδων ευρώ (με τις πλάτες της δημοτικής αρχής)...
Αυτή λοιπόν είναι η πραγματική εικόνα του Ιστορικού κέντρου της πόλης Πάτρας. Αντιλαμβάνεται κανείς τι επικρατεί στις εγκαταλειμμένες γειτονιές, στο παραλιακό μέτωπο, στις γειτονιές που βρίσκονται κοντά στο ανατολικό πάρκο, στις συνοικίες δηλαδή που απαρτίζουν το σύνολο της πόλης...
"Δεν έχω χρήματα" αναφώνησε ο κ. Πελετίδης! Η κρατική επιχορήγηση είναι μικρή! Δεν θα διαφωνήσει ο καλόπιστος συνομιλητής ότι το κράτος έχει γυρίσει την πλάτη του στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ακριβώς το ίδιο όμως συμβαίνει και σε άλλες μικρότερες πόλεις που αναπτύσσονται. Έχουν κάνει εδώ και πολλά χρόνια υπογειοποίηση των κάδων, υπάρχει καθαριότητα, σεβασμός στον πολίτη έχει εξαλειφθεί η αφισορύπανση, προστατεύεται ο ελεύθερος χώρος στους πεζόδρομους για τους πολίτες, τα πεζοδρόμια είναι καλαίσθητα με ράμπες για τους ΑΜΕΑ και οδηγούς όδευσης.
Αλλά ας υποθέσουμε ότι ο απερχόμενος δήμαρχος έχει δίκιο. Επειδή αυτοπροβάλλεται σαν κομμουνιστής και αριστερός ας δούμε σε θεσμικά ζητήματα ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑΣ πώς λειτούργησε εκεί που χρειαζόταν μόνο η πολιτική βούληση χωρίς να απαιτούνται χρήματα... Ας δούμε πώς τον όρο συμμετοχική Δημοκρατία τον έκανε πράξη.
Αναφερόμαστε σε ένα σύνολο διαδικασιών και μηχανισμών, θεσμικών αλλαγών που επιτρέπουν την ενθάρρυνση και την εμπλοκή των πολιτών στην καθημερινή ζωή τους και ενδυναμώνοντας το ρόλο τους στη λήψη των αποφάσεων και τη διαμόρφωση της πόλης που ζουν, αναπνέουν, δραστηριοποιούνται.
Ο ίδιος ο πολίτης οραματίζεται συμμετέχει, αποφασίζει, ενεργεί, διεκδικεί, υλοποιεί. Έπειτα από εννέα χρόνια στη Δημαρχία, ο φόβος της συμμετοχής των πολιτών έκανε την παράταξη Πελετίδη να μην έχει ψηφίσει αυτοβούλως κανένα θεσμό που θα έφερνε τους πολίτες στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
- Η Επιτροπή Διαβούλευσης, ενώ προβλέπεται η σύστασή της στη έναρξη της δημοτικής περιόδου και έπρεπε να συσταθεί από το 2019, συστάθηκε έπειτα από επίμονο αίτημα της παράταξής μας, αγκαλιάστηκε από όλη την αντιπολίτευση και τελικά σύρθηκε σε αυτή και η δημοτική αρχή. Θεσμός πού άλλες πόλεις τον έχουν υλοποιήσει εδώ και δέκα χρόνια. Συμμετέχουν όλοι οι φορείς. Επιστημονικοί, επαγγελματικοί, Εργατικό Κέντρο, Πολιτιστικοί Σύλλογοι και παίρνουν αποφάσεις για τα μεγάλα ζητήματα της πόλης. Μόλις μία φορά την συγκάλεσε ο κ.Πελετιδης, με ελεγχόμενη από αυτόν σύνθεση, γιατί φοβόταν την πλειοψηφία.
- Επιτροπή Ισότητας συγκλήθηκε έπειτα από υπογραφές που έφερε στο δημοτικό συμβούλιο η παράταξη μας και η αντιπολίτευση και μάλιστα έπειτα από δύο διαφορετικές αλλαγές στην εισήγηση για τη σύστασή της. Ιδιαίτερα σε μία εποχή που ο covid δημιούργησε συνθήκες που εμφανίστηκε αύξηση και πιο έντονη η έμφυλη βία. Συνεδρίασε μόνο μία φορά.
- Δημοτικό Συμβούλιο Νέων!!. Μιλά η δημοτική αρχή για τους νέους και τα παιδιά, αλλά χωρίς τη συμμετοχή τους σε αυτό, ειδικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην πόλη μας . (ανεργία, μετανάστευση, επαγγελματικός προσανατολισμός, μετακινήσεις, πολιτισμός, αθλητισμός, ψυχαγωγία κ.α).
- Συγκρότηση της Επιτροπής Ονοματοθεσίας. Δεν την είχε συγκροτήσει η δημοτική αρχή. Προτείναμε την ονομασία πλατείας, ή οδού στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου, Λάκη Σάντα, Μίκη Θεοδωράκη, Σαμούρη κ.α . Έβγαλε σπυράκια στο Δημοτικό Συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωση και φυσικά δεν προχώρησε η διαδικασία.
- Ο νόμος υποχρεώνει κάθε Δημοτική αρχή να παραχωρήσει στις δημοτικές παρατάξεις γραφεία και γραμματειακή υποστήριξη. Ακόμα και Δήμαρχοι συντηρητικοί, φιλελεύθεροι, δεξιοί όπως λέμε παραχώρησαν γραφεία στις παρατάξεις.» Ο "κομμουνιστής" Δήμαρχος Πελετίδης άφησε τις παρατάξεις να συνεδριάζουν στο διάδρομο.
Όλα τα παραπάνω που φέρνουν τον πολίτη
κοντά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, η Δημοτική αρχή δεν τα θέλει!
Επιλεκτικά συναντούσε φορείς, χρηματοδοτούσε ή έκανε εκδηλώσεις μόνο
με φορείς που ανήκουν η ελέγχονται από το ΚΚΕ, ενώ ταυτόχρονα χρηματοδοτούσε
οργανισμούς όπως τη Σύγχρονη εποχή (15.000€ Πολιτιστικός οργανισμός, 5.000€
ΚΟΔΗΠ).
https://diavgeia.gov.gr/doc/Ω1ΗΦΟΛΑΟ-7ΝΨ?inline=true
https://diavgeia.gov.gr/doc/ΨΘΗ0ΟΕ59-ΥΘΧ?inline=true
Αρκούνται μονάχα σε άναρθρες κραυγές και αδιέξοδες πολιτικές.
Η Δημοτική αρχή Πελετίδη μετά από εννέα χρόνια έχει κάνει τον κύκλο της και απαιτείται αλλαγή για να βγει η πόλη από το τέλμα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς