Σε οποιαδήποτε ενέργεια για γεωτρήσεις ενώ την ίδια στιγμή εξαπολύει κατηγορίες σε Αθήνα και Λευκωσία για προκλητικές ενέργειες «που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο»!
Με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ απειλεί ευθέως Ελλάδα και Κύπρο με απάντηση στο πεδίο εάν η Λευκωσία ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Η Άγκυρα δεν κρύβει τον εκνευρισμό της μετά τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, τραβώντας το σχοινί στην κυπριακή ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ , απειλεί την Κύπρο με επέμβαση σε οποιαδήποτε ενέργεια για γεωτρήσεις ενώ την ίδια στιγμή εξαπολύει κατηγορίες σε Αθήνα και Λευκωσία για προκλητικές ενέργειες «που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο».
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Τουρκικό ΥΠΕΞ μέσω του Τανζού Μπιλγκίτς ,(εκπρόσωπος του υπουργείου), αναφέρει τα εξής:
«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ Κυπριακή Δημοκρατία) κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο . Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».
Τσαβούσογλου: Θα χρησιμοποιήσουμε «σκληρή δύναμη»Μιλώντας στο TRT World ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο τα «νόμιμα δικαιώματα» και η «κυριαρχία» της Άγκυρας είναι μη διαπραγματεύσιμα και προειδοποίησε με χρήση «σκληρής δύναμης».
«Εμείς τη σκληρή δύναμη τη χρησιμοποιούμε μόνο όταν εξαντληθούν οι άλλες επιλογές και με στόχο να οδηγηθούν τα πράγματα σε διάλογο και σε διπλωματία. Στην Ανατολική Μεσόγειο κινητοποιηθήκαμε, για να αποδείξουμε πως τα νόμιμα δικαιώματα μας και η κυριαρχία μας δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Παράλληλα ο πρόεδρος μας κ. Ερντογάν έκανε κάλεσμα για συνέδριο παράκτιων χωρών στη Μεσόγειο», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Την ίδια στιγμή τα τουρκικά ΜΜΕ επιτίθενται σε Αθήνα και Λευκωσία για το σχέδιο κατασκευής υποθαλάσσιου καλωδίου ρεύματος εντός της τουρκικής – όπως αναφέρουν – υφαλοκρηπίδας.
Συγκεκριμένα, σε ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του τουρκικού Haber Global αναφέρθηκε: «Υπάρχει μήνυμα για εμάς από την Ελλάδα. Αυτός που μας το στέλνει είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας , Κυριάκος Μητσοτάκης. Η γειτονική χώρα εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο όμως θα περνάει από την υφαλοκρηπίδας μας. Ο Μητσοτάκης γι αυτό το έργο δήλωσε ‘’δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός’’.
Αυξάνεται η ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας σχετικά με την υφαλοκρηπίδα. Αυτή τη φορά η Ελλάδα με το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο σχεδιάζει να το κατασκευάσει εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, αμφισβητεί τα δικαιώματα της Τουρκίας».
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Νέο αυστηρό μήνυμα σε Τουρκία
Μεταναστευτικό, ενεργειακή κρίση και προκλητικότητα της Τουρκίας είναι τα θέματα που περιλαμβάνονται στην «ατζέντα» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνεδριάζει σήμερα και αύριο. Όπως προκύπτει από το προσχέδιο συμπερασμάτων, η Ευρώπη ξεκαθαρίζει πως «δεν θα αποδεχτεί καμία απόπειρα τρίτων χωρών να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς», προσθέτοντας επίσης πως καταδικάζει τις «υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της Ε.Ε.».
Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η αναφορά στην εργαλειοποίηση έχει ως αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λευκορωσία με την προσπάθεια να ωθηθούν μεγάλος αριθμός μεταναστών προς τα σύνορα της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Η εν λόγω αποτελεί έμμεση αναφορά και προς την Τουρκία και τα γεγονότα του 2020 στον Έβρο.
Το Συμβούλιο δεν θα αποδεχθεί καμιά απόπειρα τρίτων χωρών να εργακλειοποιήσουν τους μεταναστές για πολιτικούς σκοπούς, καταδικάζει τέτοιες υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ» αναφέρεται σύμφωνα με πληροφορίες.Υπάρχει επίσης αναφορά στο μεταναστευτικό, το οποίο θα συζητηθεί την Παρασκευή το πρωί στη χρηματοδότηση Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων που τους φιλοξενούν στην Τουρκία και σε άλλες χώρες της περιοχής όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος.
Για το μεγάλο ζήτημα της ενέργειας που συζητείται σήμερα, σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να κάνουν χρήση της εργαλειοθήκης που παρουσιάστηκε πρόσφατα από την Κομισιόν για την παροχή βραχυπρόθεσμης ανακούφισης των πιο ευάλωτων πολιτών, ενώ γίνεται σύσταση για τη λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα καταστήσουν πιο ανθεκτικό το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα.
aftodioikisi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς