Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Τρία βρέφη και άνδρας πνίγηκαν σε ναυάγια στο Β. Αιγαίο



Στο πέρασμα από την αρχαία Άσσο στις βόρειες ακτές της Λέσβου, ανατράπηκαν αρκετές βάρκες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο.

Γερμανία προς Αυστρία: Το προσφυγικό δεν θα λυθεί με φράχτες και τείχη και η δεύτερη άλλαξε γνώμη και  η Γερμανία παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί "εξαιρετικά μεγάλο βάρος του προσφυγικού"

 
Στους τέσσερις ανέρχονται οι νεκροί, από τους οποίους τρία παιδιά και ένας άνδρας, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων μετά τα νέα ναυάγια σκαφών με πρόσφυγες και μετανάστες, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των νησιών του βόρειου Αιγαίου και των τουρκικών ακτών.

Αυτά ενώ η Γερμανία διαμήνυσε προς την Αυστρία, που δήλωσε πρόθεση νασηκώσει φράχτη κατά μήκος των αυστρο-σλοβενικών συνόρων, ότι το προσφυγικό δεν θα λυθεί με φράχτες και τείχη και έτσι η δεύτερη άλλαξε γνώμη. Η ένταση του προσφυγικού προβλήματος ώθησε την Γερμανία και παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί "εξαιρετικά μεγάλο βάρος" και πλέον ζει τον εφιάλτη του νεκροταφείου του Αιγαίου.


Στο πέρασμα από την αρχαία Άσσο στις βόρειες ακτές της Λέσβου, ανατράπηκαν αρκετές βάρκες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο.

Απολογισμός, ένα νεκρό βρέφος και τραυματισμένα δυο άλλα μικρά παιδιά τα οποία νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Παράλληλα, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερους από 10 αγνοούμενους.

Στην περιοχή επιχειρούν συνεχώς από το πρωί της Τετάρτης σήμερα όλες οι δυνάμεις που διαθέτει στην περιοχή το Λιμενικό Σώμα και η Frontex, ενώ από ξηράς επιχειρούν μέλη μη Κυβερνητικών οργανώσεων και πολλοί εθελοντές.

Στη Σάμο, από ναυάγιο στην περιοχή Ποσειδώνιο σήμερα μεσημέρι της Τετάρτης, ανασύρθηκαν νεκρά δυο βρέφη και ένας άνδρας.

Από άλλα δυο ναυάγια κοντά στη Σάμο, και συγκεκριμένα στο Αγαθονήσι και στον Άγιο Κωνσταντίνο, αγνοούνται συνολικά έξι άτομα.

Ο συνολικός αριθμός των διασωθέντων μέχρι τις 4 μετά το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή, από το Λιμενικό Σώμα και τις δυνάμεις της Frontex, ξεπερνά τους 400 ανθρώπους.

Τοπικά τα μποφόρ ξεπερνούν τα οκτώ, με τις πλαστικές βάρκες που μεταφέρουν κυρίως Αφγανούς μετανάστες να παρασύρονται σε πολλές περιπτώσεις από τους ανέμους και να ανατρέπονται.

Γερμανία προς Αυστρία: Το προσφυγικό δεν θα λυθεί με φράχτες και τείχη

 

Η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη δεν μπορεί να επιλυθεί με την ανέγερση "φρακτών ή τειχών", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αφού η Βιέννη ανακοίνωσε πως θέλει να υψώσει έναν φράκτη κατά μήκος των αυστρο-σλοβενικών συνόρων.

"Δεν πιστεύουμε ότι το σημερινό προσφυγικό πρόβλημα, η προσφυγική κρίση που αφορά όλους στην Ευρώπη, μπορεί να επιλυθεί με την κατασκευή φρακτών ή τειχών", δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

"Δεν θα μπορέσουμε να επιλύσουμε (αυτή την κρίση) παρά μόνο εάν εμείς, οι Ευρωπαίοι, καταλήξουμε σε μια κοινή γραμμή, αν ενεργήσουμε μαζί, αν αλληλοενημερωνόμαστε διαρκώς (...), αν θεωρούμε τον στόχο αυτό κοινή αποστολή", επέμεινε.

Η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα πως η Βιέννη θα κατασκευάσει έναν φράκτη στα σύνορά της με τη Σλοβενία όπου φθάνουν καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες.



Άλλαξε γνώμη για τους φράχτες η Αυστρία


Δεν θα περιφράξουμε την Αυστρία, πρέπει όμως να λάβουμε προληπτικά τεχνικά μέτρα για έναν καλύτερο έλεγχο και να διασφαλίσουμε επαρκή και κατάλληλα για το χειμώνα καταλύματα για διερχόμενους πρόσφυγες, διαβεβαίωσε ο Αυστριακός Βέρνερ Φάιμαν, μετά το υπουργικό συμβούλιο στη Βιέννη σήμερα Τετάρτη.

Ο καγκελάριος αναφέρθηκε σε προηγούμενες δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η οποία είχε σημειώσει η Αυστρία θα υψώσει φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σλοβενία, για να ελέγξει την εισροή προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της.

Κατά την άποψή του, τα σχεδιαζόμενα μέτρα στα αυστριακά σύνορα πρέπει να προχωρήσουν σε στενή συνεννόηση με τη Γερμανία και άλλες γειτονικές χώρες, ενώ στο ζήτημα αυτό δεν χρειάζεται κοντόφθαλμη πολιτική, αλλά πρέπει με προνοητικό συντονισμό με τους άλλους να επιτευχθεί η διασφάλιση των συνοριακών ελέγχων και η αποφυγή ενός μεγάλου συνωστισμού ανθρώπων.
«Πρόκειται για τάξη και έλεγχο. Δεν θα υπάρξει ένας φράκτης γύρω από την Αυστρία», τόνισε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος, προσθέτοντας ότι αρχικά θα γίνει επεξεργασία μιας πρότασης από ειδικούς των υπουργείων Εσωτερικών και Άμυνας για την τεχνική ασφάλεια στην περιοχή των συνόρων.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι προγραμματίζονται προσαρμογές στο αυστριακό Δίκαιο για το Άσυλο και μια αύξηση των συνοριακών δυνάμεων, με την αποστολή επιπλέον 1.000 αστυνομικών, ενώ υπάρχει η δυνατότητα και περαιτέρω αύξησης του αριθμού τους κατά 2.000, όπως επίσης ενίσχυση σε περίπτωση ανάγκης με υπηρετούντες σε εναλλακτική στρατιωτική θητεία.

Μια ενεργός πολιτική στο θέμα των προσφύγων, σημαίνει ωστόσο, όπως παρατήρησε, προπάντων την παροχή βοήθειας στις περιοχές της κρίσης και πως η Τουρκία πρέπει να είναι ένας κεντρικός συνομιλητής για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Ο κ. Φάιμαν επεσήμανε στις δηλώσεις του ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής για την προσφυγική κρίση συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, η δημιουργία 50.000 θέσεων κατάλληλων για τις χειμερινές συνθήκες στη διαδρομή των προσφύγων από την Ελλάδα έως τα αυστριακά σύνορα.

Είναι επιταγή ανθρωπισμού να μην παγώσει κανείς από τους ευρισκόμενους σε φυγή, και τα μέτρα αυτά θα πραγματοποιηθούν μέσα σε μερικές ημέρες, σε συνεργασία με τις χώρες της Ε.Ε. και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, κατέληξε στις δηλώσεις του μετά την σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Αυστριακός καγκελάριος.



Η Γερμανία παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί "εξαιρετικά μεγάλο βάρος"

 

«Εξαιρετικά μεγάλο βάρος» για την Ελλάδα χαρακτήρισε τα προσφυγικά κύματα τα οποία φθάνουν μέσω του Αιγαίου στη χώρα μας ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, εν όψει της επίσκεψης του Γερμανού ΥΠΕΞ Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Σέφερ, στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας θα μπορέσει να σχηματίσει εικόνα για την κατάσταση προκειμένου να αναλάβει, ενδεχομένως, νέες πρωτοβουλίες, διμερώς ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά αποτελεί πεποίθησή μας εδώ και εβδομάδες και μήνες ότι χρειαζόμαστε για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης κοινές ευρωπαϊκές λύσεις. Σε αυτές ανήκουν από την σκοπιά του υπουργού Εξωτερικών ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και η πιο δίκαιη κατανομή των βαρών και των προσφυγικών ροών. Για τον ίδιο είναι αυτονόητο ότι αυτό καθιστά απαραίτητη την στενή συνεργασία της Ελλάδας με την Ε.Ε., αλλά και την στενή συνεργασία διμερώς, με την Γερμανία», δήλωσε ο κ. Σέφερ.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες τη Δευτέρα με την ελληνική ηγεσία ο κ. Σταϊνμάιερ θα σχηματίσει μια εικόνα σχετικά με το πώς είναι η κατάσταση πραγματικά επιτόπου και με το πώς θα μπορούσαν η Ευρώπη και η Γερμανία να βοηθήσουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου βάρους.

«Με αυτές τις πληροφορίες θα επιστρέψει ώστε να αναλάβει, ενδεχομένως νέες πρωτοβουλίες στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο», επισήμανε ο Γερμανός εκπρόσωπος, για να διευκρινίσει ότι η βοήθεια που έχει ήδη δώσει η Γερμανία δεν είναι σε καμία περίπτωση το τέλος αυτών που είναι πρόθυμο να κάνει το Βερολίνο.

«Το θέμα τώρα είναι να συνομιλήσουμε ανοιχτά και σε πνεύμα εμπιστοσύνης με την ελληνική ηγεσία και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σχετικά με το τι θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει επιπλέον, ενδεχομένως και να βοηθήσουμε ώστε οι συμφωνίες που έγιναν την περασμένη Κυριακή και με την συμμετοχή της ελληνικής ηγεσίας να δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατό και κατά όσο το δυνατόν λειτουργικότερο τρόπο», κατέληξε ο κ. Σέφερ.


Εφαρμογή της Google για τους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα


Τον γύρο του Διαδικτύου κάνει η είδηση της απόφασης της Google να δημιουργήσει εφαρμογή σε πέντε γλώσσες (αγγλικά, ελληνικά, αραβικά, φαρσί και παστού) για τους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας "Le Figaro", πρακτικές και απαραίτητες πληροφορίες για τον πρόσφυγα που φτάνει στη χώρα μας θα προβάλλονται σε μια μαύρη οθόνη, για να μην καταναλώνει την μπαταρία στα κινητά τηλέφωνα που έχουν μαζί τους οι πρόσφυγες. Οι πληροφορίες θα αφορούν τους τόπους άφιξης, τα νησιά της Κω και της Λέσβου, τις διαδικασίες καταγραφής, χώρους φιλοξενίας, νοσοκομεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και τον τρόπο να συνεχίζουν τον δρόμο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς