Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Τιμήθηκε η μνήμη των 125 εκτελεσμένων στο Γηροκομειό


Η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και πρ. ΕΠΟΝίτισσα Γιώτα Ζέβλα, την ώρα της κατάθεσης στεφανιού στην μνήμη των 125 εκτελεσμένων συναγωνιστών της, του ΔΣΠ. Ήρθε από το Ζαβλάνι, στο Γηροκομειό με το μπαστουνάκι της γι αυτό τον σκοπό.  


Η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης Γιώτα Ζέβλα κατέθεσε το στεφάνι των «Πέτρινων Χρόνων» - «Ιστορική Μνήμη»



Ο πάτερ Χρυσόστομος.
Με πλήρη επισημότητα εορτάστηκε την Κυριακή 27 Μαρτίου 2016, η μνήμη των 125 αγωνιστών που εκτελέστηκαν στη θέση Σκοποβολή του Γηροκομειού Πατρών κατά τα πέτρινα χρόνια του Εμφυλίου 1946-1949.
Παρών στο τρισάγιο, που τελέστηκε από τον πατέρα Χρυσόστομο της ΙΜ. Γηροκομείου,  έδωσαν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ευαισθητοποιημένοι φορείς και κόμματα.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων 1945-1974 "Πέτρινα Χρόνια-Ιστορική Μνήμη" Θαν. Κολλιτσίδας, αναφερόμενος ακροθιγώς, στην υπόθεση της γιάφκας του ΚΚΕ και του θανάτου από τα βασανιστήρια του Γιάννη Μαντζούτσου, του οποίου η κόρη Χρύσα Μαντζούτσου έδωσε παρών, μεταξύ άλλων είπε: «Στις 28 Φλεβάρη 1949, εδώ ακριβώς, εκτελέστηκαν οκτώ αγωνιστές της ελευθερίας. Είχαν προηγηθεί και ακολούθησαν πολλές εκτελέσεις ακόμη».
Στην συνέχεια έκανε μνεία των "8" της μαζικής εκείνης εκτέλεσης από το επίσημο ελληνικό κράτος και ανέφερε τα ονόματα των παρακάτω:

Τάκης Ηλιόπουλος
Πάνος Αργυρόπουλος
Σπυρίδων Ματζούκας
Αντωνία, σύζ. Σπυρίδωνος, Ματζούκα,
Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου
Κωνσταντίνος Μανώλης
Ανδρέας Μασούρας
και ο 22χρονος Γιώργος Γεωργόπουλος.

Το μνημείο για τους 125 εκτελεσμένους.

Ακόμη ο Πρόεδρος Θαν. Κολλιτσίδας αναφέρθηκε στο ιστορικό του Μνημείου, μη ξεχνώντας τη συμμετοχή όλων συνέβαλαν, με προεξάρχουσα την ΙΜ Πατρών, με τον Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο, η οποία παραχώρησε την έκταση για την ανέγερση, αλλά και στον π. Συμεών Χατζή, της ΙΜ Γηροκομείου, που στάθηκε αρωγός από τον πρώτο εορτασμό, στην προσπάθεια του τότε προέδρου Δημ. Συμβουλίου Πατρέων Ν. Τζανάκου, στην φιλοτέχνηση του Μνημείου από τον καλλιτέχνη Ευστ. Λεοντή και στην Τριμελή Επιτροπή Πρωτοβουλίας, της οποίας τα δύο μέλη (Κώστας Κοκκοβίκας, Πέτρος Κομματάς) έχουν αποβιώσει.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Πρόεδρος των «Πέτρινων Χρόνων» στον πρώτο εορτασμό, που έγινε στο ίδιο σημείο, από την ΕΚΟΝ «Ρήγας Φεραίος» στις 10 Δεκεμβρίου 1978 και στην ομόφωνη απόφαση 311/96 του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων, επί δημαρχίας Καράβολα, για την ανέγερση του Μνημείου.
Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από τους εκπροσώπους των φορέων, με την αγωνίστρια Γιώτα Ζέβλα να καταθέτει στεφάνι εκ μέρους των «Πέτρινων Χρόνων». Τον Μιχ. Σιδηρόπουλο από τον ΣΥΡΙΖΑ, την Νίκη Λέφα από την ΛΑΕ, το Β. Χατζηλάμπρου από την Αντίσταση Πολιτών, την Ουρανία Μπίρμπα από την ΡΑΠ, το Χρ. Πατούχα από την Ανυπότακτη Πολιτεία και την Ντίνα Παπάκου από τον Σύλλογο Γηροκομειού.

Στα βήματα της παλιάς γενιάς και η εγγονή.
Και η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του ύμνου της Β΄ Διεθνούς "Πέσατε θύματα αδέλφια εσείς" και του Εθνικού ΄Υμνου στην συνέχεια.
Ξεκινώντας η τελετή, αναγνώστηκε χαιρετισμός της αν. Υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου, η οποία λόγω κυβερνητικής υποχρέωσης ευρίσκετο στην Κρήτη. Ακόμη μήνυμα απέστειλε  ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης (ΠΣΑΕΕΑ) με το οποίο «αποτίει φόρο τιμής στους αγωνιστές που εκτελέστηκαν στο Γηροκομειό, για τα ιδανικά τους και για μία Πατρίδα λεύτερη, ανεξάρτητη, δημοκρατική».
Και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πατρέων «Πάτρα η δική μας πόλη» Νίκος Τζανάκος, που «χαιρετίζει την εκδήλωση και εύχεται καλή επιτυχία», από την Μάνη, που ευρίσκεται λόγω υποχρεώσεων. 
Παρών στην τελετής μνήμης έδωσαν οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρ. Ριζούλης, Κ. Σπαρτινός, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας  Γρ. Αλεξόπουλος, ο αστ. Δ/ντής Βασ. Διαμαντόπουλος ως εκπρόσωπος της Αστυνομικής Δ/σης Αχαΐας, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Δυτ. Ελλάδας Βασ. Χατζηλάμπρου, η Ουρανία Μπίρμπα εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης ΡΑΠ Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη, ο γραμμ. του Δήμου Ηλίας Γρηγόρης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ανυπότακτη Πολιτεία Χρ. Πατούχας, ο πρώην Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Γιαννακόπουλος, ο Δ/νων σύμβουλος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΠΥ Τάκης Γεωργακόπουλος, ο πρόεδρος του Ε&Ε.Σ.Πατρών Γιώργος Ρώρος, η ΕΠΟΝίτισσα του ΠΣΑΕΕΑ Γιώτα Ζέβλα, ο π. ΕΠΟΝίτης και αντιστασιακός της οργάνωσης ΔΕΚΑ Δημ. Κώης, οι αντιστασιακοί 1967-1974 Δημ. Γεωργόπουλος των Δημοκρατικών Δικηγόρων του 1973, Δημ. Γιαλυψός του ΠΑΜ κ.α. Επίσης ο αναπλ. Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ Σταύρος Γούτσος, η Κωνσταντίνα Παπάκου πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Γηροκομειού, ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Πετρόπουλος, η πρόεδρος του ΕΚ Πατρών Σταυρούλα Παναγοπούλου, ο Δημοσθένης  Σαμούρης. 


 




 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς