Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΗΜΑΡ, δια στόματος Φώτη Κουβέλη σήμερα στη ΔΕΘ: Όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ

ΦΩΤΗΣ: Εγώ πάντως το είπα και ξέσκασα, δεν ξέρω εάν ο Νίκος το ήθελε. ΝΙΚΟΣ: Τι το ήθελε και το πέταξε εκείνο το όχι στο ΣΥΡΙΖΑ; Άντε τώρα να τα συμμαζεύω στην Αχαΐα!


Ναι σε νέα κυβέρνηση, αλλά μόνον από αυτήν τη Βουλή

Απαλλαγή από τα μνημόνια, αλλά χωρίς κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Απόρριψη της οικονομικής εξυγίανσης με λιτότητα και εσωτερική υποτίμηση, αλλά συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για άλλη μια φορά αν χρειαστεί. Περήφανος για την συμμετοχή στην τρικομματική κυβέρνηση του μνημονίου και της φτωχοποίησης, αλλά και για την αποχώρηση από αυτήν! Αυτά ήταν τα κεντρικά σημεία της ομιλίας του Φώτη Κουβέλη στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης. 

Κατόπιν τούτων, μάλλον δεν θα πρέπει να εκπλήσσεται κανείς ούτε από την ερώτηση δημοσιογράφου για τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά της ΔΗΜΑΡ, ούτε όμως και από την απάντηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ πως ο κόσμος αργά η γρήγορα θα αρχίσει να συνειδητοποιεί την ορθότητα των επιλογών του κόμματος του. Με δυο λόγια, ο Φώτης Κουβέλης μάλλον είναι μακριά από τις ανησυχίες της πλειοψηφίας του λαού και δή των αριστερών ψηφοφόρων.

«Με τη σημερινή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι δυνατή μια συνεργασία μαζί του σε κυβερνητικό επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος και κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει τι επιλέγει: «Τη μονομερή καταγγελία του Μνημονίου, τη στάση πληρωμών;» Τόνισε ακόμα πως θεωρεί «καταστροφική» τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζεται με το σύνθημα «ή αυτοί ή εμείς», αφού τροφοδοτεί μόνο έναν «κακέκτυπο δικομματισμό». Σε ερώτηση αν θα συμμετείχε σε κυβέρνηση συνεργασίας με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, χωρίς τον κ. Σαμαρά πρωθυπουργό, απάντησε ότι το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά η ουσία της πολιτικής που ακολουθείται. Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός επιλέξει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, σημείωσε ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει κυβέρνηση.

Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ακόμη, «υπερήφανος» για τη στάση της ΔΗΜΑΡ και για τη συμμετοχή και την αποχώρηση από την κυβέρνηση συνεργασίας. Σχετικά με τα χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, τόνισε πως ο κόσμος θα αρχίσει να συνειδητοποιεί την ορθότητα των επιλογών του κόμματος του. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ ότι κινείται σε συντηρητική κατεύθυνση και η πολιτική των Μνημονίων αποδείχθηκε κοινωνικά άδικη και οικονομικά αναποτελεσματική και γι αυτό ζήτησε την αλλαγή της τώρα. Χαρακτήρισε «λάθος» της κυβέρνησης την καλλιέργεια κλίματος υπεραισιοδοξίας ως προς το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. 

Παρουσίασε την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για τη δημιουργία του τρίτου πολιτικού πόλου, η οποία είναι και πρόταση κυβερνησιμότητας, αλλά μέχρι να διαμορφωθεί αυτή η πλειοψηφία θα συμμετέχει και σε άλλες κυβερνητικές λύσεις στη βάση προγραμματικών συμφωνιών. Τέλος, Για τη συνάντηση που είχε με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Καστανίδη, είπε ότι δεν συζήτησε για ενδεχόμενη συνεργασία του με τη ΔΗΜΑΡ.

Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για την έξοδο από την κρίση είναι η υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε: Αναδιάρθρωση -μείωση του χρέους με διεκδίκηση μείωσης επιτοκίων. Κατοχύρωση ελάχιστα εγγυημένου εισοδήματος. Απαγόρευση των πλειστηριασμών όσο διαρκεί η κρίση. 

Λήψη μέτρων για την προστασία των ανέργων. Σχετικά δε με τις απεργίες των εκπαιδευτικών ο κ. Κουβέλης είπε ότι είναι δίκαια τα αιτήματά τους και πρέπει να ικανοποιηθούν, αλλά θα πρέπει να προσέξουν το ζήτημα των κοινωνικών συμμαχιών. «Εμείς στηρίζουμε τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, δεν θέλουμε να κλείσουν τα σχολεία, αλλά από κει και πέρα οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες που πρέπει να υπάρξουν, ας καθορίσουν τη στάση τους», είπε. 

Σε ερώτηση για τις τοποθετήσεις της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Ρεπούση και τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει, ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι το κόμμα δεν φιμώνει τα στελέχη του, ούτε λαμβάνει διοικητικά μέτρα σε βάρος τους και παρατήρησε: «Οι απόψεις που διατυπώθηκαν δεν νομίζω ότι συνιστούν πρόκληση. Για παράδειγμα για τη διδασκαλία των θρησκευτικών έχουμε ταχθεί υπέρ της αλλαγής του περιεχομένου του μαθήματος.

2 σχόλια:

  1. Δηλαδή τα ποσοστά καθορίζουν το σωστό των ιδεολογικών σου προτιμήσεων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Blogger Ο/Η Γιώργος Μόσχος είπε...

    Φίλε Άσωτε, όχι βέβαια. Τα ποσοστά είναι η απόληξη μίας συγκεκριμένης πραγματικότητας που εκφράζει αριθμητικά τις επιθυμίες των πολιτών ψηφοφόρων, εφόσον φυσικά οι μετρήσεις γίνουν με επιστημονικό τρόπο και δεν υποκρύπτουν... μαγγανεία. Και πάντα υπό την αίρεση ότι αποτυπώνουν την πραγματικότητα της στιγμή που έγινε η αποτύπωση. Οι ιδεολογικές προτιμήσεις είναι δεδομένες. Μόνον οι προτιμήσεις σε αυτές είναι κυμαινόμενες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς