Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Απίστευτη καταγγελία μάνας στο Κουκάκι για την ΕΛΑΣ


Μάνα: «Είδα άνθρωπο ΜΑΤ να έχει πατήσει το κεφάλι του γιου μου στο πάτωμα της ταράτσας» - Κακοποίησαν άγρια τον πατέρα και τους δυο γιούς του»

"Ήρθαν τα ΜΑΤ είπαν να περάσουν από το σπίτι για να μπουν στο διπλανό. Ζητήσαμε χαρτί Εισαγγελέα για να περάσουν. Κάποια στιγμή ακούσαμε βήματα στην ταράτσα μας και πήγαν ο άντρας μου και τα παιδιά μου να δουν τι γίνεται".


«Ζήτησαν χαρτί Εισαγγελέα και σε απάντηση τους έβαλαν κάτω, τους έδεσαν τα χέρια και τους πλάκωσαν στο ξύλο. Πήγα να δω τι γίνεται και μου είπαν: Φύγε γιατί θα σε πετάξουμε από τη σκάλα».

«Είδα άνθρωπο των ΜΑΤ να έχει πατήσει το κεφάλι του γιου μου στο πάτωμα της ταράτσας. Ζητήσαμε Εισαγγελέα τους ξυλοκόπησαν και τους πήγαν στην ΓΑΔΑ».

Οι αστυνομικές δυνάμεις ήθελαν να περάσουν από το σπίτι μας χωρίς χαρτί εισαγγελέα. Θέλαμε ένα χαρτί εισαγγελέα για να γίνει το οτιδήποτε. Δεν έχουμε σχέση με το διπλανό κτίριο. Στην συνέχεια μετά ήρθε ο εισαγγελέας και έκανε έλεγχο στο σπίτι μας μήπως βρουν καταληψίες αλλά τον άντρα μου και τα παιδιά μου τα έχουν πάρει δαρμένους και ξυλοδαρμένους στην ΓΑΔΑ.

Αλέξης Χαρίτσης: Όταν το έλεγαν εννοούσαν ότι θα καταργήσουν το οικογενειακό άσυλο

«Όταν ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι θα καταργήσει το άσυλο, δεν αποσαφήνισε ότι εννοούσε το οικογενειακό», σχολιάζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, αναφορικά με την αστυνομική αυθαιρεσία κατά τη διάρκεια εκκένωσης υπό κατάληψη κτιρίου στο Κουκάκι. 
Ο ίδιος προσθέτει απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «το ερώτημα είναι απλό και η διάταξη του Συντάγματος ρητή: Είχαν ένταλμα; Και κάτι ακόμη: Έχετε δώσει εντολή στην Αστυνομία να ξυλοκοπά πολίτες μέσα στο ίδιο τους το σπίτι;».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί, τα ΜΑΤ εισήλθαν χωρίς εντολή εισαγγελέα σε διπλανή κατοικία από κατειλημμένο κτίριο και κακοποίησαν άγρια πατέρα και δυο γιους στο σπίτι τους.

Επιστολή σε πολύ αυστηρούς τόνους απέστειλε ο Νίκος Αλιβιζάτος
 
Επιστολή σε πολύ αυστηρούς τόνους απέστειλε προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο επικεφαλής της Επιτροπής για τη Διερεύνηση της Αστυνομικής Βίας, Νίκος Αλιβιζάτος, αναφορικά με τις καταγγελίες για τις σημερινές αστυνομικές αυθαιρεσίες κατά τη διάρκεια εκκένωσης κατειλημμένου κτιρίου στο Κουκάκι.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου καθιστά σαφές προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ότι η Επιτροπή «δεν μπορεί να λειτουργεί ως άλλοθι για τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές» και ζητεί άμεσα τη διεξαγωγή ΕΔΕ.

Ο ίδιος μάλιστα σημειώνει ότι δεν υποβάλλει την παραίτησή του καθώς για την ώρα «πιστεύω στη χρησιμότητά της», ωστόσο ζητεί να ληφθεί «κάθε αναγκαίο μέτρο» ώστε τέτοιες συμπεριφορές «να σταματήσουν».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής αστυνομικής επιχείρησης για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου στο Κουκάκι «τα ΜΑΤ εισήλθαν χωρίς εντολή εισαγγελέα σε παρακείμενη κατοικία και κακοποίησαν άγρια τον πατέρα και τους δυο γιούς του».


Χρυσοχοΐδης: Η επιχείρηση εκκένωσης έγινε με παρουσία εισαγγελικού λειτουργού

"Η επιχείρηση εκκένωσης έγινε με παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, κι ότι δεν υπήρξαν πράξεις αστυνομικής βίας" παρά τις καταγγελίες και τις μαρτυρίες, δικαιολογείται προς τον Ν. Αλιβιζάτο ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, που ζητά να βγει από το κάδρο του συνενόχου στην αστυνομική βία!

Στην επιστολή Χρυσοχοϊδη αναφέρεται:

«Αγαπητέ κύριε Αλιβιζάτο,

Εκτιμώ βαθειά τη δημοκρατική ευαισθησία σας και το ειδικότερο ενδιαφέρον σας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για τους λόγους αυτούς άλλωστε, και σε συνάρτηση με το επιστημονικό κύρος σας, θεώρησα ότι είστε το καταλληλότερο πρόσωπο να αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής για την παρακολούθηση των πορισμάτων του μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας, που υπάγεται στον Συνήγορο του Πολίτη σχετικά με πειθαρχικά παραπτώματα της αστυνομίας. Η ανταπόκρισή σας στην πρότασή μου, με τιμά.

Την ίδια ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα διακρίνω και στην επιστολή που μου απευθύνατε σήμερα, με αφορμή την εκκένωση της κατάληψης στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι. Σας διαβεβαιώ ωστόσο κατηγορηματικά ότι η επιχείρηση εκκένωσης έγινε με παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, κι ότι δεν υπήρξαν πράξεις αστυνομικής βίας. Παραθέτω προς ενημέρωσή σας το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου καθώς και τις δηλώσεις νωρίτερα του Εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας.

Είναι τέλος αυτονόητο ότι, από τη στιγμή που υπάρχει καταγγελία για παραβίαση δικαιωμάτων, η υπόθεση θα παραπεμφθεί προς διερεύνηση τόσο στον Συνήγορο, όσο και στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας.

Όπως τονίζεται και στο Δελτίο Τύπου οι αστυνομικοί, ακόμη και αν κινδυνεύουν οι ζωές τους, οφείλουν να κινούνται σε αυστηρά πλαίσια νομιμότητας, χωρίς ίχνος ανεξέλεγκτης ή μη αναγκαίας βίας.

Είμαι σίγουρος πως κατανοείτε απολύτως την σοβαρότητα και κρισιμότητα των γεγονότων. Και το επαναλαμβάνω, είναι απολύτως επαινετό, πως χωρίς κανένα όφελος, αναλαμβάνετε να συμβάλλετε με το κύρος και τις γνώσεις σας, ώστε η δημοκρατία μας τελικά να βρει μέτρο, θεσμική δύναμη και συναινετικές πολιτικές αντιμετώπισης φαινομένων βίας και ανομίας». 


Αντιδράσεις από Βορίδη - Τσακαλώτο εντός της Βουλής

Ο Μ. Βορίδης είπε στη Βουλή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει καταλάβει τίποτα. Ετέθη το θέμα στο λαό. Του είπαμε ότι θα επιβάλουμε τον νόμο και την τάξη. Του είπαμε, τέλος το κράτος των Εξαρχείων. Ότι τελείωσε το κράτος της άκρας αριστεράς και της βίας της. Και τα υλοποιούμε αυτά, έχουμε πάρει απευθείας την έγκριση του λαού. Αυτή είναι η αλλαγή ιδεολογικού προτύπου».

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοϊδης χθες εξέφρασε την ανησυχία του για τις παρεκτροπές των αστυνομικών, κάτι που δεν έκανε ο Μ. Βορίδης. «Προφανώς σας έδωσε ο λαός κάποιες εντολές, αλλά δε σας έδωσε άδεια να αφαιρέσετε το Άσυλο στο σπίτι χωρίς ένταλμα και εισαγγελέα. Ούτε την άδεια να ξεβρακώνει η αστυνομία κοριτσάκια. Αυτός ο αυταρχισμός χρειάζεται μια απάντηση», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς