Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Επιβίωσαν στον καρκίνο στην παιδική ηλικία; Τυχερά!


Πλέον, περισσότερο από το 80% των παιδιών με καρκίνο καταφέρνουν και κερδίζουν τη νόσο και ενηλικιώνονται.


Έχουν μεγάλη πιθανότητα να κάνουν παιδιά,  σαν φθάσουν γυναίκες, λένε Αμερικανοί επιστήμονες!


Οι περισσότερες γυναίκες που νόσησαν από καρκίνο στην παιδική τους ηλικία, έκαναν χημειοθεραπεία και επιβίωσαν, μπορούν να γεννήσουν παιδί με αρκετά μεγάλη πιθανότητα, συμπεραίνουν Αμερικανοί επιστήμονες. Από την άλλη, τα νέα δεν είναι και τόσο καλά για τους άνδρες οι οποίοι παρουσιάζουν αρκετά μικρότερη πιθανότητα να αποκτήσουν παιδιά.

Πλέον, περισσότερο από το 80% των παιδιών με καρκίνο καταφέρνουν και κερδίζουν τη νόσο και ενηλικιώνονται. Το κατά πόσο θα μπορούν να κάνουν παιδιά αποτελεί μια  σημαντική ανησυχία αναφορικά με το υπόλοιπο της ζωής τους. Η συγκεκριμένη έρευνα, δείχνει ότι η επίπτωση που έχει η χημειοθεραπεία στην μελλοντική γονιμότητα, είναι μικρή στις γυναίκες και σημαντικά μεγαλύτερη στους άνδρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Έρικ Τσόου του Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο «Φρεντ Χάτσινσον» στο Σιάτλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ογκολογίας "The Lancet Oncology", εξέτασαν τις επιπτώσεις 14 ευρέως χρησιμοποιούμενων φαρμάκων χημειοθεραπείας, σε σχεδόν 11.000 πρώην πάσχοντες.

Έως την ηλικία των 45 ετών, το 70% των γυναικών είχαν μείνει έγκυες, ενώ για τους άνδρες το ποσοστό που είχαν κάνει παιδί, ήταν 50%. Για τους τελευταίους, η πιθανότητα να γίνουν πατέρες μειωνόταν, όσο μεγαλύτερες ήσαν οι δόσεις της χημειοθεραπείας.

Οι αλκυλιούντες παράγοντες, που βλάπτουν άμεσα το DNA των κυττάρων και μειώνουν την πιθανότητα αναπαραγωγής, χρησιμοποιούνται ευρέως σε παιδιά που πάσχουν από καρκίνο, λευχαιμία, λέμφωμα, κ.ά.

Οι άνδρες που έχουν κάνει χημειοθεραπεία με τα παραπάνω φάρμακα και τη σισπλατίνη, έχουν λιγότερα σπερματοζωάρια.

Στις γυναίκες μόνο τα φάρμακα βουσουλφάνη και λομουστίνη -σε υψηλή δοσολογία- συνδέονται άμεσα με μικρότερη πιθανότητα να μείνουν έγκυες. Η έρευνα δείχνει όμως ότι η πιθανότητα εγκυμοσύνης μειώνεται, αν την καθυστερήσουν μετά την ηλικία των 30 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς