Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Το ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο CERN στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών




Το μεγαλύτερο σε έκταση κέντρο πυρηνικών ερευνών και σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο θα βρεθεί στο επιστημονικό πάρκο του πανεπιστημίου Πατρών για μια εκδήλωση μεταφοράς τεχνογνωσίας και παρουσίασης ερευνητικών δράσεων στις 2/6 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ.
 
200 ερευνητές θα δώσουν το παρόν και  45 εταιρίες θα έχουν την ευκαιρία να συναναστραφούν και να έχουν ιδιαίτερες συναντήσεις  με τους παράγοντες του ερευνητικού κέντρου CERN. Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Πάρκου του Πανεπιστημίου Πατρών Βασίλης Αναστασόπουλος μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» σημειώνοντας ότι μέσω της εκδήλωσης αυτής  «ανοίγουν δρόμοι, που δεν ξέρουμε που θα οδηγήσουν, με πολύ σημαντική τεχνολογία, στην οποία εμείς μπορούμε να συμμετέχουμε γιατί ερευνητικά είμαστε ισάξιοι με όλες τις χώρες του κόσμου. Αποτελεί πρόκληση  για τους ερευνητές μας, όπου και να βρίσκονται, να γνωρίσουν τις δραστηριότητες αυτές και να έχουν επαφή με το CERN».

Θα πραγματοποιηθούν δυο Sessions. Το πρώτο, που θα ξεκινήσει στις 10.30, απευθύνεται σε ερευνητές και φοιτητές, που βρίσκονται στο στάδιο της βασικής έρευνας, καθώς και σε εν δυνάμει ή νέους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών τεχνολογίας αιχμής  σε συνεργασία με το CERN, ενώ το Session B, το οποίο θα ξεκινήσει στις 2 απευθύνεται σε επιχειρήσεις, Start-ups, Spin – offs, Spin outs, νέους ή εν δυνάμει επιχειρηματίες, ερευνητές και φορείς καινοτομίας, που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν την τεχνολογία του CERN ή να συνεισφέρουν δικές τους καινοτομικές λύσεις στις μελλοντικές κατασκευές. 
 
 «Εμείς θα θεωρούσαμε ότι θα είχαμε μεγάλη επιτυχία,  έστω κι αν μια από τις εταιρείες, που θα παρακολουθήσουν το γεγονός αυτό από κοντά , μπορούσαν να αποκαταστήσουν μια σχέση συνεργασίας με το CERN και να δώσουν ή να πάρουν τεχνολογία. Ο ρόλος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών είναι να βοηθά το τεχνολογικό οικοσύστημα της περιοχής , να δημιουργούν οι εταιρείες νέες τεχνολογίες, να προωθούν την καινοτομία έτσι ώστε να την κάνουν προϊόν, να δημιουργούν νέες εταιρίες, start ups. Το να εμπλέξουμε εμείς μια υπάρχουσα εταιρεία στις διαδικασίες του CERN, να της δώσουμε νέο περιεχόμενο σε δραστηριότητες τέτοιες, είναι στα καθήκοντά μας. Ταυτόχρονα αυτό όμως θα μπορούσε να γίνει και με τους ερευνητές. Δηλαδή να έχει μια ιδέα ή να συμβάλει με αυτή, την οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το CERN. Πιθανόν η ιδέα του θα μπορούσε να στηριχθεί μετά από ένα start up και να μπορέσει να προωθηθεί και να γίνει εξαγωγικό προϊόν για την χώρα μας» ανέφερε ο πρόεδρος του επιστημονικού Πάρκου του Πανεπιστημίου Πατρών.
 
Ήδη εταιρεία της Πάτρας συνεργάζεται με το CERN και οι υπεύθυνοί της θα μιλήσουν εκεί, και θα πουν τι ακριβώς κάνουν , στις οποίες εμπλέκονται ερευνητές του πανεπιστημίου της πόλης και καθηγητές. «Αυτό θα παρακινήσει και άλλες εταιρείες ή θα δώσει δείγματα τους φοιτητές μας πως μπορούν να παράγουν εδώ. Οι εταιρείες αυτές κατασκευάζουν εδώ και δίνουν το προϊόν στο CERN. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο μερικές από τις εταιρείες είναι τόσο εξειδικευμένες , που αποτελούν πρόκληση για τους ερευνητές να τις γνωρίσουν» ανέφερε ο κ. Αναστασόπουλος.
 
Το CERN είναι το μεγαλύτερο σε έκταση κέντρο πυρηνικών ερευνών και σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Βρίσκεται στη Γενεύη και Ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το CERN ερευνά τα βασικά συστατικά της ύλης & το είδος των δυνάμεων που την κρατούν ενωμένη αναπτύσσοντας νέες τεχνολογίες για επιταχυντές, ανιχνευτές και ανάλυση δεδομένων, χρησιμοποιώντας τα πιο προηγμένα τεχνολογικά επιστημονικά όργανα στον κόσμο. «Οι θεωρητικοί φυσικοί κάνουν έρευνα χωρίς να έχουν στο μυαλό τους ότι αυτό, που κάνουν πρέπει να αποδώσει σε ένα χρόνο. Το πιο κλασικό παράδειγμα σε αυτά είναι η ανακάλυψη του ποζιτρονίου το 1931, είναι το σωματίδιο αντιύλης με το ηλεκτρόνιο. Όταν αυτά τα δυο συναντιούνται διαλύονται και δίνουν ενέργεια. Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί την περίοδο εκείνη , το pet, που χρησιμοποιείται σήμερα σε όλα τα νοσοκομεία, είναι μια εξέταση, που γίνεται και δεν δημιουργεί πρόβλημα στον εγκέφαλο , θα εφαρμοζόταν 70 χρόνια μετά» επεσήμανε ο πρόεδρος του επιστημονικού πάρκου της Πάτρας. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς