Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Αύριο η ημερίδα της Περιφέρειας για τους Πρόγραμμα σε απόρους με την παρουσία του Υφυπουργού Β. Κεγκέρογλου




Σήμερα Παρασκευή πραγματοποιείται η ημερίδα που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σχετικά με τον συντονισμό της διαβούλευσης ώστε να προχωρήσει γοργά το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την επισιτιστική και βασική υλική συνδρομή σε απόρους συμπολίτες μας.

Θέμα της ημερίδας είναι η «Οργάνωση και συντονισμός της Διαβούλευσης για την ενεργοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής προς Απόρους ως το 2020, του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους».


Στην εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα, σήμερα  Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 11:00 π.μ. στο Συνεδριακό χώρο της Αγοράς Αργύρη (Αγίου Ανδρέου 12), κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων, Εκκλησίας, Αυτοδιοίκησης, εργαζομένων και πολιτών.

Να υπενθυμίσουμε πως προσφάτως το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας ενέκρινε τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και της Περιφέρειας, με στόχο την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη νέα θητεία, το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη στήριξη του αδύναμου πολίτη. Μία Προγραμματική Σύμβαση, η οποία ήλθε ως εισήγηση στο Σώμα από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, έπειτα από τη συνάντηση που είχε για το θέμα στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου για την υλοποίηση του έργου: «Παροχή τροφίμων σε αστέγους και άτομα που διαβιούν σε συνθήκες στέγης, οι οποίες δεν εξασφαλίζουν δυνατότητα καθημερινής σίτισης και διατροφής».

Ουσιαστικά, στόχοι του προγράμματος του Υπουργείου είναι: Αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας με το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα (οικονομική ενίσχυση, υπηρεσίες, εργασιακή ένταξη) και το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για απόρους (παροχή βασικών αγαθών, τρόφιμα κ.α.), στην κοινωνική συνοχή με στήριξη των οικογενειών και παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας και στην εφαρμογή στοχευμένων παρεμβάσεων για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων.

Απ. Κατσιφάρας: Πολιτικές και δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την κοινωνική πρόνοια και τη στήριξη των ΑμεΑ

«Μόνο με θεσμικές και αποτελεσματικές πολιτικές μπορείς να καταφέρεις να έχεις μια δημοκρατία με επίκεντρο την αξιοπρέπεια στον άνθρωπο και πολύ περισσότερο στα Άτομα με Αναπηρία».

Αυτό επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στο συνέδριο που διοργάνωσε η Ε.Σ.Α.μεΑ. στην Αθήνα, στο πλαίσιο της 3ης Δεκέμβρη - Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία με θέμα: «Κοινωνική Προστασία - Πρόνοια και Άτομα με Αναπηρία: Υπό το πρίσμα της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία σε περίοδο οικονομικής κρίσης».

«Σήμερα έχουμε έλλειμμα τόσο στις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης των ΑμεΑ, όσο και στην πρόσβαση στα κοινωνικά και δημόσια αγαθά. Παραμένουμε μια χώρα με ανοικτά μέτωπα τα οποία χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές για επανένταξη και καθημερινότητα. Για πρώτη φορά έχουμε ισχυρά περιφερειακά προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ και πλέον τίθεται σοβαρά στην ατζέντα η ένταξη συνεκτικών πολιτικών και δράσεων για τα ΑμεΑ που να απαντούν στις ανάγκες των δομών» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης σημειώνοντας πως για να δημιουργηθεί αυτό το περιφερειακό πρόγραμμα υπήρξε μια ουσιαστική διαβούλευση τόσο με το Υπουργείο όσο και με τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδίως με την Ομοσπονδία.

Ο κ. Κατσιφάρας μίλησε κατά την θεματική ενότητα «Διαμορφώνοντας την εθνική στρατηγική για την κοινωνική ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία» και ουσιαστικά αναφέρθηκε στους δυο ειδικούς άξονες και τους τέσσερις κεντρικούς στόχους που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ώστε όλοι οι πολίτες να απολαμβάνουν ίσα και ίδια δικαιώματα.

Οι δύο ειδικοί άξονες είναι:

1. Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, προώθηση κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης φτώχειας
2. Ανάπτυξη εκσυγχρονισμού συμπλήρωση κοινωνικών υποδομών, υποδομών υγείας και εκπαίδευσης
Οι τέσσερις κεντρικοί στόχοι απαντούν στα παρακάτω:
1. Πρόληψη και αντιμετώπιση κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων, για την κάλυψη των αναγκών των ατόμων που υφίστανται διακρίσεις μέσω της ανάπτυξης υπηρεσιών και υποστηρικτικών δομών με δράσεις ευαισθητοποίησης, ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας και των φορέων.
2. Ανάσχεση εμποδίων πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας και κοινωνικές υπηρεσίας κοινωνικής ωφελείας, πρόσβασης σε υπηρεσίες σε οικονομικά ασθενείς πολίτες ή απομακρυσμένων περιοχών, πολίτες ευάλωτων και ειδικών κοινωνικών ομάδων καθώς και ανασφάλιστους πολίτες με δράσεις.
3. Προώθηση κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικών επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο, ένα νέο εργαλείο που πρέπει να αξιοποιήσουμε εξαρχής σωστά, για την ένταξη ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων.
4. Ανάπτυξη υποδομών για ευπαθείς ομάδες, δημιουργία ενίσχυση και αναβάθμισης υποδομών.

Στο συνέδριο ήταν συντονιστής στη θεματική ενότητα «Αποϊδρυματοποίηση – Αυτόνομη Διαβίωση» ο Αντώνης Χαροκόπος, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δυτικής Ελλάδας και οργανωτικός γραμματέας Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), ο οποίος και τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο θεσμός αυτόνομης διαβίωσης βασίζεται στο πρωταρχικό δικαίωμα κάθε ατόμου για αξιοπρεπή διαβίωση που κατευθύνει την δυνατότητα ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανοτήτων στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ώστε να διαβιώνει στο μέτρο του εφικτού πιο αυτόνομα και ενεργά στο κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον και στην υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίζει αυτή τη δυνατότητα στα ΑμεΑ».

Διπλή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα ΑμεΑ και την ανασυγκρότηση της Επιτροπής κατά του ρατσισμού, του νεοφασισμού και της ξενοφοβίας

Ενέργειες και πρωτοβουλίες στρατηγικού χαρακτήρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες αφορούν στα Άτομα με Αναπηρία, καθώς επίσης και το θέμα της ανασυγκρότησης της Επιτροπής που έχει αναλάβει το Σχέδιο Δράσης κατά του ρατσισμού, του νεοφασισμού και της ξενοφοβίας, θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της διπλής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα στις προσκλήσεις που έχει στείλει στους Περιφερειακούς Συμβούλους, η πρόεδρος του Σώματος Αναστασία Τογιοπουλου αναφέρεται πως η 22η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 14.00 στην Πάτρα, στην αίθουσα του πρώην Εργοστασίου «Λαδόπουλος» (Ακτή Δυμαίων 50),  με το μόνο θέμα ημερήσιας διάταξης: Συζήτηση σχετικά με θέματα που αφορούν τα ΑμεΑ, ενόψει της 3ης Δεκεμβρίου, που έχει οριστεί ως Παγκόσμια  Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, με εισηγητή τον Αντιπεριφερειάρχης Τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνη Χαροκόπο.

Η δεύτερη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα και ώρα 17.00, στον ίδιο χώρο και μεταξύ των άλλων θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η ανασυγκρότηση της Επιτροπής εκπόνησης του σχεδίου Δράσης και Κώδικα Καλών  Πρακτικών και Δεοντολογίας κατά του ρατσισμού, του νεοφασισμού και της ξενοφοβίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με εισηγητή τον βοηθό Περιφερειάρχη σε θέματα Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνο Καρπέτα.

Ικανό και αποτελεσματικό για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας το σύστημα ελέγχων στις εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων 

Έλεγχος από το Κτηνιατρικό Γραφείο Τροφίμων της Διεύθυνσης για την Υγεία και Προστασία του Καταναλωτή (DG SANCO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε σε εγκαταστάσεις αλιευμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. 

Ο συγκεκριμένος έλεγχος εντάσσεται στη συνολική αξιολόγηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στοχεύει στην τεκμηρίωση της επάρκειας του συστήματος επισήμων ελέγχων από τις κρατικές Υπηρεσίες στον τομέα των τροφίμων ζωικής προέλευσης. Η επίσκεψη αφορούσε εγκατάσταση επεξεργασίας αλιευμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και συσκευασίας νωπών ιχθύων στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.  

Από τα αποτελέσματα του ελέγχου, προέκυψε ότι το σύστημα των επισήμων ελέγχων στις εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο οποίο συμμετέχουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας του ΕΦΕΤ, είναι ικανό και αποτελεσματικό για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.   
Επίσης, οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις που ελέχθησαν κατάφεραν να αποδείξουν στους Κοινοτικούς ελεγκτές τη δυνατότητά τους για παραγωγή ασφαλών τροφίμων τηρώντας τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, ότι διαθέτουν ικανό σύστημα ελέγχου διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων και ότι είναι απόλυτα δεσμευμένες προς την κατεύθυνση αυτή.

«Τα αποτελέσματα του ελέγχου που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Υπηρεσίες μας, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπ’ όψη και τα αποτελέσματα σχετικού παλαιότερου ελέγχου στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, καταδεικνύουν με τον πιο σαφή και ισχυρό τρόπο, ότι το σύστημα ελέγχων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Δυτικής Ελλάδας του ΕΦΕΤ, με άμεση προτεραιότητα την Προστασία της Δημόσιας Υγείας, είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Αποδεικνύεται έτσι η συστηματική και οργανωμένη λειτουργία των Υπηρεσιών, αλλά και η ασφάλεια και ποιότητα των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειά μας», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Παναγιώτης Πλατανιάς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς