Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Καταγραφή όλων των δεξαμενών πετρελαιοειδών



Αυστηροποιούνται τα μέτρα ελέγχου διακίνησης πετρελαιοειδών, προς αποφυγή της λαθρεμπορίας.

Και τοποθέτηση gps για την παρακολούθηση από την ΑΔΑΕ της χερσαίας ή θαλάσσιας διακίνησης τους!


Σε συνέχεια της χθεσινής ενημέρωσης για το λαθρεμπόριο καυσίμων, το οποίο μαίνονταν ασταμάτητα επί αρκετά χρόνια, όσα στην διακυβέρνηση της χώρα βρίσκονταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με την ανοχή τους παρά την ύπαρξη νόμων που ποτέ δεν εφαρμόστηκαν, κύκλοι του Μαξίμου υπενθυμίζουν:

Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για τη δημιουργία σχετικού μητρώου για όλες τις υπέργειες και υπόγειες δεξαμενές καυσίμων, με σκοπό την αποτελεσματική πάταξη της παράνομης εμπορίας και την ενίσχυση της υγιούς λειτουργίας της αγοράς.

Παράλληλα αναπτύσσεται σύστημα λογισμικού, το οποίο θα επιτρέπει το διασταυρωτικό έλεγχο από την ΑΔΑΕ, όλων των στοιχείων που αποστέλλονται στα πληροφοριακά συστήματα. Κι αυτό σε συνδυασμό με την υποχρεωτική τοποθέτηση gps σε όλα τα χερσαία και θαλάσσια μέσα μεταφορά πετρελαιοειδών.

Αναλυτικότερα αναφέρονται τα παρακάτω:

Α. Πρατήρια Υγρών Καυσίμων
·          Το 2009 προβλέφθηκε για πρώτη φορά η υποχρέωση εγκατάστασης συστημάτων εισροών – εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων (Ν.3784/2009).
·          Με σειρά από Υπουργικές Αποφάσεις που ακολούθησαν, δόθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές για τα συστήματα αυτά. Η καταληκτική ημερομηνία για την εγκατάστασή τους μετατοπίστηκε πολλές φορές και τελικά, πολύ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαδικασία εγκατάστασης των συστημάτων στην πλειονότητα των πρατηρίων.
·          Δυστυχώς, τα προγράμματα λογισμικού εγκαταστάθηκαν στα πρατήρια από διάφορες εταιρείες, χωρίς αυστηρές πιστοποιήσεις, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να ελεγχθεί το αποτέλεσμα των εγγραφών από τις Υπηρεσίες και να εμφανίζονται τώρα προβλήματα με παραποιήσεις λογισμικού και «πείραγμα» αντλιών. Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και Υπηρεσίες των λοιπών συναρμόδιων Υπουργείων (π.χ. Δ/νση Μετρολογίας του Υπ. Οικονομίας) διενεργούν σχετικούς ελέγχους για την πάταξη τέτοιων φαινομένων καταστρατήγησης του Νόμου.
·          Στο ίδιο πλαίσιο, ανακύπτουν προβλήματα με την πλήρη και ουσιαστική αξιοποίηση των αποστελλόμενων στοιχείων στην Α.Α.Δ.Ε. Η Ομάδα Διοίκησης Έργου που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών (βλ. κατωτέρω) έχει αναλάβει την ευθύνη για την ανάπτυξη συστήματος λογισμικού, το οποίο θα επιτρέπει το διασταυρωτικό έλεγχο όλων των στοιχείων που αποστέλλονται στα πληροφοριακά συστήματα. Προς το σκοπό αυτό απαιτείται μία σειρά ενεργειών που έχει ήδη δρομολογηθεί (διασύνδεση βάσης δεδομένων, νομοθετικές βελτιώσεις κλπ) και αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα.
·          Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η βελτίωση, ενίσχυση και επέκταση του υφισταμένου πληροφοριακού συστήματος, με σκοπό να παραλαμβάνει και να επεξεργάζεται τα δεδομένα από όλες τις εγκαταστάσεις στις οποίες είναι εγκαταστημένα ή πρόκειται να εγκατασταθούν συστήματα εισροών - εκροών, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικός ο έλεγχος της διακίνησης και αποθήκευσης καυσίμων.

Β. Συστήματα εντοπισμού θέσης και συστημάτων εισροών - εκροών σε μεταφορικά μέσα πετρελαιοειδών
·          Το 2012 (Ν.4072/2012) προβλέφθηκε η εγκατάσταση συστημάτων εντοπισμού θέσης (GPS) σε πλωτά (σλέπια) και χερσαία (βυτιοφόρα) εφοδιαστικά μέσα.
·          Ο καθορισμός των ειδικότερων διαδικασιών για την εγκατάσταση συστημάτων εντοπισμού θέσης (gps) σε βυτιοφόρα οχήματα έχει προβλεφθεί σε Κ.Υ.Α. των συναρμόδιων Υπουργείων. Στο πλαίσιο συσταθείσας  Ομάδας Διοίκησης Έργου ολοκληρώνεται η σύνταξη σχεδίου Κ.Υ.Α. για το κέντρο λήψης σημάτων και την παρακολούθηση θέσης οχημάτων μέσω GPS. Το σχέδιο Κ.Υ.Α. άμεσα θα οριστικοποιηθεί, προκειμένου να εκδοθεί η σχετική Απόφαση.
·          Με το Νόμο 4177/2013 προβλέφθηκε η επέκταση εφαρμογής των συστημάτων ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών-εκροών σε πλωτά μέσα μεταφοράς πετρελαιοειδών.
·          Το Δεκέμβριο 2015 εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση με αντικείμενο την εγκατάσταση και λειτουργία ολοκληρωμένων συστημάτων ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών – εκροών και συστημάτων εντοπισμού θέσης (GPS) σε πλωτά μέσα μεταφοράς πετρελαιοειδών, σε εφαρμογή των Ν. 4072/2012 και 4177/2013.
·          Εν συνεχεία, εκδόθηκε νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία καθορίζει τις προδιαγραφές και απαιτήσεις για την έγκριση πλωτών μέσων μεταφοράς καυσίμων ναυτιλίας ως εφοδιαστικών μέσων, με σκοπό να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου.
·          Αυτή τη στιγμή προωθείται τροποποίηση των εκδοθεισών Αποφάσεων σχετικά με τα πλωτά εφοδιαστικά μέσα υγρών καυσίμων, προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της εγκατάστασης των συστημάτων εισροών – εκροών και gps σε αυτά.

Γ. Συστήματα εισροών – εκροών στις ελεύθερες εγκαταστάσεις
·        Το 2013 (Ν.4177/2013) επεκτάθηκε η εφαρμογή των ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου και ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων εισροών-εκροών σε όλες τις ελεύθερες εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών. Η εφαρμοστική Κ.Υ.Α. και πάλι δεν είχε εκδοθεί έως το 2015.
 ·          Το 2015 εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση με αντικείμενο την εγκατάσταση και τον έλεγχο ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης εισροών – εκροών στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, στις εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης, στις παντός είδους εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων και στις εγκαταστάσεις χημικών προϊόντων, κατ’ εφαρμογή του Ν. 4177/2013.
·          Η εγκατάσταση συστημάτων εισροών – εκροών σε όλες τις ιδιωτικές δεξαμενές υγρών καυσίμων χωρητικότητας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό αλλά και ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα. Θα επιτρέψει τον απόλυτο έλεγχο όλων των παραδόσεων και διακινήσεων υγρών καυσίμων, με σκοπό την αποτροπή των φαινομένων καταστρατήγησης της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας. Οι ιδιαίτερες προϋποθέσεις και η διαδικασία για την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή της ανωτέρω ρύθμισης αποτελούν ειδικό αντικείμενο της συσταθείσας Ομάδας Διοίκησης Έργου, η οποία λειτουργεί υπό ειδική Διϋπουργική Επιτροπή σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων.

Δ. Συστήματα εισροών – εκροών στις φορολογικές αποθήκες
·          Μόλις το 2014 θεσμοθετήθηκε (Κ.Υ.Α.5010479/14) η εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης εισροών – εκροών στις φορολογικές αποθήκες και της αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης ενεργειακών προϊόντων.
·          Από την Κυβέρνησή μας, τροποποιήθηκε η ανωτέρω Απόφαση για την εγκατάσταση συστήματος εισροών – εκροών στις φορολογικές αποθήκες και τις αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης με απαραίτητες διορθώσεις και συμπληρώσεις τεχνικών λεπτομερειών, προκειμένου αυτή να καταστεί εφαρμόσιμη και να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.
·          Η διαδικασία εγκατάστασης συστημάτων εισροών – εκροών στις φορολογικές αποθήκες και τις αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης (μεταξύ των οποίων και στα Διυλιστήρια) έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό περίπου 80% και από την πολιτική ηγεσία έχει δοθεί ρητή εντολή για κίνηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης το συντομότερο δυνατό και επιβολή σχετικών κυρώσεων στις μη συμμορφούμενες επιχειρήσεις.

Ε΄ Ιχνηθέτηση Υγρών Καυσίμων
 ·          Από προηγούμενη κυβέρνηση, με το Νόμο 4072/2012 εισήχθη η υποχρέωση ιχνηθέτησης των υγρών καυσίμων με μοριακής τεχνολογίας ιχνηθέτες αλλά η εφαρμοστική Κ.Υ.Α. δεν εκδόθηκε ποτέ.
·          Στο Υπουργείο μας συστάθηκε διυπουργική ομάδα εργασίας με αντικείμενο τη σύνταξη σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σχετικά με την ιχνηθέτηση των υγρών καυσίμων με μοριακής τεχνολογίας ιχνηθέτες, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ανωτέρω Νόμου.
·          Σχέδιο της ανωτέρω αναφερόμενης Κ.Υ.Α., μέσω της ανωτέρω αναφερόμενης συσταθείσας Ο.Δ.Ε. θα προωθηθεί άμεσα στους τέσσερις συναρμόδιους Υπουργούς, προκειμένου να εγκριθεί και, εν συνεχεία, να προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση, καθότι αποτελεί τεχνικό κανόνα. Η προθεσμία που έχει συμφωνηθεί για τη σχετική γνωστοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το τέλος Ιουνίου 2017.

ΣΤ΄ Λοιπά θέματα
·          Στο Υπουργείο Οικονομικών συστάθηκε Ομάδα Διοίκησης Έργου στο πλαίσιο καταπολέμησης της νοθείας και του λαθρεμπορίου καυσίμων, μέσω της παρακολούθησης και ολοκλήρωσης σχετικών δράσεων. Η Ομάδα, η οποία  εποπτεύεται από αντίστοιχη Επιτροπή σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων, έχει ως αντικείμενο την ολοκλήρωση όλων των δράσεων (νομοθετικών και τεχνικών) που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς και αφορούν στην ολοκλήρωση της παραγωγικής λειτουργίας των συστημάτων εισροών – εκροών σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς και την ολοκλήρωση μητρώου δεξαμενών πετρελαιοειδών προϊόντων σε όλη την επικράτεια, για την καλύτερη παρακολούθηση της αποθήκευσης και διακίνησης καυσίμων.
·          Από το Υπουργείο μας, έχει προωθηθεί πρόταση για τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σχετικά με το σύστημα εισροών – εκροών στα πρατήρια, προκειμένου να προβλέπεται η απαγόρευση εφοδιασμού με υγρά καύσιμα των πρατηρίων που δεν έχουν εφαρμόσει τα προβλεπόμενα του συστήματος. Η πρόταση εξετάζεται από τους εμπλεκόμενους φορείς.
·          Έχει ολοκληρωθεί στρατηγικό σχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, προκειμένου αυτό να αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την ολοκληρωμένη υλοποίηση όλων των απαιτούμενων δράσεων στον τομέα αυτό.
·          Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για τη δημιουργία σχετικού μητρώου για όλες τις υπέργειες και υπόγειες δεξαμενές καυσίμων, με σκοπό την αποτελεσματική πάταξη της παράνομης εμπορίας και την ενίσχυση της υγιούς λειτουργίας της αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς