Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Επανεξετάζουμε τον νόμο για τις διοικήσεις των τραπεζών


Συνέντευξη του Γ. Δραγασάκη στην «Αυγή» της Κυριακής

Τόσο τα κριτήρια όσο και οι διαδικασίες της αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών "ήταν αποτέλεσμα επιβολής", δηλώνει ο Γιάννης Δραγασάκης στην "Αυγή της Κυριακής", αποκαλύπτοντας ότι ήδη η κυβέρνηση εργάζεται για την αλλαγή τους.

 

Επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης περιγράφει τη μεταβατική περίοδο από την άσκηση διακυβέρνησης στον "ορίζοντα ημέρας, εβδομάδας, μήνα", στον "ευρύ ορίζοντα", υπογραμμίζοντας ότι τη δυνατότητα αυτή δεν τη "χάρισε" κανείς στην κυβέρνηση, αλλά την κατέκτησε "διότι ο λαός, παρά τα εύλογα ερωτήματα και τις ανησυχίες του, έδειξε κατανόηση και υπομονή".

* «Το μέλλον αρχίζει να αποκτά ορατότητα» αναφέρατε πρόσφατα. Ποια είναι τα στοιχεία που θεωρείτε ότι τεκμηριώνουν τη διαπίστωση αυτή;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χιλιάδες συμπολίτες μας εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας ανασφάλειας εξαιτίας μεγάλης ανέχειας, χρόνιας ανεργίας ή υπερχρέωσης. Όμως, ενώ μέχρι τώρα είχαμε να κάνουμε μόνο με προβλήματα και κινδύνους, από εδώ και πέρα, εκτός από αυτά, αρχίζουμε να διαθέτουμε και ουσιαστικές δυνατότητες για την αντιμετώπισή τους. Ενώ από την αρχή της κρίσης τα προβλήματα ήταν σε τροχιά συνεχούς επιδείνωσης, πλέον έχουμε μπει σε φάση σχετικής σταθεροποίησης ή και μικρής βελτίωσης σε κάποια από αυτά.

Ενώ πέρυσι ήμαστε μόνοι απέναντι στην Ευρώπη και τους θεσμούς της, τώρα πολλοί είναι αυτοί που αναγνωρίζουν το δίκιο μας, άλλοι στα λόγια έστω, άλλοι και στην πράξη. Ενώ μέχρι τώρα κυβερνούσαμε, ας το πω σχηματικά, με ορίζοντα ημέρας, εβδομάδας, μήνα, πλέον μπορούμε να σχεδιάσουμε σε ευρύ ορίζοντα, και για τις επόμενες ημέρες και για τους επομένους μήνες και για τα επόμενα χρόνια, όπως λέγαμε προλογικά.

* Θεωρείτε ότι αυτές οι συνθήκες σχετικής σταθεροποίησης, όπως τις χαρακτηρίσατε, θα μπορούσαν να ανατραπούν ή να υπονομευθούν από τη στάση διαπλεγμένων συμφερόντων ή δυνάμεων της αντιπολίτευσης και ειδικά της Ν.Δ.;

Το επεδίωξαν με τη στρατηγική της αριστερής παρένθεσης. Αλλά απέτυχαν σε όλες τις παραλλαγές της. Τον πολιτικό χρόνο που κερδίσαμε και τις δυνατότητες που δημιουργήσαμε δεν μας τις χάρισε κανείς. Τις κατακτήσαμε διότι ο λαός, παρά τα εύλογα ερωτήματα και τις ανησυχίες του, έδειξε κατανόηση και υπομονή∙ διότι η κυβέρνηση άντεξε και επιβεβαίωσε τη συνοχή και την αντοχή της μέσα σε πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες∙ διότι υλοποιήσαμε όλα τα αναγκαία μέτρα, πολλά από τα οποία ήταν πέρα ή και αντίθετα από τις δικές μας επιλογές, ώστε να διασφαλίσουμε την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων μέχρι και το 2018. Επίσης γιατί επιτύχαμε να έχουμε από τώρα έναν δεσμευτικό οδικό χάρτη για το χρέος, που, αν και απέχει από το να συνιστά τη ριζική λύση που θα θέλαμε, εν τούτοις δημιουργεί ένα πλαίσιο με μικρότερες αβεβαιότητες σε σχέση με πριν.

Επομένως οι κραυγές των διαπλεκομένων συμφερόντων και τα αιτήματα του κ. Μητσοτάκη για πτώση της κυβέρνησης είτε θα εγκαταλειφθούν άδοξα είτε θα θυμίζουν ολοένα και περισσότερο στρατηγικές πόλωσης, διαρκούς έντασης, ακόμη και θεσμικής και οικονομικής αποσταθεροποίησης, τις οποίες εφαρμόζουν αντιδραστικές δυνάμεις σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Μια τέτοια στρατηγική όμως πιστεύω, θα βρει αντιστάσεις ακόμη και στο εσωτερικό της Ν.Δ. και σίγουρα από την πλειονότητα της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς