Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Επέμβαση της Τουρκίας στην Λιβύη - Απειλεί ο Τραμπ

Φωτογραφία αρχείου.
Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει την ανάπτυξη στρατευμάτων της χώρας στη Λιβύη.

Υπέρ του σχετικού νομοσχεδίου ψήφισαν 325 βουλευτές, ενώ 184 τάχθηκαν κατά. Όλα τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο.


Σημειώνεται ότι η εντολή θα έφτανε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση την επόμενη βδομάδα ωστόσο οι εξελίξεις με την προέλαση του Χάφταρ στην Τρίπολη, έκανε τον Τούρκο πρόεδρο να λάβει σύντομες αποφάσεις.

Για ένα χρόνο η εντολή για την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Σαράζ είχε ζητήσει άμεση βοήθεια από την Τουρκία με την οποία πρόσφατα υπέγραψαν Σύμφωνο, με το οποίο οριοθετούν κοινά θαλάσσια σύνορα, προκαλώντας αλυσιδωτές διεθνείς αντιδράσεις.

Με το νομοσχέδιο αυτό επί της ουσίας εγκρίθηκε για ένα χρόνο η εντολή για την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη. Επαφίεται πλέον στον Τ.Ερντογάν να αποφασίσει το αν και πότε θα αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη ή αν η βοήθεια της Άγκυρας θα λάβει άλλη μορφή, για παράδειγμα με την αποστολή «συμβούλων».

Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ενεργεί κατόπιν έκκλησης για βοήθεια από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ στη Λιβύη, η οποία είναι αντιμέτωπη με την επίθεση που έχει εξαπολύσει ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, για να καταλάβει την Τρίπολη.

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να βοηθήσει στρατιωτικά την GNA, την κυβέρνηση που έχουν αναγνωρίσει τα Ηνωμένα Έθνη, όμως δεν έχει πει ξεκάθαρα αν θα αναπτυχθούν μάχιμες στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη.

Την Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι είπε ότι τουρκικός στρατός είναι «έτοιμος», όμως υπογράμμισε ότι το εύρος και το είδος της αποστολής θα εξαρτηθούν από «τις εξελίξεις επί του εδάφους».

Η Αίγυπτος κατά της απόφαση της τουρκικής Βουλής

Με τον εντονότερο τρόπο καταδίκασε η Αίγυπτος την έγκριση του τουρκικού κοινοβουλίου για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ανέφερε ότι μια τέτοια αποστολή «θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα της περιοχής της Μεσογείου».

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει άμεσα.

Ο Ντ. Τραμπ προειδοποίησε τον Τούρκο ομόλογό ότι είναι ενάντια στην «ξένη ανάμιξη» στη Λιβύη


Η Λιβύη βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Τούρκου ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, αμέσως μετά την έγκριση, από την τουρκική εθνοσυνέλευση, της αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στην Τρίπολη.

Τραμπ και Ερντογάν «υπογράμμισαν τη σημασία της διπλωματίας στην επίλυση περιφερειακών ζητημάτων», προστίθεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Τέλος σημειώνεται ότι συζητήθηκε και η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία.

Στη συνέχεια, ανακοίνωση εξέδωσε και η αμερικανική προεδρία, σύμφωνα με την οποία, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τον Τούρκο ομόλογό του ενάντια στην «ξένη ανάμιξη» στη Λιβύη.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα. Ο πρόεδρος Τραμπ τόνισε ότι η ξένη ανάμιξη περιπλέκει την κατάσταση στη Λιβύη», ανέφερε η αμερικανική προεδρία στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε.

Παράλληλα Τραμπ και Ερντογάν συμφώνησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ, μια μέρα μετά την επίθεση από συριακές δυνάμεις με πυραύλους που έπληξαν σχολείο στη συριακή επαρχία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον εννέα άμαχοι, μεταξύ τους και πέντε παιδιά, να χάσουν τη ζωή τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς