Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Νέα κωλοτούμπα. Προσωρινό ΑΜΚΑ σε Πρόσφυγες



Το του Μιλτιάδου (σ.σ.: Αλ. Τσίπρα) τρόπαιον κατατρύχει τον Κούλη, στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα της χώρας!  Οι ανάγκες για προστασία της Δημόσιας Υγείας, που απειλείται από την ανέλγκτη υγεία αρρώστων, που τους στέρησαν το δικαίωμα προσφυγής στις δημόσιες ιατρικές υπηρεσίας, λόγω αφαίρεσης του ΑΜΚΑ, από την κυβέρνηση, για να δείξει έργο απεινούς καταδίωξης των... εισβολέων που απειλούν τον... πολιτισμό της ακροδεξιάς, οδήγησε τον Κυρ. Μητσοτάκη στα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ στο θέαμα αυτό. Με νέα κωλοτούμπα. Και προσωρινό ΑΜΚΑ σε Πρόσφυγες.


Αν και μισό μέτρο αυτό, εντούτοις είναι ένα βήμα  ακόμη, που δείχνει την έλλειψη γνώσης της κατάστασης που δημιούργησε με την πρεμούρα της η κυβέρνηση να εξυπηρετήσει κια να πριμοδοτήσει τα ρατσιστικά ένστικτα της ακροδεξιάς!

Τελικά, εκδόθηκε η πολυαναμενόμενη Κοινή υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Επικρατείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την έκδοση του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ)  κάτι σαν ΑΜΚΑ, με τον οποίο όλοι οι αιτούντες άσυλο επανακτούν προσωρινά την πρόσβαση στη δημόσια Υγεία και στην εργασία, την οποία είχαν χάσει με την εγκύκλιο του Ιουλίου αιτούντες άσυλο και παιδιά μεταναστών. 

Ο νέος νόμος περί ασύλου του περασμένου Οκτωβρίου που θα ρύθμιζε το σχετικό ζήτημα απαιτούσε τη συγκεκριμένη ΚΥΑ, την οποία περίμεναν χιλιάδες άνθρωποι το δικαίωμα των οποίων η ζωή απειλούνταν, όπως τόνιζαν σε συνεχείς τους ανακοινώσεις γιατροί και οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Η ΚΥΑ δημοσιεύτηκε στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης την περασμένη Παρασκευή και, σύμφωνα με το υπουργείο, ο ΠΑΑΥΠΑ αποδίδεται σε όλους ανεξαιρέτως τους αιτούντες διεθνούς προστασίας και εκδίδεται με το δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία από την Υπηρεσία Ασύλου. 

«Η πιθανή απόρριψη της αίτησης ασύλου συνεπάγεται την αυτόματη απενεργοποίηση του ΠΑΑΥΠΑ, ενώ, αντίθετα, σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, προβλέπεται η μετάπτωσή του σε Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)» σημειώνεται, γεγονός που έχει σημασία, καθώς δεν διευκρινίζεται τι θα συμβαίνει όταν ο αιτούντας θα προσφεύγει κατά της πρώτης απόφασης και μέχρι να βγει η απόφαση ασύλου σε δεύτερο βαθμό.

Όπως τονίζει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σκοπός της ΚΥΑ είναι η αντικατάσταση του ΑΜΚΑ για αιτούντες ασύλου «με έναν νέο αριθμό (ΠΑΑΥΠΑ) που αφενός δεν θα κουβαλά τις δομικές αδυναμίες του (ισοβιότητα, μη δυνατότητα απενεργοποίησης), αφετέρου θα καθιστά δυνατή διοικητικά την ταυτοποίηση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης και την αναζήτησή τους -με τρόπο τεκμηριωμένο- από σχετικά κονδύλια της Ε.Ε.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς