Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Ο στρατιώτης που έσωσε το ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών


Πώς ο Ε. Βίκενμπαχ έσωσε τον ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών

Ο Αυστριακός στρατιώτης Ε. Βίκενμπαχ, καθιστός, με άλλους Γερμανούς στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών

 

Η ιστορία του Ε. Βίκενμπαχ, που ως προϊστάμενος του ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών, στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, έσωσε το κτήριο, τους ανθρώπους και τις υποδομές του!


Μια σχεδόν άγνωστη ανθρώπινη ιστορία, από αυτές που διαδραματίζονται παράλληλα με την επίσημη καταγραφή, προσθέτοντας την προσωπική ματιά των απλών ανθρώπων στα μεγάλα γεγονότα, είναι η ιστορία του στρατιώτη Βίκενμπαχ, που ως προϊστάμενος του ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής έσωσε το κτήριο, τους ανθρώπους και τις υποδομές του από την ολοκληρωτική καταστροφή που σχεδίαζαν οι Ναζί κατά την αποχώρησή τους από τη χώρα τον Οκτώβριο του '44.

Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που έναν χρόνο αργότερα εντόπισε τεχνικός της ραδιοφωνίας ρακένδυτο να τρέφεται από αθηναϊκό συσσίτιο και τον έσωσε με τη σειρά του. Την ιστορία αποκαλύπτει η ιστοσελίδα της τηλεοπτικής σειράς της ΕΡΤ "Η μηχανή του χρόνου".

Ήταν Απρίλιος του 1941 όταν οι Γερμανοί εισβολείς, που είχαν μόλις καταλάβει την Αθήνα, έσπευσαν να εγκατασταθούν στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών, ελέγχοντας με αυτόν τον τρόπο την ενημέρωση και προβάλλοντας την προπαγάνδα του άξονα. Τοποθέτησαν διοικητή τον Ι. Βουλπιώτη. Η κατοχική ραδιοφωνία μετέδιδε αποκλειστικά προπαγανδιστικό πρόγραμμα, το οποίο περιελάμβανε ακόμα και μαθήματα γερμανικών για τους Έλληνες ακροατές.

Τον Οκτώβριο του 1944, όταν η κατάρρευση του Άξονα ήταν ήδη γεγονός και τα γερμανικά στρατεύματα υποχωρούσαν, σχεδίασαν μεταξύ άλλων και την καταστροφή των ραδιοφωνικών υποδομών. Ο ραδιοφωνικός σταθμός Αθηνών θα είχε γίνει συντρίμμια εάν δεν είχε δράσει άμεσα ο ίδιος ο Αυστριακός προϊστάμενός του Έβερχαρντ Βίκενμπαχ. Φιλέλληνας που αγάπησε τη χώρα, τους κατοίκους της, αλλά και τη μουσική της, ο Βίκενμπαχ έσωσε από τα χέρια των Γερμανών ακόμη και τον Μίμη Πλέσσα, που ως διευθύνων της ορχήστρας δεν έπαιζε τα φιλοφασιστικά ισπανικά τραγούδια που του ζητούσαν και βρέθηκε στη φυλακή.

Τότε επενέβη για να τον απελευθερώσει ο Βίκενμπαχ. Λίγο πριν την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την Αθήνα, ο ίδιος άνθρωπος αποκάλυψε στους Έλληνες τεχνικούς ότι το κτήριο είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά. Και εκείνοι τον φυγάδευσαν για να τον σώσουν, κρύβοντάς τον σε ένα υπόγειο στο Κουκάκι.

"Τον Μάιο του '45 ο μηχανολόγος της ΕΡΤ Ιωάννης Βαλαώρας συνάντησε τον Βίκενμπαχ ρακένδυτο σε ένα συσσίτιο. Του είπε ότι έμενε στη γερμανική εκκλησία στην οδό Σίνα. Ο Βαλαώρας βοήθησε τον Αυστριακό, ο οποίος διορίστηκε ραδιοφωνικός ρυθμιστής. Έφερε στην Ελλάδα την οικογένειά του και έμεινε στην Αθήνα μέχρι το τέλος της ζωής του".

Έναν χρόνο πριν, στις 20 Οκτωβρίου του 1944, "από έναν προσωρινό πομπό στο Ζάππειο μεταδόθηκε το διάγγελμα του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου".

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς