Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Μνήμη Καρατζά αναβίωσε κατά τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στην πλ. Ομονοίας Πάτρας

Ο αρχιμ. π. Νεκτ. Κωτσάκης της ΙΜ Γηροκομείου και ο αντιδήμαρχος Παιδείαςτου Δήμου Πατρέων Ανδρ. Φίλιας αποκαλύπτουν την προτομή του Πατρινού οπλαρχηγού Παναγιώτη Καρατζά, στην πλατεία Ομονοίας. Χρειάστηκε να παρέλθουν 193 χρόνια από τη δολοφονία του λαϊκού οπλαρχηγού της πάνω πόλης Πάτρας και να ενεργοποιηθούν ο Σύλλογος των Ενεργών Πολιτών Τρίτης Ηλικίας Μελών ΚΑΠΗ Πάτρας και ο Δήμος Πατρέων για να στηθεί μνημείο προς τιμή του!


Οι δύο πιστόλες του και η πάλα με την οποία έτρεπε σε φυγή τους Οθωμανούς κατά τις μάχες που έδωσε στην Πάτρα ήσαν εκτεθειμένες σε δημόσια θέα


Τα ιερά όπλα του αγωνιστή!


«Ο Παναγιώτης Καρατζάς αποτελεί παράδειγμα γνήσιου λαϊκού αγωνιστή και επαναστάτη. Η πατρίδα, ο Δήμος Πατρέων, και οι Πατρινοί για να τιμήσουν τον πρωτεργάτη της Επανάστασης Παναγιώτη Καρατζά αποφάσισαν τη κατασκευή της προτομής του που θα κοσμεί την πλατεία Ομονοίας, τα αποκαλυπτήρια της οποίας πραγματοποιούμε σήμερα.

Εύχομαι το παράδειγμα του πατριωτισμού και της αγωνιστικότητας του Παναγιώτη Καρατζά να αποτελεί σημαντήριο φάρο για όλους τους σύγχρονους Έλληνες, ειδικά σήμερα στους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε εξαιτίας της πολύπλευρης κρίσης. 

Εύχομαι ο Παναγιώτης Καρατζάς και όλοι οι άλλοι που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας και για τα ιδανικά του έθνους μας να είναι για όλους εμάς τους σημερινούς Έλληνες, αλλά και για τις γενιές που έρχονται πηγή δύναμης και έμπνευσης ώστε να αντεπεξέλθουμε των όποιων δυσκολιών προκύπτουν για την πατρίδα μας».

Με τα παραπάνω λόγια που είπε μεταξύ άλλων στη διάρκεια της ομιλίας του ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Πατρέων Ανδρ. Φίλιας, έστειλε πατριωτικό μήνυμα πολλαπλής ερμηνείας προς συγκεκριμένους αποδέκτες, με αιχμή τα όσα δεινά βιώνει σήμερα ο λαός μας! 

Στην συνέχεια από κοινού με τον αρχ. Π. Νεκτάριο Κωτσάκη, προχώρησε στα αποκαλυπτήρια της προτομής του λαϊκού αγωνιστή, Πατρινού οπλαρχηγού του 1821, εκατόν ενενήντα τρία χρόνια από την δολοφονία του έξω από την κεντρική  πύλη της Ι.Μ. Ομπλού, από τους προσκείμενους Κουμανιωταίους, στους Έλληνες κοτσαμπάσηδες, σπρωγμένους από τον ΠΠ Γερμανό, επικεφαλής του Αχαΐκού Διευθυντηρίου, που συνδαύλισε τα πάθη τους εναντίον του Καρατζά, από τον σκοτωμό του αδελφούς τους σε αψιμαχία Ελλήνων με Οθωμανούς. 

Πριν τα αποκαλυπτήρια χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας  Γ. Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Δυτ. Ελλαδος Λεων. Μαργαρίτης, ο οποίος και ανέγνωσε μήνυμα που εστάλη από τον Πατρινό Ανδρέα Κ. Καρατζά, αντ/γο ε.α. απόγονο του οπλαρχηγού και συγγραφέα σχετικού βιβλίου. Επίσης χαιρέτισαν ο Κ. Σπαρτινός επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΡΑΠ Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη» και η πρόεδρος του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Τρίτης Ηλικίας Μελών ΚΑΠΗ Πάτρας «ο Παναγιώτης Καρατζάς» κα Μαγδαληνή Λαμπριντζή, απόγονος της γνωστής αντιστασιακής οικογένειας Βαμβάτσικου, η οποία αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξαν για την ανέγερση του μνημείου του λαϊκού αγωνιστή ο αείμνηστος Πέτρος Κομματάς και ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου Κ. Παπαϊωάννου. Εκπρόσωπος του Συλλόγου αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν για την ανέγερση του μνημείου, ενώ ο αντιδήμαρχος Ανδρ. Φίλιας δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το μνημείο ανηγέρθη με χρήματα των μελών του Συλλόγου, ενώ όπως έγινε γνωστό αρωγός στην προσπάθεια εξεύρεσης χώρου για το μνημείο αρωγός ήταν η Αντιδημαρχία Παιδείας.

Ακόμη για την αντίληψη που διαπερνά τον καλλιτέχνη που φιλοτέχνησε αδαπάνως το έργο και μέσω αυτής αποτυπώνεται στην καλλιτεχνική σύνθεση, μίλησε ο ίδιος ο Στάθης Λεοντής.
Μετά τα αποκαλυπτήρια ακολούθησαν δημοτικοί χοροί από το καλλιτεχνικό εργαστήρι του Δήμου Πατρέων. 

Λίγη ώρα νωρίτερα, στον κατάμεστο κόσμου ΙΝ Αγ. Δημητρίου είχε προηγηθεί μνημόσυνο υπέρ του αγωνιστή και ακολούθησε προσφορά καφέ από τον Σύλλογο «Παναγιώτης Καρατζάς» στο καφέ Θόδωρος κάτω από τις κουτσουπιές της πλατείας Ομονοίας.

Δίπλα στον δίσκο με τα σπερνά, προ της μεγάλης πύλης του Ιερού Ναού, ήταν εκτεθειμένη πάνω σε τραπεζάκι η προσωπογραφία του οπλαρχηγού -φανταστική σύνθεση- καθώς δυστυχώς δεν διασώθηκε αποτυπωμένη με οποιονδήποτε τρόπο η μορφή του. Επίσης κάτω από την προσωπογραφία του ήσαν εκτεθειμένες οι δύο πιστόλες του, που παρέδωσαν οι απόγονοι στο μουσείο της Πάτρας, ενώ λείπουν από αυτές τα ασημοπλούμιστα στολίδια της λαβής των. Δίπλα τους, έξω από την θήκη της, ήταν και η σπάθα του, τύπου πάλας, η οποία έφερε στίγματα αίματος από λαβωματιές και χτυπήματα από μάχες.  

Τέσσερις ένοπλοι φουστανελοφόροι παραστάτες μοιρασμένοι εκατέρωθεν της  τραπέζης του δίσκου μνημοσύνου, ντυμένοι με στολές του αγώνα, έδιναν το χρώμα της εποχής.    

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου, ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μαρία Μανωλοπούλου και Βαγγ. Κατσακούλης, ο Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας εκπαιδευτικός Ανδρ. Ριζούλης, ο γραμματέας της Εταιρείας Συλλογής Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 ν. Αχαΐας Γιώργος Μόσχος, εκπρόσωποι του Λιμενικού Πάτρας και του ΕΕΣ Πάτρας, μοναχοί της ΙΜ Ομπλού, πλήθος μελών του Συλλόγου και πολλοί Πατρινοί πολίτες.


ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ
 











 
 ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ







ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΡΑ ΚΑΦΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΕΣ







ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ





Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από τον φακό του Istologiou G. Mosxou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς