Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Γιάν. Μπαλάφας: Τα ανοικτά θέματα μπαίνουν σε σειρά!

Γ. Μπαλάφας: Κλείνουν σιγά - σιγά τα ανοιχτά μέτωπα της Κυβέρνησης
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Μπαλάφας, παραχώρησε, σήμερα, συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, όπου τοποθετήθηκε γενικότερα για τα "ανοιχτά" ζητήματα που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση.
 «Τα ανοιχτά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, ρεαλιστικά και με συντεταγμένο τρόπο μπαίνουν σιγά-σιγά σε μια σειρά. 

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες με έναν θετικό τρόπο, οδηγήθηκε σε λύση η υπόθεση της κινητοποίησης των αγροτών. Θετικό επίσης, είναι ότι στο πρόσφατο Eurogroup την Δευτέρα αποφασίστηκε να γυρίσουν οι Θεσμοί στην Αθήνα και να αρχίσει η συζήτηση για την πρώτη αξιολόγηση, ώστε να προχωρήσει και η χρηματοδότηση της Χώρας. Αλλά και χθες, στη συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας στη Σμύρνη, έγινε ένα δειλό, αλλά προς την θετική κατεύθυνση βήμα, στην ανάγκη να επικαιροποιηθεί το πρωτόκολλο επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία και με την προοπτική της απευθείας μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Τουρκία προς τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες», είπε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Προσφυγικό / Μεταναστευτικό και την κατάσταση στην Ειδομένη:

«Αυτήν την περίοδο το Υπουργείο Εσωτερικών αντιμετωπίζει το προσφυγικό ζήτημα συντονίζοντας τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να μην συσσωρεύεται ο κόσμος στην Ειδομένη, στα σύνορα δηλαδή, γιατί το χωριό είναι αρκετά μακριά από τον φράκτη που έχουν υψώσει οι βόρειοι γείτονες μας.

Γίνεται προσπάθεια, λοιπόν, να μεταφέρουμε τους πρόσφυγες προς τα νότια σε δομές ανοιχτής φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί στα Διαβατά, στο Κιλκίς κ.λπ., ώστε οι συνθήκες διαβίωσης τους να είναι ανθρώπινες. Και η προσπάθεια αυτή αποδίδει σιγά-σιγά, η εικόνα στην Ειδομένη αλλάζει. Έχουν ετοιμαστεί επίσης και οι υπόλοιπες ανοιχτές δομές στο Σχιστό, στην Καβάλα και πιο νότια, ώστε να υπάρχει κατανομή των προσφύγων στον άξονα Πειραιά-Ειδομένης.

Πέρα από την Ειδομένη, εξακολουθεί, προς το παρόν, να εισρέει κόσμος από τον Πειραιά και την Καβάλα. Αυτός ο κόσμος, διοχετεύεται προσωρινά, για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί, στις δομές που έχουν ετοιμαστεί. 
Οι ροές των προσφύγων προς την χώρα μας συνεχίζονται διότι δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και δεν έχει προχωρήσει η επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου επανεισδοχής στην Τουρκία που είναι και η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος. Θα χρειαστεί χρόνος. 

Η διαδικασία που ξεκίνησε με τη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί στην επόμενη Σύνοδο στις 17 Μαρτίου, αλλά και η συζήτηση με την Τουρκία, θα δώσει διέξοδο σε δύο κατευθύνσεις. Η μία κατεύθυνση είναι η επανεισδοχή των μεταναστών στις χώρες προέλευσης και η δεύτερη είναι οι πρόσφυγες που δικαιούνται ασύλου να μπορούν να προχωρήσουν απευθείας στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια να ελεγχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Είναι σε κινητοποίηση η αστυνομία και ο στρατός, αλλά και τα αρμόδια υπουργεία. Επίσης, έχει υπάρξει μεγάλη αλλαγή του κλίματος στην κοινωνία, η οποία βοηθάει με όποιον τρόπο μπορεί. 

Θέλω να επαναλάβω ότι οι δομές φιλοξενίας ελάχιστα "ενοχλούν" τον ντόπιο πληθυσμό. Παράλληλα, το ζεστό κλίμα που επιδεικνύουν οι Έλληνες πολίτες αλλά και άλλοι θεσμοί όπως και η εκκλησία, διευκολύνουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς