Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Πρόεδρος ΕΑΠ: Δεν θα τρελάνουν την κοινωνία τα μέλη ΔΕΠ

Τη δική του απάντηση στην απόφαση του Ενιαίου Φορέα των μελών ΔΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου η οποία με την οποία καλούν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «να επανεξετάσει την πολιτική του και να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του σε συνεργασία με τα μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ», έδωσε, μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου, Βασίλης Καρδάσης.


Να κουβεντιάσουμε στα σοβαρά και όχι στα αστεία. Οι πάντες γνωρίζουν ότι πλέον, από τότε που ανέλαβε η παρούσα Διοικούσα Επιτροπή, αν μην τι άλλο, το ΕΑΠ απέκτησε εύρυθμη λειτουργία. Τώρα η «σύγκρουση» με τον Ενιαίο Φορέα Μελών ΔΕΠ αφορά κατ΄ουσίαν την αυτονόμηση του ΕΑΠ. Περί αυτού πρόκειται . Όλα τα άλλα είναι ανάξια σχολιασμού γι’ αυτό κι έχω πάψει να ασχολούμαι. Το ΕΑΠ όχι μόνο εκσυγχρονίζεται, όχι μόνο κράτησε του υπαλλήλους του , αλλά βγάζει και  νέα προγράμματα σπουδών, συνάπτει συνεργασίες με Πανεπιστήμια, πάει να κάνει οργανόγραμμα, πάει να κάνει εσωτερικό κανονισμό κ.α.

Η κοινή λογική λέει ότι όλα αυτά δεν συνιστούν καθυστέρηση. Αν η μονοκρατορία ενός ανδρός που ίσχυε πριν ήταν  η πρόοδος τότε να παραδώσω το κλειδί στο Υπουργείο και να σηκωθώ να φύγω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρδάσης.

Παράλληλα για τις αιτιάσεις των μελών ΔΕΠ περί διορισμού και όχι εκλογή εκπροσώπων τους στη Διοικούσα Επιτροπή ο Πρόεδρος του ΕΑΠ σχολίασε: «Η Υπουργός είπε ότι θα βάλουμε και μέλη ΔΕΠ στη Διοικούσα Επιτροπή, κάτι που είναι πρωτοφανές για την ιστορία του ΕΑΠ καθώς δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Τώρα διαμαρτύρονται γιατί δεν τους εξέλεξαν οι ίδιοι. Μα δεν είπε η Υπουργός ότι θα βάλει εκπροσώπους μελών ΔΕΠ, είπε ότι θα βάλει και δύο μέλη στην Δ.Ε.. Δεν είπε εκλέξτε δύο κι εγώ θα τους βάλω στη Διοικούσα . Ειλικρινά σας το λέω παύω να ασχολούμαι με αυτή την υπόθεση. Αν το θέμα είναι η αυτονόμηση τότε ν’  απευθυνθούν στο Υπουργείο όχι σε μένα.

‘Όσο και να επιμένουν, και καλά κάνουν από την πλευρά τους, στη λογική της διεκδίκησης της αυτονόμησης του ΕΑΠ, σε όλα τα άλλα δεν θα μας τρελάνουν ούτε θα τρελάνουν την κοινωνία. Τη διαφορά την έχει δει και η Πάτρα και όλη η ελληνική κοινωνία. Μέσα ένα εξάμηνο έχουμε κάνει πολλά πράγματα που είναι μια μικρή επανάσταση για το ΕΑΠ, εάν αυτό το ορίζουν ως οπισθοδρόμηση οι ίδιοι, είναι για γέλια».

Όσον αφορά το αίτημα για αυτονόμηση του ΕΑΠ και την εκλογή των μελών της Διοίκησης επισήμανε: «Το ΕΑΠ είναι ένα Πανεπιστήμιο ιδιάζον, με 48 καθηγητές και 2.000 συνεργαζόμενους, η Διοίκηση, όπως καταλαβαίνετε, αφορά τους 48. Δηλαδή η Πρυτανεία θα εκλέγεται από τους 48, οι 2.000 που εργάζονται από την πρώτη στιγμή ίδρυσής του δεν θα έχουν φωνή πουθενά, δεν θα εκλέγεται από αυτούς. Επίσης είναι ένα Πανεπιστήμιο που, από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα, κινείται, ζει, αναπνέει με δίδακτρα, δεν μπορεί άρα να μείνει το δημόσιο συμφέρον απ’ έξω. Μιλάμε για ένα Πανεπιστήμιο  που διαφέρει από τα άλλα, θα προσέθετα απολύτως ότι η αναλογία των καθηγητών είναι ελάχιστη αλλά πέστε ότι δεν μπορούμε να πάμε σε μια εξέλιξη που αυτοί μπορούν να πολλαπλασιαστούν. Άρα συζητάμε για μια εξέλιξη όπου οι 48 θα διοικούν και οι 32.000 φοιτητές και οι 2.000 συνεργαζόμενοι δεν θα ψηφίζουν πουθενά.

Εγώ έχω προτείνει ένα μικτό σύστημα Διοίκησης όπου θα πάμε προοδευτικά και θα προβλέπει οι καθηγητές θα εκλέγουν τους εκπροσώπους τους, οι συνεργαζόμενοι το ίδιο και το Υπουργείο Παιδείας να μπορεί να ορίζει κάποια μέλη. Να αυτονομηθεί από το Υπουργείο, το οποίο θα ορίζει κάποιους και οι υπόλοιποι να εκλέγονται. Αν ωστόσο το Υπουργείο θέλει να προχωρήσει και να δώσει το ΕΑΠ στα χέρια των 48 μετά χαράς να το κάνει.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς