Βέλγιο: O αδελφοί Μπακραουί οι βομβιστές αυτοκτονίας - Ανθρωποκυνηγητό για τον άνδρα με το καπέλο



Οι βελγικές αρχές επιβεβαίωσαν σήμερα ότι οι αδελφοί Ελ Μπακραουί, δύο καταζητούμενοι ως χθες για εγκληματικές - αλλά όχι για τρομοκρατικές - πράξεις, είναι δύο εκ των καμικάζι που προκάλεσαν το μακελειό στις Βρυξέλλες.
 
Ο ένας εξ αυτών έδρασε στο αεροδρόμιο του Ζαβεντέμ και ο άλλος στη στάση του μετρό στο Μαλμπέκ.
 

Ως προς τους δύο άλλους τρομοκράτες που εικονίζονται στη γνωστή φωτογραφία, λίγο πριν τις δυο εκρήξεις στο αεροδρόμιο, ο ένας εκτιμάται ότι είναι νεκρός, ενώ ο δεύτερος, αυτός με τα γυαλιά και το καπέλο, διέφυγε και καταζητείται.
 

Σημειώνεται ότι η βαλίτσα του διαφυγόντος που τελικώς δεν εξερράγη, περιείχε τη μεγαλύτερη ποσότητα εκρηκτικών, ενώ, αντιθέτως από την εικόνα που υπήρχε ως σήμερα, δεν βρέθηκαν όπλα των καμικάζι στο αεροδρόμιο.
 

Οι βελγικές αρχές ανέφεραν επίσης ότι σε ένα κάδο σκουπιδιών κοντά στο σπίτι των καμικάζι στις Βρυξέλλες βρέθηκε ένας υπολογιστής στον οποίο ο ένας εκ των αδελφών Ελ Μπακραουί είχε γράψει τη διαθήκη του σημειώνοντας πως είναι φοβισμένος και απελπισμένος. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής βρέθηκε στον ίδιο δρόμο της κοινότητας Σάερμπεκ των Βρυξελλών όπου την Τρίτη η αστυνομία προχώρησε σε μια σειρά ερευνών και ανακάλυψε "15 κιλά εκρηκτικής ύλης TATP (υπεροξείδιο ακετόνης), 30 λίτρα υπεροξείδιο του υδρογόνου, πυροκροτητές, μια βαλίτσα γεμάτη με καρφιά καθώς και άλλα υλικά για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών", είπε ο εισαγγελέας.
 

Στη φωτογραφία (ένα καρέ από το βίντεο ασφαλείας του αεροδρομίου) όπου εικονίζονται οι τρεις άνδρες, "ο δράστης στη μέση, ο ένας από τους δύο καμικάζι, ταυτοποιήθηκε χάρη στα δακτυλικά αποτυπώματά του. Πρόκειται για τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι που γεννήθηκε στις Βρυξέλλες στις 9 Οκτωβρίου 1986 και είναι βελγικής υπηκοότητας", συνέχισε.
 

Όσον αφορά την επίθεση στο μετρό, "η έκρηξη σημειώθηκε μέσα στο δεύτερο βαγόνι ενώ ο συρμός βρισκόταν ακόμη στον σταθμό και ο δράστης, που ταυτοποιήθηκε επίσης από τα δακτυλικά αποτυπώματά του, ήταν ο Χαλίντ Ελ Μπακράουι, αδελφός του Ιμπραχίμ, που γεννήθηκε στις Βρυξέλλες στις 12 Ιανουαρίου 1989", πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι "οι δύο νεκροί τρομοκράτες είχαν βαρύ ποινικό μητρώο" που δεν σχετίζεται με τρομοκρατικές ενέργειες.
 

Σύμφωνα με τον νεώτερο, επίσημο απολογισμό που ανακοίνωσε ο Φαν Λέου, οι νεκροί από τις επιθέσεις ανέρχονται σε 31 και οι τραυματίες σε 270. "Οι αριθμοί αυτοί ενδέχεται δυστυχώς να αλλάξουν εντός των επόμενων ωρών", πρόσθεσε.