Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Διαβούλευση για ΟΧΕ Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης


Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την παρουσίαση σήμερα στην Αγορά Αργύρη.



Παρουσιάστηκε χθες από το Δήμο Πατρέων στις δημοτικές παρατάξεις και σήμερα από τον Αντιδήμαρχο Χρ. Κορδάς στην Αγορά Αργύρη



Πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο χθες το απόγευμα ενημερωτική συνάντηση της Δημοτικής Αρχής με τις δημοτικές παρατάξεις, για το Σχέδιο Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ),  στο πλαίσιο προετοιμασίας για την υποβολή του σχεδίου.

Στην χθεσινή παρουσίαση, παρέστησαν ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, οι Αντιδήμαρχοι Χρήστος Κορδάς, Παύλος Στάμος και Διονύσης Πλέσσας, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ανδρέας Παπανικήτας. Από πλευράς δημοτικών παρατάξεων, παρόντες ήταν η Ουρανία Μπίρμπα (ΡΑΠ - Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη), ο Ανδρέας Φίλιας (Τώρα για την Πάτρα), ο Χρήστος Πατούχας (Ανυπότακτη Πολιτεία), ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος (Αγωνιζόμενοι Πολίτες), η Βίβιαν Σαμούρη (Όλοι μαζί για την Πάτρα), ο Νίκος Τζανάκος (Πάτρα Δική μας Πόλη) και ο Θόδωρος Ντρίνιας (Κοινοτικόν).

Σήμερα στην Αγορά Αργύρη, πραγματοποιήθηκε ημερίδα διαβούλευσης, για το συγκεκριμένο Σχέδιο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, που τόνισε μεταξύ άλλων, την σημαντική συμβολή των εργαζομένων του Δήμου και της Περιφέρειας στην εκπόνηση του Σχεδίου Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Πατρέων.
Χαιρέτησε επίσης η Άλκηστις Σταθοπούλου, Προϊσταμένη Ειδικής Διαχείρισης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Την παρουσίαση του Σχεδίου έκαναν ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Ελένη Αλεξοπούλου και Πέτρος Γανός.

Ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας δεν παρέστη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και για το λόγο αυτό έστειλε χαιρετισμό.

Παρέστησαν εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων «ΡΑΠ - Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη», «Ανυπότακτη Πολιτεία» και «Τώρα για την Πάτρα», αλλά και φορέων, όπως της Ι. Μητρόπολης, του Εμπορικού Συλλόγου, του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, του Επιμελητηρίου Αχαΐας, του ΤΕΕ, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο Δήμος Πατρέων συνέταξε το Σχέδιο ΟΧΕ για ΒΑΑ που θα αποτελέσει εργαλείο για την εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών επιλέγοντας τέσσερις χωρικές ενότητες.

Στους στόχους της χωρικής στρατηγικής κάθε περιοχής περιλαμβάνονται η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και απασχόλησης, η με κοινωνικούς όρους βελτίωση της καθημερινής ζωής των δημοτών καθώς και του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

Το εν λόγω Σχέδιο είναι πολύ σημαντικού ύψους και περιλαμβάνει έργα και δράσεις πολλών δεκάδων εκατ. ευρώ τα οποία επιδιώκεται να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 (Τομεακά ή Περιφερειακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας), στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στα Διακρατικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα, ώστε να έχουν θετικά αποτελέσματα στην ζωή του Πατραϊκού λαού.
 
Το Όραμα του Δήμου Πατρέων
Η Πάτρα τα τελευταία 40 χρόνια απώλεσε την σχετικά ισχυρή βιομηχανία της ιδιαίτερα σε παραδοσιακούς τομείς, αλλά και την αρχιτεκτονική της φυσιογνωμία στο Ιστορικό της Κέντρο, και όχι μόνο, με οδυνηρές συνέπειες. Στη σημερινή συγκυρία και στη δεδομένη περίοδο που είναι έντονες οι συνέπειες της κρίσης στην οικονομική και κοινωνική ζωή στους δημότες του Δήμου Πατρέων, είναι ανάγκη, πιο πολύ από ποτέ, να γίνουν ισχυρές και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση ανακούφισης των στρωμάτων που πλήττονται, αλλά και βελτιώσεις πολλών παραμέτρων στις κοινωνικές δομές και την λειτουργία της πόλης.
Το όραμα του Δήμου Πατρέων συνοπτικά διαμορφώνεται ως εξής:
«Πόλη που αγωνίζεται και καταπολεμά την ανεργία ,την φτώχεια, την έλλειψη σύγχρονων υποδομών ιδιαίτερα σε υποβαθμισμένες συνοικίες της, Πόλη που αποκαθιστά την ιστορική της φυσιογνωμία και Ταυτότητα, την επαφή της με την θάλασσα, Πόλη που επιδιώκει την αξιοποίηση του Τεχνικού –Επιστημονικού και λοιπά  προσωπικού της »
Οι κατευθυντήριες αρχές του Δήμου Πατρέων, στις οποίες θα βασιστεί, για την επίτευξη του οράματός του είναι οι ακόλουθες:
·        Η δημιουργία νέων έργων και δομών που εξυπηρετούν τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και αναβαθμίζουν την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης.
·        Η στροφή και βάθεμα του κοινωνικού – πολιτιστικού ρόλου του Δήμου.
·        Η βιώσιμη ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος και η διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης.
·        Η προώθηση δράσεων «έξυπνης πόλης» για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών.
·        Η βελτίωση της ποιότητας της τοπικής διοίκησης, η αξιοποίηση των ΤΠΕ και η ενεργή συμμετοχή του δημότη σε οργανωμένες διαδικασίες διεκδίκησης.
Ο Δήμος καλείται στην προγραμματική περίοδο 2014 - 2020:
·                    Να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια αντιμετώπισης της ανεργίας και της φτώχειας της Πόλης μας με πολιτικά και άλλα μέσα, με διεκδίκηση και διάθεση επαρκών μέτρων- πόρων   .
·                    Να εφαρμόσει σχέδιο με κατεύθυνση την ανάκαμψη της πόλης, του αστικού περιβάλλοντος, του επιπέδου διαβίωσης του λαού  και των οικονομικών φύσεων δυνατοτήτων της, εναρμονισμένο με τις αρχές του γενικού χωροταξικού σχεδιασμού.
·                    Να σχεδιάσει, να διεκδικήσει και να υλοποιήσει ολοκληρωμένα έργα, δράσεις και παρεμβάσεις σε μείζονα θέματα, που επηρεάζουν ή συμβάλλουν στον στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό.
·                    Να αντιμετωπίσει διαχρονικά και χρονίζοντα προβλήματα που αποτρέπουν την εφαρμογή ενός αναπτυξιακού προγράμματος, όπως, θέματα υλοποίησης του πολεοδομικού σχεδιασμού, θεσμικής προσαρμογής της παραθαλάσσιας ζώνης στις ανάγκες της Πόλης, τα οποία απαιτούν σημαντικούς πόρους και θεσμικές παρεμβάσεις ακόμα και σε εθνικό επίπεδο.
·                    Να προσδώσει, μέσα από αποφάσεις και ενέργειες κανονιστικού πολεοδομικού χαρακτήρα, κτιριακής οργάνωσης της Πόλης και όρων δόμησης, όπως και έργα αστικών αναπλάσεων, συνέχεια στον χαρακτήρα και την ταυτότητα της πόλης, ενώ με ενέργειες υποστήριξης των υπηρεσιών, προβολής, επικοινωνίας και εκδηλώσεων να δημιουργήσει τους λόγους της επιλογής της από επιχειρήσεις, επισκέπτες, νέους μόνιμους κατοίκους.
·                    Να αντιμετωπίσει δραστικά τις εσωτερικές του αδυναμίες, μέσα από δράσεις αναδιοργάνωσης του ίδιου του Δήμου, των Νομικών Προσώπων και των εταιρειών του.

·        Ο Στρατηγικός Στόχος του Δήμου Πατρέων
Ο Δήμος εργάζεται στην κατεύθυνση της υλοποίησης ολοκληρωμένων έργων και δράσεων σε κατάλληλες περιοχές, έτσι ώστε, συναθροίζοντας τα αποτελέσματα, αυτά να επηρεάζουν θετικά  την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης δίνοντας μέγιστο βάρος στην καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας.  
·        Πρώτης προτεραιότητας θεωρούνται έργα για τις στοιχειώδεις υποδομές, όπως νερό, αποχέτευση, περιβάλλον, υγεία, πολιτισμός, αθλητισμός, αντισεισμική – αντιπλημμυρική – αντιπυρική προστασία. Ειδικότερα, η κατασκευή ελλειπόντων αποχετευτικών έργων σε εκτεταμένες πυκνοδομημένες παραθαλάσσιες περιοχές, θα αλλάξει ριζικά την ακτογραμμή, από την Παραλία μέχρι τα Μποζαΐτικα, η οποία παραμένει σχεδόν κατεστραμμένη επί 50 χρόνια από ρυπογόνες βιομηχανίες (σήμερα κλειστές), αλλά και από την διοχέτευση, χωρίς επεξεργασία, των αστικών λυμάτων. Η καθαρότητα και μόνο της θάλασσας θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων των εκεί ζωνών.
·        Ο δεύτερος άξονας αφορά ένα εκτεταμένο σχέδιο παρεμβάσεων στην κατεύθυνση ανάκαμψης και ανάταξης του αστικού περιβάλλοντος στο Ιστορικό Κέντρο. Αυτό επιτυγχάνεται με την προβολή καίριων στοιχείων της πόλης, με βελτίωση της λειτουργικότητας της σε όλα σχεδόν τα επίπεδα, όπως π.χ. το κυκλοφοριακό, με βήματα αποκατάστασης της βαθιά πληγωμένης αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της, μέσω ανάδειξης των αρχαιολογικών της χώρων (Ωδείο, Στάδιο, Υδραγωγείο, Φρούριο) ως ενιαίο σύνολο, αλλά και των νεότερων μνημείων και κτισμάτων της.
·        Ο τρίτος άξονας του σχεδίου ΒΑΑ της Πάτρας είναι έργα που θα συμβάλλουν στην ουσιαστική σύνδεση του αστικού ιστού με την παραλιακή ζώνη. Η ύπαρξη της σιδηροδρομικής γραμμής, η μόλυνση και η μέχρι πρότινος ύπαρξη ενός άθλιου χώρου μπαζών στην Ακτή Δυμαίων, τα κάγκελα και η μέχρι σήμερα χρήση του Παλιού Λιμανιού, συνέβαλαν στο να αποκοπεί η Πάτρα από τον νευραλγικό αυτό χώρο για την ανάπτυξη της. Είναι πια ώριμη η αξιοποίηση, προς όφελος του Πατραϊκού Λαού όλης της περιοχής, με την ανάδειξη του εκκλησιαστικού συμπλέγματος του Αγίου Ανδρέα, τη δημιουργία του Νότιου Πάρκου στην Ακτή Δυμαίων, με αναβαθμισμένους, ελεύθερους και κοινόχρηστους  τους χερσαίους χώρους στο Παλιό Λιμάνι, με την κατασκευή της προβλεπόμενης οδού Καραμανλή που θα απαλλάξει από την κυκλοφορία την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου. Οι παραπάνω παρεμβάσεις σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των περιοχών του Έλους της Αγυιάς και της Πλαζ θα βελτιώσουν ριζικά τη φυσιογνωμία και τον παραλιακό χαρακτήρα της πόλης.
·        Τέταρτος άξονας είναι η δημιουργία έργων πρόσβασης και αξιοποίησης των σημαντικών Αρχαιολογικών χώρων και των δυνατοτήτων περιήγησής τους. Το σύνολο που αποτελείται από τον μοναδικής σημασίας Μυκηναϊκό Οικισμό και νεκροταφείο της Βούντενης, τη σπάνια Ρωμαϊκή Γέφυρα και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, μαζί με τα μνημεία στο Κέντρο της Πόλης μπορούν να τοποθετήσουν την Πάτρα, σε πολύ ισχυρή θέση, στο χάρτη των προορισμών Αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της χώρας μας, πέραν της γειτνίασής της με τους Δελφούς και την Ολυμπία.
·        Ο πέμπτος άξονας είναι τα έργα αξιοποίησης του μεγάλου αποθέματος εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών κελυφών, έναντι του νέου Λιμένα, σε συνδυασμό και με στόχο την ριζική αναβάθμιση των γύρω από αυτά παλιών εργατικών γειτονιών, οι οποίες πρέπει να αποκτήσουν ικανούς ελεύθερους χώρους και διέξοδο στη θάλασσα. Στα έργα αυτά περιλαμβάνεται η ανάπλαση συνοικιών των Ζαρουχλεΐκων, η μεταφορά ρυπογόνων βιομηχανιών και η πολεοδομική ανασυγκρότηση της περιοχής.
Η συνέργεια των παραπάνω κατευθύνσεων υλοποιούμενη με δεκάδες επιμέρους έργα και δράσεις, είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλει στη βελτίωση του οικιστικού περιβάλλοντος για τον Πατραϊκό Λαό, στη δημιουργία δυνατοτήτων για εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, για δημιουργία συνθηκών μόνιμης και νέας παραγωγικής δουλειάς και επιχειρηματικότητας στον τομέα των υπηρεσιών. Προϋπόθεση για αυτό είναι η επαρκής χρηματοδότηση, όχι για πολυτελή έργα βιτρίνας, αλλά για τα πιο απαραίτητα έργα, που συναρθρώνουν ένα επαρκές αποτέλεσμα. Τέλος, θα ανοίξουν προοπτικές, να αθροιστούν  στο μέλλον  νέες δημόσιες επενδύσεις, και όχι μόνο, και μάλιστα σε τελματωμένους τομείς, τόσο στην πρωτογενή όσο και στην δευτερογενή παραγωγή, όσο και σε νέες υπηρεσίες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς