Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Ομιλία στο Γηροκομειό Πατρών, στις 27-3-2016, στη μνήμη των εκτελεσμένων




       Του ΘΑΝ. ΚΟΛΛΙΤΣΙΔΑ_____
Προέδρου των "Πέτρινων Χρόνων"

«Φίλες και φίλοι,
Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Ο Σύλλογος "Πέτρινα Χρόνια - Ιστορική Μνήμη", σας ευχαριστεί για την παρουσία σας στο μαρτυρικό αυτό τόπο.
Στις 28 Φλεβάρη 1949 εδώ ακριβώς, εκτελέστηκαν οκτώ αγωνιστές της Ελευθερίας. Είχαν προηγηθεί και ακολούθησαν πολλές εκτελέσεις ακόμη. Εδώ στη θέση "Σκοποβολή" του Γηροκομειού Πατρών, τα χέρια του επίσημου κράτους της Δεξιάς, βάφτηκαν πάλι με αίμα αυτών που σήκωσαν το ανάστημά τους στους Γερμανούς καταχτητές και στους Έλληνες συνεργάτες τους.
Θα μου επιτρέψετε να διαβάσω τα ονόματα των "οκτώ" εκτελεσμένων της 28ης Φλεβάρη:
Τάκης Ηλιόπουλος, Πάνος Αργυρόπουλος, Σπύρος Ματζούκας, Αντωνία σύζ. Σπύρου Ματζούκα, Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Μανώλης, Ανδρέας Μασούρας και ο 22χρονος Γιώργος Γεωργόπουλος.
Το 1995, στις 28 Φλεβάρη, με πρόταση του Πέτρου Κομματά, γίνεται κατάθεση λίγων λουλουδιών στο χώρο αυτό και εδώ συστήνεται Τριμελής Επιτροπή Πρωτοβουλίας από τους Πέτρο Κομματά, Γιώργο Μόσχο, Κώστα Κοκκοβίκα.
Αυτός ήταν ο δεύτερος ανεπίσημος εορτασμός της μνήμης των εκτελεσμένων. Ο πρώτος ήταν το 1978, στις 10 Δεκεμβρίου, από ομάδα νεαρών της ΕΚΟΝ «Ρήγας Φεραίος», που έβαλαν και ταμπέλα, η οποία έγραφε: «Εδώ εκτελέστηκαν 124 κομμουνιστές».
Ο επόμενος εορτασμός έγινε στις 28 Φεβρουαρίου 1996. Επίσημος, με συμμετοχή του Δήμου Πατρέων και της Νομαρχίας Αχαΐας. Με την 311 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφασίζεται η ανέγερση μνημείου. Η φιλοτέχνησή του ανατέθηκε στον εξαίρετο Πατρινό γλύπτη Στάθη Λεοντή. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου ξεκαθαρίζεται το 2008, μετά από υπόσχεση της Μονής Γηροκομείου, από το 1997 και την συμβολή του ηγουμένου της, αρχιμανδρίτη Συμεών Χατζή, αλλά και του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου. Έτσι παραχωρήθηκε στο Δήμο Πατρέων χώρος ενός στρέμματος περίπου, αποκλειστικά για την ανέγερση μνημείου. Τελικά το 2009 οι προσπάθειες καρποφόρησαν με την συμβολή της αγωνίστριας Ειρήνης Τζούτη και την συνεργασία του Νίκου Τζανάκου.
Το 2010 , στις 18 Απρίλη, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των εκτελεσμένων στη θέση "Σκοποβολή" του Γηροκομειού.
Για την ολοκλήρωση του έργου απομένουν:

α) Η αναγραφή των ονομάτων όλων των εκτελεσμένων και
β) Ο φωτισμός του χώρου.
Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες των γεγονότων, που λόγω περιορισμένου χρόνου είναι δύσκολο να αναφερθούν. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να τις βρει στα αρχεία μας.
Η προσπάθειά μας έρχεται σε σύγκρουση με αυτούς που εμποδίζουν τη γνώση και την ιστορική μνήμη. Είναι αυτοί που εξουσιάζουν τα κέντρα και παραποιούν την αλήθεια. Έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε τις νέες γενιές να αντισταθούν δυναμικά σε αυτούς που γεμίζουν τη ζωή με ανακρίβειες, απογοήτευση, αδράνεια.
Υπάρχει κάποιος που θα συγχωρούσε αυτούς που σκοτώνουν τα όνειρα και την αγάπη; Αυτούς που πουλάνε την Ελλάδα; Αυτούς που κλέβουν το μόχθο, τις δουλειές, την αξιοπρέπεια; Αυτούς που βοηθάνε το δυνάμωμα του ρατσισμού και του φασισμού; Αυτούς που προσβάλλουν και ξεχνούν τα ιδανικά και τις θυσίες χιλιάδων εκτελεσμένων αγωνιστών;
Σήμερα δίνουμε πάλι υπόσχεση σ' αυτούς. Να δικαιωθεί το αίμα που χύθηκε για Ελευθερία, πραγματική Δημοκρατία, Αξιοπρέπεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς