Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Συνέντευξη της Μαρίας Κανελλοπούλου για την ΕΡΤ και τις πολιτικές εξελίξεις



Στο δημοσιογράφο
 Μιχ. Μπαϊρακτάρη
του «Ράδιο Γάμμα» Πάτρας

Δημοσιογράφος.: Καλή σας ημέρα κ. Κανελλοπούλου.

Κανελλοπούλου: Καλημέρα σε σας και στους ακροατές σας.

Δ: Να σας ρωτήσω, έτσι, με το πολιτικό αισθητήριο που έχετε, τι προσδοκάτε σήμερα από τη συνάντηση των τριών;

Κ: Κοιτάξτε, έτσι και αλλιώς κρατούμε μικρό καλάθι από μια κυβέρνηση και από μια συνεργασία που μόνο κακά μέχρι στιγμής έχει συσσωρεύσει για τον τόπο. Δεν περιμένουμε πολλά. Τώρα, τι να σας πω; Θεωρώ ότι, αυτές, δεν είναι αποφάσεις που παίρνονται από τη τρικομματική, δεν είναι αποφάσεις που παίρνονται μέσα στα ελληνικά σύνορα και αυτό νομίζω ότι σημαίνει πολλά για μας.

Δ: Αν και η τρόϊκα τους εξέθεσε, είπε ότι'' εμείς δεν θέλαμε να κλείσει η ΕΡΤ, 2000 απολύσεις ζητήσαμε''.

Κ: Ναι, ναι ''είπαμε να το κάνετε με το πιο κομψό τρόπο και να βρείτε άλλους εργαζόμενους που να είναι αθέατοι και να μην έχουν σχέση με την εικόνα''.

Δ: Ακριβώς, με αυτή την έννοια λοιπόν ο αγώνας της ΕΡΤ, των εργαζομένων της ΕΡΤ, είναι αγώνας όλων των Ελλήνων, γιατί μετά την ΕΡΤ υπάρχει συνέχεια και πριν από την ΕΡΤ υπήρχαν κι άλλα.

Κ: Εννοείται. Και νομίζω ότι όλο αυτό το μπαράζ γίνεται κυρίως από τα ιδιωτικά κανάλια τα οποία κάνουν focus στο γεγονός ότι οι υπάλληλοι της ΕΡΤ είναι μόνο 2.600 ενώ οι άνθρωποι που δούλευαν στον ιδιωτικό τομέα είναι 1.500.000 και δεν έχει χυθεί ούτε ένα δάκρυ γι΄αυτούς. Αντιλαμβάνεστε πόσο τεράστια κατασκευή είναι αυτή. Ελπίζω να το καταλαβαίνει και ο ελληνικός λαός. ΄Ετσι κι αλλιώς έχουν χυθεί πολλά δάκρυα, ας μην κάνει η Κυβέρνηση τον συντετριμμένο συγγενή των 1.500.000 ανέργων αυτή τη στιγμή, γιατί είναι υπεύθυνη γι΄αυτούς τους ανέργους. Η Κυβέρνηση τους έχει ανακαλύψει (μόλις) τώρα. Εμείς όλα αυτά τα τρία χρόνια- και όταν λέω εμείς δεν εννοώ το ΣΥΡΙΖΑ, εννοώ το σύνολο του δημοκρατικού ελληνικού λαού- έχουμε κατέβει στους δρόμους, έχουμε χτυπηθεί, έχουμε φάει τόνους χημικών, ακριβώς γι΄αυτά τα ζητήματα.(Ο λαός) δεν έχει κατέβει στους δρόμους με ελεύθερο θέμα. Έχει κατέβει ακριβώς για την ανεργία, ακριβώς για τη φτώχεια, ακριβώς για τους ανθρώπους που αυτοκτονούν, ακριβώς για τα παιδιά μας που δραπετεύουν στη κυριολεξία προς το εξωτερικό. (...)Απλώς εκείνο που αυτή τη στιγμή κινητοποίησε τον κόσμο και τα δημοκρατικά του αντανακλαστικά είναι το γεγονός ότι το μαύρο στην ΕΡΤ σημαίνει μαύρο στη δημοκρατία.

Δ: Μάλιστα.

Κ: Σημαίνει μαύρο στη πληροφόρηση, σημαίνει το πιο μαύρο χρώμα στη διεθνή εικόνα της χώρας μας. Γι΄αυτό ο κόσμος κινητοποιήθηκε, γιατί η ΕΡΤ είναι μια ιστορική υπόθεση. Γι΄αυτό.
Δ: Μάλιστα, θέλω να σας ρωτήσω…

Κ: Και ενδεχομένως την ΕΡΤ θα την διαδεχθούν εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία, εργαζόμενοι στα Σχολεία. Ας μην ξεχνάμε, ας μην ξεχνούν οι τηλεθεατές, ότι αυτή τη στιγμή έχουμε χιλιάδες επιστρατευμένους εκπαιδευτικούς.

Δ: Μάλιστα.

Κ: ΄Εχουμε επιστρατευμένους του ΜΕΤΡΟ. Ας μην ξεχνούμε τι έχει γίνει.

Δ: Δεν ξεχνούμε, αν καταφύγουμε λίγο στη μνήμη τα βρίσκουμε. Αλλά τώρα, με προκαλέσατε λίγο και θα τη κάνω την ερώτηση. Ναι, κάθε τόσο γίνεται κάτι. Η ΕΡΤ κρατάει αρκετές ημέρες και συμπαραστέκεται πραγματικά και αυθορμήτως ο λαός. Πάντως βλέπουμε κ. Κανελλοπούλου σε διάφορες εκλογικές διαδικασίες, σε εργατικά σωματεία, σε επιστημονικά σωματεία στην Αχαΐα για παράδειγμα εάν θέλετε, να κυριαρχούν δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό μας οδηγεί στο γεγονός ότι μάλλον κάποιοι ρίχνουν λήθη πίσω τους.

Κ: Ακούστε, νομίζω ότι δεν είναι μόνο αυτό ή κατά τη γνώμη μου δεν είναι το κυρίαρχο αυτό. Πρέπει να δούμε πως στα σωματεία και στις διοικήσεις των σωματείων επικρατούν -και καλά κρατούν- άνθρωποι που ήταν όλα αυτά τα χρόνια... 

Δ: Ναι.

Κ: Όταν οι εκλογές στα σωματεία γίνονται υπό το κράτος απειλών και φόβου, όταν πάνω από τα κεφάλια των δημοσίων υπαλλήλων αυτή τη στιγμή επικρέμαται η απόλυση, πως οφείλει (να αντιδράσει) κάθε υπάλληλος που μπορεί να πεταχτεί έξω ανά πάσα στιγμή, με καταγγελία ανεξέλεγκτη(...); Ο φόβος καλά κρατεί. Εγώ στους εργαζομένους ένα έχω να πω: Ότι στο δρόμο να διώξουμε τον τρόμο. Αυτό μόνο έχω να πω. Ο τρόμος νομίζω απέναντι στη καταστολή, την πάσης φύσεως καταστολή δεν είναι καλός...

Δ: Μάλιστα, υπάρχει κάποια πληροφορία σε σχέση με το τι θα γίνει σήμερα;΄Εχετε υπόψιν σας κάτι ή εν πάσει περιπτώσει θα συνεχιστεί η θεατρική παράσταση που έχουμε αρχίσει να ανεβάζουνε εδώ και αρκετούς μήνες, ένα χρόνο περίπου οι τρεις που διοικούν τη κυβέρνηση σήμερα;(...) Και ξέρετε κάτι, όταν λέω θεατρική παράσταση με συγχωρείτε, την έννοια αυτή την υπερασπίζομαι, δεν θέλω σε καμία των περιπτώσεων να υποβαθμίσω το θέατρο. Παρακαλώ, είναι μία πολύ ευγενική και σπουδαία υπόθεση.

Κ: ΄Ετσι και αλλιώς και σεις να μην το κάνατε υπάρχουν (άλλοι που το κάνουν).

Δ: Αλλά μιλάμε για θίασο περιφερόμενο, για μπουλούκι μιλάω κ. Κανελλοπούλου, για κακής ποιότητος μπουλούκι μιλάω, της δεκαετίας του ΄30.

Κ: ΄Ετσι κι αλλιώς και σεις να μην το κάνετε υπάρχουν εκπρόσωποι στο Εθνικό Κοινοβούλιο που με επαγγελματικό ρατσισμό καταφέρονται κατά του θεάτρου και των ανθρώπων που προέρχονται από το χώρο της τέχνης, από το χώρο του πολιτισμού. ΄Ετσι και αλλιώς υπάρχουν και μάλιστα συντοπίτες μας...

Δ: Οι συντοπίτες έχουν έλλειμμα κουλτούρας ή εν πάσει περιπτώσει είναι συνειδητά άτομα; Είναι αντιθεατρικοί τελείως; ΄Ετσι το λέω γιατί καταλαβαίνω και σεις τι λέτε τώρα.

Κ: Ο κόσμος μπορεί να κρίνει.

Δ: Μάλιστα.

Κ: ΄Ολοι κρινόμαστε.

Δ: Βεβαίως.

Κ: Ακούστε, ότι και να αποφασιστεί σήμερα από τη τρικομματική κυβέρνηση, ότι και αν αποφασιστεί, έχει γίνει πια πάρα πολύ φανερό στα μάτια του ελληνικού λαού ότι υπάρχει μια (εύθραυστη) ισορροπίαανάμεσα σ΄αυτές τις τρεις δυνάμεις. Αν δεν σκάσει σήμερα θα σκάσει αύριο – μεθαύριο. Σας το λέω με πλήρη συνείδηση. Αυτό δεν μπορεί να κρατήσει πολύ. Αυτή η κοροϊδία δεν μπορεί να κρατήσει πολύ. Δεν μπορούν να κυβερνούν συμφωνώντας ή διαφωνώντας έχοντας πάνω από το κεφάλι τους να επικρέμαται η απειλή των εκλογών. Για ποιόν είναι απειλή οι εκλογές; Για ποιόν είναι απειλή η απόφαση του ελληνικού λαού;

Δ: Μάλιστα, άρα λοιπόν έγινε κατανοητό: οι εκλογές αποτελούν απειλή για τη Ν.Δ. αλλά ιδιαιτέρως για τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ και λένε κάποιοι -και θα ήθελα το τελευταίο σας σχόλιο κ. Κανελλοπούλου- ότι η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ δεν φεύγουν από τη προσκόλληση που έχουν στη Ν.Δ. δεδομένου ότι μόνο μέσω αυτής μπορούν να κρατήσουν κάποια εκλογικά ποσοστά ή και να τα αυξήσουν ακόμα σε μια περίπτωση.

Κ: Επιτρέψτε μου να μην σχολιάσω τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ. Θα κάνω (όμως) το εξής σχόλιο. Είναι τελείως προσωπικό.

Δ: Ναι.

Κ: Θεωρώ ότι ο κ. Σαμαράς αυτή τη στιγμή, έχοντας εξασφαλίσει πολιτικά τα ακροδεξιά του νώτα, τους αδειάζει 15 φορές την ημέρα. Απευθύνομαι στους αθώους, στους αγνούς άλλοτε αγωνιστές της δημοκρατίας και της αριστεράς, αν θέλετε: ως πότε θα αντέξουν θα αντέξουν αυτό το διασυρμό; Αυτό.

Δ: Σας ευχαριστώ κ. Κανελλοπούλου, να ΄στε καλά. Καλή σας ημέρα. Γειά σας.

Κ: Εγώ σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς