Στιγμιότυπο από την απονομή τιμητικής πλακέτας από τον διεθυντή κ. Καραπάνο, στον υπέργηρο συνεργάτη της Achaia Clauss γεωπόνο κ. Χαρ. Κοττίνη, δημιουργού του αμπελώνα της πατραϊκής εταιρείας. |
Σάββατο 26 και Κυριακή 27 Μαΐου στο Οινόκαστρο η ξενάγηση στα κελάρια και στο Μουσείο του, αποτέλεσε ευχάριστο γεγονός καθώς: «Όποιος μεθ' οίνου τελειώσει, τελειώσει καλά»! Απονομή τιμητικής πλακέτας στον δημιουργό του
αμπελώνα της Clauss κύριο Χαράλ. Κοτίνη
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής του Ευρωπαικού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού είναι η διοργάνωση 'γεγονότων' με επίκεντρο το κρασί και η γνωριμία με τους οινοπαραγωγούς , τα Οινοποιεία και τον Πολιτισμό, που αυτά μεταφέρουν.
Στην Achaia Clauss, στο γνωστό οινόκαστρο, το ανοιξιάτικο εορταστικό διήμερο περιελάμβανε για το Σάββατο 26-5-2018, από τις 11.00 π.μ ξεναγήσεις σε όλους τους Μουσειακούς χώρους- θησαυροφυλάκια της Οινικής Τέχνης του Κτήματος, ενώ στις 1.30 μ.μ. οι οινολόγοι της Achaia Clauss παρουσίασαν τα προιόντα του Κτήματος σε μία πολύ ενημερωτική οινογευσιγνωσία, στην οποία έλαβαν μέρος αρκετοί Πατρινοί.
Φυσικά ενωρίτερα, η ψυχή της ξενάγησης των επισκεπτών στα ενδότερα του οινόκαστρου, κα Τόνια Ράπτη, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, κάλεσε τους επισκέπτες να θαυμάσουν το Μουσείο της και ειδικά το τμήμα της νεώτερης Ιστορίας των Πατρών, που αφορά την περίοδο της Κατοχής, της Απελευθέρωσης και του Εμφυλίου, κάτι που είναι ολίγο γνωστό στο ευρύ κοινό, αλλά που καθήλωσε όσους βρέθηκαν εκεί και τις δύο ημέρες.
Πλήθος επισκεπτών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να επισκεφθουν το μουσειακό χώρο που στεγάζεται στην έπαυλη Clauss. Δυναμικό παρών έδωσαν τa μέλη των Patrinistas. |
Εκεί, μέσα από το βιβλίο επισκεπτών παρελαύνουν οι πρωτεργάτες της Αντίστασης κατά του Ναζισμού και του ιταλικού φασισμού. Εκεί ξαναδιαβάζει ο επισκέπτης τις σκέψεις των πρωτεργατών, αποτυπωμένες στο χαρτί. Πάνος Κοντόγκωνας, Λαμπρινή Κακού, Σία Γρίβα, Νίκος Αναστασόπουλος (Νίκος ο μπακάλης) και άλλες υπογραφές περνούν περνούν από τα μάτια των επισκεπτών, παρέα με αυτές των αντιπροσώπων του ΔΕΣ του Ερνστρώλε και του Βίκενστρωλ, του Σκόμπυ, του Βασιλιά Παύλου, του πρώτου πλωτάρχη του ΒΝ Δημητρακόπουλου, του αντιτορπιλικού ΠΝ "Σπέτσαι" που κατεύθασε στην μόλις απελευθερωμένη από τον ΕΛΑΣ Πάτρα.
Είναι ο αξιωματικός που ζήτησε από τον Καπετάν Ζαχαριά επικεφαλής του θρυλικού ΕΛΑΝ, να αποσύρει «τα καΐκια του» από το λιμάνι της Πάτρας γιατί εμποδίζουν να φαντάξει το σκάφος του, που ήταν απών σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής, αφού με τον υπόλοιπο στόλο κατέφυγε για να μην αιχμαλωτιστεί. Και ο καπετάν Ζαχαριάς θυμωμένος, του υπενθύμισε με περηφάνεια του νεαρού Πλωτάρχη ότι, αυτά τα σκάφη, που ο ίδιος υποτιμητικά ονομάζει καΐκια, είναι το καμάρι του ΕΛΑΝ που διέσχιζαν Κορινθιακό και τον Πατραϊκό Κόλπο μέρα νύχτα γινόμενα ο εφιάλτης των σύγχρονων πλοίων του γερμανικού ναυτικού!
Εκεί στο μέσον της αίθουσας σε γυάλινη βιτρίνα δίπλα στο θρυλικό βιβλίο επισκεπτών της Achaia Clauss βρίσκεται το βιβλίο «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» των πατραϊκών εκδόσεων Γιάννη Πικραμένου, στις σελίδες του οποίου εξιστορείται ένα σημαντικό μέρος της συμβολής της πατραϊκής οινοποιΐας, που φιλοξένησε διαλεκτά ονόματα της Εθνικής Αντίστασης. Κάτι που συζητήθηκε από το κοινό που επισκέφτηκε το Μουσείο. Και στους τοίχους της αίθουσας βρίσκονται αναρτημένες ζωντανές ιστορίες της Ιστορίας της Πάτρας, αλλά και θρύλοι του πολιτικού, καλλιτεχνικού και διεθνούς χώρου, προσωπικότητες του οποίου έχουν παρελάσει από το οινόκαστρο αφήνοντας το αποτύπωμά τους,
ΚΥΡΙΑΚΗ 27/5/2018
Η επόμενη ημέρα Κυριακή, στις 10.30 π.μ, ξεκίνησε με ξενάγηση στο Παλαιό Οινοποιείο, το Βαρελάτικο και το Αυτοκρατορικό Κελάρι. Και στις 12.00 μ.μ η Achaia Clauss τίμησε τον επί δεκαετίες πολύτιμο συνεργάτη της κύριο Χαράλαμπο Κοτίνη, όπως ανέφερε ο Διευθυντής της εταιρείας κ. Καραπάνος κατά την απονομή τιμητικής πλακέτας στον γεωπόνο -ειδικό της αμπελουργίας και δημιουργό του αμπελώνα της Claouss- κύριο Χαράλ. Κοτίνη, ο οποίος έχει βραβευτεί και από την Ακαδημία Αθηνών για το συγγραφικό του έργο.
Μιλώντας ο κ. Κοτίνης, παρεσύρθη σε έναν ποταμό αφηγήσεων που εξέπληξαν ευχάριστα τους παραβρισκομένους στο κιόσκι, όπου έλαβε χώρα η εκδήλωση. Όμως ο ομιλητής δεν παρέλειψε να εκφράσει και το παράπονό του για αμπελοοινική έκδοσή του κατά το παρελθόν, που έγινε με την συνδρομή του Υπ. Γεωργίας, αλλά που δεν προωθήθηκε και κρατήθηκε στις αποθήκες του. Πρότεινε δε την ανατύπωσή της από το Υπουργείο, με την διάθεση εκ μέρους του συγγραφέα ενός από τα τρία αντίτυπα που κατέχει
Στην συνέχεια ακολούθιησε οινογευσιγνωσία των προϊόντων υπό την καθοδήγηση των Οινολόγων του Κτήματος. Και η εορταστική Κυριακή έκλεισε με ξενάγηση στην Έπαυλη του Clauss.
Όσοι βρέθηκαν εκεί -και δεν ήσαν λίγοι, αντιθέτως ειδικά την Κυριακή δεν έπεφτε μήλο στον κατάμεστο επισκεπτών χώρο- απόλαυσαν τους ανθισμένους κήπους του παλαιότερου Οινοποιείου της Ελλάδας, κάτω από τις καταπράσινες κορφές του Παναχαϊκού, δίπλα στο φαράγγι του Φίλιουρα, με θέα στον Πατραϊκό και την ακτογραμμή της Αιτωλοακαρνανίας. Αλλά και τους δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν και να γνωρισθούν αφού τα εκλέκτά κρασιά του οινοκαστρου συμβάλλον σε αυτό και όπως έγραψε πριν 74 χρόνια στο βιβλίο επισκεπτών της εταιρείας ο Χανς Ερενστρώλε, αντιπρόσωπος Πατρών του ΔΕΣ «Όποιος μεθ' οίνου τελειώσει, τελειώσει καλά»!
Φωτογραφίες από την επίσκεψη στo Μουσείο της έπαυλης Clauss
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς