Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Γ. Παναγοπούλου: Μήνυμα αντίστασης στο φακέλωμα!

«Η προηγούμενη κυβέρνηση, αν και υπό στενή επιτήρηση λόγω μνημονίων, είχε κινηθεί προς μία κατεύθυνση δημιουργίας κανόνων στην αγορά εργασία, με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων, προσπαθώντας έτσι να βάλει τάξη στην απορυθμισμένη αγορά εργασίας, που ήταν συνέπεια των παρεμβάσεων όλων των προηγούμενων μνημονιακών ετών» υπενθύμισε η αντιπρόεδρος του ΕΚΠ Γιώτα Παναγοπούλου .




«Είναι το μέσο, ώστε η εργοδοσία να γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή, ποιοι εργαζόμενοι είναι οργανωμένοι στο σωματείο τους, εάν συμμετέχουν στις μαζικές συλλογικές διαδικασίες και στις συνελεύσεις. Ακόμη και τι ψηφίζουν»!


Στην ομιλία της, κατά την 24ωρη απεργία που πραγματοποιήθηκε σήμερα 2-10-2019, η αντιπρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πατρών Γιώτα Παναγοπούλου, έστειλε μήνυμα αγώνα και αντίστασης στα εργοδοτικά συμφέροντα, που προάγει η Κυβέρνηση της ΝΔ με την προτροπή του ΣΕΒ.

Κι αφού αναφέρθηκε στους ευνοϊκούς νόμους για την Εργασία που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θέλει να καταργήσει  η παρούσα της ΝΔ, υπενθύμισε:

Η προηγούμενη κυβέρνηση, αν και υπό στενή επιτήρηση λόγω μνημονίων, είχε κινηθεί προς μία κατεύθυνση δημιουργίας κανόνων στην αγορά εργασία, με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων, προσπαθώντας έτσι να βάλει τάξη στην απορυθμισμένη αγορά εργασίας, που ήταν συνέπεια των παρεμβάσεων όλων των προηγούμενων μνημονιακών ετών.


Ιδιαίτερα η αντιπρόεδρος του ΕΚΠ  τόνισε τα παρακάτω:

«Η σημερινή απεργία είναι συνέχεια της προηγούμενης, την 24-9-2019, και αρχή νέων αγώνων της εργατικής τάξης. Γίνεται με αφορμή την κατάθεση του αντεργατικού πολυνομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, υπό την καθοδήγηση του ΣΕΒ για ψήφιση στη Βουλή, με πρόσχημα την "ανάπτυξη"  και το οποίο περιλαμβάνει πάνω από είκοσι άρθρα για τις εργασιακές σχέσεις.

Το νομοσχέδιο συνιστά ένα νέο αντεργατικό μνημόνιο και πάει τους εργαζόμενους πιο πίσω από όλα τα μνημόνια μαζί».

Και η ομιλήτρια επισήμανε:

«Πρόκειται για ένα αντεργατικό έκτρωμα, που με εκδικητικό τρόπο, καταργεί τα όποια θετικά μέτρα ψηφίστηκαν για τους εργαζόμενους μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα των δανειστών, τον Αύγουστο του 2018, δίνοντας "Γη και Ύδωρ" στους εργοδότες.

Μετά την υποβάθμιση - διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας:

* Καταργεί τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την υποχρεωτικότητα της εφαρμογής τους από όλους τους εργοδότες, χωρίς εξαίρεση.
* Απαγορεύει στους εργαζόμενους να προσφεύγουν στην Διαιτησία του ΟΜΕΔ.
* Θεσμοθετεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα των Συνδικάτων και ένα σωρό ακόμα αντεργατικές ρυθμίσεις.

Έχει γίνει εμμονή στην κυβέρνηση της ΝΔ η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και όσων δικαιωμάτων έχουν μείνει όρθια από τη λαίλαπα των μνημονίων τα προηγούμενα χρόνια».

Υπενθύμισε δε ότι:

«Από την αρχή της θητείας της παρεμβαίνει με δύο Νομοσχέδια στα εργασιακά θέματα. Κοινή συνισταμένη και στα δύο είναι η δημιουργία περισσότερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας με την κατάργηση των όποιων ευνοϊκών διατάξεων για τους εργαζόμενους, έχουν απομείνει.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, αν και υπό στενή επιτήρηση λόγω μνημονίων, είχε κινηθεί προς μία κατεύθυνση δημιουργίας κανόνων στην αγορά εργασία, με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων, προσπαθώντας έτσι να βάλει τάξη στην απορυθμισμένη αγορά εργασίας, που ήταν συνέπεια των παρεμβάσεων όλων των προηγούμενων μνημονιακών ετών.

Με αφορμή τις επιταγές των δανειστών, τα έτη εκείνα ψηφίστηκαν νόμοι που ισοπέδωσαν την εργασία. Αιτιολογία ήταν η ανάγκη για ευελιξία, προκειμένου οι εργοδότες να έχουν κίνητρο να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Στην πραγματικότητα βέβαια, υπήρξαν άλλα αποτελέσματα. Η ανεργία διαμορφώθηκε σε δυσθεώρητα ύψη. Από 14,5% το 2010 ανήλθε σε 27,4% το 2013. Και η ευελιξία δεν σταμάτησε τον καλπασμό της ανεργίας»!

Και μετά την επαναφορά στην κοινή μνήμη των εφιαλτικών ποσοστών της ανεργίας, η Γιώτα Παναγοπούλου, τόνισε:

«Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας των εργαζομένων ψηφίζοντας νόμους, προκειμένου να ρυθμιστεί το χάος που είχε δημιουργηθεί στον τομέα της Εργασίας.

Σε συνδυασμό με την γενικότερη οικονομική πολιτική, αποτέλεσμα ήταν η μείωση της ανεργίας. Από το 23,9% που ήταν το Δεκέμβρη του 2015, κατέβηκε στο 18,5% το Δεκέμβρη του 2018.

Η πραγματικότητα λοιπόν, επιβεβαιώνει πως η επιστροφή σε μεθόδους απορύθμισης της εργασίας δεν θα παράξουν κανένα θετικό αποτέλεσμα και μόνο ζημιές θα αποφέρουν στον κόσμο της Εργασίας.

Ωφελημένο θα βγει μόνον ένα μέρος των εργοδοτών, καθώς με το να περιορίζεις μισθούς και δικαιώματα δεν ενισχύεις το διαθέσιμο εισόδημα, άρα την κατανάλωση, παρά μόνον δημιουργείς κέρδη για ορισμένους, οι οποίοι δεν δεσμεύονται και να τα επενδύσουν.

Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν δανειστές, για να τους επικαλεσθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Τα πρώτα δείγματα γραφής στα εργασιακά συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και των εταίρων του και αποδεικνύουν ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι πυρήνας της ιδεολογίας της νέας κυβέρνησης».

Γι αυτό καταλήγοντας επισήμανε:

«Οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να ψηφίσει τροπολογίες που:

- Θα νομιμοποιούν και θα επεκτείνουν την κρατική και εργοδοτική παρέμβαση μέσα στα Συνδικάτα.
- Θα καταργούν τα καταστατικά των Σωματείων.
- Θα φακελώνουν τους συνδικαλισμένους εργαζόμενους.
- Θα βοηθούν την εργοδοσία να μην προσλαμβάνει "ενοχλητικές φωνές". Και
- θα φακελώνουν συνολικά την συνδικαλιστική δράση!

Το ηλεκτρονικό φακέλωμα είναι το μέσο, ώστε η εργοδοσία να γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή, ποιοι εργαζόμενοι είναι οργανωμένοι στο σωματείο τους, εάν συμμετέχουν στις μαζικές συλλογικές διαδικασίες και στις συνελεύσεις. Ακόμη και τι ψηφίζουν!

Μπροστά στο πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης, που ενταφιάζει όσα εργατικά δικαιώματα έχουν απομείνει και παράλληλα προσθέτει νέα εμπόδια  στις συνδικαλιστικές ελευθερίες , οι εργαζόμενοι αντιδρούμε και απαντάμε με το όπλο μας και την ίδια μορφή πάλης που θέλουν να καταργήσουν δηλαδή. Με τα συνδικάτα και την απεργία.

Καλό αγώνα». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς