Ζητά η Αυστριακή ΥΠΕΣ

Τη δημιουργία πλατφόρμας συνεργασίας των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών ή νέου θεσμού, εντός των επόμενων εβδομάδων, ζήτησε η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.

 
Η κ. Λάιτνερ ανέφερε ότι από τις διαφορετικές επιλογές που υπάρχουν, θα μπορούσε, είτε να δημιουργηθεί ένας ειδικός θεσμός, είτε η πλατφόρμα να συνδεθεί με ένα εθνικό κράτος, χωρίς ωστόσο και να μπορεί να αποσαφηνίσει πώς θα λειτουργεί αυτή η πλατφόρμα.

Παράλληλα, Αυστριακή ΥΠΕΣ χαρακτήρισε δυσάρεστο το γεγονός, ότι έως τώρα δεν λειτουργεί ανάλογα η συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών και ανέφερε ως παράδειγμα πως στην λεγόμενη «τράπεζα δεδομένων για τζιχαντιστές», έχουν παράσχει πληροφορίες, ουσιαστικά μόνον πέντε χώρες.\
Παράλληλα, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών εμφανίστηκε σκεπτική απέναντι σε προτάσεις για την μεταφορά των ελέγχων ασφαλείας στα αεροδρόμια στους χώρους πριν από τις πύλες τους, ενώ η ίδια υποστηρίζει πως πρέπει να γίνει συζήτηση επάνω σε αυτό το θέμα, όπως και για εκείνο της πλατφόρμας των μυστικών υπηρεσιών, κατά το επόμενο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.